fogyókúra, alakformálás, edzés, fitness

Egy fogyás és a fogyás utóéletének története

 

Lássuk be: fogyni rettenetesen könnyű. Ha nem érdekes, hogy milyen tartós az eredmény, akkor még nagyon gyors is lehet. Ezt már biztosan te is tapasztaltad. Persze ha már szeretnénk elkerülni a jojó effektust, akkor már nem mindegy, hogy milyen módszerrel állunk neki. Megfelelő test átmozgatási módszer kell (közismertebb nevén edzés, csak attól mindenki megijed, ezért furfangos módon így írtam körbe), és ehhez illeszkedő táplálkozás. Viszont sokan kíváncsiak, hogy mi lesz a fogyás után. Most azt fogjuk körbejárni (és ehhez egy konkrét esettanulmányt is szolgáltatok), hogy mi történik ez után. De előbb nézzük az előzményeket (nagyításért katt a képre):

Előzmények

A fenti képre bizonyára emlékszel egy korábbi cikkből. Ha mégsem, csak a kontextus kedvéért hadd idézzem fel gyorsan, hogy mit is látsz. A képen egy alakváltóm testsúlyának alakulását láthatod 2011 június 20-tól egészen 2011 október 11-ig. A súlyát minden nap reggel rögtön felkelés után mérte (ezt azóta is szinte minden nap megteszi, mert ez jó módszer a testtömeg kordában tartására, hiszen mindig tisztában vagy a testtömegeddel, így vész esetén megteheted a szükséges „óvintézkedéseket”).

A kép azt mutatja be, hogy mi történt, amikor az alakváltóm betű szerint megtartotta az alakváltó programot, valamint hogy mi történt, ha így vagy úgy eltért a programtól. Átnézzük ezt gyorsan, néhány elgondolkodtató kérdést is felvetek, majd jöhet a csavar, ugyanis megmutatok egy új grafikont is, ami a 2011 október 11-től 2012 április 30-ig tartó időszakban mutatja meg ugyanezen alakváltóm testtömegének alakulását. Tanulságos lesz.

Nézd meg a fenti képet! A grafikon fölött 1-7-ig számokat láthatsz. Ezek bizonyos eseményeket, tetteket jelentenek. Olvasd tehát el, hogy az egyes számok mit jelentenek, nézd meg a grafikonon a hatásukat és vont le magadnak a következtetéseket! :-)

 1. Az alakváltó ezen a napon, azaz június 27-én hétfőn kezdte el a programot. Mint láthatod, ekkor ~96 kiló volt. Az alakváltó programmal a 85 kiló elérését célozta meg. (A múltkor nem volt róla szó, de egy 193cm magas, átlagos izomzatú férfiról van szó.)
 2. A negyedik hétre javasoltam neki egy stratégiai „csalónapot” az étkezésében. A stratégiai csalónap szimplán egy olyan nap, amikor többet eszel, mint amennyi szükséges lenne. Ezt július 22-én valósította meg. Ha a szükségesnél mindig egy picit kevesebb kalóriát viszünk be, három-négy hét után érdemes lehet kb. kéthetenként egy csalónapot is bevezetni. Ekkor sem zabálhatjuk tele magunkat, de ilyenkor ehetünk többet is, mint amire szükségünk lenne. Plusz csoki, süti, üdítő, ekkor jöhet. :-)
 3. Ugyanezt csinálta augusztus 4-én. (Az augusztus 15-i héten kihagyta ezt a napot a tanácsom ellenére).
 4. Az augusztus 22-i hétig minden edzést pontosan időre megcsinált. Ezen a héten azonban már kimaradt egy edzés. Ezen túl augusztus 27-én egy buli keretein belül pótolta a 15-i hétre előírt stratégiai csalónapot. Nézd meg, hogy a fogyás üteme is kissé csökken.
 5. Szeptember 5-én végezte az utolsó edzést (október 11-ig bezárólag innentől kezdve egyetlen edzést sem végzett el, de az étkezésre továbbra is odafigyelt.
 6. Szeptember 14-én emberesen degeszre ette magát.
 7. Október 1-3-ig kint volt a müncheni Oktoberfest-en. Ez egy nagy három hetes fesztivál, amint minden évben szeptember közepétől október első hétvégéig tartanak (vagyis megy az össze-vissza étkezés és a sörözés).

Három kérdést tégy föl magadnak és válaszolj rájuk a grafikon alapján:

 • Milyen gyorsan lehet fogyni, ha betartod az alakváltó program étkezési és edzési szabályait is?
 • Számít-e egy-egy napon, hogy mekkora a testsúlyod, vagy van-e azért egyfajta sáv, amiben a testsúly mozog?
 • Mi történik a stratégiai csalónap utáni napon a testsúllyal? És 2-3 nappal ez után?

