fogyókúra, alakformálás, edzés, fitness

10 hét alatt 10 kg fogyás – csodaszerek nélkül!

A fenti képen (kattints rá, ha ki szeretnéd nagyítani) László, az egyik alakváltóm testsúlyának alakulását láthatjátok június 20-tól egészen október 11-ig. A súlya minden nap reggel rögtön felkelés után lett lemérve.

Hogy miért mutatom ezt meg neked? Mert szerintem roppant tanulságos. Most ugyanis megtudhatod, hogy mi történik, ha valaki betű szerint betartja az alakváltó programot, és a programon kívüli cselekedet milyen hatással van a testsúlyod alakulására.

A grafikon fölött 1-7-ig számokat láthatsz. Ezek bizonyos eseményeket, tetteket jelentenek, amelyeket itt leírok neked. Néhol megírom, hogy mi történt, de a végkövetkeztetések levonását többnyire meghagyom neked.

Olvasd tehát el, hogy az egyes számok mit jelentenek, nézd meg a grafikonon a hatásukat és vond le magadnak a következtetéseket! :-)

 1. László ezen a napon, azaz június 27-én hétfőn kezdte el a programot. Mint láthatod, ekkor ~96 kiló volt. Az alakváltó programmal a 85 kiló elérését célozta meg.
 2. A negyedik hétre javasoltam neki egy stratégiai „csalónapot” az étkezésében. A stratégiai csalónap szimplán egy olyan nap, amikor többet eszel, mint amennyi szükséges lenne. Ezt július 22-én valósította meg. Ha a szükségesnél mindig egy picit kevesebb kalóriát viszünk be, három-négy hét után érdemes lehet kb. kéthetenként egy csalónapot is bevezetni. Ekkor sem zabálhatjuk tele magunkat, de ilyenkor ehetünk többet is, mint amire szükségünk lenne. Plusz csoki, süti, üdítő, ekkor jöhet. :-)
 3. Ugyanezt csinálta augusztus 4-én. (az augusztus 15-i héten kihagyta ezt a napot a tanácsom ellenére).
 4. Az augusztus 22-i hétig minden edzést pontosan időre megcsinált. Ezen a héten azonban már kimaradt egy edzés. Ezen túl augusztus 27-én egy buli keretein belül pótolta a 15-i hétre előírt stratégiai csalónapot. Nézd meg, hogy a fogyás üteme is kissé csökken.
 5. Szeptember 5-én végezte az utolsó edzést. Október 11-ig bezárólag innentől kezdve egyetlen edzést sem végzett el, de az étkezésre továbbra is odafigyelt. Ígérte, hogy októbertől ismét nekikezd az edzésnek.
 6. Szeptember 14-én emberesen degeszre ette magát.
 7. Október 1-3-ig kint volt a müncheni Oktoberfest-en. Ez egy nagy három hetes fesztivál, amit minden évben szeptember közepétől október első hétvégéig tartanak (vagyis megy az össze-vissza étkezés és a sörözés). László becsületére legyen mondva az elszántság, hogy még az Oktoberfestre is magával vitte a házi mérlegét! :-)

Három kérdést tégy föl magadnak és válaszolj rájuk a grafikon alapján:

 • Milyen gyorsan lehet fogyni, ha betartod az alakváltó program étkezési és edzési szabályait is?
 • Számít-e egy-egy napon, hogy mekkora a testsúlyod, vagy van-e azért egyfajta sáv, amiben a testsúly mozog?
 • Mi történik a stratégiai csalónap utáni napon a testsúllyal? És 3-4 nappal ez után?
 • Mi történik, ha abbahagyod az edzést?

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

 

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.

42 hozzászólás

 1. Sermaul Krisztián /

  Szegény ember jól elrontotta a végére…..
  Nem ismerem az okokat, de az edzés abbahagyása végzetes hibának bizonyul.
  1 hónap alatt (mivel a testsúlya nem változott és az inaktív izomzatból glikogén és víz ürült ki) jó pár kiló zsírt magára kapott.

  Azt kell mondjam, megérdemli…az ilyen soha nem fog tartósan lefogyni, mert fontosabb neki a sörfesztivál, mint az edzés.
  Pedig a program jó volt és a “csaló” napok is működnek (nálam a heti 1 vált be, de én rengeteget edzek) mivel szénhidrátszegény étrendnél a pajzsmirigy T4-T3 átalakító enzimjei lecsökkennek, ezzel takarékra állítva az anyagcsere ütemét.
  Csak azt nem értik meg ezek a semmirekellő, lusta emberek :-))) hogy ha nem sportolnak, akkor a kalóriaszükségletük olyan alacsony szinten marad, hogy a kalóriadeficit eléréséhez minimálisra kell csökkenteni a bevitelüket….ezt pedig az előbb említett pajzsmirigy úgy kompenzálja, hogy “takarékos üzemmódba” kapcsol. Ez egy ördögi kőr és a vége MINDIG a visszahízás.
  Ha valaki edz, akkor sokkal több kalóriát vihet be (nagyobb keret áll rendelkezésére) és így az anyagcsere maximális ütemben tud pörögni (magas T3 szint).

