fogyókúra, alakformálás, edzés, fitness

Fitness mendemondák 1. rész: Ártalmas vagy hasznos-e a futás?

Fitness mendemondák 1. rész

Ártalmas vagy hasznos-e a futás?

Egyszer valahol – már azt sem tudod hol – hallottál egy jó kis edzéstippet, ami annyira tetszik, hogy másoknak is tovább mondod. Rosszabb esetben egy formális OKJ képzésen oktattak neked olyasmit, amihez szentírásként ragaszkodsz, de ami ugyanakkor nem állja meg a helyét a modern edzéselméletben. Elképzelhető az is, hogy a gyermeked edzőjétől, vagy a baráti körödből jön a tipp, amit szívesen tovább is adsz másoknak, ahogy ők is szívesen tovább adják. Elvégre egy „jó” tipp mindenki számára hasznos, minek tartanád meg magadnak, ha hasznos a fogyókúrádban, segít a fogyásban, vagy bármilyen módon hozzájárulni látszik a fitnesz terved megvalósításához?!

A tipp így futótűzként terjed, és hamarosan másoktól is visszahallod. És mivel több helyről hallottad már, ezért biztosan igaz is, ugye? Csakhogy mivel már az, akitől te hallottad a tippet, is csak „hallotta valahol”, a dolog elsődleges forrása pedig a sötét homályba vész, a tipp igazságtartalma pedig sokszor ellenőrizhetetlen. Így születnek a mendemondák. Könnyű beleesni a csapdába: észre se veszed, és máris a mendemonda-gyártó gépezet része lehetsz. És miért lenne ez másképp a fogyás, a fogyókúra és az edzés területén. Miért lenne ez más a fitnesz iparban?

Csakhogy itt ezek a viccesen csak mendemondának hívott téveszmék a Te fogyásodat, a Te fitnesz tervedet ássák alá. Sőt, nem ritkán megakadályozzák, hogy Te és a családod a lehető leghatékonyabb és legbiztonságosabb módon mozoghassatok. Tény, hogy a fitnesz mítoszok némelyike ártalmatlan, de elég sok ártalmas mendemonda terjeng ahhoz, hogy beszéljünk róluk, hiszen sokuk okozhat frusztráltságot, végső kiábrándulást az edzésből vagy úgy általában a mozgásból, sőt, akár sérüléseket is!

Éppen ezért az alábbiakban néhány nagyon makacs fitnesz mendemondát fogok kitárgyalni, csak hogy tudd, mi az, amit nem igazán kell komolyan venni. Sok ilyen van. Ezek némelyike már eleve minden alapot nélkülöz, némelyikét pedig egykoron a szakma nagy öregjei is igaznak vélték. Ám még ha a múltban igaznak is gondoltak ma már mendemondának számító állításokat, a tudomány idővel (és újabb kísérletek lebonyolításával – nem ritkán pedig a kísérleti adatok újra értelmezésével) sokukat megcáfolta. Ma ugyanis már sok olyan rendkívül kifinomult mérő és diagnosztikus eszköz áll széles körben rendelkezésre, amelyek néhány évtizede még kiváltságnak számítottak, és amelyek révén sokat pontosodtak az edzésről kialakult elveink és elméleteink is.

Nézzük tehát a leggyakoribb ilyen fitnesz mendemondákat, amelyeket minél gyorsabban ki kell űznünk a fejünkből, ha egészségesen szeretnénk mozogni:

A sorozat első részében átveszünk néhány futással és kardió mozgással kapcsolatos mendemondát. Ebből megtudhatod, hogy hol érdemes futni, kinek érdemes futni, és hogy vajon jó okok miatt futsz-e (azaz tényleg jól választottál-e, amikor a futást választottad)? Megtudhatod azt is, hogy hogyan kerüld el a futás kapcsán felmerülő esetleges sérüléseket.

Fitnesz mendemonda 1: Ha futópadon vagy futópályán futsz, akkor kevésbé terheled a ízületeidet (csípő, térd és boka), mintha aszfalton futnál.

Ez egy sokkal összetettebb kérdés, mint ahogy az elsőre tűnik, főként, mivel a hétköznapi logikánkkal ellentétes kutatási eredmények láttak napvilágot. Kezdjük tehát a tényekkel.

A futásnál az ízületek és a csontok terhelése leginkább a futás jellegéből adódik. Kis mértékben számít ugyan, hogy hol futsz, de az ízületekre nehezedő terhelés első sorban a tested súlyából adódó energia adja. Futás közben egy-egy lábra érkezéskor a térdízületed a testsúlyod átlagosan nyolcszorosának megfelelő ütközést visel el. Vagyis egy 60 kilós nő térde futás közben úgy érzi, mintha a tulajdonosa nem is 60, hanem 480 kilós lenne. Minél hosszabb a láb levegőben töltött ideje (azaz minél nagyobbak a lépések), annál nagyobb ez a becsapódási energia.