 A célvonalon túl

Gondolom most kíváncsi vagy, hogy hogyan alakult az alakváltóm fitnesz terve tavaly októbertől mostanáig. Mondanom sem kell, hogy ugyan fogadkozott, hogy októberben újra nekikezd az edzésnek, végül nem tette. Valahol talán érthető, mert 85 kiló volt a célja, és ennél sokkal kevesebb egy 193cm magas férfinek már nem feltétlenül áll jól. Ennek ellenére én javasoltam az edzések folytatását, mert abból még baj nem volt, hogy edzésben vannak az ember izmai és szebben kidomborodnak, de végül a saját döntésénél maradt. Nézzük az eredményt (nagyításért katt a képre):

Ugyan volt néhány nap, amikor nem mérte magát (mert valamilyen oknál fogva nem tudta), de ilyenkor az előző napi tömegét írta be. Ha megfigyeled a grafikont, valóban van néhány helyen ilyen, de a lényeget ez nem befolyásolja. De milyen következtetést is vonhatunk le az fenti grafikonból? Ahogy a fogyásnál, úgy most is rád bízom, hogy elgondolkozz, pusztán néhány dolgot említenék meg:

 1. Jó hír! A grafikonból jól látszik, hogy nem volt jojó effektus! Az alakváltóm majdnem 97 kilóról indult 2011 nyarán, és ugyan az edzéseket már szeptember 5-én abbahagyta, a mai napig 87 kg környékén van a testtömege. Vagyis, ha megfelelő módszerrel fogysz, nem kell félned a visszahízástól!
 2. A grafikonról látszik, hogy hellyel-közzel valóban működik ennek az alakváltómnak, hogy a méréssel kontrollálja a testtömegét. Nézd meg, hogy amint kezd felfelé „elszállni”, hirtelen fegyelmezettebb lesz az étkezésében, és rögtön korrigál a testtömege! A módszert csak javasolni tudom!
 3. Rossz hír! A grafikonon látsz egy fekete vonalat. Ez mutatja, hogy mi a hosszú távú tendencia a testtömeg alakulását tekintve. Jól látható, hogy az átlagos testtömege az október elejei 85 kilóról április végére 87 kiló lett. De ha megnézed a minimumokat és a maximumokat, azok is hasonló emelkedést produkálnak. Na már most, a 87 kiló még mindig rendben van, de a tendencia bizony nem jelez semmi jót! Bizony, bizony így kúsznak fel ránk a kilók szép lassan, alattomos módon! Az alakváltóm ülő munkát végez, és elmondása szerint az utóbbi időben jóval kevesebbet tudott kimozdulni is, tehát valóban nagyon kevés mozgást végez, és a hízásból ítélve nem igazította hozzá az étkezését!
 4. Egy érdekesség: bár az edzést szeptember 5-én hagyta abba, a testtömege pontosan 2 hónappal később volt a legalacsonyabb. Sokszor előfordul, hogy a testsúly változásának irányát a jelenlegi anyagcserénk lendkereke hajtja. A megfordításhoz előbb a lendkerékben levő energiát kell megállítani, és ez időbe kerülhet.

Ami viszont biztos: a testmozgás kell. A jó elv az, amikor megfelelő intenzitással mozogsz, mert akkor nem kell hosszan csinálni. Ha az étkezésedben is megfelelő elveket tartasz meg, akkor nem válsz a fentihez hasonló alattomos hízás áldozatává!

 

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

 

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.

27 hozzászólás

 1. Annamária /

  Kedves Ildikó!
  Én is ülőmunkát végzek, és hiába állítottam át a táplálkozást – este szinte semmit nem eszem, vagy ha igen, akkor semmi szénhidrát nem jöhet szóba. Emellett ebédre minden nap eszem meleg ételt, plusz délelőtt tíz óra tájban is igyekszem valamit enni. Viszont mozogni nem nagyon van erőm, sokszor este 8ra jutnék el csak oda h sportoljak, akkor meg már túl fáradt vagyok. Lehetséges, h hiába étkezem máshogy, nem látom, h fogynék? Csak pár kilót szeretnék leadni, olyan 4-5 kg-t, de nem megy. Sehogyse tudom a mozgást beiktatni, gondolom így hiába fogyókúrázom?
  Köszönettel:
  Annamária

  • Munka és sport /

   Kedves Annamária, lehetőség van péládul összekötni a mozgást a közlekedéssel: az utazást – vagy távolságtól függően annak egy részét – kiváltani gyalogolással, kerékpározással. Két legyet üt egy csapásra!

   Ha sikerül elkezdenie a mogást (pl. szabadság idején), egyre fittebb lesz, megnő a vitalitása. Nem csak a sportra lesz ereje munka után, de a munkabírása is nagyobb lesz. Tehát ha sikerül kitörnie az ördögi körből, egy önmagát erősítő pályára fog állni!

   Ehhez azért néhány dolog elengedhetetlen:
   – elegendő alvás (mindennap) és pihenés (hétvégén)
   – megfelelő táplálkozás (az elveit már ismerjük)
   – étrendkiegészítők (vitaminok, stb.)
   – pozitív gondolkodás (hogy mindezt véghezvigyük)

   Még náhány észrevétel, hogy mi kell:
   – Napi ötszöri táplálkozás (kb. 3 óránként) az anyagcsere felgyorsítására.
   – Elegendő energiabevitel (mert a túl kevés nem jó), így fehérje, többszörösen telítetlen zsírsavak, és ha még energiahiányos, akkor egy kis szénhidrát is (tízóraira, ebédre), de ez utóbbit alacsony GI-el (és akkor nem fárad el estére a vércukor és inzulin ingadozástól).
   – Bizonyos étrendkiegészítőkkel (pl. L-carnitin) segítheti a zsírraktárakból történő energianyerést. Lesz ereje a sporthoz!
   – Nem a kilók száma számít (4-5 kg), hanem a megfelelő testösszetétel (százalékmérő szobamérleggel otthon is ellenőrizhető).
   – Nem fogyókúrázni kell, hanem “életmódot váltani”. Ha az étkezésen sikerült változtatni, az már hatalmas erőlelépés, csak így tovább!

