fogyókúra, alakformálás, edzés, fitness

Az idő ellenünk dolgozik!

Avagy „Ha a holnapra vársz, azzal az a gond, hogy mire végre eljön, addigra már mának hívják.”

 

Nemrégiben kezembe akadt James Rohn Az élet kirakós játékának öt darabja (The Five Major Pieces to the Life Puzzle) című könyve, amiben olyan jól meg volt valami fogalmazva, hogy ahhoz nehezen tudnék mit hozzátenni. Ezért inkább nem is teszek. Lássuk hát:

Ha a holnapra vársz, azzal az a gond, hogy mire végre eljön, addigra már mának hívják.

Ma pedig a tegnap holnapja van. A kérdés tehát az, hogy mit kezdtünk a benne rejlő lehetőségekkel? Sajnos legtöbbször a holnapot is úgy fecséreljük el, ahogy elfecséreltük a tegnapot és a mát. A vágyaink ellenére egyre távolabb kerül tőlünk mindaz, amit elérhettünk volna. Míg nem egy szép napon belénk csak a felismerés, hogy a vágyaink, az álmaink, mindaz, ami lehetett volna minden egyes elfecsérelt nappal apránként csúszott ki a szorításunkból.

Éppen ezért állandóan emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy az óra bizony ketyeg. És ahogy az óra ketyegni kezdett az első lélegzetvételünk pillanatában, egy nap ugyanúgy fog megállni is.

Az idő szemében minden ember egyenlő. A legkiválóbbakat és a leghitványabbakat is egyforma közömbösséggel ragadja el. Az idő esélyt ad mindnyájunknak, de megköveteli, hogy átérezzük a sürgető szavát.

Nézz meg egy csapatsportot, ahol az egyik csapat éppen hogy, de vesztésre áll a mérkőzés vége előtt néhány perccel. Nagyon gyakran az utolsó néhány percben sokkal intenzívebb, bátrabb, mozgalmasabb és okosabb játékot szoktunk látni, mint addig az egész meccsen. Hogy miért? Mert a vereség előszele megcsapja a csapatot, hirtelen átérzik az idő sürgetését, és megpróbálják teljes erőbedobással kihasználni az időt, ami még maradt.

Ugyanez a helyzet az életünkkel is. A másodpercekből percek lesznek, a percekből órák, az órákból napok, amíg egy reggel arra a felismerésre ébredünk, hogy a lehetőségeink elillantak, és az utolsó napjainkban már csak fájlalni tudjuk, hogy sosem tettünk az álmainkért.

Mert amikor az élet játéka véget ér, nem kapunk második esélyt a hibáink kijavítására.

Az óra, amely szép lassan elüti életünk óráit nem törődik azzal, hogy nyertes vagy vesztes vagy-e. Nem érdekli, hogy az életedben sikeres voltál-e vagy elbuktál. Magasról tesz a kifogásokra, az igazságosságra vagy az egyenlőségre. Az egyetlen igazán fontos kérdés tehát az, hogy hogyan játszod a játékot.

A korától függetlenül mindenkinek éreznie kell az idő sürgetését, amely tettekre késztet, mégpedig most azonnal. Mindig tisztában kell lennünk az életünk minden egyes percének értékével, mert sokszor annyira jelentéktelennek érezzük őket, hogy könnyű szívvel, észrevétlenül vesztegetjük őket a semmire.

Amíg élünk és lélegzünk, még mindig van elég időnk. Még mindig van számtalan esélyünk és lehetőségünk, hogy megmutassuk, mire is vagyunk képesek. Legtöbbünknek még van holnapja, jövő hete, jövő hónapja, sőt jövő éve is. Ám hacsak nem tanuljuk meg érezni az idő sürgetését, ezek a tünékeny pillanatok éppúgy kárba vesznek, ahogy az őket megelőző hetek, hónapok és évek is kárba vesztek. Az idő szűkös, használd tehát ki, amennyi adatik!

Hogy lásd, mit tartogat számodra a jövő, csak azt kell megnézned, hogy milyen a jelened és mit teszel a jövődért.

Nézd meg, hogy milyen irányba haladsz, haladsz-e egyáltalán valamilyen irányba! És itt egyáltalán nem kell leszűkíteni a kérdést pusztán arra, hogy szeretnél-e megszabadulni a zsírpárnáidtól vagy hogy formásabb, atletikusabb testet szeretnél-e. Sőt… ennél többről van szó.