Természetesen igaz az, hogy az abszolút merev beton a rugalmatlansága miatt ebből jóval kevesebbet nyel el, mint mondjuk egy rugalmasabb futáshoz tervezett gumiszőnyeg vagy egy futópad, ám a lábad leérkezésekor az ütközési energia nagy részét így is úgy is az ízületeid nyelik majd el.

A kérdés, hogy ez most rossz neked vagy sem? Mindjárt megnézzük!

Fitnesz mendemonda 2: A jó futócipő védi az ízületeket

Nemrégiben még ez volt az elfogadott álláspont. Ugyanakkor egy érdekes kutatásra bukkantam nemrégiben a kifejezetten sérülésekkel és rehabilitációval foglalkozó PM&R tudományos szaklapban. És bár a következtetések levonása még további eredményekig nem lenne fair – azért nem árt észben tartani a következőket, mielőtt még egy jó futócipő bevásárlásával elintézettnek hinnénk az ízületeink védelmét.

A kutatásban 3D-s mozgásérzékelő szerkezettel futtattak embereket először mezítláb, majd egy mai modern futócipőben. Az eredmények alapján a futócipőben végzett futás kb. 54%-kal növelte a csípőízületre és 36-38%-kal a térdízületre nehezedő nyomást. A megnövekedett nyomás okai vélhetőleg az enyhén emelt sarokban keresendők.

Amit ugyanakkor muszáj megjegyeznem az az, hogy bár a kutatás jelentősen megnövekedett ízületi terhelést mutat, arról nincs szó, hogy ennek az extra terhelésnek mekkora részét nyeli el a cipő talprészének rugalmassága (ehhez más fajta vizsgálatra lett volna szükség). Ugyanakkor még ha el is nyeli, akkor is ott vagyunk, hogy amit megnyertünk a vámon, azt elveszik a réven. Nem véletlen tehát, hogy a Ken Bob Saxton – maratonfutó – „mezítlábas futás” mozgalma (igen, a pasas tényleg mezítláb fut!) folyamatosan erősödik. :-)

Tény, hogy a mezítlábas futás meglehetősen ésszerű, hiszen jobban illeszkedik az emberi test anatómiájához, mint a cipőben történő futás. Egyrészt a cipőben a sarok megemelése miatt hajlamosak vagyunk a sarkunkra érkezni, ami egyáltalán nem természetes (csak próbáld ki, hogy hogyan futsz mezítláb és meglátod), és leginkább emiatt terhelődnek az ízületek. Mezítláb futásnál a láb elülső részére érkezünk, így a lábfej és a boka összjátéka elnyeli a „becsapódás” energiáját. A lábfej és a boka – ha megfelelően használják – elég jól fel van vértezve a futásból eredő erőhatások elnyelésére.

Ha tehát futópadon futsz, érdemes lehet mezítláb (vagy zokniban, de futócipő nélkül) kipróbálni a futást!

Fitnesz mendemonda 3: A futás az futás, mindegy, hogy nő vagy férfi csinálja (azaz minden gyakorlat egyenlőnek született)

A futással kapcsolatosan számos ízületi panasz és sérülés jelentkezhet. (Azt a tisztesség kedvéért előrebocsájtanám, hogy ez csak azért szembetűnő, mert a testmozgást a legtöbben elsődlegesen a futással azonosítják, így vélhetőleg ez a legközkedveltebb mozgásforma, és valószínűsíthetően ezt űzik a legtöbben is. Nem csoda hát, hogy a futással kapcsolatos sérülések inkább a figyelem középpontjában állnak, mint más mozgásformából eredő esetleges sérülések.) Az oszteoartritisztől (az ízületek és a környező csontok kopása) kezdve az iliotibális szalag szindrómán (ITBS)és a patellofemoralis fájdalomszindrómán (PFPS) át a fraktúrák (a terhelés hatására a csontok mikro-repedései) kialakulásáig elég széles a sérüléses paletta.

Mivel azonban a nők nagyjából kétszer olyan gyakran szereznek hasonló sérüléseket, mint a férfiak, ezért nem mondhatjuk azt, hogy ez a mozgásforma egyformán jó a férfiaknak és a nőknek. Ennek két oka is van:

 1. A nők többnyire első sorban fogyni szeretnének, és ezért a közhiedelem szerint a fogyásra legalkalmasabb és legkönnyebben elérhető mozgásformát választják: a futást. (Az, hogy a futás mennyire alkalmas vagy nem alkalmas a fogyasztásra, egy teljesen más téma, mindjárt lesz erről is szó.) Persze ez azt is jelenti, hogy – legalábbis valamennyire – túlsúlyosak, amikor elkezdenek futni, és nem ritkán mozgáshiányos életet éltek eddig. Mindjárt meglátod, hogy ez miért lényeges.
 2. Mivel a nők csípője arányaiban jóval szélesebb a férfiakénál, a combcsont és a lábszárcsont által bezárt szög (a Q-szög vagy Quadricepsz-szög) is nagyobb. Mivel e között a két csont között van a térdízület, nem nehéz kitalálni, hogy minél nagyobb ez a szög, annál nagyobb terhelést jelent ez futás közben a térdízületre. (Nem véletlen, hogy inkább a férfias testalkatú nőknek áll jobban testhez a futás, mint mozgásforma.)