  Az a kék vonal már meg is indult fölfelé (ha testzsír %-ot ábrázolna, már régen emelkedne)

  ui.:
  remélem mások meg tanulnak belőle, hogy miért nem szabad az edzést abbahagyni :-)

 2. Jánosa Judit /

  Kedves Ildikó,
  átnéztem László súlyalakulási grafikonját, és valóban nagyon tanulságos volt, de kérlek magyarázd el, mi okozza, hogy az általad javasolt “csalónapokat” követően látványos súlycsökkenés következik be, meredekebb, mint “csalónap” nélkül.
  Válaszod előre is köszönöm
  üdv
  Judit

 3. Káplár Ildikó /

  Judit, remélem nem gond, ha megválaszolom a kérdésed: Ezzel a szénhidrát növeléssel az anyagcseréd felpörög, ami segíti újra beindítani a fogyást, ennyi az egész :).

 4. Horváth Krisztina /

  Egyszerű a csalónap utáni hirtelen csökkenés oka: lelkiismeret! De ez csak 2-3 napig működik :-)
  Sajnálom a fiút, tényleg elcseszte a kemény munkát a végére és ez is azt bizonyítja, hogy benne van az Ördögi Körben. Soha nem fog szabadulni… kár érte!

 5. Sermaul Krisztián /

  Pedig nagyon egyszerű a képlet:
  Az anyagcserét -mint a szervezetben minden építő és lebontó folyamatot, hormonok irányítják.
  Ezeket a hormonokat főleg az étkezés befolyásolja. (közvetett módon az edzés is, pl. inzulin érzékenység)
  A leptin az agy éhségközpontját irányítja, étkezés közben termelődik és befolyásolja a kalórialeadást. (a leptin -rezisztencia az egyik fő oka az elhízásnak)
  Ezért nem lehet tartósan fogyni extrém kalóriamegvonás módszerével.
  Aki éhezik, nem eszik rendesen naponta minimum 5 -ször, az törvényszerű, hogy elhízik, főleg ha keveset mozog és esetleg nem is fiatal már.

  Krisztina!
  Én nem sajnálom….
  Tudod CSAK ő tehet róla, hogy abbahagyta.
  Amikor arra gondolok hogy én mennyire megdolgozok az eredményekért (8 % tesztzsír, heti 6 súlyzós edzés+ heti 6×45 perc kardió, gramm pontos étkezés) akkor senki se higgye, hogy 2 hónapnyi edzéssel majd ő lesz a Bredpitt, aztán már csak várni kell a sültgalambot.
  Az eredményben pont az a jó, hogy nem adják könnyen és meg kell érte dolgozni. :-)

 6. Kriszta /

  Szerintem nagyon szép eredmény. Az Oktoberfest után a súly újra csökkent. Jól tette, hogy elment, volt egy laza hétvégéje. Még 10 hét és -10 kg-tól szabadul meg és az a súly egy 180 cm-es férfinek teljesen jó. A következő akadály a megtartás lesz és az új ruhakollekció beszerzése. Gratulálok, csak így tovább.

 7. Kriszi /

  Talán én értelmezem félre, de szerintem alanyunk nem `cseszett` el semmit.Az edzés abbahagyása után a diéta betartásával a kis októberfesztes kilengéstől eltekintve tartotta a súlyát. Persze ha az izomtömegét is meg akarja tartani jó ha tovább folytatja az edzést!

 8. gabesas /

  Krisztián te mitől lettél ekkora nagyarcú megmondóember?

  Őszintén szólva engem baromira nemérdekel hogy te miért és mennyire dolgozol meg, az a te dolgod, nemkell leszólni a mások eredményeit, főleg hogyha láthatóan eredményes:)

 9. Edit /

  Ti meg miről beszéltek? Aki azt állítja hogy elcseszett valamit az bizonyára nem vette észre hogy hol kezdődött a grafikon eleje, és hol ért véget. Jóval alatta. A kilengések esetén sem érte el a kezdő TÖMEGET! Tehát ez mindenképpen eredmény.
  Krisztián ha ismernéd Ildikó módszerét tudnád hogy az edzést azért hagyta abba mert szünetet kell tartani néha. És azt is tudnád hogy nem kell magadat hülyére edzeni ahhoz hogy eredményt érj el.
  És ha már annyira okos vagy miért nem tudod te sem hogy a súlyt newton-ban mérjük, és azt jelenti hogy mekkora erővel nyomja a test azt a felületet amelyen áll, és hogy a TESTNEK A TÖMEGÉT MÉRJÜK KILOGRAMMBAN NEM A SÚLYÁT!
  Mellesleg a szóban forgó László ha elolvastátok a 85 kg-ot célozta meg nem azt hogy Bred Pitt lesz. És azt sem kérte hogy sajnáljátok vagy ne sajnáljátok. :)

 10. Tarca Katalin /

  Ne gondoljátok, hogy nem tudta, mivel jár a sörfeszt. De felnőtt ember lévén, felelőssége teljes tudatában nem volt hajlandó lemondani sem a barátokról, sem a hagyományról. Jól tette. Az olyan dolgok, amelyek azt várják tőled, hogy teljes agymosást végezz és felejts el minden mást, sohasem egészségesek, még ha annak látszanak is. Mellesleg, a partnere sem szívesen lennék egy ilyen “elhivatott” embernek. Alkalmasint engem is félretenne a céljai elérése érdekében.