 2. Erika /

  Kedves Ildikó!
  Ugyanaz a problémám, mint az előttem szóló Annamáriának… Egyedül nevelem a pici fiamat, és munka stb. után késő este, vagy hajnalban tudnék edzeni, az alvásidő rovására. :-(

  • Gyermek és sport /

   A gyermek ne akadályt, hanem motivációt jelentsen a sportoláshoz! Mozogjunk mellette, vagy még jobb, ha vele együtt! Hiszen nekik még több mozgásra van szükségük, mint nekünk.

   – Ott lehetünk mellette a lakásban, a szobakerékpáron, taposógépen, futógépen (használtan olcsón is beszerezhetőek), még olcsóbb az urgókötél, hulahopp karika, stb.
   DVD-ről pedig terhesség utáni és baba-mama tornákat végezhetünk, és bármilyen más képernyőről művelhető mozgásformát (nagy a választék)!
   – Mindennapi sétákat tehetünk a babakocsival, sport-babakocsival pedig futhatunk is.
   – Ha már nagyobb a gyerek, sok fitnesz-teremben van már játszósarok, ingyenes gyeremekfelügyelet.
   – Ha már kétkerekűzik (ált. 2 éves kor felett), akkor gyalogoljunk vagy fussunk mellette.
   – Ha még nagyobb, akkor tekerjünk vele együtt!
   – Egyes játszótereken már felnőtteknek szánt játszóeszközök is vannak.
   – Kereshetünk olyan helyeket, mozgásközpontokat, ahol gyermek és felnőtt – ha nem is együtt – egyidőben sportolhat.

   Ha munka után kevés idő jut mindezekre, a bölcsöve-oviba való közlekedést kombinálhatjuk gyaloglással, babakocsis futással, kerékpározással. Ha a gyerek még pici a nagyobb távolságokhoz, akkor a kerékpáron gyerekülésben vihetjuk. Ez jó kiegészítés, ha már munkába is a bringával járunk.
   Hazafelé pedig beugorhatunk egy művházba baba-mama tornára, gyeremektáncházba, játszótérre, ahol a gyerekkel együtt hancúrozhatunk (ez a mozgás a semminél több).
   Valamelyik gyógynövényalapú alvásmélyítő étrnedkiegészítővel akár egy órával is csökkenthetjük az alvásigényünket, mindemellett frissen ébredünk.
   Remélem, hogy valahogyan sikerülni fog belecsempésznie a mozgást közös életükbe! :)

 3. Roland /

  Szia Ildikó!

  A tapasztalatom TELJESEN megegyezik a cikkedben írtakkal. 2010. Január vége óta járok edzésre. Akkor a 176 centimhez 95 kiló voltam. 2010. ősze óta a Te tanácsaidat figyelembe véve edzettem, táplálkoztam, így 20 hónap alatt kicsivel több, mint 20 kilótól szabadultam meg, 72-73 kilóra fogytam le. Na és persze a teljes ruhatáramat cserélnem kellett. :-)

  Sajnos az elmúlt fél évben alig jártam edzésre, de az általad javasolt táplálkozási szabályok betartása mellett most sem vagyok több, mint 75 kiló. A hosszú távú tendencia nálam is megfigyelhető, úgyhogy átgondoltam, mit is csinálok nap mint nap, és a fontossági sorrendben előbbre, jóval előbbre helyeztem a sportot. :-)

  Mindenki, aki azt írja, hogy csak ekkor vagy csak akkor van ideje edzeni, már megtalálta az időt rá! HA fogyni akar, fektessen bele energiát és időt, ez eredmény úgysem marad el!

 4. Éva /

  Kedves Ildikó!
  Kértem, tehát régóta kapom és olvasom a hírleveleidet, de nyugodtan mondhatom, hogy eddig semmi olyan különlegességet nem írtál, amit közel 50éves “életmódváltásom” során ne tudtam volna. Sok-sok általánosság és minden fogyókúrázó által ismert okosságok után ott kötünk ki minden hírlevél alkalmával, hogy tizen- vagy huszonezerért vegyük meg ezt+azt a programodat, de most aztán hamar, mert csak még 2 nap és zárul a jelentkezés, és hűha de sürgős. Soha nem akartál bennünket elcsábítani, meggyőzni 1-1 recepttel, esetleg 1 napi étrenddel, néhány gyakorlatsor leírásával, bemutatásával, netán képekkel hogy igazán kedvet kapjunk a programodhoz. Hiába ígéred, hogy visszafizeted a pénzt, ha nem tetszik az ajánlatod, én szeretem előre tudni, hogy mire számíthatok, mibe ugrom bele huszonezerért. Gondolom nem hiszed, hogy esetleg 1-2 napi mintaétrendtől (ha egyéltalán ajánlasz ilyet) vagy néhány edzésgyakorlattól nélküled is sikeresen lefogy a tömeg és nyakadon maradnak a csomagjaid. Gondolom hozzásólásom nem lesz olvasható itt a többiek között, de nem baj, azt azért remélem, hogy legalább Te elolvasod és változtatsz a programod reklámfogásain. Üdvözlettel, Éva

 5. elismerem a tudását, igazat is adnék…
  egy egyetemi prof. mondata viszont mélyen ott cseng a fülemben: azok akik abbahagyták a diétát és testmozgást dekára pont u.annyira híztak vissza, mint ahonnan indultak.
  lehet az agy emlékezett?
  és mi történt akkor, amikor haláleset történt a családomban és minden diéta és testmozgás nélkül FOGYTAM?
  az agyban kell keresni a megoldást! (én így érzem)
  nagy szükség van az ön szemléletére és arra, h tudatosítsuk az emberekben azt, h MOZOGNI kell, m ha nem mozgunk, az a legrövidebb út a halálba.

