fogyókúra, alakformálás, edzés, fitness

Az életmódváltás végső kulcsa

Az életmódváltás végső kulcsa

Mire kell fókuszálni ahhoz, hogy tartós változást érjünk el az életmódunkban?

Rengetegszer hallom és olvasom az „EdzésMester Alakváltó Program” résztvevőitől is, hogy „hogyan vegyem rá magam erre vagy arra”, vagy „nem tudok ellenállni a csokinak”, vagy „mit csináljak, ha egyszer szeretek főzni”. Ilyen és ezekhez hasonló problémákkal a túlnyomó többség szembesül az elhatározása során.

Nagyon kevés olyan ember létezik, aki elhatározza, hogy mit szeretne elérni és aztán rendíthetetlenül teszi, amit kell, és a leghatékonyabb vezetőket megszégyenítően határozottan parancsol a szájának, hogy mit eszik mikor és mennyit, illetve a testének, hogy mikor és mennyit edz. Ezek az emberek érik el mindig a leglátványosabb eredményeket. Ám általában ezekre az emberekre lesznek a leghamarabb irigyek mások, és ezekre mondják, hogy „ő olyan ügyes” (jó esetben) vagy – sokkal gyakrabban – „ő olyan szerencsés”. A mai motivációs anyagban kísérletet teszek arra, hogy megmutassam, mije van ezeknek az embereknek, ami a többségnek nincs, és hogy mire kell fókuszálnod, ha ilyen eredményeket szeretnél.

A fiam egyik alaptétele, hogy mindnyájunknak vannak olyan hiedelmei, amelyek meghatározzák az ember alapvető világnézetét, látásmódját. Olyannyira, hogy ugyanazt a tényt vagy eseményt két ember akár teljesen különbözően élhet meg. Ez eddig rendben is volna, láttunk már ilyet. Viszont ha belegondolunk, akkor az, hogy hogyan élsz meg bizonyos dolgokat, hatással van arra, hogy hogyan reagálsz rájuk. Ha élcelődnek rajtad, megélheted ezt sértésnek is, és mérges leszel, de megélheted egyfajta visszajelzésnek, amiből aztán tanulhatsz valamit magadról vagy szimplán viccként is veheted. Mindhárom dolog teljesen más reakciót jelent majd. A reakcióid pedig hatással lesznek arra, hogy a világ miképp viselkedik majd veled.

Nézd meg az alábbi ábrát, mert a mai motivációs anyag gondolatmenetét ez fogja adni:

A hiedelem-ciklus

Ez az ábra azt mutatja meg, hogy a hiedelmeink hogyan hoznak létre egy körforgást, ami a működéséből adódóan egyre inkább erősíti a hiedelmeinket. Amit bizonyos dolgokról hiszünk, ahogy azokat látjuk, az vezet majd a tetteinkhez, és amit teszünk, annak az eredményeit fogjuk meglátni, amelyek viszont a hiedelmeinket fogják erősíteni (vagy ritkább esetben gyengíteni).

Mondok egy példát. Le akarsz fogyni, de úgy gondolod, hogy ez irtózatosan nehéz és nem leszel rá képes (mert nem tudsz lemondani a csokiról, azt hiszed, hogy az elhízásodnak genetikai oka van, stb.). Ezek a hiedelmeid. Persze azért megpróbálod. Az étkezésre nem figyelsz, és az edzést is ímmel-ámmal csinálod. Ezek a tetteid. Mivel a hiedelmeidből táplálkoznak, ezért nem fogod betartani a fitnesz tervedet. Egy hónap múlva azt látod, hogy lám, semmi eredmény. Mitől is lenne? És mi fog történni? Természetesen megerősödik benned a hit, hogy a fogyás irdatlanul nehéz és az újabb kudarcélmény mélyíti azt a hiedelmet is, hogy Te nem vagy képes lefogyni (vagy nem vagy képes mértékkel enni a csokit, stb.). Látod? Hiedelmek, tettek és eredmények.

Látom, látom, de akkor mit lehet csinálni?!

Az nyilvánvaló, hogy az eredményekre direkt módon sehogyan sem lehetsz hatással. Ha ezt elfogadjuk, és miért ne fogadnánk el, akkor innentől kezdve már csak két dolgot tehetsz:

 1. megváltoztathatod a tetteidet vagy
 2. megváltoztathatod a hiedelmeidet.

Nézzük ezeket sorrendben:

1. A tettek megváltoztatása

Általában itt szokás belenyúlni a fenti körforgásba. Eddig így és így viselkedtem, ezeket tettem (például nem mozogtam, mértéktelenül ettem a csokit, cukrot, tortát, nyalókát), ám ez után másképp fogok tenni, és akkor mások lesznek az eredményeim is. Ez egy teljesen jó gondolat, ám van vele egy kis probléma.

A hiedelem-ciklusban nem egyenrangúak az egyes elemek. Tehát a hiedelmek, a tettek és az eredmények nem egyenrangúan vannak hatással egymásra. Ahhoz, hogy megváltoztasd a viselkedésedet és a tetteidet úgy, hogy semmi más nem változik, iszonyatos akaraterő és önfegyelem szükséges. Néhányan meg tudják tenni, de ennek a hatása rövid távú. Ezért fuccsol be olyan sok „hirtelen felindulásból elkövetett” életmódváltás. A hiedelmek erősebbek a racionális énünknél és előbb utóbb legyűrik azokat a változásokat, amelyek nem állnak velük összhangban!

Hogy mit is jelent ez? Hát csak annyit, hogy hiába változtatod meg a tetteidet vagy a cselekedeteidet, ha a hiedelmeid – melyek az eredeti viselkedésed forrását jelentették – ugyanazok maradnak, akkor csak idő kérdése, hogy a hiedelmeid felülkerekedjenek. Ez az oka annak, hogy olyan nehéznek tűnik minden változás, és ez az oka annak, hogy sok embernél nem tartós. De akkor mit lehet tenni?

2. A hiedelmek megváltoztatása

Természetesen a hiedelmeidet kell megváltoztatni. A hiedelem-ciklusba kizárólag a hiedelmek ponton lehet belépni és tartós változást is csak onnan lehet elérni. Nem véletlenül van legfelül pont ez a pont.

Az előző példánál maradva, amin változtatnod kell, az az, hogy azt hiszed, a csokit lehetetlen mértékkel fogyasztani. Hogy irtózatosan nehéz lefogyni. Önvizsgálatot kell tartanod arról is, hogy mit gondolsz egyáltalán az életmódváltásról, a lefogyásról, a célod eléréséről vagy az egészségesebb életmódra történő áttérésről. De nem ám a mantrát kell fújni, hogy „Jó az egészséges életmód, mert akkor idősebb koromban kevesebb gondom lesz” vagy „Jó dolog lefogyni, mert csökken a szívinfarktus kockázata” és hasonló lexikonszagú dolgok.

