fogyókúra, alakformálás, edzés, fitness

A méregtelenítésről őszintén

 

Hetente kapok olyan emaileket, amelyekben a tudásra szomjazó levélírók különböző méregtelenítő kúrákkal, diétákkal kapcsolatos kérdéseket vetnek fel. Általában kétféle ilyen levelet szoktam kapni:

 1. Az első típusú levelekben a tanácsomat és a véleményemet kérik konkrét méregtelenítő kúráról, mivel a levélíró éppen az XY méregtelenítő kúrába szeretne belevágni.
 2. A második típusú levelekben a levélíró egy ellentmondásra kérdez rá az általam írt fogyókúrával, étkezéssel kapcsolatos tanácsok és az ő méregtelenítő kúrákkal kapcsolatos nézetei között.

Mindkét típusú levélből elég sokra válaszoltam már ahhoz, hogy úgy érezzem, ideje egy picit őszintén beszélni erről a témáról a blogon is.

Nehéz erről a témáról írni, mert a különböző méregtelenítő diéták és kúrák elméletei a rendkívül meggyőző szimbolizmusuknak köszönhetően teljesen elfogadottá váltak. Szinte már nincs is olyan női magazin, amiben néhány hetente vagy havonta meg ne jelenne egy-egy méregtelenítő kúráról vagy diétáról szóló cikk. Ennek oka az, hogy nagyon meggyőző metaforákkal élnek a cikkekben, hiszen kinek ne imponálna a „szervezet nagytakarítását” lehetővé tevő módszer vagy ki ne szeretne megszabadulni a káros „toxinoktól”, amelyek valamiért (pl. fogyás miatt, stb.) gyorsabban halmozódnak fel a szervezetben, mint ahogy azoktól az meg tud szabadulni. Nem csoda hát, ha mára már olya mértékben hisz mindenki a méregtelenítő kúrákban, hogy sarlatánság ezek ellen felszólalni.

Mondjuk ki: a „méregtelenítés” nem több, mint egy marketingfogás, amit alapvetően a fogyókúra- és az „éljünk egészségesen könnyedén” ipar talált ki. A szervezet magától „méregtelenedik”. Az emberi test ugyanis rendelkezik egy saját rendkívül kifinomult és ámulatba ejtően hatékony méregtelenítő mechanizmussal. A bőr, a máj, a vesék, a lép, a nyirokrendszer, a különböző fehér vérsejtek és az általuk termelt antitestek, a komplement-rendszer, stb. mind együttesen szabadítja meg a szervezetet a különböző patogénektől és toxinoktól. A szervezetünk számára a külső környezet meglehetősen ellenséges, ezért mindent megtesz azért, hogy a nem odaillő anyagokat kint tartsa, vagy ha már bejutott, akkor minél hatékonyabban eltávolítsa magából.

Ráadásul még meg kell említenünk azt a tényt is, hogy azok a bizonyos „méreg- és salakanyagok”, illetve „toxinok”, amiknek az eltávolítását szeretnénk megoldani a méregtelenítő kúrákkal, nincsenek is igazából meghatározva. Pontosan milyen méreganyagokról van szó, amelyet a szervezet magától nem távolít el? Senki se tudja. De állítólag ott vannak és punktum. Valójában csak valami ködös gyűjtőfogalom, aminek semmiféle valóságalapja nincs. Tesztötlet: mielőtt belefogsz egy méregtelenítő kúrába (amit amúgy különösebben nem javaslok), kérdezz rá, hogy milyen méreganyagok eltávolítását segíti. Írd le, majd kérdezz rá egy igazán hozzáértő embernél. Pl. írj egy egyetemi tanárnak (meg fogsz lepődni, hogy milyen segítőkészek), és nézd meg, hogy mit mond a témáról. Utána döntsd el, hogy ennek tudatában végigcsinálod-e a kúrát vagy sem.

Két nagy népszerű méregtelenítő módszer létezik. Beszéljünk egy picit erről a két módszerről.

 

1) A béltisztítás

Köztudomású, hogy az immunrendszerünk 70%-a a bélrendszerben található. Ez persze így ebben a formában nem teljesen igaz, ám az kétségtelen tény, hogy az testünk adaptív immunsejtjeinek kb. 70%-a a bélrendszer környékén található. Hogy ez az immunrendszerünknek ténylegesen mekkora részét jelenti, annak megbecsülésére én nem mernék kísérletet tenni, de az biztos, hogy nagy. Adott tehát a következtetés, hogy akkor ezt ki kell tisztítani, mert rend a lelke mindennek és ugye a tiszta bél jobban működő méregtelenítő és immunrendszert jelent. Vagy mégsem?

Először is csak ámulok, hogy egy évmilliók alatt kialakult evolúciósan abszolút bizonyított rendszerbe milyen könnyedén merünk beleavatkozni. Amennyiben elfogadjuk, hogy az immunrendszerünk jelentős részét a bélrendszerünk teszi ki, akkor a józan ész annál inkább azt diktálja, hogy ebbe nagyon ne szóljunk bele. A bélrendszer nem egy bőr, ami áthatolhatatlan a legtöbb kórokozó és toxin számára. A bél kifejezetten a felszívódásról szól, és jótékony baktériumtörzsek kényes egyensúlya biztosítja a bélrendszer védekező rendszerét. Ennek az egyensúlynak a felborítása időszakos beöntésekkel vagy béltisztító kúrákkal hajmeresztő. Természetesen a szervezet elég strapabíró, így bele nem halsz, de hogy nagyon ritka eseteket kivéve inkább árt, mint használ, az biztos.

Másodszor pedig mindenféle képeket mutatnak arról, hogy mi jön ki a beleinkből, ha az XY (a márkanév teljesen lényegtelen) béltisztító kúrát az adott béltisztító szert használva végigcsináljuk, mintegy bizonyítva a módszer sikerét. Nos, én vettem a fáradtságot, és konzultáltam egy patológussal (tudom, morbid, de ha valaki látott már belülről számos embert, az a kórboncnok), és egyértelműen azt mondta, hogy akármi is az, ami a képeken van, ő még olyat nem látott, pedig emberi testet látott már belülről. Ha nekem nem hiszel, csak kérdezz meg egyet (javaslok egy egyetemen oktató patológust).

A „gyógynövényes”, hashajtó anyagokra épülő vagy beöntésen alapuló béltisztítás biztosan felborítja a bélflórák egyensúlyát, valamint az elektrolit egyensúlyt, hasmenést és dehidrációt okozhat. Persze ezek kiheverhetők, nem nagy gond, de egyáltalán minek ezt kockáztatni? Alapesetben a belek nem szorulnak tisztításra, tisztulnak azok maguktól is!

 

2) Méregtelenítő kúrák / böjtök

Manapság ezek rendkívül népszerűek, hiszen mindenki az egészségmegőrzéshez köti ezeket a kúrákat. Az ilyen módszerek elméletei szerint bizonyos élelmiszerek (ill. élelmiszer fajták) elhagyása vagy bizonyos italok fogyasztása révén tudod méregteleníteni a szervezetedet. A méregtelenítés időtartama néhány nap és néhány hét között van.

Sokan érzik rendkívül jól magukat az ilyen kúrák után, de ez az érzet néhány napon belül rendszerint elmúlik. Minden valószínűség szerint ez pusztán placebo-hatás, hiszen maga az a tudat, hogy most teljesen megtisztulsz és jön az új kezdet már önmagában is pozitív érzéseket kelthet az emberben, amitől joggal érezheti magát könnyebbnek vagy mentálisan összeszedettebbnek.

Sokan számolnak be az ilyen méregtelenítő kúrák és méregtelenítő böjtök után testtömeg-veszteségről. Azonban jó, ha tisztában vagy vele, hogy ez többnyire nem tartós testzsír-veszteséget jelent, hanem időleges folyadékveszteséget.

Egészség szempontjából alapesetben nem mondható, hogy az ilyen méregtelenítő kúráknak és böjtöknek különösebb haszna lenne, de – bizonyos keretek között – ártani sem ártanak. Újabban a böjtölést azért szokták egészségesnek tartani, mert az viszont bizonyított, hogy a korlátozott kalóriabevitelnek számos élettani előnye van. A munkám során csupa olyan emberrel találkozom, aki azt mondja „Én nem eszek sokat, és nem értem, hogy miért híztam el”. Nos, amikor naplózni kezdjük az étkezését, rendre kiderül, hogy de igenis sokat eszik. A természetben önmagában nem létező „gyorskalóriák” pillanatok alatt meg tudják billenteni az egészséges kalóriabevitelt. A böjtölés elvileg ezt hivatott ellensúlyozni, csakhogy (néhány igen speciális eset kivételével – pl. páratlan napokon dupla kalóriabevitel, páros napokon böjt) a kúraszerű böjtölés nem ellensúlyozza a folyamatosan magasan tartott kalóriabevitel hosszú távú élettani hátrányait, hiszen a korlátozott kalóriabevitelt életvitel szerűen kell megvalósítani ahhoz, hogy fenntartható legyen. Korlátozott alatt természetesen azt értem, hogy annyit vigyünk be, amennyire szükségünk van (sajnos ezt manapság már korlátozottnak kell tekinteni).