 11. Egyed Anita /

  En nem vitatom, hogy 95-rol 85 kilora le lehet fogyni 10 het alatt egy okos modszerrel annak, akinek a normal súlya 65-75 kg körül volna. De mi a helyzet 55 kg-os indulósúlynál olyan embernél, akinek a normál súlya 48-60 kg a BMI-tablazat szerint?

 12. Balogh Tamás /

  “Ezért nem lehet tartósan fogyni extrém kalóriamegvonás módszerével.
  Aki éhezik, nem eszik rendesen naponta minimum 5 -ször, az törvényszerű, hogy elhízik,”

  :DDDD

  Aha..erről az én szervezetem nem tudott 34 évig.

 13. Kriszti /

  Kedves Ildikó!

  Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a klassz eredményt végig lehet vinni úgy is, hogy 2 felnőtt (1 ffi+1 nő) részsére főzök kb havi 40 ezer ft-ból és az edzéseket is rendszeresen meg tudjuk otthon oldani úgy, hogy az egyikünk reggel 5-kor elmegy és du. 4-re ér a haza, a másikunk de9-kor megy el és este 7-re ér haza. És sajna a szombat sem szabad.
  Tudom, hogy rossz, de a ” közös programunk” a vacsi maradt. Ráadásul a legolcsóbb kaják a tésztafélék, rizs, burgonya, kenyér, ráma.Persze eszünk mindenhez zöldséget és gyümölcsöt. Minden nap.Az utóbbi időben mind a ketten alattomosan hízunk és ez kiábrándító. Ami bosszant, hogy amíg nem kellett ennyi időt melóval tölteni, jutott több időnk és több pénz konditeremre és sétákra, hétvégi biciglizésekre, ez azért nem volt.Szeretném látni a kiutat.
  Ja , és állandóan fáradtak vagyunk.Mind a ketten fizikai melót is végzünk. Régen ezt sem kellett.(még tavaly sem.)Van megoldás?
  Gratulálok a sikeres Lászlónak! Csak így tovább!!!!

 14. Koch Barna /

  Sziasztok!
  Szerintem: ez jó eredmény. Az, hogy a grafikonra nem lehet vonalzót illeszteni nem baj. Hasonló eredményt értem el hasonló idő alatt, nagyrészt Ildikó ajánlásai mentén. Odafigyelek az étkezésemre és ami szerintem a legfontosabb, hogy rendszeres és fenntartható szokásokat próbálok kialakítani a napi menetrendben, táplálkozásban és mozgásban(edzésben) is. Ez segít nekem az eredmény megtartásban. Ami pedig még fontosabb, hogy jobban érzem magam a bőrömben. Érzem, hogy könnyebben veszem a lépcsőket és ebéd után sem akar “leesni” a fejem, mert megtanultam, hogy mennyit egyek. Sok dolgot kell szinkronba hozni az eredményhez és ehhez szükséges türelem is magunk felé!

 15. Sermaul Krisztián /

  Edit!
  Ez nem igaz, nem kell szünetet tartani az edzésben, főleg nem 2 hónap után.
  Ha 1 évben párszor elmegy valaki 1-2 hét szabadságra és közben nem edz, az nem probléma. de a kezdeti eredmények után abbahagyni a programot, az igenis súlyos hiba és nagyon kíváncsi lennék a kifogására, hogy miért tette.

  Az itt leírt eredmény teljesen átlagos és normális. 10 ből 10 kliensemmel (szigorú diéta nélkül!) elérjük ezt az első pár hónapban és csak miután leáll a kezdeti fogyás, utána szoktuk elkezdeni az egyénre szabott (!) diétás programot.
  viszont az is tény, hogy aki abbahagyja valamilyen oknál fogva, az kivétel nélkül mind visszaszedi a kilóit.
  Ha nem kellene sokat dolgozni az eredményért, akkor nem mászkálnának az utcán 90% -ban elhízott emberek.
  (ebbe tuti belekötsz, de nálam mást jelent az elhízott, mint nálad. :-)))

 16. Edit /

  Kedves Krisztián!
  Igazad adok abban amit az elhízott emberekről mondtál. Sajnos sokan lusták, most ezt ne vegye magára senki! Én is lusta vagyok, nem tagadom. Bár nem vagyok elhízva, de ezt a génjeimnek is köszönhetem. Na mindegy! De én azt már nagyon durvának tartom, hogy sok ember még az utca végéig sem képes elgyalogolni, pedig állítólag egészséges! Szerintem ez katasztrófa!
  Én azért sokat jövök-megyek (a lustaságot az edzésre értem).
  De igazat adok Krisztinek is , ha olcsó kajákat vagy kénytelen enni, és úgy kidolgozod magad azért a szar kis pénzért hogy estére jártányi erőd sem marad, pedig még meg kell főznöd is másnapra, neki mit tanácsolnál?
  A beiktatott szünetet Ildikóval tárgyald meg, mert ezt ő mondta, nem én.:-)