Neked mélyen magadba nézve azt kell első körben tisztázni magaddal, hogy miért akarod ezt, sőt, akarod-e ezt egyáltalán! Lehet, hogy nem, és akkor végre megszabadulhatsz a tehertől, ami nyomja a szívedet ezzel kapcsolatban. Ha úgy érzed, tudnál boldogan, megbánások nélkül élni anélkül, hogy a fitnesz célodat (bármi is legyen az) elérnéd valaha is, akkor lehet, hogy nem is akarod igazán. Gyilkos dolog, ha olyasmit erőszakolsz magadra, amit nem akarsz. De…

Ha kiderül, hogy igenis akarod, akkor pontosan tisztáznod kell magaddal, hogy miért. Nincs más út! És ekkor lehet elkezdeni dolgozni azon, hogy felismerd, pontosan milyen hiedelmek akadályoznak, és hogyan lehet azokon változtatni.

Na, ne mondd már, hogy a cselekedeteink megváltoztatása nem eredményes!

Erről tényleg szó sincs. Csak hosszú távon nem fenntartható anélkül, hogy a hiedelmeidet, amelyek a régi eredményeidet (pl. az elhízást, eltunyulást, fáradtságot, rossz közérzetet, stb.) okozták, meg ne változtatnád.

Egy valamire viszont kifejezetten jó az ideiglenes – akaraterővel és önfegyelemmel fenntartott – tudatos viselkedéskontroll, nevezetesen, hogy ha elég hosszú ideig fenn tudod tartani, akkor láthatsz olyan eredményeket, amikért dolgozol, és ez hatással lehet már önmagában is a látásmódodra.

De elsőként tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket és válaszolj rájuk őszintén:

 1. Tényleg el akarom érni azt a célt, amit magamban kitűztem, vagy csak valami külső dolog kényszeríti ezt rám?
 2. Mi akadályozott eddig, hogy elérjem?
 3. Mit tehetek, hogy ezeken változtassak.

Az összes eddigi motivációs anyag kétféle dologban segített. Egyrészt volt olyan, ami a hiedelmeid megváltoztatásában, a szemléleted formálásában segített, másrészt voltak olyan anyagok, amelyek a cselekedeteid ideiglenes megváltoztatásának fenntartását segítették. Nézd végig újra az anyagokat (és ha te is az Alakváltó közösségbe tartozol, akkor lapozd fel a motivációs könyvet is, amit az „EdzésMester Alakváltó Program” elején kaptál) ebben a szellemben, és kezdd el csinálni azokat a gyakorlatokat, amiket nem csináltál. Talán ez után jobban megérted, hogy miért van rájuk szükség és miért segítenek még akkor is, ha azt gondolod, hogy neked erre nincs szükséged. :-)

Sok sikert
Szűcs Ildikó
EdzésMester

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.

140 hozzászólás

 1. Viktória /

  Sziasztok!

  Mennyi üres fecsegés! (tisztelet néhány sor kivételével) Nem kell mást tenni, csak az agyadban eldönteni, hogy mit akarsz és elindulni. Ha nem jutsz el az első lépéshez sem, akkor teljesen mindegy hogy hány áll még előtted!

 2. Viktória /

  Moderátor!
  Miben rejlik a munkád? Látok én itt elég nem ide illő kifejezést! Vagy ennyire lent van a minimum intelligencia küszöb?

  • Doktor House /

   Szerintem itt nincs moderálás. Nekem elég sokszor nyers a stílusom, de legalább érvekkel szoktam alátámasztani a mondandómat, és még engem sem moderáltak még ki soha.

   De ha belegondolunk, nem is olyan nagy gond, hogy nincs moderálás. Pl. lalikirály vitakészsége az általános iskolai szintet, ha megütik. De ha ki lett volna moderálva a végén a beszólása, akkor azzal megvonnánk tőle a jogot, hogy egy ostoba bunkó tahó legyen. Azon kívül, hogy ez mindenkinek elidegeníthetetlen joga, még hasznos is, hiszen így látható, hogy kit nem érdemes különösebben komolyan venni egy kialakult vitában. Nekem ez tetszik.

 3. Judit /

  Olyan nincs,hogy nem sikerül én már végig csináltam és sikerült leadnom 30 kg-ot másfél év alatt.Sajnos ahogy olvastam már az előző levélben,hogy egyszer megkóstolom ,hát ennyit megengedhetek magamnak és sajnos jött a visszaesés és most megint ott tartok,hogy 15 kg vissza jött.Ha egyszer sikerült bizom benne,hogy megint sikerülni fog.Köszönöm ILDIKÓNAK a fárasdságát ,hogy törődik velem,velünk a biztató és hasznos leveleket nagyon sok erőt ad.Sok sikert mindenkinek,és olyan nincs ,hogy nem megy mert erőssek vagyunk és sikerülni fog.KITARTÁST!!!!!

 4. Ági /

  Sziasztok!
  Nagyon sok hasznos dolgot olvastam az általatok írt hozzászólásokból. Jó pár éve sikerült leszoknom az édességről, én is függő voltam. 10 kg felesleg van rajtam, amit már sok mindennel próbáltam leadni, sajnos kevés eredménnyel. Mert ha bele is fogtam ilyen meg olyan fogyókúrákba, sajnos a motiváció miatt mindig feladtam. 1 hete új irányba fordítottam az életem, elkezdtem mozogni, hetente 3x intenzív egy órát, az egészséges táplálkozásra is nagyon odafigyelek, mit és mikor eszem. Hétközben nincs gond, de mikor jön a hétvége, ha nem is édességre, de minden más kajára elcsábulok, utána meg jön a lekiismeret furdalás és a szokásos érzés: “nem vagyok elég kitartó, hát minek kezdjek bele újra meg újra”. De most is folytattam, nincs bűnözés, csak sok mozgás. De meddig? A hétvégéig? Nincs egy weboldal, ahol tudjuk bíztatni, buzdítani a másikat, hogy ne adjuk fel, sikerülni fog, csak kitartónak kell lennünk? Sajnos ezt a környezetemtől nem kapom meg, ami elengedhetetlen lenne a sikeres alakváltozáshoz. Írjatok, hogyan tudnám megtartani a motivációmat, mert mindig olyan hamar elhagy és akkor oda a kitartás! :-( Mindig elhatározom, hogy az lesz a motivációm, hogy vékonyabb leszek, jól áll majd rajtam a ruha, és a reggeleim is jól indulnak majd. Aztán ha nem tudok parancsolni magamnak, csak az jár a fejemben, a szeretteim így is nagyon szeretnek. De én nem szeretem magam és változtatni szeretnék, csak nincs mellettem senki. Ha tudtok, segítsetek! /csogi8@freemail.hu/ Puszi mindenkinek!

  • Nina /

   Kedves Ági!