 6. Livia /

  Kedves Ildiko

  En hizni szeretnek, mert leszeladt par kilo a sok munkaban. Napi 2000 kaloriat eszem 1 hete de a sulyom nem valtozik semmit. Tudnal segiteni miert nem?

 7. Judit /

  Kedves Ildikó!

  Én is olvasom már régóta a leveleit. Én azt mondom és tapasztalom, hogy sajnos nagyrészt alkat kérdése is a testsúly.
  Lényeg hogy már fél éve járok hetente 4-5 alkalommal 1-1,5 órás vegyes testmozgásra. Ez a Body-Art-tól a jógán keresztül a futásig terjed. Ez alatt a fél év alatt valóban sokat erősödtem és izmosodtam és jól is érzem magam, de a hájrétegem némi vékonyodásán kívül nem értem el nagyobb eredményt. Nem eszem túl keveset, de sokat sem. Kerülöm a hizlaló és felfújó ételeket, italokat és sok salátát, sovány, zsírban szegény ételeket fogyasztok. Kenyeret keveset, de azt is tönkölybúzából készültet választok, tönkölyliszttel, barna rízsliszttel főzök, rántás helyett joghurttal habarom az ételeket, pl alacsony szénhidráttartalmú zöldségekből készült főzelékek. Kb. 20 kilót szeretnék leadni, de inkább felszedtem párat az izmosodás miatt. Ez még nem lenne gond, mert körméretben valamennyit fogytam, de „a kicsit lazább lett a nadrágom” –nál több nem ment le és így a szép új izmocskáim sem látszanak még át a már említett alig vékonyodott makacs zsírrétegen.
  Egészséges vagyok, hormonális problémám sincs, amit nemrég a házi orvos is megvizsgált.
  Most épp máj méregtelenítéses kúrát kezdtem egy hete, ami szintén úgy érzem jót tesz és azt tapasztalom, ahogy tisztulnak ki a felhalmozódott anyagok, a szervezetem egyre több visszatartott víztől is megszabadul, de ez sem akkora nagy változás, hogy megoldja a 20 kilónyi problémámat.
  Lassan kifogyok a lehetőségekből és félek attól, hogy nem fogok igazán nagy eredményt elérni, marad a rengeteg súlyfeleslegem.
  Ja, a tények 40 éves 160 cm magas és 93 kiló vagyok. Amikor elkezdem fél évvel ezelőtt 90 kg voltam. Ez felment az első hónapokban 95-re gondolom a plusz izmok miatt, most 93 kg-nál tarok.
  Ha van valami korszakalkotó ötlete, hogyan fogyhatnék le mondjuk 73kg-ra, annak nagyon örülnék, de ha valami dinamikusabb fogyást el tudnék érni, már az is jó lenne.

  Üdv: Judit

  • Niki /

   @Judit

   A testedzés nagyon jó! Csak így tovább!
   Az étkezés is jó, csak kevesebbet kell enni.

   Akkor fogsz fogyni, ha nem eszed tele magad jóllakásig, hanem épp csak elvered az éhséged. Naponta 5-6 alkalommal, 3-4 óránként, mint a babák. Egy picit éhes maradsz mindig – de megszokod és kibírható.

   A sport jó étvágyat csinál – ennek kell ellenállni.

  • Niki /

   Nem tudsz egy hónap alatt 5 kg izmot építeni – ez még a testépítő férfiaknak is komoly kihívás lenne.
   Az 5 kg testsúly növekedés nem az izmaid növekedése miatt volt. Az 20-30 dkg, max. fél kg, de valószínűleg ennél jóval kevesebb.
   Valószínűleg többet ettél, mert megnőtt az étvágyad az edzés hatására. Erre kell figyelni.

 8. Szecskó Krisztiánné /

  Sziasztok!
  Éva azért nem kell ennyire leírni Ildikót. Nekem nagyon sok újat mondott, és nem vettem meg a csomagját mert nem tudtam, és egyébként nem is akarom, de az alap elvek alapján kidolgoztam magamnak egy saját programot, amivel szép eredményeket értem el egyedül is. Úgyhogy szerintem a csomagok nélkül is segített másoknak azzal amiket leírt. Az étkezési tanácsokat én is hiányolom.
  JUDIT! Ha megértetted volna amiket Ildikó írt a hírlevélben, akkor szerintem most nem állnál ilyen értetlenül a történtek miatt.” A jó elv az, amikor megfelelő intenzitással mozogsz, mert akkor nem kell hosszan csinálni.”
  Valószínűleg nem mozogsz intenzíven. Nem tudom mit értesz vegyes testmozgáson, egy kis tingli-tanglin végzett lötyögős aerobik szerintem nem elég jó módszer. Nem gúnyolódni akarok, csak tudom hogy emberek mit neveznek testmozgásnak. Ildikó itt súlyzózásra gondol. Szerintetek Rubint Rékucinak mitől van ilyen izmos teste? Persze ő nem mondja, de lehet látni hogy nem a nyamvadt kis aerobikjától. Bizony keményen súlyzózik a drága! Egyébként férfiak is nagyon sok jár edzésre súlyzózni, mégsem látszik rajtuk! Vajon miért? Mert szarul csinálják! Edzeni tudni kell. Az izmok csak akkor fejlődnek ha kínozzák őket! És nem kell négyszer, ötször járni, csak kétnaponta. Olvasd el még egyszer a zsírégetős módszert és alkalmazd. Ha a testalkatod kicsit ducibb jellegű akkor szerintem még intenzívebben kell mozognod! Én nem szeretem az aerobikot, csak felesleges energiapocséklás, fárasztó ugrabugrálás, nem lehet helyesen csinálni a gyakorlatokat ha levegőt sem kap közben az ember, és alig tudja követni az össze-vissza változó gyakorlatsorokat. Komolytalan mozgás nem jár komoly eredménnyel. Nekem ez a véleményem.