 17. Angi /

  Sziasztok!Napi 10 órát dolgozom (olyan igazi talpalósat), egyedül nevelem és iskoláztatom a fiaimat,családi házban élek(kapa,kasza,balta), nekem milyen tuti edzéstervetek van? NEM mindenki lusta…Krisztiánt irigylem hogy ennyire ráér grammozni, én állva eszem napi 2 kiflit…

 18. Tarca Katalin /

  Hát, ezek mind igazak. A legolcsóbban rossz minőségű, egészségtelen kajákat lehet kapni. És ahol muszáj spórolni, ott leginkább csak a kaján lehet. Nem mintha én ezt tenném, de száz forintért 4 db zsemlét lehet kapni, és az eléggé eltömít. Persze, hogy tilos /lenne/. Viszont a villanyt és a gázt kikapcsolják, ha nem fizet az ember. Eléggé ördögi kör ez. A kiutat még én sem ismerem, bár próbálok odafigyelni. Most épp a paleolit diéta áll kipróbálás alatt,- a tészták, cukros, lisztes dolgok nem okoznak nehézséget, mert cukorbeteg vagyok, és eleve nem eszem ezekből, de a tej, tejtermék nagyon hiányzik, és ráadásul sokan azt vallják, hogy márpedig kell tejtermék a kálcium miatt. És az edzés? Én is hét felé érek haza, hulla fáradtan. Még nem tudtam hozzákezdeni, pedig nagyon szeretnék. Viszont napközben sokat vagyok a szabadban, kerti munkát végzek egy idős néninél, meg takarítok. Talán ez is jobb a semminél.

 19. Edit /

  Kedves Angi!
  Képzeld én is dolgozok a kertben is. Nem erre értettem a lustát, hanem az edzésre. Ha végre leülök akkor szeretek csak ülni és kész.
  Nem kell magadra venni.
  De én ismerek olyan embereket, akik nem végeznek semmilyen fizikai munkát, és még gyalogolni sem bírnak. Ők meg ezért nem edzenek.
  Tudjátok akinek van hajlandósága annak ideje nincs , akinek meg volna ideje annak meg hajlandósága nincs.
  Minden embernek más és más a sorsa, az élete, és ezért nem szabad egymást fikázni.:-)

 20. Szommer-Papp Noémi /

  Kedves László! Szerintem zseniális, és nagyon ügyes volt! Ha még jól is érezte magát az Oktoberfesten, akkor meg pláne! Amit Sermaul Krisztián Úr szólt hozzá, számomra az az igazán sajnálatraméltó. Miért is? Mikor több időm volt a gyerekek előtt edzeni, nos az nagyon jó tud lenni, nagyon hozzá lehet szokni. De senkiben nem merül fel, hogy az ilyan ember miért nem dolgozik inkább, valami hasznosat, fizikai munkát? Az én férjem egész nap kint van, abban van kardio meg súlyzós edzés is, mázsa feletti rönkökkel egymaga megpakol egy teherautót pár óra alatt. Kedves Krisztián! Tudunk munkát adni, fizetésért, ha érdekli, csak bírja. Szállás megoldott. És annak mi lehet oka, hogy a legnagyobb fitnessz-izmúak 2 nap alatt megszöknek, ert nem bírják. Nem az az edzett aki napi 3 órát is mozog, hanem aki 10-16 órát is képes. A kioktató stílusa, meg vérlázító. Nem élhet mindenki a fitnessz iparból, valakinek termelő munkát is kell végeznie, kérném szépen, így is mindössze 500ezer termelő ember tartja el azt az országot. Szóal, nálunk ben lehetne mutatni, h mennyie kiatró az úr, fél évet ha kibír, megkövetem. Tiszteletem.

 21. Sermaul Krisztián /

  Drága Szommer-Papp Noémi Főnökasszony!

  Köszönöm a kecsegtető munka ajánlatot, de ha nem muszáj, nem élnék vele. :-)
  36 évesen bizony már nem örülnék neki, ha egész nap rönköket kéne pakolnom, bár fiatalabb koromban nem esett le a gyűrű az ujjamról, ha fizikai munkát kellett végeznem. Még pár évvel ezelőtt is vállaltam ilyet, igaz külföldön rendes fizetésért, de megcsináltam.
  Előtte sok-sok évig 12 óráztam, éjjszakáztam nyomdában (vegyük ezt is fizikai munkának jó ?!)
  Mellette edzettem (21 éve immár) és normálisan étkeztem. Kerestem nagyon sokat és voltam munkanélküli is. Ha átlagolunk, nem vagyok egyáltalán pénzesebb, mint egy átlagember.