   Ez a visszaeséses probléma szerintem állandó…én is mindig ebbe a hibába esek..de nem igazán tudom, hogy miért..lehet, hogy ez a berögzült életmód hagyatéka? a szülők, nagyszülők problémája..mert pl. arra emlékszem, hogy mindig tömték belém a kaját..igaz, mivel finom volt nem is ellenkeztem..ezt látom ma is a szüleimtől sajnos, hogy folyamatosan esznek, konkrétan kipukkadásig..:S Sajnos ahogy észrevettem sokszor csak megszokásból “spájz”-csoki-gép-evés….hűtő-kaja-gép-evés..v tv. v teljesen mindegy…lehet, hogy csak nem foglalom le magam eléggé? Igazából kb. 2 éve sikerült lefogynom…jól néztem ki a visszajelzések alapján..és tudom röhejesen hangzik de beléptek a fiúk az életembe és putty…jött vissza, ingadoztam minden volt csak az nem amit elértem…nem tudom, hogy van értelme? Minden nap sportolok valamennyit, sőt..jól esik:) De mellette megy a kaja..és lehet, hogy lelkileg van problémám és azért..mert például a környezetre visszatérve a volt szobatársaim a kollégiumban is folyamatosan ettek…szóval nehéz..biztos, hogy ez sokat nyom a latba…kicsit sokat írtam a semmiről ne haragudj…csupán jelezni akartam, hogy értem és átérzem a helyzetedet..szerintem apródosként kell kezdeni. Mondj le a sütikről kekszekről csokikról cukros üditőkről…és az az igazság, hogy nap mind nap meg kell küzdeni sajnos a vággyal akármi is az..most nem csak a csokievésre gondolok..az életbe minden nap a küzdelemről szól, a kitartásról, az új célokról és azok bevégzéséről! Nem lehet lazán hozzáállni, hogy majd 1 év múlva ha okés minden heló leszxrom az egészet! Tisztában kell lenni vele és elfogadni, hogy az élet nehéz! Ha készen állsz a változtatásra, és azt mondod, hogy az esti csoki helyett eszek egy marék cseresznyét..és nehéz de mégis utána büszke vagy magadra, hogy leküzdötted bármit elérhetsz! Tudod nagy szavak, de hidd el! Ez így van. Te irányítod a testedet ezt soha ne felejtsd el! A kezeidet, a lábaidat az agyadat! Te urald ne pedig a berögzült cselekvéssorozat! Te hízol el, te engedsz a kísértésnek nem mások teszik a dolgokat a szádba és hívnak tv-zni edzés helyett! Csak is TE!!” Te szabod meg határokat, te vagy a főnök!”
   ui.: kicsit kuszák a gondolatok ne haragudj, de remélem segítettem valamennyit!

 5. ildiko /

  mese

 6. Monika /

  Sziasztok,
  Nem olvastam végig az összes hozzászólást, de amit olvastam az nagyon jó. A cukor tényleg egy bűnös lehet, de ugye nem az egyedüli, pl a dohányzásra is rá lehet szokni, de mégsem szokik rá mindenki szerencsére.
  Ha már cukor, az a bizar ötlet jutott az eszembe, hogy igaz reklámokat kellene forgatni és leadni. Pl. csoki reklám most: fiatal pár andalogva csokit majszolgat, talán még az utolsó kockán össze is vesznek kicsit. A pár természetesen tökéletes súlyban van, a környezet idilli, szerelem a levegőben. De jó is csokit enni. Realista csoki reklám: 150 kg hölgy “szalad” a tengerparton fürdőruhában. Felkap 1 tábla csokit leharap belőle egy darabot (közeli kép). Na máris nem lenne annyira csábító a csoki :) A reklám elérné az ellenkező hatását mint amit szeretne, de legalább igaz lenne.

 7. erika /

  Én is tudok mindent a helytelen táplálkozásról a mozgáshiányos életmód veszélyeiről,mégis nagyon nehéz egészségesen élni.Minden fejben dől el,ha nagyon akarod sikerülni fog és a sikerélmény inspirál.Kívánok ehez mindenkinek sok-sok kitartást.

 8. Szecskó Krisztiánné /

  Sziasztok! Rájöttem hogy engem is a hiedelmeim tartottak eddig vissza. 1.a súlyzós edzés nem nőknek való. 2.nem tudtam hogy az izmot építeni és zsírt égetni nem lehet egyszerre. 3.teljesen ki kell fáradni a tornák alkalmával ahhoz hogy eredményt érj el.Én eddig mindig különböző dvd-kre tornáztam. De valahogy sosem tudtam rávenni magam hogy hetente 3× is megcsináljam. Most már tudom miért! Amit Ildikótól tanultam azok után egész más szemszögből nézve végignéztem egy Bíró Ica dvd-met. Ő 4×8-as ismétléseket csinált súlyzókkal,de szerintem olyan sokféle gyakorlatot csinált hogy a felét sem lehet szabályosan kivitelezni, akkor pedig semmi értelme.A másik pedig hogy ráadásul a jelenetek ugyebár össze vannak vágva. Ha az ember ilyen példaképek láttán nem képes végigcsinálni azt amit ők (mert azt hisszük ez a normális) teljesen elmegy tőle a kedve, ráadásul úgy kifárad hogy meggondolja legközelebb 5× is hogy belekezdjen e újra. De immár hogy képes lettem a sorok között olvasni, úgymond “megvilágosodtam”, azt vettem észre hogy ha a Bíró Ica ennyit tornázott már életében és ha helyesen csinálta volna nem kellene izmosabbnak lennie? Persze ez csak az én véleményem. A másik amire rádöbbentem,hogy Rubint Rékucinak tutira nem attól az idétlen ugrabugrálástól van olyan teste amilyen, bár életben még nem láttam. A harmadik ami “tetszik” még nekem amikor néhány ismerősöm azzal dicsekszik hogy edzeni jár, de nem látszik rajtuk semmi.Teljesen kedvet kaptam az edzéshez! Most már én állítom össze magamnak az edzéstervet, nem fáradok ki, mégis érzem hogy van izmom, és láttam egy nőt a neten olyan akarok lenni! Már alig várom a következő alkalmat, mi ez ha nem motiváció? Köszönöm Ildikó!