Összegezve tehát a szervezetet nem kell méregteleníteni, megteszi azt saját maga, de természetesen az alábbi dolgokkal segítheted a már meglévő méregtelenítő folyamatok olajozott működését:

 1. Vigyél be megfelelő mennyiségű folyadékot minden nap (tiszta víz javasolt!).
 2. Aludj megfelelően! Érdemes éjfél előtt lefeküdni, és 7-8 órát aludni minden nap.
 3. Ne vigyél be túl sok kalóriát! Ennek megvalósításához érdemes kerülni a magas kalóriasűrűségű, alacsony rosttartalmú ételeket, ezek ugyanis nem eredményeznek jóllakottság érzetet, miközben rengeteg kalóriát juttatnak a szervezetedbe!
 4. Természetesen mozogni, mozogni, mozogni kell! Edzeni kell, nincs mese! Ezt semmiféle böjt vagy kúra nem helyettesíti, egyébként nem csak azért, mert az is pusztán kúraszerű dolog, nem pedig életvitelszerű, de azért is.
 5. A szervezetünk méregtelenítési mechanizmusainak működését érdemben semmilyen kúra nem befolyásolja. Természetesen hosszú távon, életvitelszerűen megvalósítva nagy hatással bír, ha sok friss gyümölcsöt és zöldséget eszel, valamint a kalóriafajtákat (fehérje, szénhidrát, zsír) ésszerű egyensúlyban és változatos ételekkel viszed be.
 6. Méregtelenítés? Ha már, akkor első körben érdemes mindenféle legális és illegális drogokkal (cigaretta, alkohol, marihuána, stb.) felhagyni. Elvégre, ha mérgezed a szervezetedet, akkor a méregtelenítés is olyan, mintha egy alul lyukas pohárba öntenéd a vizet. Vagy, ha már nem akarsz lemondani róla (ejnye, ejnye!), akkor legalább mértékkel és ésszel!

Ha kérdésed, hozzáfűzni valód akad, akkor szólj hozzá (lásd lent)!

 

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

 

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.

39 hozzászólás

 1. Kedves Ildikó!

  Azért iratkoztam fel a hírlevelére, mert tetszik a hozzáállása és az indokai a különféle táplálkozási szokásokat, irányzatokat, elméleteket illetően.
  Most olvastam el a böjt,-méregtelenítésről szóló cikkét.

  Végzett már efféle vagy hasonló kúrát életében?

  Arra megkérem, nézzen körül a honlapomon, csupán 16 éve foglalkozom ezzel a ,,témakörrel,,. Megtisztelne, ha megtenné, hogy beleolvas a cikkeimbe és a tanulmányokba is – miként én teszem az Ön cikkeivel.
  Azért mondom ezt, mert sok emberhez jut el – gondolom eljut – amit ír, így jó lenne, ha előbb beleolvasna a témába a ,,másik oldalról,, is.

  Egyébként neves professzorokkal és orvosokkal, kémikusokkal és vallási vezetőkkel dolgoztam már együtt – akik hisznek a Böjtben és a méregtelenítésben, ha gondolja konzultálhatunk is ezügyben, szívesen összeállítok Önnek is egy személyére szabott méregtelenítő kúrát – hogy megérezze és meglássa mi tud felhalmozódni és kiürülni a testéből!!

  Üdvözlettel:

  Nagy Eszter Anna

 2. Szegedi János /

  Kedves Ildikó!
  Több alkalommal vettem részt, különböző tipusú léböjtkúrán. A részvételem oka olyan tünetegyüttes volt, amelynek a gyógyitására az orvostudomány különböző képviselői bevallottan “megadták magukat” (véletlenszerűen megjelenő viszkető kiütések, migrénszerű fejfájások). A megfelelően vezényelt és felügyelt, elő-, és utó”kezelés”-t betartató, összességében 2-3 hetes kúrák eredményeképpen a tüneteim hosszú időre megszűntek. Én úgy gondolom, hogy a szervezetem kiválasztása nem tökéletes (a teljes orvosi kivizsgálás ezt nem volt képes kimutatni, diagnosztizálni), ezt segitette a kúra. Természetesen a méreganayagok ismét felgyűltek, tehát egy év múlva ismét elmentem kúrára. Jelzem, hogy nem vagyok túlsúlyos, rendszeresen, intenziven sportolok egész életemben. A különböző kúrákon különböző mértékű súlyvesztések történtek, 4 és 7 kg között. A legfontosabbnak azonban a “mentális méregtelenitési hatást” tartom, amit nem gondoltam előre. A konkrét kúrakezdés második napjától kezdve fokozatosan “lelassultam”. Sokat sétáltam, ültem egy padon, nézelődtem, és azt hiszem, meditáltam. A kúrára vitt olvasnivalókat csak cipeltem, a laptopomat ki se nyitottam. Hosszan rácsodálkoztam a tájra, egy szép házra, egy virágra. Egy olyan szellemi felfrissüléssel érkeztem vissza a megszokott életembe, amit egyébként nem tudtam volna elérni.
  Tehát én mindenkinek ajánlom, hogy profi környezetben, szakszerű felügyelet mellett szakadjon ki otthonról és menjen el léböjtkúrára. A méregtelenitést a kúra közbeni mindennapos szauna is segitette. Sajnálatos módon ezek a kúrák pénzbe kerülnek…..De nem drágább, mint egy középáras, azonos idejű üdülés.
  Üdvözlettel
  Szegedi János

 3. Egyetértek azzal, h a kúrák közül szinte egy sem mondja meg mit is tisztít valójában és bődületes marhaságok vannak.
  Ugyanakkor nem gondolom, hogy olyan tökéletes rendszer vagyunk…ha az lennénk, nem alakulna ki egy csomó betegség. A helyes életmód és táplálkozás mindenképpen csökkenti a gondok esélyét, de nem zárja ki őket 100%ban…sajnos.
  A többi elveddel egyet értek és sajnálom az önkínzókat! :)

 4. Papp Maria /

  Kedves Ildiko,
  Nekem 39 eves a fiam, mar 21 eve hogy kelesekkel kuzd ami hol itt hol ott uti ki magat. Jelzem meg a szemen es a “tenyeren” is volt mar.
  Sajnos nem talalja az orvosi tudomany azt a megfelelo gyogyszert amivel vegleg megszabadulna ettol a borzaszto fajdalmas kelesektol. Na mi tobb mar a 14 eves kisunokamon is megjelent, ami borzaszto!. Jelzem hogy nekem volt kelesem a terhessegem ideje alatt amit en jelezttem is az orvosoknak.
  Keresem az lenne mit tudna ajanlani ahoz hogy vegleg megszabaduljanak ettol a kelesektol ugy a gyermekem mint az unokam is, merthogy nekem az az egyetlen egy volt csupan.
  Valaszat elore is koszonom.
  Ha barkinek volt ilyen betegsege es hozza szolna esetleg elarulna hogy hogyan lehet megszabadulni tolle elore is nagyon koszonom.

  • Mária /

   Kedves Mária!

   sok sok betegségnek igy a keléseknek is van lelki oka is , söt egyes tanitások szerint minden betegségnek.
   ha nem találnak más megoldást nézzenek utána, elég nagy az irodalma a leki eredetü betegségeknek.
   louise L Hay
   Rüdeiger Dhalke
   THorwald Detlefsen
   Kurt Tepperwein
   Jacques Martell
   Üdv :)

 5. Nanus /

  Van egy barátnőm, aki nagyjából minden divatos (és természetesen többnyire nem valami olcsó) kúrát kipróbált. Az eleje mindig ugyanúgy indult – könnyű, feldobott érzés, aztán ez gyorsan átváltott szédülésbe, fejfájásba, rosszullétekbe, volt, hogy napokig nem tudott bemenni a munkahelyére. És, természetesen, mivel ennyire rosszul volt, vagy muszáj volt ennie, és ezáltal “kárba veszett” a munka és a pénz, vagy annyira rosszul volt, hogy nem tudott enni, és emiatt gyengült le.Ennek ellenére mindig belevágott egy újabb kúrába… :( Nagyon szimpatikus, amit Szegedi úr írt, hiszen ha az ember megteszi azt magáért, hogy minden értelemben ráhangolódik és szakszerű felügyelet mellett megenged magának egy pár napos tisztítást, pihenést, az egyáltalán nem hiszem, hogy ne lenne nagyonis hasznos. A cikkel önmagában egyet értek, és örülök, hogy erről szó esik, annyi a tévhit és az átverés, én viszont kicsit általánosnak érzem a negatívumok kiemelését. Mint barátnőm esete is példázza (aki “civilben” nagy bulizós, tehát nem éppen répalén és rozspogácsán él), nagyon veszélyes és célszerűtlen így belevágni ezekbe az állítólagos csodakúrákba, viszont a böjt és a beöntés a népi gyógyászatban is bevált és természetes gyógymódnak számítanak (több módjuk spirituálisan is lényeges volt). Szerintem a hangsúly azon van, hogy valódi szükség van-e rájuk, van-e szakszerű felügyelet, vélemény, vagy csak divatból csinálja valaki, és mert lusta áttérni a valódi életmódváltásra.

 6. Detti /

  Kedves Ildikó!
  Már másfél hónapja edzek, látszatja kezd lenni, kilóban nem annyira, de nem vagyok türelmetlen :) A combomról nagyon nehezen fogyok.
  Nemrég egy dietetikus mondta, hogy a nyirokrendszerem működési hatékonysága kb.50%-os, emiatt sok méreganyag is van a szervezetemben, ettől vagyok “combos-popsis” alkatú. Azt is mondta, hogy a legyengült immunrednszerem miatt a candida gombáim is elszaporodtak, amik okozhatják a kellemetlen tüneteimet (gombásodás bőrön, puffadás, kimerültség, lehangoltság, székrekedés). Kérdésem, hogy mit gondol a candida diétáról és ha a nyirokrendszerem nem működik 100%-osan, akkor sem lehetséges, hogy méreganyagok felhalmozódjanak?
  Mielőbbi válasza reményében üdvözlettel: D.Detti

 7. Kiss Edit /

  Ildikó!

  Az eddigi cikkeidben is volt néhány szakmai malőr, de a méregtelenítéssel kapcsolatban nagyon melléfogtál.
  Neves professzorok ajánlják a méregtelenítés különböző válfaját, orvos-szakmai cikkek – tudományos lapokban – támasztják alá ennek létjogosultságát. A mai világunkban, ahol a táplálékunk tartósítószerek, színezékek és a szervezet számára káros vegyi anyagokkal telített, nem beszélve a szennyezett levegő által belélegzett részecskékről…stb.

  A kínai gyógyászat több-ezer éves múltja talán meggyőző lehet, az ő gyógyításuk hangsúlyos része a méregtelenítés.