Most vessük össze a két pontot, hogy meglássuk, miért kell a nőknek jobban vigyázniuk a futással: ha egy mozgáshiányban némileg ellustult és elsatnyult térdet egy kis túlsúllyal nyakon öntve futással terhelünk, ahol a túlsúlyos test súlyának 8-szorosával terheljük a térdet, miközben az ízület a nagyobb q-szög miatt folyamatos extra terhelésnek van kitéve, akkor nem is csoda, ha könnyen kialakulhatnak ízületi sérülések.

Hogy mi következik az első két mendemondából és mit kell tenni ahhoz, hogy ne tedd tönkre magad? Íme, a megoldásom, mindössze három dolgot kell betartanod:

 1. Ha kardió mozgást végzel, a futás csak egy legyen a sok mozgásforma közül. Emellett biciklizz, lépcsőzz (az az izomzatodat is jobban erősíti), és ha terembe is jársz, akkor nyugodtan használd az evezőgépet is! Az evezés amúgy is talán az egyik legjobb kardió mozgásforma, mert a gépen a lábadtól kezdve a hátizmokon, a karon és a vállon át, szinte mindent átmozgathatsz vele.
 2. Ha már feltétlenül fontos számodra a futás, iktass be a futás mellé olyan erősítő és izomépítő gyakorlatokat, amelyek a combhajlító és a combfeszítő izmokat is erősítik! Ez – ha nyugodtan akarsz aludni – kötelező!Ehhez végezz kitöréseket (előre kitörés, hátra kitörés), guggolásokat (széles és szűk terpeszben), illetve egylábas guggolást, aminél a stabilizáló izmok sokkal jobban dolgoznak, mint az előbbieknél, ám ez utóbbi elvégzéséhez már megfelelő mértékű fejlettség és izomerő kell (tehát ez egy haladó gyakorlat, ne keseredj el, ha elsőre nem tudod megcsinálni). A környező izmok erősítése stabilabban tartja a térd ízületeidet, ami segít megelőzni az ízületi sérülések kialakulását. Erős izomzat nélkül a sok futásnak nyögés lehet a vége. Ne hidd, hogy csak azért, mert most nem érzed a terhelést, később nem fog jelentkezni valamilyen ízületi probléma. Az ilyesmi nem ritkán évekkel a terhelés után bosszulja meg magát!
 3. Amikor nekikezdesz a futásnak (vagy bármilyen kardió mozgásnak), a fokozatosság elvét jó szem előtt tartani. Ne növeld a távolságot esztelenül, csak mert éppen nagyon gyorsan le akarsz fogyni és érzed magadban az elhatározást! Ennél jobban ki se szúrhatsz magaddal! Rövid távolsággal kezdj és fokozatosan emeld a távolságot (legfeljebb 10-20%-kal hetente)! Ne feledd, hogy a tüdőd lehet, hogy jobban fogja bírni, mint a térded! Csakhogy míg a tüdőd kapacitását érzed, az ízületeid kapacitását csak később fogod érezni – és abból általában nincs köszönet, ha túlerőltetted őket. Tartsd be ezt a szabályt! Így 12 hét alatt eljuthatsz 1 km-ről a 9 km-re, aminél nem kell jobb teljesítmény. Szerintem adott esetben még ez is sok – különösen, ha nincs sportmúltad vagy régóta nem mozogtál.

Semmi kétség nincs afelől, hogy a futás kiváló mozgás a szív és az érrendszer karbantartására, sőt, ha megfelelően erősíted a lábizmaidat és betartod a fokozatosság elvét, akkor az ízületeid miatt sem kell aggódnod. Az viszont már egy egészen más kérdés, hogy a futás tényleg a legjobb választás-e a fogyáshoz vagy a fogyókúra mozgásaként. Mivel rengetegen szeretnek vagy szeretnétek futni, és nagyon sokan hiszik azt, hogy ez a legjobb mozgásforma, erről fogok a sorozat következő részében „beszélni”.

Annyit elárulok, hogy ebben lerántom a leplet a híres „zsírégető-tartomány” mítoszáról is, ami hazánkban is makacsul tartja magát már több mint egy évtizede! De hamarosan kiderül az igazság… :-)

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

Frissítés: ahogy ígértem, feltettem pár képet az esküvőmről, itt nézheted meg: Szűcs Ildikó képek

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.

146 hozzászólás

 1. Lidi /

  Kedves Ildikó!
  Én is szeretnék gratulálni az esküvődhöz illetve a szülinapodhoz. Nagyon szeretem a leveleidet, és örülök, hogy újra szántál ránk időt! :) A futásról csak annyit, hogy gyerekkoromban nem szerettem futni, ettől eltekintve sokat futottam tesómmal, aki viszont szeretett. Most hogy felnőtt lettem valahogy megszerettem ezt a sportot, és örülök, hogy most erről is írtál egy kicsit. Csodálkozok, hogy mennyien nem vannak oda érte, pedig jó zene a fülbe..és szinte lehetetlen leállni :) Szerintem mindenkinek meg kell találni azt a sportot amit szeret, én már találtam egyet.
  Üdvözlettel :Lídia

 2. Zakár Tivadar /

  Kedves Ildikó!