Vedd számba, hogy milyen céljaid vannak, hogy milyen álmaid vannak, amelyeket mások előtt is szégyellsz és tégy egy lépést – egy bármilyen kis lépést, csak tégy egy lépést – még ma! Igen, még ma! Ha nem tudod hol kezd, legalább gondold át, hogy mit is szeretnél, milyen akadályokba ütközhetsz és hogyan tudod azokat legyőzni.

Aztán tégy egy kis lépést érte holnap is, és holnapután is. Nem kell nagy lépést tenni holnap sem és holnap után sem. Elég csak egy picit. És a lépések összeadódnak. A centikből méterek lesznek, a méterekből kilométerek, a kilométerekből pedig hatalmas távolságok, míg egy napon észre nem veszed, hogy pusztán napi kis lépésekkel mekkora eredményt is értél el!

A fogyás, alakformálás, és az izomépítés is így működnek. Apró lépésenként.

Mert nem sokat kell tenni, hanem következetesen kell tenni. Ha pedig az eddigi írásaim, illetve az ehhez hasonló motivációs írások mellett több segítségre van szükséged, még néhány napig jelentkezhetsz az Alakváltó Programba!

A jelentkezéseket november 9-én éjfélkor zárjuk. Az után lezárjuk a jelentkezéseket, és nem lesz lehetőséged a csapatba kerülni, tehát cselekedj most!

>> Szeretnék az Alakváltók csapatába kerülni
 
 
És mindenképpen fogadd meg a fenti tanácsot! Gondold át, hogy milyen célt szeretnél elérni, és tegyél érte ma! Ne hagyd a mát kárba veszni!

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

 

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.

14 hozzászólás

 1. Jobbágy István László /

  Szia Edzésmester

  Én már egyszer szóltam de te szóra sem méltattál.
  Akkor minek küldözgeted az emaileket.

  jobbylaci

 2. Rné Judit /

  Kedves Ildikó! Edzésmester
  66.-ik évemet taposom. (Milyen szép egymás mellett ez hatos szám, persze még meg kell érnem 2013. 02.14-et, hogy betöltsem a 66-ot.)Az idő valóban múlik és sokszor sajnos nem figyelünk rá, hogy hasznosan, értelmesen töltsük el. Valóban igaz az idézet minden szava.Jó is lenne, ha odafigyelnénk rá, és nem az életidő vége felé kapcsolnánk rá, hogy amit eddig nem tettünk meg azt most felpörögve, mint a focisták, tegyük meg. Nagyon jó az ajánlatod, de én anyagi okok miatt nem tudom megrendelni. Ennek ellenére igyekszem odafigyelni magamra, az idő múlására. Hetente 2-3 alkalommal járok uszodába, ahol szaunázok, és 1000 métert úszok. Reggelente még a felkelést megelőzően gyakorlatokat – légzőgyakorlat, izületi gyakorlatokat végzek – koromnak megfelelően.
  Heti l-2 alkalommal előre megtervezett gyakorlatokat végzek kb. 20- 30 percen keresztül. /nyújtás, hajlítás,hasizom, hátizom gyakorlatok, stb / Van egy masszírozó ágyam, melyben, reggel felkelés után 40 percig kezelem a gerincemet. Amit sajnos nem teszek meg, az a rendszeres heti 1-2 alkalommal legalább 20-30 perces intenzív séta. A futás soha nem volt kedvenc sportom, mozgásformám, pedig biztosan jó hatása lenne, itt csak a gondolatig jutottam. Köszönöm a leveleidet,a hasznos tanácsaidat melyek segítettek abban, hogy a fentieket az elmúlt években beépítsem a napjaimba. Üdv Rné Judit

 3. Csermák István /

  Kedves Ildikó!

  Nagyon egyet értek azzal amit leírtál. Teszek is érte, de több aktív aerob mozgással! 5000 km az ez éve teljesítményem bringával bár még 60 km hiányzik, de meglesz, sőt több is. Futok heti 2-3 alkalommal 6-10 km és terembe is eljutok 1-2 alkalommal hetente. Asszem elég, bár így is küzdök a kilókkal mert enni szeretek, bár szükség is van a kalóriára, ha nem akarok izomból fogyni!

  Üdvözlettel: Csermák István

 4. Zelei Lajos /

  Nagyon tetszik a program, de elsősorban anyagi oka van hogy nem tudok csatlakozni, másodsorban a tespedt testemen kívül más szerem nincs és nincs is rá rávalóm, harmadszor szeretem a győzelmet de a lelkes(k)edést nem. Máskor is örömmel olvasom jó tanácsait ha ingyen megvalósítható, megpróbálom.