  Én nem vagyok része egyik lobbinak sem, pusztán saját tapasztalatom alapján szeretném cáfolni a cikked lényegi elemeit.

 8. István /

  Kedves Ildikó!

  Elolvastam a cikket és az eddigi hozzászólásokat is. Szinte nem is csodálkoztam azon a néhány hozzászólón, aki némileg kritikával illetett.
  A méregtelenítő kúráknak és némelyik, ésszerűen kialakított diátának (vagy böjtnek) igenis van létjogosultsága. Persze a fogalmakat a helyükre kell tenni és úgy olvastam, hogy nálad is, mert a méregtelenítés témakörében elég felszínes a tudásod.
  Az egyértelmű, hogy a divat-fogyókúrák és női magazinok által közzétett méregtelenítő kúrák nagy része nem működik és egy részük káros is. Az egyik hozzászóló említette egy ismerősét, aki amolyan “bulizós-egészségtelen-életet-élő” és folyton belevág valami hasonló borzalomba, amiből rendszeresen rosszul jön ki. El tudom képzelni, hogy a magazinokból, meg az internet “rózsaszín” oldalairól szedi a módszereit az illető.
  Az ilyen személyeknek azt kellene tudomásul venniük, hogy az ő szervezetük is ugyanúgy működik, mint a többi emberé és nem a csodásnak hirdetett módszerekbe vetett hit, hanem a visszatérés az alapokhoz az igazi megoldás. Vagyis a rendszeres mozgás, az odafigyelés a táplálkozásra (mindenkor) és összességében vigyázni magunkra és nem a káros, egyúttal meglehetősen múlandó élvezeteket hajszolni.
  Tulajdonképpen ez az, amit te is hirdetsz.
  Viszont nem tekinthetünk el a megváltozott világtól, a rengeteg szennyeződéstől a közvetlen környezetünkben és a rengeteg stressztől. Ezek a tényezők alapjaiban borítják fel a szervezetünk normális működését. Tehát időnként igenis rá kell segíteni, hogy könnyebben boldoguljon a káros tényezők leküzdésével. Ebben igenis segíthet az évezredes múltra visszatekintő beöntés (ha helyesen végzik), a méregtelenítő-tisztító kúrák közül azok, amelyek figyelembe veszik a testünk alapvető élettani működéseit, valamint az ésszel, körültekintően végzett diéta.
  A naturál testépítő életformát űzők (vagyis nem a doppingoló “profi” sportolókra gondolok) évtizedek óta tisztában vannak a szervezet alapvető működésével és a tápanyagok elosztásának/beosztásának fontosságával, így amiket írni szoktál, egyáltalán nem újdonságok, bár tény, hogy jól összefoglalod és népszerű stílusban tálalod.
  Általában jól ráérzel a lényegre, de ez most ebben a cikkben nem annyira sikerült.

 9. Anett /

  Kedves Ildikó!

  A Szegedi Tudományegyetemen diplomáztam egészségfejlesztés szakon, így van hozzáértésem a témával kapcsolatban. Szerintem sok dologban igazad van, viszont úgy gondolom, hogy időnként nem árt “pihentetni” a szervezetet. A mai világban rengeteg méreganyagnak vagyunk kitéve, ami az ételeinkben, italainkban és a levegőben is van. Hogy mik azok pontosan, persze mi “átlagemberek” nem tudhatjuk, de tény, hogy tudunk a létezésükről. Nem véletlen ha pl. megeszünk egy gyorséttermi ételt nem vagyunk épp energikusak tőle, viszont ha pl. egy otthon elkészített salátát fogyasztunk el, sokkal jobban és energikusabban érezzük magunkat. Ha visszamegyünk a történelembe, az emberek mindig is böjtöltek, nemcsak a vallások miatt, pedig akkor nem volt ennyi káros vegyi anyagnak kitéve az ember. Véleményem szerint igenis kell legalább egy évben kétszer egy-két nap pihenő a kiválasztó szervrendszerünknek.

 10. Erdelyi Klara /

  Kedves Ildikó,
  a méregtelenítésröl irottakkal most nem szeretnék foglalkozni – azt már megtették az elöttem szólók – és ez ugy nagyjából az én véleményemet is tükrözi….
  Viszont egy mondatot kiragadtam abból amit irtál – nevezetesen :

  “Először is csak ámulok, hogy egy évmilliók alatt kialakult evolúciósan abszolút bizonyított rendszerbe milyen könnyedén merünk beleavatkozni” ….

  Hát kedves Ildikó – ha a méregtelenitö akciókkal kapcsolatosan is
  ilyen vagy hasonló “abszolút bizonyitott” – nak kikiáltott – DE valójában
  soha senki által NEM bizonyított evolució elméletröl Te ilyet állítasz – akkor ne haragudj – de nagyon is indokoltnak látom hogy többen is kétségbe vonják azt amit írtál – még akkor is ha ezt a legnagyobb jóindulattal tetted …..

  Ugyanis – és ennek nyugodtan utána is nézhetsz – (nem pedig csak egy – két, esetleg vagy alkalmasint nagyon is szubjektiv “professzor” véleményére hivatkozó kijelentésböl) – a tudomány mai állása szerint is az evolucióelmélet megmaradt annak ami már 150 éve is volt :

  ELMÉLET – sem több sem kevesebb…..

  De ezzel kapcsolatosan – ajánlanám neked – hogy nézz csak bele csak annak részletes cáfolátába – hogy MIT is adnak el ma az embereknek tetszetös, ámbátor a valósággal még köszönö viszonyban sem levö – evolúciós-elmélet cimke alatt ….

  http://keresztenyfilmek.com/bizonyitekok/129-a-foeld-fiatal-kora.html

  Majd TE fogsz a legjobban meglepödni – ez garantált …

  Mindazonáltal – nagyon kedves Töled hogy azon munkálkodsz, hogy itt minél több ember éljen egészségesen, aktivan mozogva, sportolva, egészségesen táplálkozva ….

  Üdvözlettel és munkádhoz további sok sikert kivánva:

  Erdélyi Klara

 11. Éva /

  Kedves Ildikó!

  Nekem ez a cikk is nagyon tetszett, és én egyet értek veled!
  Szerintem te úgy értetted, hogy a méregtelenítésre minden nap figyeljünk, vigyünk be tiszta tápanyagokat, de nem egy lébőjtkúra vagy porféleség fogja megoldani a problémát ha alapvetően egészségtelenül élünk!

  Köszönöm az írásaidat!

  S.Éva

 12. Török Éva /

  Kedves Ildikó!
  Eddig is szívesen olvastam a leveleidet mert őszintének, közvetlennek, tárgyilagosnak és hozzáértőnek tartottam a tartalmukat. A mostani írásodnak is, minden szavával egyetértek. 40 éve vagyok endoszkópos asszisztens /vastagbél tükrözés/ naponta 10-15 vastagbelet látok belülről. A szóban forgó lerakódással és tartalommal még sohasem találkoztam….Előfordul, hogy előkészítés nélkül nézzük meg a beteget a nyálkahártya akkor is felrakódás mentes szép rózsaszín a bél lumenében pedig ott kígyózik aminek ott a helye.A betegek gyakran aggódnak amiatt, hogy talán nem tisztultak ki eléggé az előkészítés során mert keveslik a kiürített mennyiséget. Szerencsére legtöbbször alaptalan az aggodalmuk.
  Persze, az elmondottak nem vonatkoznak vastagbél szűkületet okozó betegségekre.
  A méregtelenítést pedig szerintem a májunk, vesénk és egyéb erre specializálódott szervünk végzi, tehát rájuk kellene vigyázni, hogy sokáig bírják a strapát.
  Bár a mai túlsúlyos világunkban egy kis koplalás talán senkinek sem árt. Kivéve, ha valaki túlzásba viszi. Egy közeli ismerősöm egyszer kórházba került, csak így tudták helyre hozni,több hét alatt a túlzásba vitt léböjt kúra hatását.
  Üdv. Mindenkinek!

 13. Szabó Csilla /

  Kedves Ildikó!
  Nem mindig értek veled egyet, de az nem baj. Most viszont igen, hogy nincs szükség méregtelenítésre, inkább éljünk egészségesen!
  A vallási böjtök létjogosultságát most kihagynám, mert ez nem kérdés.
  Másik “esettanulmány”: rokon fiatalember nagyon súlyos betegségre szedett gyógyszerekkel szünetet tart időnként, ilyenkor 2 hétig meghatározott gyógynövényekkel és zöldséglevekkel léböjtöt tart. Úgy tudom, évente. Nagyon jól érzi magát utána, és szemmel láthatóan jobban néz ki, múlik a puffadtsága, “fogy”.
  Rengeteg agymosás ér bennünket, sok mindent ismert, hitelesnek tartott személlyel reklámoznak, ezért referenciaként hat – nem véletlenül pont ő(ket)t kérik fel szereplőnek. A másik, hogy egy kényelmes megoldás valami csodakúrát követni: én mindent megtettem, ezt is, azt is megvettem, én nem tehetek róla, már mindent kipróbáltam, mégsem fogyok!
  Azt gondolom, már teljesen elveszítettük a józan gondolkozásunkat: XY mondta, ő ért hozzá, jobban tudja mint én – ezzel a felelősséget elhárítottam magamról, ő tehet róla, ő a szakember. Lassan már a lélegzetvételt is külön tanfolyamon tanuljuk (ez komoly, létezik ilyen).
  Azt mondják, minden tele van színezékkel, stb-vel. Én nem vettem észre: megveszem az almát, krumplit, lisztet, vajat, mittudomén milyen alapanyagot és elkészítem belőlük amit a család elé akarok tenni. Színezék, állományjavító és mesterséges aroma biztosan nincs benne. A növényvédő szereket nem garantálom.
  Sokszor kapok bókot, hogy milyen csinos, karcsú vagyok, hogy csinálom? Szívesen megosztom mindenkivel: állandóan “fogyókúrázok” mert nem teszek a kávéba cukrot, nem iszom üdítőt. Ha sütök, nem nasinak, hanem fogásnak szánom. Mindig az évszaknak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztjuk, olyant, ami itt terem meg, nem kell átutaznia a fél világot.
  Minden nap elvégzek 3 gyakorlatsort, ami összesen 35 perc. Erre az irigy válasz: könnyű neked, ráérsz ennyit foglalkozni magaddal!
  Viszont a lelkemet muszáj méregtelenítsem, és ez a legnehezebb. Komolyan harcolok az ellen a sok szenny, gátlástalan lejáratás, öncélú törekvések “közérdekké” öltöztetése és megetetése ellen, ami úton útfélen ér. Harcolok a saját irreális vágyaim és ambícióim ellen, az egymás kicsinyes bosszantásaiból eredő indulatok ellen.
  A csoda vigye el, két szóban akartam elmondani :(

 14. Laci /

  Kedves Erdélyi Klári!