 9. Anzsi /

  Kedves Mindenki!
  Saját tapasztalatból írom az alábbiakat.
  1. Érdemes teljesen őszintének lenni magunkhoz abban, hogy mit, mennyit eszünk és mozgunk. A plussz egy falat is számít, a mínusz egy nap edzés is számít.
  2. Ha figyelmesen olvassátok Ildikó írásait, akkor Ő életmódváltásról beszél.
  Szerintem nagyon fontos a szemléletváltás. Nem fogyókúrázni kell, hanem átállni egy “helyes” (annak helyes, aki elérni majd megtartani akarja álomsúlyát) életmódra.
  A fogyókúrának viszonylag hamar vége van, az életmódnak ha jól csináljuk:), jóval később. S miért ne lehetne az új a számunkra normális és hétköznapi? Én már sokat fogyókúráztam, azok végeztével valóban igazolódott az idézett prof mondása. De amióta másképp eszem és mozgok ismét rendszeresen – vagyis váltottam – azóta “fogyókúra” nélkül szép lassan csúsznak le rólam a kilók. (amikor visszatérek a régi rossz beidegződésekhez, akkor megáll, és kicsit vissza is megy a mérleg nyelve. Erre van a napi mérés amit én is alkalmazok).
  Nos, teljesen igaza van annak a hozzászólónak is, aki azt írja, hogy fejben dől el minden. Csak szerintem nem úgy, ahogy ő érti, hanem még egyszer a szemléletmód, a hozzáállás a fontos. Ha fogyni akarok, másképp kell élnem. És életem végéig. De nagy valószínűség szerint eddig éltem “nem jól”, mert a túlsúly (persze alkat kérdése is, de azért nem annyira) nem egészséges, nem konzisztens az emberi genetikával.
  Summa summarum: Aki életmódot akar váltani és ennek “mellékhatásaként” nagyon boldogan üdvözli a testsúlyának alakulását, annak javaslom nagyon Ildikó módszereit.
  Én sajnos anyagi okok miatt nem tudom megvenni, de az általa írtak és az élsportolói múltam valamint az úszóedzői és iskolai biológia stb tanulmányaim valamint sokéves (fogyókúrás:)) tapasztalatommal szerencsére meg tudom magamnak is tervezni a programot. Csak egyedül sokkal nehezebb, valószínűleg lassabb is, de nem reménytelen.
  Sok sikert mindenkinek!

  • csengeri l krisztina /

   Kedves Anzsi és mindenki!

   Én is saját tapasztalat alapján Írok.3 gyermek édesanyja vagyok és 42 éves.37 éves koromig semmi bajom nem volt az alakommal.Az első 2 gyermekem születése után is úgy néztem ki,hogy mindenki 10 évvel fiatalabbnak nézett,36 évesen 20-on éves srácok szólítottak le.Nem volt,most sincs mű bármim,soha nem költöttem kozmetikusra sem,csak gyerekkorom óta sportoltam mindig vmit.Viszont a 3.gyermekem születése után minden megváltozott.Pár hónap alatt nem ment le a súlyom,csak lassan.Mióta pedig-a fiam 1 éves volt-3éve kivették a “vakbelem”,azóta 8-10kilóval vagyok több,mint régen és képtelen vagyok leadni.Pedig tavaly szeptemberben lejártam konditerembe,kerékpárral hoztam-vittem a kicsit óvodába,edzésre is azzal jártam és én nem ligh-osan edzettem,tekertem,hanem mindent bele módon.A 16kg-os fiammal ott is feltekertem,ahol idősek és anyukák tolták a bicajt.Eredmény:izmosabb lettem,fenekem gömbölyű,DE a combomról SEMMI zsír nem ment le!A zsírréteg alatt ott vannak az izmok,de a combom vastag,zsíros.Én ezért vagyok szkeptikus,mert hiába volt a súlyzózás,nekem se használt a zsírégetésnél.Szerintem minden ember más és nem mindenkinek ugyanaz jó.Valaki tudja,hogy én miért nem fogytam?

   • Niki /

    A súlyzózás az alakformálás, izomépítés miatt fontos. Enélkül plötty lesz a test, ha lefogy is. Akinek bombázó alakja van, az izmos. A fenék attól lesz szép formás, hogy jól kidolgozott a kis zsírpárna alatt az izom.

    Az izomépítés valamennyi kalóriát éget, mint minden mozgás. Hasznos is. De fogyni “zsírégető”, kardió edzésekkel lehet, pl. biciklizés, úszás, futás, tánc, ellipszis, tenisz, stb.
    Plusz kalória bevitel csökkentéssel.

    És ha ez nem segít, akkor masszázs, anyagcserét fokozó krémek a célterületen, plusz a legújabb vívmányok: rádiófrekvenciás feszesítés, kavitációs ultrahangos zsaírbontás.