 9. Tünde /

  Kedves Ildikó
  Most hogy végig olvastam az eddig küldött leveleidet igazából egyenes út vezetne a tréning befizetéséhez, és azzal megoldódna minden, de sajnos most nincs rá pénzem. Épp ezért próbálom magamnak összerakni a leírtakból a legjobbat, de nem igazán megy. Ami simán lejött, az az hogy együnk ha fogyni akarunk, de kevesebbet és sok fehérjét plusz mozogjunk. a mozgás már bonyolultabb mert egyre jobban belekeveredtem. szóval a lényeg, hogy most már nem tudom mi a legjobb arra, ha fogyni akarok és izmosodni. nagyjából van valami rálátásom, de elég nagy lett a zűrzavar is. Tudnál egyszerűbben segíteni? köszi:)

 10. Niki /

  Elkesztem olvasni a hozzáfűzéseiteket, de megakadtam lalikiráy és Tamás vitatkozásán. lalikirály elmonta a véleményét hogy jo nagyon ez az ingyenes program és mekkora erőt kapott tőle, de nincs rá kerete hogy megfizesse(szerintem elég drága is), ezért maga tesz azért hogy változtasson.Teljesen megértem, én sem tudnám ezt fizetni az albérlet mellett. Ezért sportolok egyedül, ami jo is mert kikapcsol, egy kis időre nem gondolok a napi gondokra.Nagyon lusta lány voltam, 8 évvel ez elött elhatároztam hogy csinos akarok lenni és mindent megteszek hogy elérjem a célom.13 kg-ot fogytam és persze van hogy 3 kg feljön télen,ami tavasszal le is megy, de azóta tartom a súlyom és nem is szeretem a diétákat. Szerintem semmi sértő nem volt a hozzászólásában Ildikó felé.Elismeri a munkáját.Erre Tamás jön itt az etikettel és leoltja, gerjeszti a vitát a semmiért bunkó módon persze hogy kijön az ember a sodrából. Tiszteld mások váleményét!! Nem kell egyből leszólni mert ő máshogy gondolja. Persze senkinek nem kell ingyen dolgoznia aki tudja és van rá igénye megfizeti, bár az a véleményem hogy akkor már olcsóbb ha edzőterembe jársz(még személyi edzővel is). Puszi mindeninek!!!!FŐ A SRORT!

  • Tamás /

   Amit Te írsz, az a korrekt vélemény. “Nekem nincs pénzem rá”. Ha e között, meg a között, hogy “ez csak a pénzedről szól, és ha Ildikó megkapta, akkor csinálj amit akarsz” között Te nem látsz különbséget, az gond. Az előbbi azt mondja, hogy “inkább másra költöm a pénzemet”, az utóbbi pedig azt, hogy “semmit sem kapsz a pénzedért, Ildikó egy csaló, aki megpróbál lehúzni”. Arra próbáltam rávilágítani, hogy ha az első véleményt akarta kifejezni, azt rosszul csinálta. Szerintem nagyon is sértő azt állítani, hogy valaki csak a pénzedet akarja, amiért semmit nem kapsz. Ha lalikirály azt mondta volna, hogy szerinte ez nem éri meg, az egy vélemény. De ő azt mondta, hogy ez csak a pénzedről szól, és azt sugalmazta, hogy ezt a pénzt valójában csak kicsalják belőled és nem kapsz érte semmit. Furcsa, hogy számodra ez nem számít sértőnek. Az meg egy vicc, hogy miután én normálisan beszéltem lalikirállyal, ő meg alpári és bunkó módon a következők jelzőkkel illetett: lúzer, fasz, böfögő, stb., még rólam mondod, hogy bunkó vagyok.

   Az árakkal kapcsolatban: egy személyi edző 5-10 ezer forint óránként. A fitness bérlet sem olcsó. Mondjuk egy alkalom személyi edzővel egy ismert teremben (reklámozni nem akarok) 6600 Ft-tól kezdődik. Milyen számítási módszerrel lesz ez “olcsóbb”, mint Ildikó által kínált megoldás, ami egy egyszeri költséget jelent? A két dolog még csak nem is egy árkategória. Ég és föld. Ez így rendben is van: a személyi edzés nyilván jóval drágább, éppen ezért ne beszéljünk már zöldségeket.

 11. Mészáros Katalin /

  Sziasztok!

  Érdekes, hogy mindenki a cukor függőségről beszél, pedig van zsír függőség is. Gondolom a csokisoknak ez rosszul hangzik:), elképzelni sem tudják ezt.
  Pedig nekem ilyenem volt.A cukorra ránézni sem bírtam soha. Talán szerencse, hogy mellette zöldség faló is voltam. A koleszterin szintemet többször mérték és mindig normális volt, kivéve mikor Attkins “diétáztam”. Olyan szintre ment fel, hogy azonnal kijózanodtam. Gyakorlatilag zsír nélkül semmit sem tudtam megenni, folyadékot nem fogyasztottam csak minimálisat. Visszagondolva csodálom, hogy még nem voltam soha beteg. Persze 45 évesen már talán nem sokáig tartott volna ez a jó állapot. Ildikó levelei után elkezdtem foglalkozni a testzsír százalékommal, és mikor kiderült a 46,6 % ismét kijózanodtam. Azóta egyik napról a másikra lemondtam a zsírról, nem estem vissza, hihetetlen de rendesen iszom a folyadékot úgy, hogy szükségét is érzem. Egyszerűen és meglepően gyorsan elkezdtem fogyni,erősödni. Gyakorlatilag leszoktam és már nem hiányzik. Nem gondoltam, hogy ilyen könnyen megy majd 40 évnyi rögzült szokást elhagyni. A józanodás kellett hozzá, az egyszerű belátás és szembesülni a tényekkel.A tények megismeréséhez ma már sok segítség van. Sok sikert mindenkinek!Kati

 12. Szia!

  Nagyon érdekes és vonzó, amit ebben a cikkben kifejtettél. Bár én ilyen elemzést, nem végeztem magamról, de néhány hasonló esetem volt, ami nem tudatosan, de mégis így zajlott le.

  Azelőtt dohányoztam, és eszem ágában sem volt leszokni. Az volt a véleményem, hogy olyan kevés örömöm van, hogy vétek volna ezt a keveset is szelektálni. Nem rég megbetegedtem. A bal tüdőm leállt. Teljen fölteltem huruttal. Betegségem harmadik napján rá akartam gyujtani, (az első napokban nem dohányoztam, örültem, hogy egyáltalán kapok levegőt) tehát rá akartam gyujtani. Amikor kidugtam a lábam a takaró alól, olyan undor fogott el, hogy azóta sem gyujtottam rá. Mindezt pedig úgy, hogy egy pillanatig sem hiányzott a cigaretta.

  Legyen szép a napod!

  tempus

 13. Tom62 /

  Szia!

  Az első kérdés számomra eddig sem volt kérdés, csináltam, de eredménytelenül, illetve apróbb sikerekkel.
  Először csak ötletszerűen, rendszertelenül kezdtem edzeni. Javult az állóképességem, fittebb lettem, de nem voltam elégedett.
  Ekkor kezdtem a neten keresni, ….ekkora salátabár, ami a téma körül van! Próbáltam kiválogatni, összerakni “valamit”, de sokszor ellentmondásos, nem összefüggő volt, sokszor tanácstalannak éreztem magam. Azt gondoltam, hogy keveset dolgozok, ezért még rádobtam pár lapáttal. De ettől nem kerültem közelebb a céljaimhoz, inkább fáradt és kedvetlen lettem.
  Az EAP-tól várom azt, hogy el is érem, amit akarok. Uhogy elhagyom az eddigi saját programjaimat, és csinálom ezt. Még a házikat is.