  Szeretnék én is gratulálni és nagyon sok boldogságot kívánni! Igazán példakép vagy számunkra, a feleségem szerint csak 30 vagy!!! …és nem hiszi amit mondok neki Rólad.:):):)

  Igazán köszönjük a munkád, nagyszerű mit csinálsz és remélem van még kedved folytatni!

  Üdv Zakár Tivadar és Zakár Zsuzsa

 3. Virág Magdi /

  Szia Ildikó!
  Sok örömet, boldogságot és még nagyon sok boldog szülinapot kivánok.

 4. Pappné Anikó /

  Szia Ildikó!
  Minden örömteli eseményhez gratulálok, ami így 50 körül még teljesebbé tette az életed! Örömmel olvastam futással kapcsolatos soraidat! Nekem ez a 2. évem, mikor a jó idő megérkeztével futással edzem magam. Nem a fogyás motivál, inkább, hogy bírjak kamasz gyerekeimmel síelni, túrázni, kerékpározni és a kerti főzéseken jókat enni, hisz így 40 fölött már a levegő is hízlal. Heti 2-3 alkalommal 5-6 kilométert futok, és imádom! Sajnos nem tehetem meg, hogy mezítláb fussak, de igyekszem jó technikával. Gyógytestnevelőként, a foglalkozásaimon csak mezítláb, az általad leírt módon futunk. Ki is fogom nyomtatni a cikkedet a gyerekenek, hisz nekik is fontos, hogy több irányból kapjanak megerősítést, hogy jó az , amit csinálunk! :-)
  Várom további érdekes hírleveleidet! – érdekelne pédául, hogy mi a véleményed a spining-ről! ( Bocs, ha rosszul írtam :-) )
  Üdv. mindenkinek!

 5. Éva /

  Kedves Ildikó!

  Mindkét eseményhez szívből gratulálok.További egészséges boldog hosszú
  életet kívánok.
  Kíváncsian várom a képeket. amelyet előre is köszönök.

 6. Garai Imre /

  Kedves Ildikó!

  Gratulálok az esküvőd alkalmából, legyetek nagyon boldogok! Gratulálok Szülinapod alkalmából is, és nem akarom elhinni hogy 50 éves vagy. Nem írtad el véletlenül? Sokkal fiatalabbnak nézel ki.
  Üdv.: Imre

 7. kovács katalin /

  Szívből gratulálok az esküvődhöz és nagyon boldog szülinapot kívánok.
  Az esküvőd példaértékű számomra én is 50 éves korom körül szeretnék férjhez menni. Jelenleg 41 éves leszek júni 7-én.
  -Rendszeresen futok hetente egyszer kb 8 km-t. Rajtam minimális súlyfelesleg van, 170 cm és 59 kg vagyok. Egyedül a hasamon van egy kis szépséghiba mióta megszületett a kislányom 5 éve. Nekem nagyon bevált a futás, kellemesen elfáradok, megnyugtat. Nincs izületi problémám pedig 28 éves koromig élsportoló voltam. Az biztos igaz, hogy fogyni a futástól nem lehet.
  Jóval több minden kell hozzá. Szerintem leginkább alkati dolog hogy mekkora a súlyunk. Én különösen nem vigyázok az étkezésekkel, mondhatnám fegyelmezetlenül eszek. Elvileg 90 kiló is lehetnék. Akármilyen mértéktelenül eszek még soha nem voltam több 63 kilónál. Ennyi voltam mikor megszültem. Aztán valahogy lefogytam. Talán a vacsorákat hagytam el kb. két hónapig.
  El sem tudom képzelni milyen lehet sok súlyfelesleggel élni. Az biztos, hogy bármit megtennék, hogy megszabadúljak tőle.

  Nagyon sok boldogságot kívánok és köszönöm a leveleket melyekből sokat tanulok.

  Katalin

 8. Éva /

  Kedves Ildikó!

  Gratulálok és sok boldogságot kívánok esküvőd és szülinapod alkalmaból!
  Köszönöm figyelmességed, hogy hasznos tanácsokkal ellátsz.

  Szívélyes üdvözletem:
  Éva

 9. Szőnyi Éva /

  Köszönöm, hogy megosztottad velem, velünk életed nagy eseményét.
  Szívből gratulálok és sok boldogságot kivánok!

 10. Bea /

  Kedves Ildikó!

  Sikerekben és jó fordulatokban gazdag hosszú életet, és sok boldogságot kívánok!

  Üdvözlettel! Bea!

 11. Gábor /

  Szia Ildikó!