  A hitvallás nyilván nehéz dió, de azért néhány dologgal nem árt tisztába jönnöd, mielőtt itt bárkit is ilyen vehemensen elkezdenél kioktatni.

  Először is, ha szövegértés tekintetében vetted volna a fáradtságot, azonnal kiderült volna számodra, hogy Ildikó nem az evolúcióelmélet bizonyítottságáról beszélt, hanem arról, hogy a méregtelenítő mechanizmusunk bizonyított az evolúció hosszú ideje alatt. Kétlem, hogy ezzel épeszű ember vitába szállna, hiszen ha nem bizonyított volna a méregtelenítő mechanizmusunk, akkor már rég kihalt volna az emberiség, függetlenül attól, hogy évmilliók alatt alakult ki az emberiség, ahogy az evolúcióelmélet tételezi, vagy ötezer év alatt, ahogy a keresztény kreacionizmus. Rengeteg kórokozót és toxint kell a szervezeten kívül rekeszteni. Szerintem ezt mindnyájunk szervezete elég jól teljesíti. Ezt már csak azzal is bizonyítjuk nap mint nap, hogy az ellenséges környezet ellenére életben vagyunk.

  De… ha már ilyen nagyon ráharaptál erre az evolúció témára, azért néhány gondolatom nekem is volna ezzel kapcsolatban:

  1) A tudomány sajátos logikája, hogy több millió pozitív megerősítés (értsd: bizonyíték) sem képes egy elméletet ténylegesen bizonyítani, viszont elégséges egyetlen bizonyíték a cáfolatra (vagy legalábbis az elmélet átgondolására). A tudomány nem utazik az “abszolút igazság” bizniszben, ezt meghagyja a vakhitnek. A tudomány pusztán a lehető legjobb modell megtalálásában utazik. Számára a kérdés ennyi: mi az az elmélet, ami a legtöbb rendelkezésünkre álló adatot képes megmagyarázni, és azt fogja propagálni. Persze a szillogizmusokon alapuló magyarázatokat a tudomány sem fogadja el (pl. Miért létezik Isten? Mert ő az Isten, aki mindenható, így minden kérdésen felül áll és már eleve létezik). Önmagában Istennel vagy az Istenhittel a tudomány a fentiekből eredően alapesetben nem foglalkozik, mert kívül esik a vizsgálódási körén. Ha Isten teremtette meg a világot, akkor az a Nagy Bummkor lehetett, de az az előtti időszakot nem tudja a tudomány vizsgálni, mivel akkor még nem volt tér vagy idő, így azok a fizikai törvények, amely alapján ma vizsgálódni tudunk sem léteztek. Ergo, a tudomány képtelen bizonyítható állításokat a Nagy Bumm előttről megfogalmazni, ezt el is ismeri, és ezzel minden rossz érzés nélkül együtt is tud élni. A tudomány-Istenhit vitában a gond akkor adódik, amikor az Istenhívők, arról próbálnak meg képtelen állításokat megfogalmazni, amiről a tudománynak sokkal teljesebb, erősebb megerősítő bizonyítékokon alapuló elmélete van. Persze ez fordítva is igaz, ha a tudomány nevében valaki állítja, hogy nincs Isten, pl. azért, mert evolúció van, az sincs rendben, mert téves az állítás. Az evolúció erősebb elmélet a teremtéstörténetnél. Még ha néhol hiányos is, logikusabb, így amikor egy Istenhívő az evolúcióelmélet cáfolásával próbálja a saját hite igazát erősíteni, a saját világnézete hitelességét rombolja. Ha ugyanis Isten létezése és az evolúcióelmélet nem fér meg egymás mellett, akkor onnantól kezdve az evolúcióelmélet elfogadása automatikus Istentagadássá is válik, holott ez nem volna szükségszerű.

  2) Az evolúció-elmélet valójában egy elmélet. Nincs nagy meglepetés itt, hiszen ezért hívják evolúció-ELMÉLETnek. De a fentiekből már az is kiderült, hogy a tudomány amúgy is csak elméletekkel rendelkezik. Bizonyítani csak egyszerű nem-nyelvi tényeket lehet. Hogy mi az az egyszerű nem nyelvi tény? Olyan dolog, ami tőlünk, emberektől függetlenül is BIZTOSAN létezik és úgy van. Ezek általában egyszerű jelenségek és sosem a jelenségek magyarázatai, okai. Képzeld ezt el úgy, mint a világunk tőmondatait. Pl.: “A nap kering a Föld körül”, “Amit feldobsz, leesik”, stb. Ha már a miértekről van szó, akkor ott már kizárólag elméletek léteznek, csak ezek különböző erősséggel bírnak. Nyilván másképp kezelünk egy nem bizonyított sejtést, mint egy bizonyítékokkal alátámasztott elméletet. Hogy ki miben hisz, az természetesen mindenkinek a magánügye. Felőlem hihetsz abban is, hogy a nap azért világít, mert a felszínéről fenséges unikornisok tündöklő szemei ragyogják be az eget. Cáfolni nem tudom, így bizonyára igaz. :-) De az biztos, hogy az evolúció-elmélet mindenképpen igényesebb elmélet, mint az, hogy 5 ezer évvel ezelőtt Isten megteremtette a világot. Tehát ha a kérdés úgy vetődik fel, hogy melyik az erősebb elmélet, a válasz egyértelmű. Az Istenhit még csak nem is elmélet. Az egy fantáziára alapuló mitológia, amelyet sokan elfogadnak, mert így a világot egyszerűnek, szépnek és igazságosnak láthatják. Ahhoz, hogy elmélet legyen, bizonyos kritériumoknak meg kellene felelnie: például képesnek kell lennie magyaráznia és előre jeleznie bizonyos megfigyelt jelenségeket. Hadd ne kezdjem sorolni, hogy ezt az evolúció elmélete hány ponton megteszi (ellentétben a kreacionizmussal).

  3) Bár nekem a kreacionizmus elmélete igénytelen, nem vitatom, hogy ízlés dolga, hogy kinek mi az igényes és értelmes, és a jogodat sem szeretném elvitatni arra, hogy te az evolúciót gyengének érezd. De szerintem nem üti meg a mércét az a “következtetés”, hogy ha X elmélet nem képes mindent megmagyarázni, akkor az az elmélet téves (azaz semmit sem magyaráz meg). Akkor pedig különösen silány minőségű elméletet kapunk, ha ezután az elmélet hiányosságait úgy próbálnánk áthidalni, hogy egy mindenható, minden szabályon és törvényen felül álló antropomorfizált lénnyel töltenénk ki az ismereteink hiányos lyukait. Ráadásul ez az emberi megismerésnek is korlátot szab, hiszen a válasz úgyis Isten. Arról nem is beszélve, hogy a tudás keresését a Biblia már a Genézisben is a legfőbb bűnként aposztrofálja, ami oly súlyos, hogy büntetni a halhatatlanság elvételével és a paradicsomból történő kiűzetéssel sem lehet teljesen, ezért a bűn generációkon át is öröklődik.

  4) Ha már evolúcióelméletről van szó, akkor talán nem a keresztényfilmek a legalkalmasabb tájékozódási forrás. Nem kételkedem a jó szándékodban, de az biztos, hogy a kereszténységtől tájékozódni az evolúcióelméletről kb. olyan, mintha egy rejtélyes bűnesetet úgy próbálnék megoldani, hogy a gyilkostól megkérdezem, hogy ő volt-e, és ha azt mondja, hogy nem, akkor ezt a lehetőséget eleve kizárom. Köztudomású, hogy az evolúcióelmélet alapjait William Paley Isten létezése melletti teológia műve tette le, Darwinnak szinte ölébe hullott a dolog, pusztán a végső kérdést kellett másképp feltennie. Valamiért ezt a kereszténység azóta sem tudta kiheverni. Szerintem olvass néhány olyan könyvet, amit olyanok írtak, akik VALÓBAN tudják is, hogy miről beszélnek, amikor az evolúcióelméletről van szó (Richard Dawkins pl. jó kezdet). Javaslom, hogy ne teológusokat keress, és ne olyanokat, ahol egyértelmű érdekellentét van. Ahogy teológiai, vallási kérdésekben nem az az első gondolatod, hogy felkeress egy ízig-vérig ateista tudóst és elfogadd a mondanivalóját, úgy elvárható, hogy az evolúcióelméleti kérdésekben sem egy deklaráltan a “Föld 5 ezer éves” elméletében hívő vallásos csoporttól tájékozódj. Minden rosszindulat nélkül mondhatom, naivitásra vall, hogy elhiszed, hogy ezt az evolúcióban hívő emberek feltétlenül érdekesnek fogják találni. :-)

  5) Ha már hiányosságokról vagy ellentmondásokról beszélünk, akkor a Biblia tele van velük. Ettől persze jó olvasmány, szerintem abszolút kötelező darab, de minden egyes kérdésre, ami az evolúció elmélet ellenzése kapcsán felmerül, minimum 2 kérdést lehet találni, ami jogosan megfogalmazható az intelligens tervezés ellenében. Ráadásul a kreacionizmus alapvetően az evolúcióelmélet egyes részeinek tagadásából nyeri a létjogosultságát. Külön vicc, hogy ezt valaki komolyan veszi. Amúgy ez annyira tipikus következtetési hiba, hogy még neve is van: ad ignorantiam (azaz tudatlanságból eredő) téveszme.