 10. Varga Balázs /

  Sziasztok. “Alakváltó” Ildikónak igaza van szerintem. Mozgás+jó minőségű ételek=fogyás.
  Nekem a sok húsfogyasztás jön be, minimális vagy nulla kenyérfogyasztás, mellette heti 4 edzéssel. Ülőmunkát végzek, hivatalnok vagyok, 35 éves, 100 kg 196 cm magas férfi vagyok. Edzéssel lemegy a súlyom 1 hónap alatt 92 kg-ra.
  Összegezve: FELEJTSD EL A KENYERET, CSOKIT, KÁVÉBAN, TEÁBAN CUKROT, TÉSZTÁKAT. Nem kell feltétlenül kenyérre tenni a felvágottat, edd meg magában! Ha úgy érzed hogy nincs energiád edzeni ajánlom az izótóniás italokat vagy izótóniás pezsgőtablettát (olcsóbban kijön) naponta és mellette kreatin kapszulát (napi 2-4 darab, edzés mellett). Ha éhes vagy előbb igyál vizet és ha ivás után még mindig éhes vagy akkor egyél valamit.

  Sziasztok, Varga Balázs

 11. Kedves Mindenki!

  Én eddig csendes szemlélődőként olvasgattam az Ildikó hírleveleit.3 gyermek édesanyja vagyok, a második szülésem után az a +8-9 kg nagyon makacsnak bizonyult, nem akart lemenni.Az alakváltó programra én sem fizettem elő, de nagyon sok hasznos info volt a hírlevelekben.Aztán ajánlásra Dömötör Edit könyvét is olvastam, amiben sokminden az Ildikó által leírtakkal egyezett.Szóval elkezdtem változtatni.Kis, általam “feldolgozható” változtatásokat végeztem el, s gyakorlatilag elértem a célom.Elhagytam a bő olajban sült, bundás ételeket, lecseréltem az olajat olivára, elkezdtem kivezetni a hidrogénezett növényi olajokat és zsírokat az étrendünkből, rendszeres a saláta(lehetőleg idény), több a gyümölcs, kevesebb a cukor.Ugyanakkor a testmozgás min. heti 2.Nem megerőltető, tempós gyaloglás, ill. nordic walking.Az eredmény nem volt gyors, de már látványos.Az a tapasztalatom, hogy rendszeres testmozgás nélkül nem lehet leadni a fölös kilókat.Az étkezésben a kulcsszó:mértékletesség, többször kevesebbet.A tiltások az emberekből ellenállást szoktak kiváltani(legalább is hosszútávon), ezért én nem tiltanék különösebben semmilyen ételt, de vannak olyan ételek, amit ajánlott kiiktatni, lecserélni másra.Természetesen a vízivás rendkívül fontos.Számomra ami nagyon új volt, az edzés utáni evés.Először furcsa volt, de már látom, hogy igen hasznos.
  A helyes változtatáshoz rendkívül fontos a jó minőségű, ellenőrzött tájékoztatás, s szerintem ezt az Ildikó a hírleveleiben megteszi.
  Mindenkinek sok sikert kívánok a céljai eléréséhez!

  Üdvözlettel:Reni

 12. Judit /

  Kedves SZECSKÓNÉ!

  Köszönöm, hogy írtál a kérdéseimre, de nem Neked címeztem őket.
  Valamint ismeretlenül ne döntsd már el, hogy én mennyire tingli-tangli mozgást végzek. Ha Te annyira intenzíven olvastad volna az irományomat, mint amennyire én intenzíven mozgok, akkor:

  A: vagy csendben maradsz, mert ismétlem nem Neked címeztem és mint tudjuk kibicnek KUSS! – vagy Te vagy Ildikó??? xD,

  B: vagy írsz valami használhatót, ami nem hibás feltételezéseken alapuló, nagyzoló, lekicsinylő hangvételü billentyűzet koptatás,

  C: így fél év INTENZÍV mozgás után, talán meg lehetne nézni kettőnk közül kinek van nagyobb állóképessége. hehe.. xD

  D: 20 kg plusszal végzem a mozgást, vagy csak az ólomsúly számít???

  Üdv: Judit

  • Niki /

   @ Judit

   Mi ez a személyeskedés, meg gorombaság?
   Ne alázd már meg magad ennyire. Nem kéne ilyen alacsony szinre lesüllyedni.

   Mellesleg Szecskóné írásában találtam használhatót, mégpedig azt, hogy kell a megfelelő terhelés (ami fáj), mert csak így lesz eredmény. És akkor nem kell a heti 4-5 izomépítő edzés, elég 2-3 izomépítés.

 13. andrea /

  Sziasztok. Semmilyen fogyókúra sem ér semmit, ha nem mozgunk. Én szedtem bogyókat, csináltam saláta diétát, majd csak gyümölcsöt ettem. Ma viszont hallottam egy bevált módszert olyan személytől aki ezzel fogyott már 4kg! Én megerősíteni nem tudom, hogy igaz-e vagy sem mert nem próbáltam még.
  Állítólag egész nap nem szabad enni csak max gyümit. Este viszont lehet enni annyit amennyit akarsz. És elvileg így is lehet fogyni. Nem merem kipróbálni mert mi van ha mégsem?! Akkor nem 5-7kg kell leadni hanem pl: 10-15kg. Szóval nem tudom fogjak-e bele vagy sem.

  Én szintén egész nap ülök a gép előtt, a géppel keressem a kenyerem, így mozogni- sportolni nincs időm és energiám.
  A bogyómat sem sem tudom már többet szedni, mert betiltották a gyártását, pedig utoljára 14kg fogytam tőle alig 1,5 hónap alatt.