  Gratulálok a szülinapodhoz meg az esküvődhöz is!
  Sok boldogságot kívánok nektek!
  Köszönöm ezt a hasznos tanácsot a futásról!
  Üdv.: Gábor

 12. Kedves Ildikó!

  Tiszta szívemből kívánok Nektek nagyon hosszú Boldog Éveket Szeretetben,Boldogságban,Békességben, és ezt mind megfejelve a nagyon jó Egészséggel.
  Mivel én elég hosszú ideig jártam edzőterembe, meglep az írásod, mert ott is azt mondják, hogy a futás a legjobb, leghasznosabb sport, mivel minden izmomat megmozgatja.A térd ízületeim olyan szinten ki vannak, hogy nem tudok leguggolni.Lehet, hogy ettől van? Igaz én futópadon futottam, de ezek szerint teljesen mindegy.Nagyon örülök a leveleidnek, és érdeklődéssel várom a továbbiakat,igaz, hogy később, de megtudom, hogy mit csináltam eddig rosszul.
  Nagyon sok sikert kívánok a munkádhoz.
  Üdvözlettel:Rita

 13. Zita /

  Kedves Ildikó!

  Gratulálok az esküvődhöz! Csodálatosan és fiatalosan nézel ki, nyugodtan letagadhatsz úgy 15 évet!
  Ami a futást illeti, hát igazából én nem futok, kocogok. 17 évesen kezdtem, aztán kisebb nagyobb kihagyásokkal, de azóta is bele-bele vágok. Nálam eddig mindig bevált, ha kitartó vagyok, fogyok is tőle. Az alkatom is inkább fiús, úgy értem, keskeny csípőm van, viszont a felsőtestem nagyobb, nagy melleim vannak, úgyhogy sajnos emiatt egy kicsit nehezebb, de nagyon szeretem, mert friss levegőn vagyok, és imádom legyőzni önmagam!:)

  Sok boldogságot kívánok!és várom a további futással kapcsolatos gondolatokat!:)

  Üdv:
  Zita

 14. koncz judit /

  Kedves Ildikó
  A kérdésem a következő, hogyan lehet megtanulni, hogy futás közben hogyan kell megfelelően lélegezni. Szájon illetve orron . Nagyon fontos szerintem ,mert ez is befolyásolja a teljesitményt.

 15. Szijártó Krisztina /

  Gratulálok 5x -et betöltötted,
  a sport szerelem valamint az egészséges táplálkozás fiatalít.
  Futáshoz meg annyit ki szeret futni ki nem de a mozgás az mindig pozitív dolgot eredményez.

 16. Varga Béla /

  Kedves Ildikó!

  Gratulálok, mindkét eseményhez, de biztos viccelsz az nem lehet, hogy…

 17. Ferenc /

  Kedves Ildikó!

  Esküvődhöz gratulálok és sok boldogságot az elkövetkező évekre.
  Szülinapod alkalméből Isten éltessen!

  Köszönöm a futással kapcsolatos információt, várom a folytatást.

  Üdv: Ferenc

 18. Szikszay Petronella /

  Kedves Ildikó!
  Szeretettel gartulálok az esküvőhöz, és sok boldogságot kivánok !
  Petronella

 19. Erika /

  Gratulálok az esküvőtökhöz, érdeklődéssel várom az ígért képeket az eseményről.
  Üdvözlettel: Erika

 20. Vidákovich Emília /

  Kedves Ildikó!

  Köszönöm a futással kapcsolatos tájékoztatásod, boldog szülinapot és az esküvődhöz sok boldogságot kívánok

  Emília

 21. Eszter /

  Kedves Ildikó!
  Isten éltessen sokáig (egyébként nyugodtan letagadhatsz tíz évet)! És gratulálok az esküvődhöz és sok boldogságot kívánok !

 22. Nagy Istvánné Anna /

  T. Ildikó!
  Először is gratulálok és nagon sok erőt, egészséget és boldogságot kívánok, mind a két alkalomhoz.
  Őszintén megmondom, nem tudom, hogy ki mondja, ki csinálja a tutit?
  Pontosan azért nem lehet tudni, mert mindenki próbálkozik ezzel-azzal, hogy az Ő elképzelése a legjobb. Az Ő diétája a legjobb, az Ő edzés-terve a legjobb. Szinte naponta lehet újabb és újabb “ötleteket” hallani, olvasni.
  Természetesen ahány ember, annyi féle. Senkire sem lehet a kaptafát ráhúzni. Az egyiknek a különböző mozgásformákkal van, vagy lehet baja, vagy éppen a diétával, mert én megehetem ezt vagy azt, a másik meg nem, mert ez a baja vagy éppen az a baja. Úgy gondolom, hogy ezt 80-90 %-ban csak egyénre szabottan lehet kezelni.
  Üdvözlettel:
  Nagy Istvánné Anna

 23. Fajka Petra /

  Kedves Ildikó!
  Ismét izgatottan olvastam a futásról szóló infókat,amiben nagyon hasznos tanácsokat fedeztem fel.:)
  És nem utolsó sorban;Még Nagyon Sok Boldog Szülinapot kívánok Neked és gratulálok az esküvőhöz!
  Petra:)

 24. Joó Ágnes /

  Kedves Ildikó!
  Köszöntelek az 50-esek csapatában,Kívánom,hogy a következő 50 évedet is ilyen
  fitten egészségesen éld meg, természetesen a pároddal együtt!Köszönöm az eddigi Írásaidat sok jó tanácsot kaptam tőled és kapok a jövőben is.Szeretek mozogni,de a futás nekem nem jön be,inkább a biciklizést választom.