  Üdv: Tom62

 14. Ádám /

  Sziasztok! Nekem csak az a bajom, hogy nem tudok sokat mozogni mert hamar megfájdul a lábam és ha egyszer megfájdul nem igazán akarja abbahagyni. Pedig ez ilyen korán nem valami jó szerintem ( 13 éves kor:) ).Pedig én szeretnék mozogni de fáj a lábam és ez nagyon zavar.Egyébként nagyon köszönöm ezt az egészet :) És mindenkinek kívánok hosszú kitartást.

 15. Pataki Tamás /

  az KÖSZÖNÖM SZÉPEN ILDIKÓ! Sokat tanultam TŐLED.Remélem még olvashatok sok bölcs tanácsot az irásaidból.Mégegyszer nagyon KÖSZÖNÖM.Erős vagyok és igérem Neked,hogy az is maradok. Szia:Pataki Tamás

 16. littmann andrásné /

  Sziasztok!Én is még csak most fogom elkezdeni az agész adzést,és tulajdonképpen nem is tudom,hogy ez mivel jár,de azt tudom,hogy meg szeretném javitani az esélyemet az egészségre.Mindenképpen változtatni akarok a tunya életmódomon és az össze-vissza kajálásomon.Rajta kb.16-20 kg fölösleg van és nem elsősorban hiúságból fogynék,hanem egészségből.Szeretnék mozogni és kezdeni valami jó dolgot a testemmel és igy magammal.Ildikó programja nagyon megfogott és elhatároztam,hogy megcsinálom.61 éves vagyok de nem szeretném magam még leirni.Üdvözlök mindenkit és nagyon várom már az edzéseket.Ági.

 17. László /

  Kedves Ildikó !

  Mindenekelött el szeretném mondani, hogy igazán jó szavakat használsz és amiről beszélsz az érthető és logikus. Kifejezetten megtaláltad azokat a szavakat amelyek eljutottak hozzám, az agyamig és ezzel egy változást generáltál bennem. Képes leszek ezek után kitüzni egy célt és azt megvalósítani. Nagyon jó és hasznos volt mindaz amit leírtál, mert ezekre építkezve fogom lassan megváltaoztatni életemet és a családom életét is.

  Az edzésekkel kapcsolatabn eddig is azt éreztem, hogy akkor jó ha “izomlázam” van utána, vagyis kidolgoztam magamból a streszt, indulatokat és kellemesen sajog a testem, az izmaim.

  Sok célom van még az életben. Szeretén maratont futni, Balatont átúszni. De az ide vezető út ezek szerint az életmódváltás. Rendszeresen és fokozatosan.

  Tehát, all in all, tetszettek az irásaid, a tanácsok és az információ amit átadtál. Én meg egy részüket átvettem :)

  Köszönettel,
  Laci

  u.i.: nem zárkozom el attól, hogy megvegyem késöbb a csomagodat. Csak most még nincs rá érkezésem. :)

 18. Ildikó!
  Köszönöm, hogy ilyen erőszakos vagy Velem szemben.
  Igyekszem szuper pixi lenni 70.-éves koromra.Meggyőztél!
  Puszi:István.

 19. Vladi /

  Kedves Ildikó!

  Az én hiedelmem az volt, hogy ahhoz, hogy elérjem a célom – egyetlen szóval, ami azért nem fejezi ki pontosan azt hogy mit szeretnék elérni: lefogyni – aszkétaként kell élnem, minden jót meg kell vonnom magamtól hosszú hónapokig, edzenem kell magam naponta, hogy kiköpjem a tüdőm és, ha emiatt nem javul a közérzetem annak csakis én vagyok az oka. Dőzsöltem, lustálkodtam évekig, a változtatásban nem voltam elég kitartó: hát most fizetek. Az út a sikerig kínszenvedés lesz, gondoltam, de akaraterő hiányában nem fog menni. Nos, elolvasva az anyagokat, amit a program beindítása előtt kaptam tőled már látom, hogy akaraterő nélkül valóban nem fog menni, de az “essünk neki ezerrel” módszer sem vezet eredményre.

  Már alig várom, hogy megkapjam a térképet ahhoz, hogy eljuthassak saját magam nárcisz ligetébe!

  Üdv’ Vladi

 20. Csokán György /

  Sziasztok!először is szeretném megköszönni Ildikónak a munkáját,sokat segítenek az írásai.Ellenben nem értem hogy miért mindig szerencsétlen csokit kell bántani.Nekem például pont az a bajom,hogy nem tudok hízni..174 centi vagyok és 65 kiló körül mozgok és emiatt sok helyre nem kapok munkát mert kicsi vagyok kb 2 éve sikerült 76-ra felhíznom de csak hasra és azt is iszonyat gyorsan leadtam,pedig aztán rám nem lehet mondani,hogy nem eszek..ha nagyon rám jön volt,hogy befaltam 4 tábla csokit is megettem,vagy egész nap eszek.remélhetőleg Ildikó írásaival már sikerül valamit magamra szednem.Sajna jelenleg nekem sincs pénzem rendelgetni így hasznositom a többi infót.
  üdvözlettel Gyuri:P

 21. Marcsi /

  Kedves Ildikó !
  Nekem is sajnos az a problémám mint egy-két embernek. Csodálatos a programod és köszönöm, hogy ilyen csodálatos emberek is vannak (bár kevesen) mint Te, akik ingyen akarnak segiteni mások problémáján.
  Az a helyzet, hogy annyira rossz anyagi körülmények között élünk,(férjem jóvoltából) hogy már fel sem merem bontani a postánkat, vagy felvenni a telefonokat, mert hol az áramot, hol a gáz akarják kikapcsolni, mert nem tudjuk fizetni. Sajnos nem engedhetem meg magamnak, hogy befizessek arra, hogy sulyzokat emelgessek, pedig szeretném. Sajnos ez nem tudom egyenlőre megtenni. Megprobálom az étrendet betartani és valami tornát végezni itthon, amit magam is meg tudok tenni. Köszönöm a megértésedet. A cikkeidet továbbra is örömmel olvasom.
  Hálás köszönettel: Marcsi

 22. Tibor /

  Kedves Ildikó!
  Én a többséggel ellentétben, hízni szeretnék (2hónapja 16/fiú-59kg voltam) és most 63kg körül vagyok általában, naponta nagyon sokszor eszem főtt kaját illetve nassolni valót is és gyümölcsöket is. (A genetikám miatt szerintem teljesen jó ez a havi 2kg, még régen táplálékkiegészítőt akartam [amikor elkezdtem zabálni és kondizni] de maga az eladó mondta, hogy tanuljak meg hízni, és utána max fehérjét bevinni, amit most tőled tudok, hogy már nem szükséges megvennem. Amikor beszéltünk azt mondta, a havi 1kg is jó, mert az 1 év és kb 10kg… amit el akarok érni [70-72kg], a havi 2kg-val egyenlőre ez a felére csökkent! :) ami szerintem nagyon jó és ez mégjobban motivál és hitet ad.) Ezt azért írtam le, hátha nem jó amit csinálok és lehet, tudnál rá jobb megoldást is… ezek után ezt is eltudom képzelni! :)

  A kérdésem az lenne, hogy ilyen hízásnál, a gyorsaságom lassulhat-e? mivel mégis csak +10-12kg lesz, kondiba járok mellette és heti 3 edzésem van (kézilabda). Amihez a gyorsaságom nagyon fontos. Ezért szeretném megtudni, hogy a hízás mellett fogok-e lassulni. Vagy csak akkor lassulnék, ha nem futnék mellette?