 14. csaba /

  Varga Balázsnak igaza van, mozogni kell és odafigyelni a kajára. Nekem is nehezemre esik sokszor elmenni edzeni, de utána mindig jobban érzem magam (még ha este 8kor is érek oda és 10ig tart). Sajnos elég hektikusan tudom belerakni az időtervembe, vizsgaidőszakban meg teljesen ki van lőve az edzés, pedig hiányzik és kell.
  Andrea: az a diéta inkább öngyilkosság, mint egészséges. Egy tele eszed magad gyümölccsel, ami finom, viszont jó sok cukor van benne (igaz vitamin is). Majd este még egy jó adagot melléraksz. Az ott szépen fel fog menni zsírba. Mindamellett teli hassal érdekeset lehet aludni. Biztosan van, akinek könnyen megy. :) Kettő: az a csapda az ilyen bármit bármennyit ehetsz dolgokban, hogy nem fogsz odafigyelni a napi energiaszükségletedre, mert csak egy alma, meg egy barack az nem is sok. Így önmagában nem is sok, de sok kicsi sokra megy és a végén egész nap enni fogsz.
  A kapszulák csak akkor eredményesek (alapvetően csak táplálék kiegészítők), ha rendes táplálkozást és edzést csinálsz mellettük. Különben fölösleges pénzkidobás. És el kellene azon gondolkodni, hogy vajon miért tiltották be azt a tablettát, amitől 14 kg ment le edzés minden nélkül 1,5 hónap alatt.

 15. Luca /

  Agyban sok minden dől el. Ildikó jó tanácsokat mond akik nem tudnak befizetni.
  Ha a kenyeret, tésztát,édességet elhagyod, szalámit lehet magában, vagy salátával enni, TUDOD A ” MIT- MIVEL ” ez müködik. Gyümölcs, kevés datolya, mazsola nem árt. Gyógynövény tea keverékekhez nekem már nem hiányzik a cukor, csak citrom kell bele.
  Séta,trapp, ez is sokat számít. éS Minden nap legyen salaktalanítás, ez nagyon fontos, erről tudni, hogy minden rendben van.
  Tiszta élelmiszerek, TISZTA VÍZ !!!

  Sok sikert ! Ildikó sokat köszönhetek tanácsaidnak. Sikeres munkát Neked !

  Üdv.Luca

 16. Vic /

  Kedves Ildikó

  Én is kedvet kaptam az olvasgatáshoz és sok érdekes dolgot tanultam. 173 cm magas és most már 77 kg súlyú egyetemista vagyok, és szeretném tudni hogy mit ajánlanál nekem mivel én már gyakran viccből mondogatom, hogy “a levegőből is zsírt csinálok”. Ugyanis amióta olvasom a cikkeidet igencsak ráálltam a fogyásra. Az anyagi kereteim nem engedi, hogy úgy étkezzem ahogy előírtad, de rendszeresen járok a kollégium konditermébe körülbelül 1 órát. Csinálom az intenzív edzést, és az előírt kardioedzést kitartással.
  Három hete elhatároztam hogy mostmár pedig tényleg lefogyok.A konditermen kívül nincs lehetőségem plusz mozgásra ezért kevesebbet eszem. Sokáig 75 kg voltam, és három hét után a kondizás és a koplalás ellenére 77 Kg lettem. Nem értem hogyan lehet ez, hogy most izomban szedtem volna-e fel vagy mi (amit nem nagyon látok még) vagy valóban zsírt csinálok a levegőből is, de nagyon bepipultam erre szóval beiktattam a napi 1x-es étkezést sok vízzel, inkább sok zöldség kevés zsír és szénhidrát, edzés előtt több fehérje, és ráálltam mégjobban a mozgásra. Azt mondtad az izom épül le legelőször ha nem eszünk. De azt is mondtad hogy ha a szervezet úgy látja hogy szüksége van rá (edzéssel) akkor megmarad. Ezért próbálok minden estefelé mozogni. A Minap is lementem 26 Km-t ugyanis sokat csináltam régebben a kevésbé intenzív sokáig tartó edzést (kis súllyal mert otthon csak azom volt) és az eredmény annyi, hogy pár nagyobb izomzatú szobatársamnál nagyobb súlyt ki birok nyomni, gondolom ez azért lehet mert ahogy említetted régebben az idegpályákat edzettem meg, ezért álltam rá a nehezebb súlyokra hogy látszata is legyen ne csak teljesítménye. Régóta “deréknak” számítok és ha legalább egy 5 Kg lemenne rólam azt nagyon szeretném. Hozzáteszem se nem iszok alkoholt se nem cigizek, és nem is akarok. Csak valahogy látni szeretnék már valami eredményt. Elegem van a “pocakomból” hogy mindenki megbökdösi azzal hogy “de cuki” meg “mackós”. Én nem akarok “mackós” lenni.Nem akarok megint úgy tükörbe nézni hogy megint “A dagadékot” lássam, és nem akarok úgy mérlegre állni hogy “OH MY GOD! MÁR MEGINT ENNYI?”. Egyaránt szerenék fogyni és izomban nőlni. Mert ahogy mondtad az nagyobb izom több kalóriát éget el. De pontosan mikor ég el a zsír? Mikor nem csak az éppen megevett kalória ég el, hanem az a zsír is ami ott lóg rólam? Vagy milyen olyan ételt javasolnál ami kifejezetten elégeti a zsírt és mi az ami igencsak ráad?

  Üdvözlettel és tisztelettel: Vic.

 17. juc /

  kedves Fogyni (alakváltani) vágyók!