  Egyáltalán nem tartozik az eredeti témához ez az egzisztenciális oldala a dolognak, de ha már mindenki ezt hozza kifogásnak, leírom a mai összes tápanyagbevitelemet:

  200 g. zabpehely kb. 80 forint (Katalin ! NEM zsömle)
  100g. vanilliás proteinpor kb. 400 ft. (ez nálam extra, mert kell :-D)
  800. g csirkemell 1.000 Huf
  500g. zöldség 300 Huf.
  150g. basmati rizs 80 Huf.
  250g. túró 200 Ft.

  És ez egy 95 kilós testépítőre vonatkozik, akinek napi 2 edzése van és nem egy 80 kilós irodakukacra ! Mert neki a fele is sok (ha fogyni akar).

  Akkor most szépen írjátok le, mennyit költötök alkoholra, cigire, mekdonáldszra, nyaralásra, ájfónra, stb… Mert valamire mindenki költ, hát speciel nekem a normális kaja előrébb való, mint a felesleges luxus- vagy élvezeti cikkek.

 22. Béci /

  Krisztián, a zabpelyhet mivel eszed, csak simán tejjel, vagy vannak receptjeid hozzá? Ha igen, adhatnál pár ötletet. Köszi!

 23. Sermaul Krisztián /

  Béci!
  Általában protein por és víz keverékével eszem, de lehet főtt zabpelyhet köretként (nagyszeműt) vagy darált zabpehelyből szoktam néha sütit csinálni.
  (1-2 tojás, zp.,folyékony édesítő, mazsola, összekever, megsüt, megesz….)
  :-D

 24. Edit /

  Kedves Noémi!
  Nagyon igazad van. Én is kíváncsi vagyok hogy vajon Rubint Rékácska megbírna e mászni mondjuk egy hegyet. Hol van egyébként ez a munkalehetőség helyileg? Én nagyon szeretek kertészkedni.
  Krisztián!
  Ugyan ne mondd már hogy ennyire öregnek érzed magad! Az én férjem is 36 éves és lepörög akárkit. Fizikai munkában szinte verhetetlen. Még nagyon fiatal vagy, de ha úgy érzed hogy már nem bírnál annyit dolgozni mint régen, akkor valami nagyon nincs rendben! A férfiak még ilyenkor simán erejük teljében vannak. Lehet hogy tényleg nem arra a sok edzésre kéne pazarolnod az energiádat, mert ezek szerint csak leamortizálódsz tőle. Mondjuk senkinek semmi köze ahhoz hogy valaki hogy él és mit csinál, de néha tényleg olyan lenézően nyilatkozol másokról.

 25. Ildikó /

  Kedves Krisztián!
  Valóban nagyon soknak tűnik az az idő, amit az edzéssel töltesz. Gondolom az edzőterem a munkahelyed is egyben. Szerinted milyen mennyiségű és milyen gyakori edzés hatásos mondjuk egy 45 éves nő esetében. 15 kg túlsúly, a futáson kívül mindent szeretek csinálni. Spinning is van 2X-3X.
  Reggel érdemesebb, vagy késő este az edzés? Általában 7-7-ig dolgozom.
  Mindenkinek hálás lennék jó tippekért.

 26. Sermaul Krisztián /

  Ildikó!
  Nem kell az edzést túlmisztifikálni. Valóban fontos (elengedhetetlen) a kívánt eredmény eléréséhez, de az edzésre adott reakciók úgyis az étkezésnél dőlnek el.
  Lehet edzeni évekig mindenféle változás nélkül is, ha az étkezésed -és ebből kifolyólag a hormonrendszered nincs rendben.
  Az edzésben egy dolog fontos: kerülni kell a megszokást, a test alkalmazkodását a terheléshez. Nyilván feltűnt már, hogy a Spinning is egyre jobban megy már. Talán már le sem fordulsz a bicikliről edzés végén…
  Hagyd abba!
  Csinálj mást pár hónapig, olyat ami nehéz és nem tudod hatékonyan végezni.
  Ebből a szempontból (is) a leghatékonyabb edzésforma a súlyzós edzések, illetve haladók számára a cross training típusú edzés.
  Futást nem is javaslom, szinte mindenkinek ízületi problémákat okoz.
  Válasz olyan kardió gyakorlatot, ahol az ízületeket nem éri ütés, hirtelen terhelésváltás.
  A kardiógépeket is mindíg váltogasd, ne legyen “kedvenced”. Minél több félét csinálj, akár minden alkalommal mást, vagy hetente váltogasd.

  Az időpont lényegtelen. Én azt mondom, inkább reggel aludj, ameddig csak lehet, mert a szervezetnek nagy szüksége van rá (7-8 óra minimum!)
  Este meg a szar tv-műsorok helyett irány az edzés!
  :-)
  Sok sikert!