  Válaszod előre is köszönöm!
  És lehet, annak is örülnének (olyan sokan nem mint a fogyózók) annak, hogy hogyan hízzunk cikk! :)

  Tisztelettel:
  Tibor

  Ui: Célom, hogy szálkás legyek 70-72kg-san.
  Viszont ehhez lenne még 1 kérdés: Jelenleg 6kocka látszik a hasamon, ismerősöm is kézilabdázik csak ő idősebb ő kb 80kg és neki mind a 8kocka látszik, testzsírszázalékom nemtudom, de 10%alatt van feltételezem én (ha a te tudásod szerint nézem). El tudom-e érni én is valaha majd a 8 kockát? (van amikor a 6kockából a bal alsó kocka nem nagyon látszik), mert már most is általában sokat edzek hasra és ugye mellette edzéseken futok is.

 23. Györgyi /

  Köszönöm Ildikó, nagyon tanulságosak ezek a cikkek.

 24. Ricsi /

  Sziasztok.

  Én most, hogy végig olvastam az eddigi programot, rengeteg olyan dolgot tudtam meg, amit nem is hittem volna. Többször neki fogtam az életmód váltásnak, de arra, hogy mennyire tudatlanul csináltam, csak most jöttem rá. Rengeteget tanultam eddig. És közben magától is változik az életmódom. Remélem ez már így is marad. A mozgás, és az odafigyelés az étkezésre, mintha ösztönös kezdene lenni.

  Köszi Ildikó

 25. Béla /

  ÉN megköszöni szeretném mind azt amit leírtál nekünk!Nagyon szépen köszönöm neked Ildikó!Nekem sokat segített.

 26. Tóth Gyula /

  Szerintem a legfontosabb az, hogy ha valaki elkezdi a szisztematikus edzést és érzi, látja a pozitív hatást, akkor tudatosodik benne, hogy az jó. Ebbe nem erőlködve, hanem a fokozatosság elvét betartva kell belevágni és így kell folytatni is az edzéseket. Nálam – többek között – ez vezetett oda, hogy a mozgás és az ehhez kapcsolódó megfelelő étkezés életmóddá alakuljon. Ebben segít az Edzésmester-program, amelynek legnagyobb erényei

  – a realisztikus látásmód, az, hogy kézenfekvő érvekkel lebeszéli az érdeklődőket az idióta fogyókúrákról,továbbá, hogy
  – nem a “kirakatbabák” esetenként ormótlanra faragott testét állítja elérendő célként, hanem a valóban – óhatatlanul kis hibás, de annál természetesebb és főleg esztétikusabb – atlétikus testalkatot.

 27. Horváth Pálma /

  Köszönöm Ildikó, nagyon tanulságosak ezek a cikkek.Én csak meg köszönni tudom mind azt amit leírtál és megosztottál velünk!! Rendkívül sok jó dolgot tudtam elsajátítani magamnak !!

 28. Magyar Bettina /

  hello!!

  én nem vagyok oda nagyon az édességekért mert nem is igen szoktam őket venni még ha van is zsebpénzem.. rendszeresen szoktam kimenni “”játszani”” és szoktunk futározni meg mindenféle testmozgást miközben “”játszunk”” pl. ha kidobózunk is a suliban akkor is eléggé sokat szotunk futni meg néha ugrani..
  ezek elég testmozgások??? az étrendemben sok gyümülcs zöldség szerepel.. eszek főtt kajákat is meg szendvicset is. még is nem változtam…. vagyis szerintem… kb. mennyi idő utál látszanak az eredmények?? szeretnék a sulyomban is változtatni mire lesz a suloban a szűrővizsgálat( megvizsgálják van e gerinferdülésem, kilómat, magasság,ludtalp..stb.) *-* nemtudom jó uton haladok e… remélem e-mail-ban válaszol *-*

 29. Hát én is nagyon köszönök minden eddigi segítségedet,nagyon sajnálom,hogy nem bírtam megvenni az alakváltó programot,de sajnos még diák vagyok,és a szüleim nem tamogatnak…na de mindegy…azért még nagyon jók voltak ez a sok segítség,és remélem,hogy a jövőben is lesz még sok,persze az időd is,ahogy engedi!

 30. Laci /

  Éhségérzetet a vitaminhiány-ásványi-nyomelem hiány is okozhat. Ha a test nem kapja meg ezeket az ideális működéséhez elegendő anyagokat, azzal pótolja, hogy még több étel bevitelével próbálja kielégíteni az ezen anyagok szükségességét. Ez jelentkezhet éhségérzetként. És ezeket a mennyiségeket NEM lehet bevinni a mai zöldségekből, gyümölcsökből. Felejtsd el, ezeknek nincs igazi tápértékük. Nézd meg pl. egy mostani paradicsomot. Olyan mint a gumi. Az állatkákat növekedési hormonokkal etetik. Áááá ez még SEMMI! Egy mocsok az amit ma táplálék címén eszünk.

  Túl sok szénhidrát, kevés fehérje.

  Jelenleg az ételek hatalmas százalékába cukrot tesznek. Egy ember napjainkban nem csak akkor eszik cukrot, ha benyom egy pár kocka csokit, vagy a reggeli kávét. Ha megeszik egy szelet gépsonkát, vagy egy zsemlét, vagy szinte 2011-ben bármit akkor is!!! A cukor alkohollá bomlik a szervezetben. Az hosszú évekig adagolt alkohol, még ha kis mennyiségű is (lásd mindennapi élelmiszereink) függőséget okoz. Tiszta vicc!!!
  Öcsém elolvasta William Dufty Cukor blues című könyvét (megjegyzem hihetetlenül durva adatok vannak benne, amelyek ízekre szedik az elképzeléseidet a kis ártatlan cukiról), elhatározta leteszi a cukrot! :) Követtem én is.
  Még nem tudtuk, de tényleg olyan volt mint egy elvonókúra: türelmetlenség, idegesség…, áááá fenn voltam a plafonon kb. 2 hétig, olyan volt mint abbahagyni a cigit. Állandóan ettem volna, stb.