  Üdvözlettel,
  és a tájékozódásodhoz további sok sikert,
  Laci

 15. Éva /

  Kedves Ildikó!
  Szeretnélek emlékeztetni, hogy a böjtölés, mint a méregtelenítés egyik formája évezredes hagyományok alapján alakult ki, és nem véletlenül írja elő valamennyi világvallás. Tudtad, hogy ezek az “előírások” mind népi megfigyelések, bölcsességek alapján születtek?
  Erre az évi egyszeri fizikai és lelki megtisztulásra, tavaszi külső-belső nagytakarításra mindenkinek szüksége van.
  Természetesen nem a gyógyszerekkel és tápanyag kiegészítőkkel végzett erőszakos beavatkozásra, hanem szolidabb eszközökre van szükség.
  Sajnálom, hogy ebben a témában nem számíthatunk a tanácsaidra!

 16. Laci /

  Vicces, hogy hirtelen mindenki szakértő lett a témában. :-) Ildikó tanácsai megfelelőek, amíg véletlenül ellent nem mond a megalapozatlan hiedelmeinknek, de ha mást mond, nem az az első, hogy átvilágítjuk a saját hiedelmeinket, hanem az, hogy biztosan Ildikó beszél hülyeségeket. Ad antiquitam (azaz az ősire hagyatkozás) téveszméje. Ha valami régi, akkor az feltétlenül jó is. Szerintem ezt el lehet felejteni. Nyilván tudunk számos olyan “ősi” népi megfigyelést és gyógymódod, ami utólag kifejezetten babonának bizonyult. Pl. népi “megfigyelés” volt az is, hogy ha menzeszen van a nő, akkor nem szabad majonézt készítenie, mert összemegy. Ugyanez persze fordítva is van. Abba a hibába se szabad beleesni, hogy azt higgyük, minden, ami új, az feltétlenül jó (ad novitam, azaz a modernre, újra hagyatkozás téveszméje).

  Utána néztem annak, amit Ildikó írt. Tényleg úgy tűnik, hogy a böjtölésnek a tudományos eredményei elég vegyesek. Távolról sincs semmiféle tudományos egyetértés a hasznukkal kapcsolatban. Ha már kísérleti eredményekről beszélnünk, akkor inkább az ellentéte igaz. De nem is ez a lényeg. Csak nekem tűnt fel, hogy Ildikó adott egy elég jó magyarázatot a böjtök hasznára a kalóriabevitel kapcsán?

  Éva!

  Ha már régi okokat kutatunk… az fel sem merült, hogy a böjt vallási előírására három ok is adódik (aminek semmi köze az egészséghez):

  1) Spirituális sikerélmény a vallásgyakorlóknak. A böjt a testi vágyakon való túllépés, aminek egyfajta vallásregulációs hatása van, hiszen erősíti a hitet a böjt sikeres megtartásával. Teljesítem Isten parancsát, így közelebb kerülök hozzá. Különösen jól jön szegényesebb időkben. Lásd következő pont.

  2) Szegénység. Nincs elég étel, így ha böjtöket írunk elő, amiket a szegényebb réteg betart, akkor kontroll alatt lehet tartani az esetleges éhséglázadásokat.

  3) Közösség tagjai közötti kötelék megerősítése: ha az embereket afelé tereli a vallás, hogy túllépjenek a testi vágyaikon, és ennek különböző rítusai vannak, amelyeket a vallás betartat, akkor a személyes érdekek, igények, vágyak elnyomásával erősebb a közösség tagjai közötti kötelék, hiszen kisebbek az ellentétes személyes vágyakból/érdekekből eredő konfliktusok. Ez bizonyos vallásoknál különösen jól működik (pl. keleten, ahol amúgy is közösség-központúak a vallások), más kultúrákban, mint például a nyugati kereszténység esetén kevésbé működik jól, mivel a vallás eleve az individualizáció irányába tolja az embereket, hiszen az üdvözülés egyéni felelősség kérdése.

 17. Természetgyógyászként 10 éve foglalkozom méregtelenítő kúrák felügyeletével. Sajnos azt kell mondanom, hogy Ildikó most idegen területre tévedt.

  Hosszú vallási megközelítés helyett nézzük a biokémiát:
  A mérgeket, amik a hozzászólásokban is leírt kellemetlenségeket okozzák az adipocyta sejtek raktározzák a testzsírokkal együtt. Nem véletlen, hogy éppen akkor okoznak kellemetlenségeket (testi vagy lelki szinten) amikor valaki drasztikusan lecsökkenti a kalóriabevitelét és a test a zsírtartalékok felhasználásával próbál energiához jutni. A zsírral együtt megkapja a drogot is.

  A genetika semmit nem tud ezzel kezdeni, mert nem volt ideje felkészülni a 20. század mennyiségi és minőségi bőségére a mérgező anyagok tekintetében. Amikor a jelenlegi genetikai felépítésünk (és ebbe a szervezet beépített méregtelenítő funkciói is beletartoznak) kialakult, egy emberöltő alatt sem jutott annyi cucc a testünkbe, mint ma reggeltől idáig. És ezek sajnálatos tulajdonsága a halmozódás. Sokszor találkozom pacienseim közt 40-50 éves emberekkel, akik a méregtelenítés alatt 20 évvel korábbi anyagoktól (gyógyszerek, drogok, gázolaj, stb…) szabadulnak meg. Ez nem hit kérdése. Szövetminta, labor, stb…

  Abban egyet értek, hogy megtévesztő “méregtelenítésnek” hívni egy olyan eljárást, aminek a végeredménye nem a “méregtelen” állapot. Az, hogy egy kis diétával vagy böjttel megpiszkáljuk a zsírkészletünkben halmozódó 200-300 különböző anyagot és ettől átmenetileg hitványabbul, majd a tünetek enyhülésével jobban érezzük magunkat, még nem lettünk “méregtelenek”. Csak felpiszkáltunk egy nyugalmi állapotot, majd hagytuk újra lenyugodni. Ezt figyelheti meg magán minden detoxikáló eljárást kipróbáló ember.

  Remélem érthető voltam: zsírszövetekben halmozódik, emiatt nem egykönnyen hozzáférhető. A test néha hozzányúl, de az meg nem kellemes. Ki lehet szedni, de nem diétával vagy koplalással vagy böjttel.

  Mondok egy konkrét példát: 2004-ig látványosan emelkedett az autizmussal született esetek száma az USA-ban. A csúcsán 112 élve születésre jutott egy autista. Rövid kutatást követően kiderült, hogy ezek a srácok nem autistán születtek, hanem az életük első pár napján megkapott védőoltásokban található higanyvegyület (thimerosal) rakódik le az agyukban. (Az agy szárazanyagtartalmának 60%-a zsír) Amellett, hogy a thimerosalt betiltották, hatalmas erőkkel keresték a megoldást arra, hogy a már szennyezett gyermekek agyából hogyan lehetne kiszedni a higanyt. Egy magyar orvos is dolgozott a csapatban – tőle ismerem a sztorit – és fél év múlva azzal zárult a program, hogy nem lehet kiszedni.

  Egyébként ki lehet, csak elfelejtették elolvasni L. Ron Hubbard: Tiszta test, tiszta elme című könyvét.

 18. János /

  @ Laci!

  Nagyon meggyőző és logikus a gondolatmeneted, na de “A nap kering a Föld körül”??
  + a Nap is tulajdonnév, azaz nagybetűs. De ez már tényleg csak kukacoskodás, amúgy a helyesírásod és a gépelési pontosságod is jeles. Ilyen hosszú hozzászólásnál ennyi hibaszázalék bőven belefér.

 19. Korda Cecília /

  Kedves Iklódi Zoltán!

  “Ugyanakkor nem gondolom, hogy olyan tökéletes rendszer vagyunk…ha az lennénk, nem alakulna ki egy csomó betegség.”

  A betegségeket érzelmi megrázkódtatásaink okozzák, de ez sokkal összetettebb téma. Akit érdekel szeretettel ajánlom az alábbi oldalt:
  http://ujmedicina.hu/A-biologiai-termeszettorvenyek/a-megbetegedesek-vastoervenye.html

  Üdvözlettel: Korda Cecília

 20. Móni /

  @István

  Ildikó azt propagálja, hogy ne próbálj gyorsan lefogyni. Szerintem nem lehet különállóan nézni a mondanivalóját a méregtelenítésről. Azt is figyelembe kell venni, hogy az egyes tanácsai hogyan alkotnak szerves egységet. Azt gondolom, hogy ha a fogyásnál a zsírból fel is szabadulnak méreganyagok, egy folyamatos, de lassú fogyásnál ez nem okoz gondod, míg a hirtelen zsírveszteségnél okozhat. Ildikó azt mondja, ha odafigyelsz és nem mérgezed magad és megfelelően fogysz, a méregtelenítés szükségtelen. Ha pedig eleve teszel az egészségedre, dohányzol, mérgezed magad, gyorsan akarsz lefogyni, akkor meg picit butuska dolog azzal áltatni magad, hogy ezt valamilyen méregtelenítéssel ellensúlyozhatod. Nem értek egyet az előttem szólókkal, akik ezt nem veszik figyelembe.

  @Ildikó

  Biztosan sokak nevében mondhatom, köszönöm, hogy veszed a fáradtságot és megosztod velünk a tudásodat. Ne szegje kedved, hogy sokan kritizálnak. Egy javaslatot ha elfogadsz: lehet, hogy jobb lenne, ha a cikkek végére betennél egy olvasmánylistát vagy a forrásokat, amikből dolgozol. Tudom, hogy az Interneten ez nem szokás, de annál jobb, ha te megteszed. Az írásaidból lejön, hogy a témáknak utánaolvasol. Ne hagyd, hogy ez az információ kárba vesszen!

