fogyókúra, alakformálás, edzés, fitness

Az egyetlen Tuti Megoldás™ a narancsbőrre

 

Rengeteg nő életét keseríti meg a narancsbőr. De mi is a narancsbőr? A legegyszerűbb, ha ezt egy ábrán szemléltetem:

A bal oldali kép a narancsbőrös keresztmetszet, míg a jobb oldali kép mutatja a sima bőrt. Ahogy láthatod, a narancsbőrnél a bőr alatti zsírsejtek jelentősen megnövekedtek. A zsírsejteknek ugyanis úgy növekszik a térfogatuk, ahogy egyre több zsírt tárolnak. Ha a kötőszövetek gyengék, akkor a zsírsejtek kipúposítják a tetejét (láthatod a kis boltíveket a bal oldali képen), és emiatt kialakul a narancsbőr.

Bár a képen úgy tűnik, hogy a zsír a ludas, valójában a kötőszövetek nem tudják a zsírt a helyükön tartani. A kérdés tehát az, hogy mit lehet tenni? Mi a megoldás? Ahhoz, hogy ezt a kérdést megnyugtatóan lezárhassuk, és végleg megoldanánk a narancsbőr kérdést, egy picit nézzünk utána az okoknak is. Hidd el, megéri. :-)

 

A narancsbőr okai

Az első és legfontosabb dolog, amit a jelenlegi kutatások alapján el lehet mondani az az, hogy a narancsbőr nem egyetlen jól körülhatárolható okra vezethető vissza, hanem több körülmény és ok húzódik meg a háttérben. Nézzük ezeket sorjában, aztán megvizsgáljuk azt is, hogy hogyan lehet ezeket kezelni és milyen eredményre számíthatsz.

 

1. Hormonális okok

A legkiemelkedőbb okok egyike a hormonális eredetű. A narancsbőr a pubertás kor utáni nők nagyjából 85%-át érinti, míg férfiaknál szinte alig találkozhatsz vele. Ugyanakkor sokkal gyakrabban lesz narancsbőre azoknak a férfiaknak, akiknek különböző férfi nemi hormonális problémáik vannak, vagy akik ösztrogén (egy női nemi hormon) terápián vannak. Viszont ha ez a helyzet, akkor hogy lehetséges, hogy manapság a narancsbőrre rendellenességként tekintenek a nők?

A válasz egyszerű, de egy pici kifejtést igényel, és ha végig olvasod, szerintem könnyebb lesz elfogadnod magad! A második világháború alatt, miközben a férfiak a fronton harcoltak, számos olyan munkát kellett a nőknek ellátni, amelyet addig férfi munkának tartottak. Mikor a háborúnak vége lett, a férfiak szerették volna visszakapni az állásaikat, de a nők, akik számára világossá vált, hogy ők is képesek ellátni a férfiak munkáját és pénzt keresni, amivel gazdasági függetlenséget érhetnek el, nyilván nem akarózott olyan könnyedén visszamenni a régi felállásba.

Ma ez nem tűnik nagy dolognak, de akkor tájt, amikor az volt az alap, hogy a férfi a kenyérkereső, és a nő sok munkát el se tud látni, ez elég nagy felbolydulást okozott. Ekkor tájt kezdtek elszaporodni a női magazinok, amelyek a nők számára a háziasszonyságot állították be követendő példaként, ami szép lassan a társadalmi nyomás hatására újra háziasszonyi szerepbe kényszerítette a nőket (persze ezzel nyilván csak azoknál volt gond, akik szerettek volna továbbra is dolgozni). Ez az időszak a csendes ötvenes évek elnevezéssel vonult be a nyugati társadalmak történelmébe. Amerikában különösen szembeötlő így utólag ez a különböző társadalmi csoportok nyílt vagy bújtatott elnyomását magába foglaló időszak.