 5. Csekeő Ervin /

  Nagyon hasznos volt a mai tanács! Ez bizonyára az Isten úja! Most egymás után szinte szó szerint ugyanazok az “impulzusok” értek. Szinte egymás után kaptam a figyelmeztetéseket, hogy az elszalasztott időt sosem tudjuk visszahozni! Ezzel kapcsolatban hallottam egy másik bölcsességet! “Legkönnyebben azokat a tennivalóinkat nem tesszük meg, amelyeket nagyon könnyű lenne meg is tenni!” Nagyon könnyen megtehetnénk, hogy néhány percet naponta testedzésre szánjunk, így azt nagyon könnyen el is mulasszuk! De így van ez az élet sok más kérdésével is! Mindenkinek én is csak azt ajánlhatom: ha másképp nem megy kis lépésekkel kell előre haladnunk a céljaink felé, de szisztematikusan. Cseppenként a hordó is megtelik! Üdv. Ervin

 6. Hoffmann András /

  Mennyi lehet egy egészséges ember test zsír %-a ?
  Milyen határok közt mozoghat ?
  Köszönöm :
  Hoffmann András

 7. Sztrucska Károlyné /

  Kedves Ildikó!
  Kissé zavaros lehet az adminisztrációtok, hiszen annak ellenére kaptam ezt a felhívást az Alakváltó Programba, hogy már október 24-én befizettem. Az 1. opció szerint befizettem 16970 Ft + 140 Ft banki befizetésnél az utalási költséget. A visszaigazolást is megkaptam. Ezek után megkaptam a motivációs napok c. küldeményeket, melyekből az 1., a 2. és a 4. napit tudtam letölteni. Mert a gépben van a letöltéshez szükséges program. Ezután írtam neked 2 levelet, hogy a 3. napit, a recepteket, az étkezési tervet sem tudtam letölteni, de mind a mai napig nem kaptam választ, hátha más formátumban el tudnátok küldeni, vagy mit csináljak.
  Ha a leveleimre nem kapok választ az ügyfélszolgálattól, akkor, ha meggondolom magam, és élni szeretnék a 28 napos visszafizetési garanciáddal, akkor ezt hogyan tudom érvényesíteni? Elég nehezen szorítottam ki a nyugdíjamból a 17110 Ft-ot, mert a porckopásaim miatt le kell fogynom,de elhatároztam, hgénybe veszem a segítségedet. Egy kissé megrendült a bizalmam. Megértem, hogy neked és csapatodnak meg kell élni valamiből, de akkor ne csak a pénzt kérjétek, hanem az ígéretnek megfelelően minden anyagot hibátlanul küldjetek is el, úgy, hogy mindent le lehessen tölteni.
  Az elmúlt napokban nem volta itthon és gépközelben, tehát a többi anyagot még nem volt módomban megnézni sem.De ha azokat sem tudom megkapni, akkor kérem vissza a pénzemet.
  Kíváncsi vagyok, hogy ez a hozzászólás megjelenik-e, vagy törlitek, “nehogy másokat elriasszon”.
  Sürgős választ várok, hogyan juthatok hozzá a hiányolt anyagokhoz, vagy ha ez meddő dolog, akkor kérem vissza a pénzemet!
  Kinguci

  • Ildikó (EdzésMester)

   Természetesen intézkedünk. Továbbítottam a panaszodat az illetékesnek, én beszéltem vele, sőt, bele is néztem a levelezésünkbe, és nem kaptunk az itt megadott email címedről egyetlen levelet sem (azt kellene megnézni, hogy “.hu” vagy “.com” címre küldted a levelet, mert az előbbire hiába küldöd, nem fogjuk megkapni, és ezt az apróságot sokan el szokták nézni). Sajnáljuk, ha emiatt kellemetlenséged adódott az anyagok letöltésével kapcsolatosan, de megoldjuk. :-)

 8. virag /

  Kedves Ildikó!

  Olvastam a kockás hasról írt bejegyzésedet és azt gondolom, hogy értem a lényeget.

  De mi a teendő, ha “normális” a testsúlyom (164 cm, 55 kg), csupán 2 terhességből adódóan a hasam nagyobb mint kellene? Így is csak a diéta+sport+hasizom gyakorlatok segíthetnek? És nem fogok túlzottan lefogyni pl. a mellemből, amiből nem szeretnék?

  Köszönöm előre is a választ!

 9. JUtka /

  Azt az egyetlen dolgot nem értem, hogy a magasság miért nem tényező a számításban? Az életkor fontosabb? Én persze így is elfogadom, mert nagyom meggyőző minden szavad.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.