 21. Üdvözlöm az egészségpártolókat!

  A hozzászólás-ablak fölötti felszólításnak engedelmeskedve: nem hagyom szó nélkül! Először az evolúcióról, mert arra egyszerűbb reagálni a felmerült problémák közül.

  De előtte egy fogalomzavart kell tisztázni. Elméletnek, vagyis „tézisnek” azt nevezzük, aminek bizonyítékai vannak. Aminek még nincsenek, annak neve „hipotézis”. Ez utóbbi lehet a kreacionizmus, mert semmilyen tény nem támasztja alá, legalábbis egyelőre. Ha üzenetet kapunk valamelyik szomszédos, vagy távolabbi csillag környékéről, hogy az ottani bolygón lakó igen fejlett civilizáció hozta létre az emberiséget, netán a földi életet, vagy az egész Univerzumot, csak akkor lép elő elméletté a divat által felkapott kreacionizmus, addig nem több ábrándozásnál.

  Az evolúciót azonban tények támasztják alá, csak utána kell olvasni, vagy foglalkozni azzal kapcsolatos szakterülettel. Én csak teknősökkel foglalkoztam egy évtizedig, és áttanulmányoztam a velük végzett kutatások szakirodalmát, onnan tudom, hogy az utóbbi 200 évben is észrevehető volt (mert több tízezer példánynak ebben az időszakban vizsgálata során az adatokból kiderült), hogy az evolúció most is javában zajlik. Például az egyes fajok alfajokká tagolódnak az évszázadok során, az alfajok némelyike pedig önálló fajjá. Nemcsak táplálék- és klíma-igényük, hanem sejttani sajátosságaik fokozódó eltéréseiben is. És hasonló folyamatnak tanúi nemcsak a természet más lényeinek megfigyelői, hanem azok az állatokkal és növényekkel foglalkozó tenyésztők, termesztők és nemesítők is, akik a gazdasági hasznon kívül az élőlényeknek a körülményektől függően változó sajátosságaikra is odafigyelnek.

  Ami a szervezet jól működő, saját méregtelenítő folyamatait illeti, Ildikónak igazat kell, hogy adjak! És annak a hozzászólónak is, aki ezeket a folyamatokat nem tartja elég tökéletesnek. Hogyan is lehetnének tökéletesek a folyamatosan változó környezet, a nemzedékeink között eltérő táplálkozási szokások, és a szétszórt életmódunk mellett?! És így a jó, mert ha a szervezetünk folyamatai beállnának valamiféle szabványnak megfelelő tökélyre, akkor néhány generáció alatt kipusztulnánk a változásra, vagyis alkalmazkodásra képtelenségünk miatt.

  A szervezetünkben zajló méregtelenítő folyamatokat azonban hasznos egy kicsit fokozni. Ennek a legegészségesebb, és legegyszerűbb módja a kellő mennyiségű testmozgás, aminek többféle módja van. Csak egy példát említek, ami a számomra a legkönnyebben kivitelezhető volt, ezért ismerem a gyakorlatból. Elkezdtem siklóernyőzni (nem most, hanem 23 éve, a hazai elsők egyikeként, de ennek most nincs jelentősége), és bebizonyosodott, hogy a dombok megmászása háromszoros méregtelenítés! Merthogy a meredek lejtőn fölfelé haladva intenzív lélegzésre kényszerülünk, amiről egy orvos ismerősöm (siklóernyős növendékem) azt mondta, hogy önmagában is méregtelenít. A szokásosnál erőteljesebb szuszogás alaposabban pumpálja át a májunkon a vért, mintha a tévé előtt bóbiskolnánk, ezáltal fokozódik a májunk, mint fő méregtelenítő szervünknek a funkciója. A harmadik pedig az izzadás, ami elkerülhetetlen, miközben megmászunk egy 100-200 méteres dombot. És valóban tapasztaltam az életmód-változásom előnyös hatását, mert ráadásul a hazai siklóernyőzés kezdetekor tértem át a hús és állati zsír mentes táplálkozásra, miközben nem mellőztem a tejtermékeket, halat és gombát az étrendemről (mint tudjuk már fél évszázada: a gomba nem növény), aztán el is költöztem a fővárosból egy hegyek közötti, tiszta levegőjű, pici faluba, ahol azóta is jól megvagyok, immár 64 évesen!

  Erre nyilván azt mondják többen, hogy nem mindenki engedheti meg magának valamelyik sport rendszeres művelését, sem az étrend- sem a környezet-változtatást. A probléma gyökere azonban éppen itt van! Ennél a vélekedésnél. Ha nem vagyunk eléggé határozottak, ha nem tudunk eltökélten választani a megszokás és az egészség között, ha nem szánunk elég időt, energiát, szervező készséget, sőt fantáziát arra, hogy kialakítsuk, és ha kell, akkor átalakítsuk az életünket, ha nem vagyunk képesek bizonyos áldozatokra saját érdekünkben, akkor hagyjunk fel minden reménnyel, és ne panaszkodjunk a bajainkra!
  Mondani szokás: a problémáink megoldása az agyunkban kezdődik, és ha megvan a probléma kezelésének módja, akkor a többi már csak akaraterő és türelem kérdése. A megoldás lehet többféle is, itt az egyik féléről esik szó.

 22. Szőke Edit /

  Szia Ildikó!

  A testbe bekerül néhány olyan dolog, amivel a szervezet éppen akkor nem tud mit kezdeni. Ezeket zsírba csomagolva raktározza. Nem láttál még narancsbőrt? Ezeket nevezik méreganyagoknak a különböző kúrák, amik igyekeznek eltávolítani ezeket az anyagokat több-kevesebb sikerrel. A bélfalon is lehetnek lerakódások, ezt az egyik kúra során “szerencsém” volt megtapasztalni. Az érdekes, hogy a patológus ismerősöd még nem látott különös dolgokat, bár szerintem ez attól van, hogy a beleket nem nagyon boncolgatják. Az én egyik sebész ismerősöm 90 cm-es bélférget operált ki egy betegből (sajnos már túl későn). Lehet, hogy valamelyik méregtelenítő kúra még csíra korában végzett volna a féreggel, és a páciens még ma is élne. Nem akarom reklámozni egyik módszert sem, én nem forgalmazom őket, de én végigcsináltam kettőt, amikkel nagyon elégedett vagyok.

  További sok sikert a Te módszeredhez!

  Üdvözlettel,

  Szőke Edit

 23. ádám tamás /

  Szia Ildikó !
  Ne törődj semmivel . Nehezemre esett minden hozzászólást végigolvasni mert felesleges időpocsékolásnak tartom meg egyébként is van munkám de az a véleményem , hogy itt senki sincs avval tisztában , hogyan müködik egy orvosi szakvélamény . Röviden . Alacsony orvosi fizetés . Valamiből le kell lakkozni az Adrián ringó jahtot . Kopog az újságíró , lobogtat 4-5 kilót , adja a szöveget ezt kéne mondani . Felháborodik az ellentábor , a szakérő viszi a másik szőveget és és a másik fél millát , és ugyan az a professzor helyesbít és visszavon. Tudnám ragozni de mint mondtam van munkám és nincs időm a napot lopni. Megyek a klubba és méregtelenítek egy szivarral és egy dupla konyakkal. Hali át

 24. Timar Barbara /

  Mindenki alaposan kivesezte a temat.
  Csupan annyit fuznek hozza, hogy koszonom Ildiko – ismerem es tapasztalom a modszeredet es eredmenyeit.
  Koszonom Laci! Vegre valaki intelligensen es logikusan osszefoglalta a lenyeget, jo volt olvasni. :)

 25. Tamás /

  @Laci!

  Egyetértek Barbarával. Nagyon tetszett a hozzászólásod. Logikus, intelligens, higgadt és ami a legfőbb, emberszámba vetted a veled egyet nem értőt. Olvasnék tőled mást is, ha lehet. Van saját blogod?

  Tamás

 26. Méregtelenítésről, fogyásról, egészséges étkezésről – gondolkodásmód, ami ezeken kívül másra is alkalmazható

  Minden ember, minden témáról, a saját tapasztalatai, rosszabb esetben a másoktól olvasottak/hallottak alapján alakítja ki a saját véleményét. Van, akinek nincs saját tapasztalata valamiről, de “tudja”, hogy az a bizonyos dolog hogyan van, hogyan működik. Nem érdemes olyanoktól magyarázatot, “tudást” elfogadni, akik az adott témában, élet területen nem rendelkeznek arról a dologról saját rossz, vagy jó tapasztalattal.

  Viszont azt bárki megteheti, hogy saját maga megvizsgálja a dolgokat, azt, ami érdekli, vagy amiben javulást akar elérni. Az is figyelemre méltó, amikor egy másik ember azt mondja: én megértettem, vagy tapasztaltam egy nagyon jó dolgot, elmúlt ez és ez a bajom, pld. elvégeztem a méregtelenítő programot, és sokkal jobb állapotban vagyok. Vagy pld. azt mondja, találkoztam valamivel, ami megnövelte a szellemi teljesítőképességemet, azóta sokkal eredményesebb vagyok. Ilyen kijelentésekre fel lehet figyelni, és utána lehet járni – érdemes is.

  A mozgás jó, de nem oldja meg a tápanyaghiányt, ami igen sok bajt tud okozni a testnek, és nem oldja meg a zsírszövetek méregtelenítését sem. A tápanyaghiány megoldásához teljesebb, jobb étel kellene, mint ami széles körben rendelkezésre áll. Fantasztikus eredményeket hoz, ha egy ember igazán teljes tápanyagokhoz jut.

  Érdemes elolvasni L. Ron Hubbard Tiszta test, tiszta elme című könyvét a Méregtelenítő programról – és elvégezni. Aki elvégzi, annak jobb állapotban lesz a teste, és több kedve, energiája lesz mozogni is. Leginkább a sok energiája miatt, és kedvtelésből.