Amikor aztán a hatvanas években elindult egyfajta ellenreakció és ellenállás, különböző dolgokkal igyekeztek azt letörni. Természetesen ha nem is tudatos, de maga a történelmi helyzet adja, hogy olyan témák kerüljenek felszínre, amelyek gyengítik a társadalmi ellenállást. Ilyen például a narancsbőr, ami hirtelen a hatvanas években meghatározó problémává lett emelve a nők körében a női magazinokon keresztül. Elsőként talán a Vogue magazin írt róla, ha az ismereteim nem tévesek. Persze nyilván lehet más értelmezést is adni a történelmi folyamatoknak, de gyakorlatilag itt arról van szó, hogy „Hé, nők! Vajon miért olyan ronda a bőrötök? Inkább azzal kéne foglalkozni, mint a munka kereséssel!” :-) Akárhogy is, egy addig természetesnek vett állapot hirtelen esztétikai problémává vált, és azóta az is maradt, miközben azt semmi sem indokolja!

A kis történelmi kitekintő után a kérdés az, hogy ez az ok hogyan kezelhető? Elvileg adná magát, hogy bizonyos hormonális terápiákkal eltűntessük a narancsbőrt, de sajnos ilyen lehetőséget nem tudnék jó szívvel javasolni. A hormonháztartásunkat legjobb nem vagy csak rendkívül indokolt esetben és akkor is hosszú ideje bizonyított eljárással piszkálni.

 

2. Genetikai okok

A narancsbőrre való hajlam öröklődőnek tűnik. A narancsbőrre leginkább hajlamosító gének:

 1. A nemet meghatározó gének. Nagy meglepi. :-) Ha nő vagy, hajlamos vagy rá, ha férfi, nem.
 2. Az anyagcsere sebességét meghatározó gének. Ha lassú az anyagcseréd, nagyobb a narancsbőr kockázata, mintha gyors az anyagcseréd.
 3. A zsír bőr alatti eloszlását meghatározó gének.
 4. A vérkeringés hatásfokát befolyásoló gének. Ha rosszabb a vérkeringés, nagyobb a narancsbőr kockázata, mint megfelelő vérkeringés esetén.

A genetikádat nem tudod megváltoztatni, ám a fenti tulajdonságaid némelyikét tudod befolyásolni. Erről az összegzésnél bővebben!

 

3. Étkezés

Azt láthattad, hogy amennyiben a kötőszövetek gyengék, a narancsbőr kialakulhat, ha az ember hízni kezd. Viszont ha rugalmatlan a kötőszövet, akkor hízás nélkül és/vagy fogyás után is megmarad! Éppen ezért rendkívül fontos, hogy úgy étkezz, ami segíti a kötőszövetek rugalmasságát és erejét. A nőknek sokkal jobban oda kell erre figyelni, hiszen a kötőszöveteik eleve gyengébbek a férfiakéinál. A túlzott zsír és szénhidrát fogyasztás, különösen a túlzott magas kalóriasűrűségű ételek fogyasztása, valamint a túl alacsony rostfogyasztás szintén elősegíti a narancsbőr kialakulását. Így tehát érdemes odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségű rostot és kalóriát vigyél be, ráadásul optimális arányban (ami a fehérje, zsír, szénhidrát hármast illeti)!

 

Szóval akkor most mi a megoldás?

Természetesen az egyetlen Tuti Megoldás™ az, ha elfogadod, hogy a narancsbőr a tested része. A narancsbőrre jelenleg NINCS kiemelkedő gyógymód. Ha azonban mégsem tudsz megbarátkozni a gondolattal, vagy úgy érzed, hogy javítani szeretnél a helyzeten, akkor azért van erre néhány lehetőség. A fentiekből már láthatod, hogy a legfontosabb dolgok, amiket megtehetsz a narancsbőr ellen az az, hogy

 1. Gyorsítod az anyagcserédet
 2. Növeled az izmaidat, hiszen az izom megfeszíti a felette levő bőrt, ami így valamelyest kisimul.
 3. A fentivel együtt javítod a terület vérkeringését.
 4. Úgy étkezel, hogy az étkezésed támogassa a kötőszövetek erejét és rugalmasságát, valamint lehetőséget adjon az izmok növelésére és a vérkeringés javítására.
 5. Csökkented a bőr alatti zsírréteget, hogy a kötőszövetet ne terhelje annyira a bőr alatti zsírréteg.