 27. Sermaul Krisztián /

  Talán félreérthető:
  Eredmény szempontjából azt nevezzük “hatékony” edzésformának, amit a testünk nem tud hatékonyan végezni.
  Ha egy mozgást képesek vagyunk hatékonyan végezni, akkor az már nem jelent szokatlan terhelést a szervezetnek. Nem lesz válaszreakció sem.
  Például egy maratonfutó hatékonyan fut, teste a lehető legideálisabban működik a futás végzéséhez. bizonyos tempó mellett, szinte bármennyit képes lefutni. Ugyanez az ember nem tudna hatékonyan guggolni 100 kg. súlyal, neki ez lenne a szokatlan terhelés.
  Ha tehát valaki azt veszi észre, hogy egy adott mozgásformánál már nem esik nehezére az edzés és úgy érzi, bármeddig tudná folytatni (amíg meg nem unja) akkor azt a mozgásformát a szervezete már hatékonyan végzi, így az eredmény szempontjából nem lesz pozitív hatása.

 28. Edit /

  Kedves Ildikó!
  Ha feliratkozol az ingyenes edzésmester programra akkor Szűcs Ildikó edzésmester el fogja küldeni neked ezeket az információkat.
  Ő (Krisztiánnal ellentétben) heti 3-szori edzést javasol súlyzókkal. Én úgy csináltam hogy az Ő elvei alapján kinéztem a netről és összeállítottam magamnak egy gyakorlatsort, és azokat csináltam, általában 45-60 percre jött ki. Szerintem ha valaki akarja otthon is meg tudja csinálni, ha nem tudja megvenni Ildikó csomagját, és nem tud edzőtermekbe járni. Az sem mindegy az edzés szempontjából hogy mit szeretnél, izomtömeget növelni, vagy fogyni. Ezért olvass végig figyelmesen minden levelet amit Ildikótól kapsz.
  Bár sajnos én egy idő után abbahagytam, de amikor csináltam nagyon hatásosnak bizonyult.
  Valamint Ildikó azt mondja hogy az edzés után következik be a változás az izmokban és nem közben, ezért kell másnap pihenni és csak 3-szor egy héten csinálni.
  Krisztián ha jól értem ezekkel az elvekkel nem ért egyet, de se baj, mert a legtöbb ember szerintem úgy sem tudná követni az Ő napi 2-3 órás edzés ritmusát.
  Én csak azt nem értem hogy azok akik ezen az oldalon vannak azok nem úgy kerültek ide hogy feliratkoztak az edzésprogramra? De ha feliratkoztak akkor leveleket is kellett hogy kapjanak. Vagy ezek szerint el sem olvasták?

 29. Lenii /

  Sziasztok,
  én régen az esti film alatt nyomtam a lépcsőzőgépet, egész jó volt. A film elvonja a figyelmet a fáradtságról, és hasznosabbnak éreztem így eltölteni az időt, mint csak üldögélni… most,hogy 10 hónapos a kisfiam, lehet,hogy megint elkezdem, bár a térdem rettenetesen ropog (lehet,hogy inkább jógázni kellene…)
  Krisztián,nem mindenki költ McDonald’s-ra meg IPhone-ra. Mi nem is dohányzunk, alkoholra sem költünk, csak falun lakunk ahol nincs edzőterem. A rendszeresség sem az erősségünk, a férjem 12 órában mentőzik, én 12 órában herbáriáztam amíg anno a pocakom engedte (33.hét.)
  Nyaralni igaz, voltunk egyszer tavaly, de meghívtak:)
  Elég sokan vannak minimálbéren, és bár egy egész pici és öreg forint hitelünk is van, hidd el, három embernek beosztani egy nem fitneszedzői fizetést és egy minimálbéres gyedet nem egyszerű.
  Nekünk az a mázlink, hogy a férjem szeret főzni, és nem disznót tartunk, hanem nyulat, kecskét meg csirkét, ami talán egészségesebb.
  Viszont, ha a férjem elkezdene grammozni a reggelinél, azt hiszem, lefordulnék a székről a röhögéstől… :)
  Bocsi de nem mindenkinek való ez:)
  Egyébként szerencsére nem vagyunk elhízva, amit én a fizikai munkának tulajdonítok.

 30. Sermaul Krisztián /

  Edit!
  “Krisztián ha jól értem ezekkel az elvekkel nem ért egyet, de se baj, mert a legtöbb ember szerintem úgy sem tudná követni az Ő napi 2-3 órás edzés ritmusát.”
  Nagyon nem értettél meg! Én nem ajánlottam senkinek, hogy annyit eddzen, mint én. Ez félreértés…
  Mindenkinek az egyéni céljához kell igazítania az edzést és a táplálkozást is. Nálam a cél Magyarország legnépszerűbb testépítő versenyén valamilyen reális eredmény elérése. Ehhez a célhoz ez kell, de nem azt jelenti, hogy másnak is így kell tennie, ha 5-10 kilót le akar fogyni.
  Mindenki tűzze ki a SAJÁT célját, aztán a lehetőségei (anyagi, időbeli) függvényében valósítsa meg azt. Lehet 1 év alatt, de ugyanaz elérhető 3 hónap alatt is, ha a lehetőségek adottak rá.
  Nem olcsó, igaz…de az anyagi részét túltárgyaltuk így is. Kis ráfordítás- kis eredmény, nagy ráfordítás- nagy eredmény. És ez vonatkozik a ráfordított időre és energiára is!
  Az edzéselméletből nem kell kioktatnod, ez a foglalkozásom…de azért köszi :-)
  (Természetesen osztott edzéstervet követek, így a regenerálódás biztosított.)
  Igen, szoktam olvasni Ildikó írásait. Elmondom miért:

  Az ég világon semmi újat nem ír számomra…de:
  Nagyon tetszik, hogy végre valaki fölvállalta, hogy az ebben a témában keringő tévhiteket érthető módon megpróbálja elmagyarázni a laikusok számára is. Tudod, ezek a dolgok a testépítőknek teljesen egyértelműek, igazából évtizedek óta alkalmazzák ezeket a módszereket, de az átlagembernek mégsem fordult meg a fejében, hogy megkérdezze őket :
  “-te, hogy csináljátok, hogy 10 % alatti a testzsírotok, sőt versenyszezonban 5% is akár, én meg képtelen vagyok lefogyni 2 kilót…?”
  Ezért jó, hogy itt egy nem-testépítő (ráadásul hölgy) elmagyarázza ezeket, így talán azok is elhiszik, akik még gondolkodni is lusták voltak eddig és addig jutottak agyilag, hogy este 6 után nem ettek semmit, vagy “zsírmegkötő csodaszer”-eket vásároltak annyi pénzért, amennyiért egy személyi edzőhöz is elmehettek volna és talán nem hülyén -és kövéren halnak meg….

  Lenii!
  Azért falun is jellemző az elhízás, legalább is én amerre jártam nem sok fitness modellt és chippendale fiút láttam :-)
  Mivel minden ember más, ezért felesleges példálóznod.
  Én akkor fordulnék le a székről, ha az ebédemhez le kellene ölnöm egy állatot. Tudom, hogy valaki más ezt megteszi helyettem, én nem tudnám, ott halnék éhen a nyuszi mellett :-DDD
  (városi puhány vagyok…)
  Az én klienseim 100 % -ban szellemi munkát végeznek (irodai munka, tanulás) tehát problémát okoz nekik a kívánt testsúly és egészségi állapot megőrzése. Idejük is kevés van, mivel van magánéletük is, de ha maguktól rájöttek, hogy szükséges változtatni az életvitelükön, akkor már nyert ügyünk van.
  Ez fejben dől el (közhely, de nagyon igaz) és én nem tudom megtenni senki helyett. Mindenki úgy irányítsa az életét, hogy elégedett legyen…ha belenéz a tükörbe, vagy körbenéz a környezetében, a munkájában.
  Éppen ezért a “jó magyaros” siránkozást, panaszkodást (nincsidőm, minimálbér, betegvagyok, kattogatérdem…) nem is veszem figyelembe.
  Bullshit!
  :-)

 31. Zita /

  Sziasztok!

  Először engem is teljesen kiakasztott Krisztián hozzászólása, de legfőképpen az arrogáns hangnem miatt.Úgy gondolom, hogy ha valaki már ért el eredményt, akkor az elismerést érdemel. De egyéb dolgokban igazat kellett adnom -hogy mire költünk az teljesen egyéni. Lehet szomorkodni, hogy nincs pénzem rá -de ahogy írta, igenis ki lehet hozni kevésből is, de akkor kimarad a csokika.. lehet panaszkodni, hogy nincs valakinek ideje -erre egy edző azt mondta, hogy ha nagyon akarod, találsz időt, ha nem, akkor találsz kifogást.. mondom ezt úgy, hogy én sem vagyok szent, van, hogy feladom és eszek csokit, és van hogy kihagyom az edzést -de tudom, hogy ugyanannyiból oldom meg a diétát, mint a normál étkezést, csak mást eszek, tudom, hogy ha elszánt vagyok akár este fél kilenckor is elkezdek tornázni, hiába reggel 7-kor indulok otthonról, dolgozok, és fél hétre érek haza.. szóval legalább nézzünk szembe önmagunkkal és hagyjuk a kifogásokat, különben soha semmi sem fog változni. De azért Krisztiánnak azt üzenem, hogy vegyen vissza az arrogáns hangból, és akkor talán nem lesz ellenszenves az embereknek, és jobban meg is tudja értetni magát..xoxo

 32. RUBINT ZSUZSA /

  Nem olvastam egy szót sem a kortizolról . Miért ?