 27. Kedves Ildikó,
  köszönöm, hogy ilyen közérthetően de mégis tudományosan közelíti meg ezeket a dolgokat. A méregtelenítésektől nekem égnek áll a hajam, nem is értem, hogy mernek emberek beleavatkozni szaktudás és tudományos szakképzettség nélkül a természet folyamataiba. Nyilván a könnyű pénzkereset okán az emberi butaságot kihasználva. A léböjtkúrákról is hasonló a véleményem.
  Az emberek egy dolgot nem akarnak: rendszeresen edzeni és megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszert fogyasztani. Azt gondolják, hogy egy- két léböjt meg néhány beöntéssel el van intézve az egészség, utána szabadon lehet tovább csipszet eszegetni és kólát meg alkoholt iszogatni. Ez nem így van. Az egészséges életmód egy tudományosan megalapozott elveken működő élethosszig tartó küzdelem. E nélkül nem megy.

 28. Hegedűs Péter /

  Kedves hozzászólók!
  Hasznos lenne, ha Ildikó cikkeit elolvasás után kommentálnák. Kökényesi doktor Úrnak is tökéletesen igaza van. És Ildikó is ezt modta: életmód váltás nélkül nem lehet egészséges senki. Egy kis méregtelenítés és minden mehet tovább? Ez nem megy. Korunkban valóban olyan tömegben kapunk mérgeket, ami az emberiség ma ismert írott történelmében soha. (Más kérdés, hogy ettől még létezett az ember az írásbeliség előtt is.) A LÉNYEG: Kúraszerűen nem lehet méregteleníteni. Csak olyan életmóddal, amit Ildikó ajáln, és azzal az étkezési stílussal, amit Ő javasol. Minden más mellébeszéd! Csak röviden (nem elsősorban Ildikó hatására, de alátámasztva az igazát): én kigyógyultam a cukorbetegségből és fogytam 20 kg-t (eddig), a feleségem kigyógyult egy durva zsírmájból, amivel 3 klinika nem tudott mit kezdeni és már Ő is fogyott 10 kg-t (eddig). Sorolhatnám még, de fölösleges. Vagy mozogsz (sportolsz nem élsportólói szinten!) és nem eszel vegyszerekkel turbózott ételeket, valamint nyers ételeket (ami táplálék, a többi élelmiSZER) is fogyasztasz, vagy beteg leszel (ha már nem vagy az, csak még nem jöttél rá). Az azért nem baj, ha ezek mellett gyógynövényeket is eszel-iszol, mert az is TÁPLÁLÉK és sokat segít a szervezetnek (ha tudod, hogy mikor, mit mennyit, miért fogyassz). Ettől függetlenül a bloghoz hozzászólóknak gratulálok, mert Ők legalább foglalkoznak a témával.

 29. Linda /

  Nekem is sajat tapasztalatom, hogy a meregtelenites sokat tud segiteni. Nekem egeszsegugyi probleman segitett. Es hosszutavon volt ra szukseg. Persze azota en amugy is mindent megteszek az egeszsegemert, es egeszseges is vagyok.Ildikonak talan kicsit finomabban kellett volna fogalmaznia, es akkor nem lett volna felreertes.A beltisztitassal kapcsolatban is csak annyit tudok mondani, hogy sajat tapasztalatom alapjan is nagyon hasznos volt (nem vettem markas termeket) de egy ismerosom egy markas termektol eleg komoly belfergektol szabadult meg amiket aztan le is fotozott. Es elotte nagy volt a hasa pedig vekony a teste, es utana lement a hasa… Osszessegeben en azt gondolom, ha valaki eleve odafigyel az egeszsegere, idonkent akkor sem art egy nem tul durva meregtelenitest elvegezni (pl gyogyteakkal, stb), mert 100 % ban nem lehet kiszurni a mergeket ( mert sok van manapsag az etelekben), es nem mindeki tud erre figyelni vagy megfizetni a bio termekeket!

 30. Doktor House /

  Többen írtatok bélférgekről. Szerintem a bélféregfertőzést nem kellene a méregtelenítéshez keverni. Az egy teljesen más ügy. Ildikó nem arról beszélt, hogy ha parazitáid vannak, azt ne kezeld, hanem arról, hogy a méregtelenítésre életmódszerűen figyelj. Ennek szerintem is több értelme van, mint annak, hogy valami áltudományos kuruzslóhoz fuss, aki magát orvosnak vagy “természetgyógyásznak” hiszi, és hibbant babonás őrültségekkel tömi tele a fejed, amire te hallgatni fogsz, hisz ő a “szakértő”, nem te.

  Akik pedig itt osztják Ildikót, hogy így jóa léböjtkúra meg az isten se tudja milyen kúra azoknak ajánlom ezt a videót. Bujtor István léböjtkúra-gyanús haláláról szóló interjú Dr. Pados Gyula belgyógyász főorvossal.

  http://atv.hu/belfold/090808_foorvos__nem_illett_bujtor_istvanhoz_a_lebojt_kura____video.html

  Steve Jobs is hiába volt milliárdos és hitte, hogy olyan kurva okos és trendi, hogy nem hisz a tudománynak. Majd ő megmondja, hogy mivel lehet gyógyítani. Természetesen méregtelenítő kúrákkal, böjtökkel, béltisztítással, kuruzslókkal és mentalistákkal kigyógyul a betegségéből. Ezért egy ritka, de jó eséllyel gyógyítható nem agresszív rákfajtába sikerült belehalnia. Később meg már hiába bánta, hogy felült ennek a sok hülyeségnek. Néha nem árt átgondolni, hogy milyen dolgokra tesszük fel az életünket. Vagy az egészségünket.

 31. Judit /

  Kedves Ildikó,

  ez nagyon tetszett. Miután egyik barátnőm szinte beleörült a béltisztító mániájába (hetente beöntést ad magának és mélyen megveti azokat – köztük engem – akik erre nem hajlandóak, pénzért különböző baktériumokat vásárol, mert azok kellenek a beleibe, stb.) azóta gyanakszom, hogy ez nem teljesen normális dolog. Köszönöm, hogy megerősítette a gyanúmat.

 32. B.G. /

  Közös nevezőre

  Abban teljesen egyetértek Ildikóval, hogy a kampányszerűen végzett “nagytakarítások” nem vezetnek célra, ha azt nem követi tudatos életmódváltás. Az pedig, hogy valaki hosszabb időre kiveszi az étrendjéből mindhárom makronutrienst (feh., szhrt, zs), az bizony gondokat okozhat.
  Ha ezt ésszel csinálja, és csak egyet vesz ki, és azt is ciklikusan, akkor az célra vezethet. Az emésztőrendszer tehermentesítése hosszú távon mindenképpen megtérül, hiszen az izomzat mellett az emésztés és az agy fogyasztja a legtöbb energiát. (Szumátrán végzett orangután kísérletek szerint az orangután energiafelhasználásának 1/4-ét az agymunka vitte el, az éppen érő gyümölcsök fái közötti tájékozódásban.)

  A nyugati megközelítés szerint azt tekintjük tudományosan megalapozottnak, ami bizonyított, mérhető, ismételhető. Azt, amit a puszta tapasztalat igazol, azt nem tekintjük elfogadhatónak – tudományosan legalábbis nem.
  Emiatt lehetnek olyan tapasztalataink, amit a tudomány képviselői – megfelelő bizonyítékok és megfelelő megalapozottság hiányában, joggal – elvetnek, de emellett mégis azt tapasztaljuk, hogy valami működik.
  Pl. akupunktúra – vannak pontjai, amik egybe esnek anatómiailag behatárolható pontokkal/területekkel, mások (még) nem. Egy orvos már a szótól is frászt kap, hogy “meridián”, míg pl. a gyomor 36-os melegítése minden esetben csökkenti vagy elmulasztja az időszakos allergiák tüneteit. De csak az időszakosakét. Ne kérdezd miért. Vagy itt a szív 6-os. Csökkenti a vérnyomást. Mérd meg, masszírozd fél percig mindkét kezeden, és mérj újra. 10-20 “pontot” is leszed a szisztólés értékből. Ne kérdezd, hogyan.
  Eljön majd az idő, amikor olyan rejtett idegrendszeri funkciókat is ismerni fogunk mint ez.
  Vagy itt a faszcia (kötőszövet). A tudomány számára minden szövet ismert, viszont van olyan szöveti funkció, amire az elmúlt évtizedekben derült fény, ilyen a faszcia is. Emiatt felértékelődtek bizonyos manuálterápiák, mint pl. a Rolfing vagy a triger.

  Tehát vannak dolgok, amik működnek, de fölösleges terhelést, kockázatot nem szükséges vállalni drasztikus kúrákkal. Arról nem beszélve, hogy a kiéheztetett szervezet mindig visszaveszi, amit elvettek tőle, meg egy kicsivel többet.

 33. Nóra /

  Kedves Ildikó!
  Az a kérdésem,hogy erre van-e kézzelfogható bizonyítékod?

  “nagyon ritka eseteket kivéve inkább árt, mint használ, az biztos.”

  Miért is biztos szerinted?
  Kipróbáltad valaha?

  Úgy érzem írtál egy cikket egy témáról amiről igazából semmit sem tudsz.
  Vannak néha érdekes cikkeid,de ez rémesen egyszerű és demagógra sikeredett.
  Persze mindenki eldönti maga,hogy végez-e ilyen kúrákat vagy sem….
  De ha kifejtetted volna egy kicsit tudományosan,hogy szerinted mit is árt az ember mondjuk az alábbi összetevők fogyasztásával:

  Pézsmatök mag-kivonat
  Psyllium-rost
  Inulin
  Almarost
  Narancsrost
  Almapektin

  Foghagyma-kivonat
  Articsóka-kivonat
  Édeskömény mag-kivonat
  Borsmenta-kivonat
  Csillagánizs mag-kivonat
  Kurkuma gyökér-kivonat

  Ezek lennének azok amikbe jó ha nem halunk bele:))))))))))))) ?
  Valóban nehéz lenne…….