Az első négy pontnak ráadásul megvan az a nem elhanyagolható hozadéka, hogy jóval hatékonyabbá teszi a szervezeted méregtelenítő mechanizmusait, valamint eleve kevésbé terheled mérgekkel a szervezetedet.

Persze ettől még nem biztos, hogy elmúlik a narancsbőröd, hiszen ilyen állítást a fentiek alapján, nyilván te is érzed, nem is tehetnék. Sok sovány nőnek is van ugyanis narancsbőre. De azt állítom, hogy ez egy egészséges és fenntartható módja, hogy javíts a helyzeten és csökkentsd valamelyest a problémát. Csak ne feledd: Róma sem egy nap alatt épült, ezeket elérni sem egy-két nap vagy hét kérdése lesz, tehát ne várj látványos javulást már az első néhány hétben a közérzeted javulásán kívül!

 

És akkor most mit tegyek?

Először is kezdj el rendszeresen mozogni! Fontos lenne, hogy a terhelhetőségednek megfelelő mozgást végezz, legalább heti három-négyszer (izomépítő edzéseknél ennél több nem javasolt, ám zsírégető edzések esetén akár napi edzés is nyugodtan belefér).

Másodszor pedig kezdj el odafigyelni az étkezésedre! Csökkentsd a bevitt cukrokat, gyorsélelmiszereket, és növeld a zöldség és a gyümölcsfogyasztásod, miközben figyelj oda a bevitt kalóriákra!

 

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

 

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.

10 hozzászólás

 1. Pataki Zoltánné /

  Kedves Ildikó!

  Mélyen egyetértek azzal amit írtál. Ha megengeded figyelmedbe ajánlanék /természetesen a mozgást kiegészítendő/ egy olyan testkezelő
  készüléket, a hozzátartozó gélekkel, amelyek genetikai szinten képesek
  – megfelelő technológiával és természetesen orvosi, kutatói háttérrel kiegészítve- kezelni ezt a problémát.
  Nyílván hallottál már róla, hiszen tájékozott vagy az antiAging területén.
  A készülékről, ill. magáról a technológiáról sokat megtudhatsza YouTuobon, ha beütöd, hogy Galvanic Body Trio.
  Ezen kívül szeretném figyelmedbe ajánlani Joe Chang – Az öregedés mítosza c. könyvét, ami május 3-án fog megjelenni Magyarországon.Itt lesz a szerző is, ő cégünk vezető kutatója, Nobel-díj várományos.Amennyiben felkeltettem érdeklődésedet, kérlek válaszolj, és tedd meg ezzel kapcsolatos észrevételedet! Üdvözlettel: Patakiné Ica

 2. Erika /

  Kedves Ildiko!

  Lenne egy kerdesem. 58 evesen minden nap jarok cardiozni altalaban 50 perceket ( kiveve ha nem erek ra ) A jobb csipom eddig sem volt jo, ahogy korosodtam es a jobb labomra tamaszkodtam piheno allasban, ereztem a porckorong kopast. Miota aktivan kardiozom mert kemeny chemo terapian elhiztam furcsa mod, egyre jobban fajnak a forgok, de mar terdem is kezd fajni. Ugy erzem ha nem mozogtam volna ezeket a reszeket megkimeltem volna, egy becsapast erzek, ha nem mozgok az a baj, ha mozgok lesantulok, nem tudok menni, mintha felgyorsitottam volna az oregseget, most erzem mit erez az en anyukam 82 evesen !!! 6 honapja csinalom szinte mindennap ( vagy kb. 5 napot a hetbol), nagyon keves fogyassal, de annal tobb fajdalommal. Valamit nem csinalok jol? Hogyan fogyjak? Gondoltam jogara vagy tancra, talan jobb…. Koszonettel Smith Erika

 3. Erika /

  Ps: Bocsanat, meg annyit, hogy glucosamine msm tablettat szedek magamtol, de az edzesig jo, utana azert fajdogal a jobb csipomnel, a terdeim pedig fel es leulesnel, lepcson stb..