  Üdv:Ági

 25. Rutkai Edit /

  Kedves Ildikó!

  Nagyon sok boldogságot kívánok úgy a szülinapodra mint az esküvődre. További sok szép évet kívánok neked a pároddal együtt.

  Edit

 26. Zsuzska /

  Szia Kedves Ildikó!

  Annyira jó, hogy ezt megírtad :) Egyszer egy tanulmányban olvastam, hogy vajon testrészeink hány kilók lehetnek. Ha elsősorban has fenék combra megy rá az a több kiló zsír, akkor azt még cipelni… Na még futni is vele. Egy a lényeg, én akkor döbbentem rá, hogy nem a futás lesz az első dolog, amit elkezdek. Hanem majd később fogom beiktatni, mikor már edzettebb leszek. Igen jó, hogy megmutatod magad :) Boldog és kiegyensúlyozott házasságot kívánok Neked :)

  Üdv.: Zsuzsa

 27. Varga Árpád János /

  Kedves Ildikó!

  Születésnapod alkalmából a lehető legjobbat kivánok!

 28. Gabi /

  Nagyon sok boldogságot kívánok a következő 50-re!!!

 29. Mercédesz /

  Kedves Ildikó!

  Nem kapcsolódik szervesen ahhoz, amiről a cikk szól, de nagyon érdekelne, hogy neked mi a véleményed a manapság olyan divatos “gördülő” cipőkről. Ha anatómiailag úgy vagyunk megalkotva, hogy a lábunk futásra is mezítláb lenne a legalkalmasabb, akkor érdemes-e 50-60 ezer forintot adni egy cipőért. (Hasonló kérdés lehetne, hogy miért veszünk százezres matracokat, amikor a kemény padlón is alhatnánk.)
  Köszönöm, ha válaszolsz.

 30. Kedves Ildikó!
  Szívből gratulálok, nagyon sok boldogságot kívánok én is.
  Külön köszönet, hogy megosztottad velünk ezt a csodálatos eseményt is.
  Köszönöm a jó tippeket, és az útbaigazító leveleket.
  Ha lesznek még akciós DVD-k gondolj rám is.(olyan ami karácsony előtt volt)
  Tisztelettel és szeretettel Bartolákné Marika.

 31. Bia /

  Kedves Ildikó!

  Gratulálok és sok boldogságot Nektek!

  Én egy olyan kérdésre szeretnék választ kapni ami szintén a futással kapcsolatban foglalkoztathat sok nőt(gondolom nemcsak engem):)

  Sok mindenkitől hallottam,hogy futásnál-az erős zötykölődés-hatására nagyon valószínű hogy megnyúlhat a mellizom,hiszen a gravitációs erő erősebb,mint mondjuk a sportmelltartó..a következményeket pedig nem kell bemutatni…

  Én ettől való félelmemben nem merek sprinteket futni,inkább emelkedőn gyorssétálok és másfajta kardió mozgásokat végzek!Azzal tisztában vagyok hogy létfontosságú a sportmelltartó viselése(teszem hozzá láttam már olyat,aki ezt a lépést is elhanyagolta)és néha kell és lehet is mellizom erősítésére súlyzós edzést csinálni-de vajon ezek az óvintézkedések elegendők-e ahhoz hogy ne lógjon meg a mell futás közben?!

  Ha valakinek van ezzel kapcsolatban személyes tapasztalata-remélem pozítiv-azt szívesen várnám!

  Köszönettel,

  V.Bia

 32. Hanna /

  Kedves Ildikó!
  Gratulálok így utólag én is mind a születésnaphoz, mind az esküvőhöz.
  Maga a cikk, nem tudom, lehet, hogy nem olvastam el figyelmesen, nem tudom, csak nekem tűnik-e úgy, de nagyon köntörfalas, és nem kaptam meg a választ arra, amire szeretném tudni: fogyhatok-e rendszeres futással (ha hosszú távon, megállás nélkül csinálom).
  Üdv.
  Hanna

 33. Kriszta /

  Soha életemben nem mozogtam, még tesiből is fel voltam mentve. Idén lettem 40 éves, és elegem lett az eddigi életemből. 165 cm magas vagyok, 2 hónapja 107 kg voltam, az összes fogyókúrát végigpróbálva híztam folyamatosan. (jojó)
  Felismertem, hogy nem kell fogyókúráznom, életmódváltás kell.
  Futópadon kezdtem el gyalogolni, eleinte 3 km/h sebességgel alig bírtam 20-25 percet.
  Most már 5km/h-val gyalogolok 60 percet, és (én sem hittem volna el), élvezem, tele vagyok energiával.
  Változtattam az étrenden is, gyógyszeresen kezelt cukorbeteg vagyok 2 éve, 2 hónapja betartom az előírt étrendet.
  Nekem bejött a gyaloglás, és nem bántam meg a befektetést. (megvásároltam a futópadot).