 31. Sziasztok,
  sok igazság van amiket írtok,ha már csoki,annyira én nem rajongom érte,de itt mindenki az édességről beszél akkor én most megyek és megeszek egy csokit:D mert a sok cikk olvasása folytán megkívántam:(

 32. Zerza Dániel /

  szia! én szeretnék jelenkezni a videós online edzésra
  azt szeretném meg kérdezni akkor ma küldöd el?
  egyébbként nagyon jók azok amit írsz
  amikor megtaláltam az oldalt nagyon meg örültem hogy milyen témákal foglalkoznak.
  előre is köszi

 33. tevil /

  Én cukorbeteg vagyok.Édességet nem ehetek.Az étel mennyiségét csökkentem amennyire csak tudom .Van egy jókora kertem ,főleg gyümölcsös.Naponta ott
  munkálkodok.Ások permetezek kapálok,füvet nyirok stb.A fogyás nem megy.

 34. Erzsinjo /

  Hát, igen! Ahogy itt olvasgatom a soraitokat a csokiról, sütiről, cigiről, egyre csak felidéződik bennem, hogy ” de jó lenne még egy kicsit bűnözni, csak egy slukk, csak egy harapás…” Aztán rájövök, hogy miért is vagyok itt: a változtatni akarás miatt. Ez ad erőt, hogy folytassam és össeszedjem magam. Még csak néhány napja kerültem Ildikó bűvkörébe, még nem igazán tudom, mi is fog velem történni, de már úgy érzem, karcsúsodtam, feszesebb vagyok. Igaz, nem voltak csokik, sütik, na, néha egy kis cigi, de az idén már csak a másét szívtam ( :) ) , de nagy bennem az elhatározás, hogy leadok pár kilót, és tornázok, ezt már el is kezdtem. Csak még a mérleg nem akar minderről tudomást venni !

 35. Margit /

  Ildikónak a motivációt a súlyom csökkentése ügyében, köszönöm, az elhatározás már megvolt, a dohányzásról leszokást pár hónapja kezdtem, és megnőtt a súlyom kb. 8 kg-mal. Bizonyára bármikor rá tudnék nyújtani, de nem teszem. Nemet mondok.
  Még csak az elején járok, az izomnövelő, fejlesztő szakaszban járok, súlyom nem csökkent, de nem is nőtt. Az újabb és újabb levelek számomra egy támogató
  egyént helyettesítenek. Gondolom majd csak csökken, tűnik el a zsír is rólam.
  Már ezzel az eredménnyel is elégedett vagyok, mivel a kitartásommal van baj, ezért az Ildikó leveleit újra-és újra olvasom.

 36. Ági /

  Kedves Ildikó!
  Tegnap döbbenten olvastam a leveled. Felnyitottad a szemem. 13 évvel ezelőtt 30 évesen és 70 kilósan érkeztem a jelenlegi munkahelyemre. A napi 10-12 óra ülőmunka mellett lassan kezdtek rám felkúszni a plusz kilók. A hiúságom hajszolt a fogyókúrába, hogy a sok fiatal és csinos kolléganőm mellett és is tártasam a formám. Ma 43 évesen 85 kilósan már értem hol rontottam el.
  Sok fogyókúrás módszert próbáltam ki, több kevesebb sikerrel. Én is szerettem volna gyorsan sokat fogyni, a lehető legegyszerűbben. A rengetek kipróbált praktika közül (diéták, csoda cseppek és bogyók) három alkalommal is sikerült 3-4 hónap alatt 8-10 kilótól megszabadulnom. A csoda valóban csak átmeneti volt, körül-belül fél év elteltével a leadott kilók mindig szépen visszakúsztak. És való igaz Jojó Gizihez hasonlóan nem csak egy fitt 85 kilóshoz képest, hanem a saját önmagam évekkel ezelőtti 85 kilós voltomhoz képest is elborzaszt a felismerés. Hiszen ma sem jók azok a ruhák, amik korábban jók voltak, csüng a háj a hasamon, és az olyan mint a narancsbőr, ma már inkább karfiol!
  Az új évet ismét nagy elhatározással , drasztikus diétával kezdtem. Most a leveleid olvasva pedig kétségbe vagyok esve, hogy megint mindent elrontottam. Minden nap epekedve várom a leveled, az információkat, hogyan tovább és ugye még van remény.
  Örülök, hogy Rád találtam.
  Ági

 37. jovon antal /

  minden csak a hit kérdése, ami ugyancsak a fejben dől el Tóni

 38. jovon antal /

  Minden a hit kérdése ,ami ugyancsak a fejben dől el! Tóni

 39. 2011 novemberben hatàroztam el .hogy modositok a testi êletemen is.mar êvek ota elkezdtem egy êletmodvàltást.ez a munkamhoz is fontos.de sok hitetlen,gyenge emberrel találkoztam,akik nyavalyognak,szeretnének dolgokat,de tenni érte nehezükre esik. Munkámra sok azt mondta,na neked könnyű,szerencséd volt,na jó,akkor megmutatom nektek, hogy a testem is megváltoztatom,kitartó leszek abban is,de ti akkor megcsináljátok amit én a munkában. Látom erre esély nincs nekik,de én azóta is futok, már 6-7km na és mindezt a hegyekbe,hóba, sárba,esőbe,minusz 13fokba kettő naponta,ja fekvőtamasz, tolonc,kis jóga elemek. Na de hogyan is kezdtem? Könnyű volt.? Még most is nehéz néha,de utána az élmény,hihetetlen jó. 1200m 3részben futottam le,egy hét növeltem a távot,kb 3km nél tartottam,viszonylag sik terepen, mikor is megindultam az erdei vizmosásokon,turautvonalakon futni és bővitettem mindig a távot,kevesebb megállás séta a nagy emelkedőn. De az elejéröl kimaradt 21Napig, minden nap mentem, mert enyi idő ami alatt szokásoddá,életed részévé válik az amit el akarsz érni. 21 nap nefeledd! Több sikeres ember is irt már róla. Ja én imádok enni,nem is vonok meg semmit magamtol. Nagyon sok jó, hasznos infót kaptam Ildikòtol, köszönöm,ajánlom is sokaknak,mivel mindig is borsózott a hátam,ha valaki fogyokurát kezdett és még okositotta is a környezetét,holott a hály még le sem esett e seggéröl,életében már 10szer fogyozott,de egyre kövérebb lett. Na de ez nem az én tisztem,hogy bántsak valakit is,talán akkor érdemes megbántani,ha ezzel olyan helyre találunk de,hogy egyszer tényleg végig is csinálja,tesz érte,megérti,munka,mozgás nélkül nincs eredmény. Egészséget,erőt,kitartást,hitet,szeretetet,vidámságot mindenkinek!!