 4. Feri /

  Kedves Erika!

  Kedvenc hobbim a táplálkozás és sport. Mindig érdeklődéssel olvasom Ildikó írásait.
  Látom, hogy Glukozamint szedsz, és mégsincs javulás. Én ezt Kondroitinnal, és Omega-3 zsírsavval együtt szedem elég nagy adagban. A három együtt igazán hatásos hogy a megfelelő olajozás és visszaépítés megtörténjen. Nekem már 25-éves koromban is fájtak a térdeim, és a csípőm futás közben, ezért akkor abba is hagytam. Most 45-éves vagyok, és soha ilyen erősek és egészségesek nem voltak az izületeim. Edzésnél én a maratonfutók által is használt, elöl is párnázott futócipőt használok. Szabadtéren nem szoktam futni, csak futópadon.
  Az edzésnél mindig alapos bemelegítést tartok, a vázizmokat is külön edzem, és az izületeket tartó inszalagokat is speciális gyakorlatokkal erősítem. Ami nagyon fontos, hogy én edzés után tartok egy minden izomcsoportra kiterjedő nyújtást, hogy a rongáló sav ki tudjon menni. Egy nyújtást kb. 15 másodpercig tartok benn. A végén szaunába és gőzkabinba is bemegyek, jeges zuhanyokkal váltva. Lehetne azt mondanom, hogy 10-évvel fiatalabbnak érzem magam egy ilyen edzés után, de akkor nem mondanék igazat! Fiatalabb koromban nem éreztem magam ilyen jól!
  Remélem segítettem!
  Ferenc

 5. Bódi Tibor /

  Közép iskolai testnevelőként nagyon sokszor szembesülök fiatal 17-18 éves nem kövér lányoknál narancsbőr látványával! Azt hiszem genetika hajlam!

 6. Niki /

  @Bódi Tibor

  Igen, genetikai hajlam is. Plusz sok sok Mekis kaja, chips, sült krumpli, zsírban, olajban sültek, kólák, cukros üdítők, csokikák megteszik a hatásukat.

  Hatásos propaganda lenne ellenük egy narancsbőrös segg, ráírva: zabálj csak kólát, csokit, rántott husit sült krumplival, kenyérrel minél többet, és ilyen leszel te is!

 7. Lolita /

  Kedves Niki. szerintem baromira nincs igazad, én egyáltalán nem vagyok egy nagy kóla-csoki-rántotthús zabáló, viszont mindig is sokat sportoltam és van (SOK!:() narancsbőröm, akármit csinálok és ismerek olyat akinek nincs és egész nap csokit zabál. Szóval hidd el hogy nem ezen múlik:((

 8. Kenéz Brigitta /

  Niki azt hiszem jó felé tapogatózol. De én nem a “rántott hús- sültkrumli” párost tartanám a bűnösnek, hanem azt a sok mesterséges ételt, ami valójában nem élelmiszer. Pl. az összes bolti felvágott, kenyerek, tasakos levesek, ételízesítők, porból készült szószok, margarint tartalmazó készítmények, félkész ételek, konzervek, gyorsfagyasztott ízesített zöldségkeverékek és “pipifasírtok”….szóval, sajnos szinte minden. Én mióta az eszemet tudom kerülöm ezeket, egyszerűen azért , mert ehetetlenek. Így persze nem kis gondot okoz, a napi táplálék beszerzése, de nincs más lehetőségem.

 9. Gombóc Artúr /

  Kedves Feri!
  Milyen adagban szeded a kondroitint és az omega3-at? Glükózamint is szedsz? Nem feltétlenül terméknevet várok, hatóanyag mennyiség is segítene. Most így öt évre visszatekintve milyen mérleget vonnál?
  Köszönettel
  GA

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.