  Változatlanul szívesen olvasnám a tényekkel alátámasztott magyarázatod,hogy miért BIZTOS ,hogy árt.

  Szerintem minden ember javára válna ha évente legalább 1-2 alkalommal egy hónapon át megfelelő mennyiségű rostot vinne be és inna egy gyógynövény teát.)

  Üdv:Nóra

 34. MonaLisa /

  Kedves Ildikó!

  Úgy látom, ez a cikked eléggé felborzolta a kedélyeket:))) Sokan megszólaltak, kaptál hideget, meleget…
  A méregtelenítés szerintem lehet szükséges, illetve szükségtelen, attól függően, ki hogyan táplálkozik. Aki eszi a sok-sok ipari “szennyet”, annak valószínűleg a mája, és egyéb szervei nehezebben dolgozzák fel a folyamatosan, nap mint nap kapott “mérgeket”, annak néha nem árt egy kicsit lassítani. Neki valószínűleg van némi súlyfeleslege is, a bőrén kiütések, amik tükrözik a belső állapotát.

  Aki viszont megválogatja, hogy mit eszik – szerintem te is ezek közé tartozol -, annak nincs rá szüksége. Én ezt saját tapasztalatból érzem, hiszen másfél éve tértem át a paleolit táplálkozásra, és bizony a saját bőrömön tapasztalom meg ezt, hogy elhagytam a különböző nyavalyákat, ételallergiát, pollenallergiát, a bőröm kitisztult, stb… Most nem akarom itt a paleót reklámozni. Régebben néha én is szükségét éreztem egy méregtelenítésnek, de már nincs erre szükségem.

  Üdv: MonaLisa

 35. Kedves Ildikó!

  A keserűsós májtisztítást ajánlottam az egyik ismerősünknek, aki a lányunkkal együtt meg is csinálta (aki tudja miről beszélek, az tudja, hogy milyen fellélegzés lehet ez a szervezetnek http://vitamind.hu/letoltes/mk.pdf – ajánlott irodalom: http://bookline.hu/product/product/home!execute.action?id=98753&type=22&_v=Moritz_Andreas_A_csodalatos_maj_es_epeholyag_tisztitas) és az ismerős mesélte el az élményeit a barátnőjének. Ő hívta fel a figyelmét az Ön cikkére, amit továbbküldött, hogy mit szólok hozzá. Nos a jólneveltség az diktálja, hogy mértéktartó és visszafogott legyek a témában (hölgyről lévén szó), ami úgymond a heppem és félreértés ne essék nem az anyagi érdekeltség miatt.
  Ön edzhet bármilyen szuper terv szerint, táplálkozhat akármilyen egészségesen a mai világban a szervezetünk nem képes segítség nélkül (ezek lehetünk mi is, ha nem ellenségeskedünk magunkkal) megküzdeni.
  Az ayurvéda szerint már az is “hiba” ha az elfogyasztott étel teljes megemésztése előtt elfogyasztunk valamit, arról pedig ne is beszéljünk, hogy a nassolás mit idéz elő az emésztő rendszerünkben http://goldenyacca.blogspot.com/p/onmergezes-mint-ok.html . A gond, hogy a szakaszos működésű szerveinknek folyamatos iramot diktálunk és lássuk be “kimerülnek”. Az epetermelés, a hasnyálmirigy működése igen meggyengült sok embernél. Érdemes egy Voll diagnosztikát csináltatni 6-7000Ft-ért, hogy megláthassuk, hányadán is állunk. Az igaz, hogy a helyes táplálkozással nagyon sokat tudunk segíteni magunkon, mint azt a hozzászólók példái is igazolják. A gond az, hogy az emberek legnagyobb része nem táplálkozik helyesen és még ezt is megspékelik a modernnek nevezett élelmiszeripar szemetével: http://www.vizelenkites.com/grander-technologia-szakteruletek/ivo-es-hasznalati-viz-elenkitese/grander_pekseg/nem_is_olyan_vicces/ . Az így létrejövő lerakódásokat csak célzottan és tudatosan lehet a szervezetből kitessékelni. A keleti emberek (de máshol is) bizonyos időközönként böjtöltek, tisztítókúrákat végeztek és mértéktartóan fogyasztottak az ételekből (hasznos videó: http://www.ted.com/talks/lang/hu/dan_buettner_how_to_live_to_be_100.html )
  Véleményem szerint kategorikusan kijelenteni, hogy a tisztítókúrákra nincs szükség és felesleges pénzkidobás, ami egy bepalizás eredménye, szerintem felelőtlenség. A legfontosabb kérdések ilyen helyzetben, hogy kinek, miért, milyen az állapota, mit érez, miben szeretne változást és hogyan? Vannak “diagnosztikai eljárások” amikkel kideríthető, hogy mire van szüksége az illetőnek, de hogy valamire van az szinte biztos. Tanácsolom mindenkinek, hogy ehhez hasonló kérdésekben ne a tekintélyelvűség vezesse, hanem az ésszerűség. Keresse olyan holisztikusan gondolkodó szakember tanácsát, aki tényleg a teremtéssel összhangban gondolkodik és az analitikus megközelítésével valóban segítséget adhat. Különben is, ha van egy tömött foga, már akkor kell nehézfémek kivezetésein gondolkoznia, mégpedig önös érdekből (http://beaterra.blogspot.com/ a második videó). Félreértés ne essék, nem gondolok magamra mint szakemberre, csupán mint az élete és teste iránt érdeklődő lelkes amatőrre, akinek egy kicsit hosszúra nyúlt a hozzászólása. Egy szónak is száz a vége hibázhatunk, de NAGYON FONTOS a KORREKCIÓ, amit ha megtesz a téma teljesebb és átfogóbb tálalása által, akkor a teljességre törekvő információt ad tovább az olvasóinak. Márpedig ez az amit úgy hívnak, hogy felelősség, hiszen sokan olvassák az Ön blogját és ezekben a helyzetekben nem mi (Ön vagy mi a hozzászólók) vagyunk a fontosak (az önérzetünk vagy az egónk), hanem a korrekt és pontos tájékoztatás. Végezetül jó és fokozatosan javuló egészséget kívánok mindenkinek a kedvenc mottómmal. “Amikor képes vagy arra, hogy segíts az embertársaidon, ez a “képesség” megszűnik pusztán képesség lenni, és felelősséggé válik.” Adelle Davis – Üdvözlettel: Tóth János

 36. Szabó Mária /

  Először is nagyon köszönöm Ildikónak, hogy ennyire józanul és értelmesen közelíti meg a “fitness” kérdést. Jó volt ennyiféle véleményt is olvasni, mert ettől én is végiggondoltam, hogy mit is érzek igaznak. Nagyon sok léböjt és egyéb “kúrát” csináltam végig már és mostanra teljesen egyetértek Ildikóval.

  Számomra az alapelvek a következők (nem fontossági sorrendben, csak ahogy eszembe jut):

  1. Nagyon fontos, hogy ne együnk semmit, amíg nem vagyunk valóban éhesek – és akkor is csak azt, amit nagyon kívánunk. (A baj az, hogy ez csak akkor működik, ha már valamennyire meg tudjuk különböztetni a testünk kívánságát valamilyen ételre az egyéb az ételekre vetített “vágyunktól”.)

  2. Akármit is kívánunk, próbáljuk ne gyorséttermi, vagy nagyüzemi forrásból kielégíteni – ezt már annyian, annyiszor taglalták, hogy én nem teszem.

  3. Számomra is a paleo hozta meg rengeteg apró, de annál fájdalmasabb tünet megszűntét – pl. a sokat műtött térdem izületi gyulladásának (5 évig voltam vegetáriánus is és annak semmi ilyen átütő hatása nem volt!)

  4. Természetesen a mozgás kell, de ennek is bele kell “ágyazódnia” az életünkbe. Konkrétan pl. a sétára és a futásra gondolok, ami teljesen karbantartja az ember szervezetét. (Az alakformálás már más tészta, azt nyílván célzottan és időlegesen csináljuk.)

  5. Számomra a leghatékonyabb “méregtelenítésnek” (nem) meglepő módon a stressz csökkentése bizonyult. Nem lehet eléggé hangsúlyozni szerintem, hogy akármivel próbálkozunk, semmi nem tudja ellensúlyozni a lazítást és az elengedettséget. Semmi. Nálam a TM az, ami működött, de egy erdei séta is képes “kihúzni” a stressz méregfogát. És nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb stresszt embertársaink (pontosabban elvárásaik) révén szerezzük be: tehát el kell néha szakadnunk mindenkitől – főleg gondolatainkkal és érzelmeinkkel (megbocsátás, elengedés…a tv kikapcsolása és elképzelni, hogy mi történik, ha nem látjuk kedvenc sorozatunk következő epizódját :-D).

 37. Endorfinlady /

  Kedves Ildikó!
  Világéletemben sok vizet ittam (teával együtt napi 6 liter, 64 vagyok, de 51 kilosan is ennyit ittam), kisevő vagyok, csukamájolajat kellett ennem gyerekkoromban, ma 1200-1300 kalóriát fogyasztok, többet nem bírok, a zoldséget szeretem, de a gyümölcsnek számomra borzalmas íze van, nem kívánom, amikor mégis eszem (néhány évente 1-2x), akkor rettenetes hasgörcsöm van tőle, a földre zuhanok fájdalmamban, és 5-10 percig tart. Ahogy öregszem, egyre több pattanásom van, és hajam már alig van, egyre erősebben hullik. Ez nem mégis arra utal, hogy valami nem megfelelően méregtelenedik? (Kifele, és nem a kiválasztórendszeren keresztül jönnek ki, amiket ki kell dobnia a szervezetnek…) Ráadásul hányingerem van mindennap már 10 hónapja, alig tudok a számba tenni valamit. Keresem a megoldást.
  Üdv. E.lady

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.