 33. Edit /

  Kedves Krisztián!
  Nem tudom h. valaha visszatérsz-e még erre az oldalra, de azért leírom.
  Igazad van h. mindenki tűzzön ki egy célt magának és azt érje el.
  Az egész vita onnan robbant ki h. Te mégis leszóltad Lászlót akiről ez a cikk szól, pedig Ő is elérte a célját, hiszen a 85 kg-ot célozta meg. És elkezdtél okoskodni, hogy Te mennyire értesz ehhez a dologhoz. Nem vetted észre h. ezért voltak utálatosak veled az emberek?
  Látom h. tökre lenézed az átlagembereket , akik szerinted lusta dögök, és buták mert nem gondolkoznak és rusnya kövér űrlények. Csakhogy nem mindenki szeretne 10%-os testzsírt, egy nőnek csúnya is lenne, mert búcsút mondhatna a melleinek. (Legalább is a valódiaknak).
  Mindenki utálja az ilyen beszólásokat aki egy kicsit is érez.

 34. Bakter /

  100%ban egyetértek Krisztiánnal!!! Ugyanazt eszem és ugyanazt csinálom, de csak nem rég kezdtem és szeretnék úgy kinézni mint Ő! /Facebook/

 35. Bakter /

  Most olvastam végig az egészet és azt a következtetést vontam le hogy gyönyörűen összegyűltek az olyan primitív tudatlan emberek akik zsömlét esznek kenyérrel meg rámát és csodálkoznak hogy lefolynak a székről! Miközben meg nem tetszik nekik ha valaki tudja a frankót! Krisztián én ezeket az embereket szoktam jól lesz@rni és nem pedig magyarázkodni nekik feleslegesen! Engem leolthattok mert rohadtul nem érdekel de én sem meg Krisztián sem fog belefulladni a saját zsírjába ahogy ez az egész buta ország!!! Ne foglalkozzatok azzal amit Krisztián mond, nyílván ő egy kis dagadt zsíros malacfejű arcoskodó ember akinek fogalma sincs az egészről! /Szerintetek!/ Csináljátok amit jónak láttok, egyetek sok zsömlét kenyeret vajjal, aztán follyatok le a saját széketekről! Ja és ne felejtsetek el engem is minősíteni okosok! Üdv Everybody!

 36. Mihalecz Tamás /

  Sziasztok!
  Valaki esetleg olvasta Tim Ferris: The 4-Hour Body című könyvét? Érdekelne a véleményetek. Most szereztem be a könyvet.
  Üdv.
  Tamás

 37. Mónika /

  A Szűcs Ildikó ingyenes tanácsait 1 mappába tettem, ezeket olvasgatom.Mivel nem tudok mindent megjegyezni, a fontos dolgokat kiírtam.Az étrendet nehéz tartanom, nem a csoki miatt, engem a zsíros kenyér ingerel.Amióta nem ehetnék, még álmodom is róla, sajnos!Csak étrendi változás, és heti 3x torna (jelenleg gerinc egyensúly torna, mivel kezdődő gerincsérvem van)kevés súlyzózás, -0.5 kg.Számomra az a meglepő, hogy máris csökkent a csípőszélességem, s rám jött az a nadrág, aminek a viselését célul tűztem ki( persze mozogni még nem tudok benne).Kitartást kívánok mindenkinek!Üdvözlettel:Mónika

 38. Kovács Ágnes /

  Kedves Ildikó!

  Napi 10-15 órát kell számítógépen aktívan dolgoznom. Én tartok el 4 embert + egy alkalmazottat és 3 fős családját. Mivel szellemi munkát végzek, az agyamnak bizony kell a szénhidrát. Egészséges ételeket fogyasztok, a vitaminoktól fel is szedtem pár kilót. Edzésre nincs nagyon időm, max. séta. A Callanetics nagyon vonz, de mire a munka és a háztartási munka végére érek, a fürdőkádban alszom el. Egészséges ételekre telik, de a magyarok nagyrésze bizony szegény és egyre szegényebb. Dolgozni meg sokat kell az átlagembernek, akár a minimálbérért is. Gondolkodtam, hogy beiratkozom a programra, de letettem róla, mert a valóság nem adja meg erre a módot – és a Földkerekség legalább 90 százalékának nem, ahogyan a világ most áll. Kíváncsi lennék, hogy mit tennél a helyemben. Üdv: Ági

 39. Mónika /

  Szia Ildikó, érdekelne, hogy mostanában indítasz-e 10 hét -10kg programot. Nagy szükségem lenne rá :)

 40. attila12345 /

  Elszeretném kezdeni az edzést,hogyan tudom milyen ételeket ill.edzésprogramot csináljak?

 41. SZIASZTOK! .. Én Tanácaot szeretnékk kérni tőletek !… :-). Én 80kg vagyok :/ ami engem nagyon zavar ! Es ez a korom hoz képest nagyon sok !
  Szóóvaal Abaan szeretnékk kerni tanácsot h Hogyan tudnékk minél hamarább Le Fogyni ????
  Diétázoook Egy Nap Ketszer eszek rendeszeresen Mindennap tornázom 1x .. De Nincs Hatása :/ …
  Segítsetek …!!

  • Ildikó (EdzésMester)

   A kérdés az, hogy hogyan diétázol, és mit, hogyan és mennyi ideig edzel, és persze, hogy mióta csinálod. Szintén nem ártana tudni, hogy milyen magas vagy, mennyi idős, és mekkora testtömeget céloztál be magadnak. :-)

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.