 34. Szél Katalin /

  Kedves Ildikó!
  Nagyon hasznosnak találom a cikkedet, és már nagyon várom a folytatását!
  üdv: Kata

 35. Vásárhelyiné Ildikó /

  Kedves Ildikó!

  A futás éppen most aktuális kérdés nálam. 45 éves vagyok, hosszútávfutó voltam kb. 8 évig. (Általános és gimis iskolai időszak alatt.) Szóval jól bírtam – az akkori éveimmel és kilóimmal. Most 75 kg, és 160 cm magas, illetve alacsony vagyok – sajnos – és azon vagyok, hogy leadjak kb. 10 kg-ot, ezért diétázás, kerékpározás, és egy kis súlyzós edzés mellé a futást is beiktattam, és úgy érzem, mintha ólomlábaim lennének, nehéznek érzem, de nem adom fel, mert utána olyan friss vagyok egész nap. Valamilyen testmozgást mindig is csináltam az évek alatt, még ha nem is rendszeresen, ezért nem gondoltam, hogy a futás ilyen nehezemre fog esni. Az izmaim jelentős részét pedig úgy érzem nem veszítettem el, mert nem puhultam le, csak olyan mintha a zsírpárnába burkoltam volna őket. :) Sok kérdésemre kaptam választ. Megfogadom tanácsaidat. A mértékletesség és a fokozatosság elvét fogom követni. Tudom, hogy több időre van szükség, hogy a kilók lemenjenek, hiszen 20 év alatt szedtem össze. Nem várhatom el, hogy 1 hónap alatt lemenjen. Egyébként mikor elolvastam az e-mail-ekben megküldött leveleidet éreztem, hogy Nálad van az igazság. Én soha nem hittem abban, hogy 10 nap alatt 10-15 kg leadható, ha ezt vagy azt a szert szedem. Hiszen akkor nem lenne annyi túlsúlyos ember az országban – világban, ha ilyen könnyen menne. Mindenért köszönet!
  Itt is nagyon sok boldogságot kívánok az élet minden területén. Várom a további jó tanácsaidat, tapasztalataidat! Üdv! Minden jót! Ildikó

 36. frida /

  Garatulálok! Sok boldogságot kívánok! Szerintem a házasságtól csak a gyermekszülés még csodálatosabb!
  Engem nagyon érdekel a futás. Nem sportoltam soha. 29 éves korom óta futok. Most 36 éves vagyok. Akkor lefogytam 81,5 kg-ról, 61 kg-ra 4 hónap alatt. 600 kalóriát ettem eleinte, majd 1000, majd 1200 kalóriát, így sikerült. Jelenleg 70 kg vagyok,egyszerűen nagyon nehéz most lefogynom, 1 év alatt legalább 8 kg-ot híztam. Nem fogyózom most. Minden héten legalább 3-szor futok 3,5-5 km-t, mikor mennyit. Aszfalton legtöbbször. 4 hónapja vettem észre, hogy nagyon fáj mind a két lábfejemen a nagy lábujjamnál az a csont. Egyfolytában fáj, hozzá nem lehet érni. Eddig azt hittem, hogy a sport cipő miatt – mert nem futócipő – , de a cikkedet olvasva, gondolom, hogy nem attól. Teljesen tanácstalan vagyok. A futást nem hagyom abba, igaz, hogy attól önmagában nem futok, de: nagyon szép a bőröm, alig van narancsbőröm, boldogsághormont termel, megnyugtat, tele vagyok energiával a futás után. Én ezért futok. Ha még diétázom is, akkor nagyon kemény lesz egy idő után a hasam, a fenekem és a vádlim.
  Várom további cikkeidet. Ez a téma nekem nagyon aktuális. Szia.

 37. Ibolya /

  Kedves Frida!
  Ha egy gyerek azt irja hogy megcsipte egy szunyog és ő nembirja megállni csak vakarja mert attól jobban érzi magát hát mosolygok egyet és megmagyarázom gyorsan neki miért is ártalmas ha tovább vakarja . Egy felnőtt ember aki olvassa az Ildikó gondolatait és ennek ellenére nem ugy értelmezi ahogy azt kellene ,nos ezen csak mosolyogni tudok. De lásd, rendes vagyok: Kedves Frida! olvasd már el mégegyszer a futásról szóló cikket!

 38. Ilona /

  Nekem szerencsére nincs túlsuly problémám, a mozgás mindig is az életemhez tartozott. Nem rég a tánchoz, kerékpározáshoz, és úszáshoz hozzá jött a futás is. Egész jól haladtam benne, és mikor kb már 4-5 hónapja jártam rendszeresen futni megfájdult a csípőm először egy kicsit, majd legközelebb teljesen “bekattant”. Elkezdtem szedni a dona porc javítót, a futásról -bár már nagyon megszerettem- teljesen le álltam. Azóta semmi baja a csípőmnek. Hozzá kell tenni, hogy kimondottan széles a csípő csontom. Be kellett látnom, hogy a futás -anatómiai okok miatt- nem nekem való, de lehet helyette mást mozogni, amitől nem fájdul meg sem a térdem, sem a csípőm. Mindenkinek mozgásban gazdag szép napot kívánok! Ilona

 39. Belovai Zsuzsanna /

  Kedves Ildikó! Csak Most olvastam el a leveled, mert bekerült a spam-okhoz. Sok boldogságot kívánok! Nagyon hasznos dolgokról írsz, köszönöm mások nevében is. szeretettel üdvözöllek.