 40. Gellért Zsuzsanna /

  Nekem szimplán a lustaságom a saját akadályom, és én azt mondom mindenkit csak saját magát akadályozza meg bármiben, amiről csak álmodozik, de soha nem valósítja meg, én azt vallom nincs lehetetlen, csak tehetetlenség van…

 41. KEDVES ILDIKÓ KÖSZÖNÖM, HOGY TANULHATOK EGY ILYEN NAGY TUDÁSU MESTERTŐL, MÉGPEDIG INGYEN. TUDOM, HOGY ILYEN CSAK A MESÉBEN VAN, DE HA KIVÁNHATNÉK VALAMIT AKKOR AZ AZ LENNE, HOGY EGYSZER ELMEHESSEK AZ ÓRÁJÁRA ÉS RÉSZTVEHESSEK BENNE.

 42. Éva /

  Kedves Ildikó!
  27 éve fogyókúrázom egyfolytában, több- kevesebb eredménnyel. 136 kg voltam, mikor a legkisebb gyermekemmel hazajöttem a kórházból 21 éve, és azóta életmód váltással (diétázás hosszabb-rövidebb ideig) sport – szintén hosszabb- rövidebb ideig, de sikerült 94 kg-ra fogynom, innen csak telente térek el, néhány plusz kilóval. Az álom súly 70 kg. Kevesebb nem szeretnék lenni, mert már 49 éves vagyok, és nem akarok ráncos lenni..De ezt a súlyt nagyon szeretném elérni. 1 éve nem tud változni a súlyom. Még mit tehetnék??
  Köszönettel: Éva

 43. Bogi /

  Én még csak kb két hete olvasom az írásaidat és nagyon érdekes. Mindent tapasztaltam már amit leírtál, csak nem tudtam miért úgy alakul. De nagyon jó, ésszerű, logikus és végre kaptam rálátást, hogy eddig miért nem ment. Egy szakasza volt az életemnek, amikor mindent be tudtam tartani, amikor várandós voltam. És mondhatom, nagyon jól éreztem magam akkor a bőrömben és nem csak a baba miatt. Most viszont elérkezett a számadás ideje és a változásé is. Nagyon sokat segít a gondolkodásban a cikkek olvasása. Az igaz, hogy néhány dologra magamtól is rájöttem már, de így sokkal átláthatóbb. Hogy miért szeretnék vékony lenni? Nehéznek és lustának érzem magam ennyi túlsúllyal. Az önképem egy tip-top, vidám nő, akit szeret és megbecsül a férje (bár most is szeret és támogat). De ami fontosabb, hogy én nem olyan anyukája akarok lenni a gyermekeimnek, mint amit én láttam, hogy nincs sport a családban, anya mindig pihenni akar, stb. Én meg akarom mutatni a gyermekeimnek, hogy a sport nagyon is része kell legyen az életünknek, de ehhez először nekem kell kitaposni az utat, mert nekem nem volt kitől látni ezt. Nem egyszerű, de nem járhatatlan az út. Köszönöm a lehetőséget, hogy olvashatom ezeket a sorokat és megérthetem, mi miért történik a szervezetemben, a lelkemben.
  Ja, és a végére: ma nagyon rossz kedvem volt és reggel elhatároztam, hogy nem érdekel, veszek egy csokit, mert az olyan jó. Délután el is mentem vásárolni, és csak kilyukadtam a csoki-sorban. De ahogy néztem a csokikat, szinte felfordult a gyomrom és komolyan nem értettem magam, hogy hogy vágyhattam erre… Talán elindultam a jó úton? Majd az idő eldönti, de jó érzéssel töltött el, hogy nem kezdek el habzsolni.

 44. Gyöngyi /

  Kedves Ildikó!Az ingyenes oldalaidat olvasom,van egy két új dolog amit olvastam.163cm 120kg vagyok 40éves.Eddig leszoktam a dohányzásról már több mint két éve könnyen ment,az új barátom nem dohányzik,ha együtt voltunk soha nem gyújtottam rá végül már a munkahelyemen sem.2012 január közepe óta kávéról is leszoktam.Már csak fogyni kéne 10éves korom óta elhízott vagyok.Nagyon kevés csokit eszek valamikor hetek is eltelnek mire csokit eszek.hétvégén ha sütök akkor eszek édességet.most a sült krumplit hagytam el két hete,a család kért de én 2-3szálra elcsábultam.Hétfő,szerda,péntek torna.Nem kifulladásig mert a munkahelyemen is helyt kell álljak egész nap megyek.május 1-től majd mindig teszek hozzá valamit.Egy kis irigység!!!!!!részemről,hogy egyes emberek legnagyobb gondja az hogy hogyan fogyon le 2-3kg-ot.

 45. Krisztina /

  Kedves Ildikó!
  Mindegyik cikked “szíven talált”, de ez az utolsó a hiedelmekről felnyitotta a szememet. Sok mindent tudtam már a fogyás és alakformálás területén, sok mindent ki is próbáltam, és volt ami bevált addig, amíg abba nem hagytam. Tehát volt már sikerélményem, voltak kudarcaim, így elhiszem minden szavadat.
  A hiedelmeim megváltoztatásához és mozgásprogramok beindításához a legjobb lenne, ha bekapcsolódhatnék egy olyan kis közösségbe, ahol a Te személyes motiválásod segítene az indulásban. Kicsit félek magamtól belevágni, mivel nem vagyok fiatal, de már középkorú sem, és vannak kisebb egészségi problémáim (főleg a térd és lábfej), ami miatt nehezen mozgok és alig tudok cipőt húzni. A 7-8 kg túlsúly csak erősíti a problémákat.Viszont tudom, hogy nem hagyhatom ennyiben, mert akkor egyre rosszabb lesz.
  Köszönöm az eddigi cikkeidet, és kérlek, hogy tarts meg a listádon!
  Szeretettel: Krisztina

 46. Éva /

  Nagyon szépen köszönöm eddigi leveleidet, elolvastam mindet a hozzászólókat is. Egyetértek velük és veled is. Itt sajnos nekem véget ért, a megrendelést nem tudom anyagilag állni.Próbálom itthon magamban amit tanultam írásaidból.Biztos jobb és több sikert érnék el veled, de az élet lyen. Köszönöm eddigi törődésedet, leveleidet.
  Sok sikert szép napokat neked is.
  Üdvözlettel : Éva

 47. pochlotka elemér /

  Köszönöm Ildikó..

 48. Buda Katalin /

  Köszönöm Ildikó!! A tanitásod egyszerü érthető és nagyon sokat segit nekem és a családomnak.

 49. jenei józseg /

  Szerintem nagyon sok érdekes és hasznos dolog volt részletesen levezetve ezen a pár oldalon mert ha azt nézzük nem olyan őrületesen hosszú volt ez az egész.
  Magával a programmal kapcsolatosan személyemszerint az a véleményem hogy szerintem működhet az egész csak be kell tartani&-,jah meg tengeteg akaraterő,mert szerintem anélkül bele se kezdjen senki,mert tök felesleges.

 50. jenei józsef /

  Nagyon szépen köszönöm

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.