  Az edzés ,mint azt Ildikó is írja bizony nagyon fontos és az evés is.Evvel persze még semmi újat nem írtam.DE-és itt jön a fő kérdés-mindenkinek jó-e ha megvonja magától a kenyeret ?vagy csak húst eszik vagy ..stb és itt sorolhatnék ezer más koncepciót?!
  Én nem bírok koplalni,viszont szükségem volt rá,hogy 15 kg-tól megszabaduljak.10 már le is ment és úgy,hogy közben egyre energikusabb vagyok.Előtte az is borzasztóan zavart,hogy mindig fáradt voltam.
  mit csináltam?
  Elmentem egy speciális mérésre,ahol PONTOSAN megmondták,hogy melyek azok az ételek,amik nekem helyreállítják az anyagcserémet.Kaptam egy élelmiszer listát és még sok segítséget!
  Annyira lelkes vagyok,mert működik!!!!!Kiderült pl,hogy nekem a tejtermékek baromi rosszak és csak hízok tőlük,a barátnőm viszont annyit ehet belőlük amennyit csak akar.Nekem napi 4 evés kell,neki 3.
  Az első héten pl zsíros kenyeret kolbásszal és tojással ettem.Nevetett az egész család,de lefogytam.Istenem nekem kell a zsír!:-)))
  Mindenkinek csak azt tudom javasolni,hogy ne kínozza magát meg találgasson,hogy mi a jó neki,hanem szánjon rá egy kis pénzt és méresse le magát és örüljön!!!
  üdv:Juc
  jaj,de hebehurgya vagyok a cucc neve Metodic .Én a 3.kerben voltam és a kedves hölgyet,aki lemért Sillye Gabinak hívják!

 18. Kedves Hozzászólók és Ildikó!
  2011 október óta használom az alakváltó programot.Mivel orvos vagyok és sok unokám is van,időnként nem volt időm a rendszeres tornára,ill.a zsírégető torna elkezdésekor Achilles in húzódást kaptam az ugrálókötelezés közben.ENNEK ELLENÉRE,bár nem fogyókúrázom,”csak” lassabban,odafigyelve eszem,kenyeret keveset,krumplit is csak mérsékelten.Nem számolom a kalóriákat,de próbálok értelmesen enni.Már hiányzik,ha REGGELENTE nem tornával indítom a napot.Mindig megizzadok,felmegy a pulzusom.Törekszem különféle izomcsoportok megmozgatására.Ildikó által küldött alakformáló tornát használom.Eddig 8 kg-t fogytam,csípőből 9 cm,derékból 7cm ment le.Barátaim most kezdik kérdezni,hogy csináltam?
  Ez most már életforma lett.Az elfoglaltságaim mellett CSAK reggel van időm,de felkelek,mert utána elindul a nap és este már fáradt vagyok.
  NAGYON hálás vagyok Ildikó sok hasznos leveléért,szakmailag még nagyítóval sem találok benne kivetnivalót.
  Ellenzek mindenféle fogyókúrát,”bogyót”.Javaslom,inkább Ildikó programját vásároljátok meg,olcsóbb és eredményesebb,mint a sok “csodarecept”.
  Miért?Mert az ember fiziológiáját követi,értelmesen,világosan,jól felépítve.
  Félreértés ne essék,még soha nem láttam személyesen Ildikót és még nem is írtam blogba hozzászólást,de felháborított egyik-másik levél buta,bárdoratlan stílusa.
  Valóban kell elhatározás,de az embernek legyenek mindíg kitűzött céljai.
  Egyébként 63 éves vagyok és még koránsem elégedett a külsőmmel,de az erőlétem nagyon jó.
  Mindenkinek kitartást és eredményeket kívánok.

 19. Kedves Hozzászólók és Ildikó!
  2011 október óta használom az alakváltó programot.Mivel orvos vagyok és sok unokám is van,időnként nem volt időm a rendszeres tornára,ill.a zsírégető torna elkezdésekor Achilles in húzódást kaptam az ugrálókötelezés közben.ENNEK ELLENÉRE,bár nem fogyókúrázom,”csak” lassabban,odafigyelve eszem,kenyeret keveset,krumplit is csak mérsékelten.Nem számolom a kalóriákat,de próbálok értelmesen enni.Már hiányzik,ha REGGELENTE nem tornával indítom a napot.Mindig megizzadok,felmegy a pulzusom.Törekszem különféle izomcsoportok megmozgatására.Ildikó által küldött alakformáló tornát használom.Eddig 8 kg-t fogytam,csípőből 9 cm,derékból 7cm ment le.Barátaim most kezdik kérdezni,hogy csináltam?
  Ez most már életforma lett.Az elfoglaltságaim mellett CSAK reggel van időm,de felkelek,mert utána elindul a nap és este már fáradt vagyok.
  NAGYON hálás vagyok Ildikó sok hasznos leveléért,szakmailag még nagyítóval sem találok benne kivetnivalót.
  Ellenzek mindenféle fogyókúrát,”bogyót”.Javaslom,inkább Ildikó programját vásároljátok meg,olcsóbb és eredményesebb,mint a sok “csodarecept”.
  Miért?Mert az ember fiziológiáját követi,értelmesen,világosan,jól felépítve.
  Félreértés ne essék,még soha nem láttam személyesen Ildikót és még nem is írtam blogba hozzászólást,de felháborított egyik-másik levél buta,bárdoratlan stílusa.
  Valóban kell elhatározás,de az embernek legyenek mindíg kitűzött céljai.
  Egyébként 63 éves vagyok és még koránsem elégedett a külsőmmel,de az erőlétem nagyon jó.
  Mindenkinek kitartást és eredményeket kívánok.

 20. Hát azért annyira nem rettenetesen könnyű lefogyni. Lehet, ezt azért látom így, mert Röf-Röf barátnőmmel épp most vagyunk az elején , és vár még ránk jó 15-25 kg. A súlytartás azért nehéz, mert ez végülis egy élethosszig tartó program, és kicsit nehéz új szokásokat kialakítani, beépíteni a mindennapokba.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.