 40. Takaró Szilvia /

  Szia Ildikó!

  Örülök, hogy ezen a webhelyen egy új oldaladról ismertelek meg. Hadd kívánjak nagyon sok boldogságot házasságkötésed alkalmával.

  A futásra én már néhányszor ráfáztam. Az első – legnagyobb gondot – Lenke néni nevű tesitanáromnak köszönhetem, aki bicajjal kergette körde az osztályt a suli körül, s igyekezett a lassúakban felkelteni a szégyenérzetet. Igen változatos szókinccsel csúfolódott, s én igyekeztem mindent kihozni magamból, hogy ne szégyenítsen meg. Egyszer aztán vérezni kezdett az orrom, majd összestem. Nem állítom, hogy ezért nyúltak meg a szívizmaim, mindenesetre ezután diagnosztizálták. Azóta nem nagyon merek futni, nem is birom sokáig, de mindig szerettem volna. Örülök, hogy végre valaki azt mondja, nem a futás a leghasznosabb sport.

  Baráti üdvözlet: Takaró Szilvia

 41. Dezső /

  Szia Ildikó!
  Most olvasom ezen oldalad, értesültem esküvődről.
  Kívánok Neked( Nektek) sok-sok Boldogságot,Szerencsét,tartsatok ki egymás mellett életetek végéig, szeretetben,békességben.
  üdv. Dezső

 42. Jutka /

  Szia Ildikó!

  Én is gratulálok, sok boldogságot kívánok! Nagyon érdekel, amiket írsz, és sokszor elkezdem olvasni, amiket küldesz vagy ajánlasz. Érdekel az egészséges életmód, és nagyon hasznosnak találom a háttérinformációkat is, amikkel szolgálsz. Mégis, sosem jutok a végére, mert olyan hosszúnek találom a leírásokat. Nem érhető el valahol a mondanivalód veleje rövidebb formában? :-) Nem tudom, ez másoknak gond-e, amennyiben csak engem érint, hát, így jártam.
  Köszönöm és sok sikert továbbra is.

  Üdv,
  Jutka

 43. babi /

  Kedves Ildikó!

  Négy gyermek édesanyja vagyok,idén nyáron leszek 40 éves és ,mint olyan sok hozzászóló,én is súlyfeleslegem miatt kezdtem el olvasni az oldalad.A cikkeid nagyon tanulságosak,sok mindenben segítik azokat,akik megoldást keresnek és fogyózni akarnak.Úgy gondolom,a fogyókúra csupán akaraterő és erős elszántság kérdése.Nekem most kb.20 kg-ot kellene leadnom,néhány hete csak az internetet bújom,remélve,hogy megtalálom a legjobb módszert,de miután a te oldaladra tévedtem,rájöttem,hogy helyettem senki sem fogja a nehezét elvégezni,félre kell tennem az örökös kifogásokat és saját erőből el kell érjem,amit annyira szeretnék(de talán nem akarom annyira,mint ahogy szeretném,ezért is nem sikerül).
  Serdülőkoromtól kezdve voltak gondjaim a súlyommal,addig intenzíven sportoltam,de de egy eléggé komoly térdsérülés miatt eltanácsoltak még a testnevelésóráktól is,így évekig csak a biciklizés volt az egyetlen mód a mozgásra.Mikor férjhez mentem,volt néhány plusz kiló rajtam,amit birkózó férjem segítségével szerettem volna “lefaragni”,de valahogy sosem sikerült. Jöttek sorban a gyerekek és a húszas éveim anyaszerepébe valahogy nem fért bele a fogyókúra.28 évesen szültem a harmadik fiamat,a három fiú összesen 4 évig szopizott és ez volt az az időszak,amikor kilók felfele jöttek.30 évesen,közösen a férjemmel kezdtem el futni,nem kimondottan azért,hogy lefogyjak,hanem az egészségem és jó közérzetem érdekében.Fél év alatt leolvadtak a kilók és olyan csinos lettem,hogy nem ismertek rám az emberek.Azok voltak a legszebb évek az életemből.Igaz,a változás görcsölés, kapkodás nélkül jött,nem sürgettem semmit,jól éreztem magam a bőrömben,jót tett a mozgás.Ezután még évekig űztem ezt a sportot,két nagyfiammak,akik versenyszerűen birkóznak mindig “besegítettem” az alapozó edzésekbe.Sajnos nem eléggé rendszeresen,mert vállalkozásunk szezonális jellege miatt vannak időszakok,amikor még levegőt venni sincs időnk,igy néhány kiló visszakúszott,na és most 2,5 éve jött a negyedik gyerek és két évnyi “szopizás”,amit mellesleg nem bánok,mert gyönyörű időszak volt,csakhogy azzal együtt “jött” 20 kg is pluszban,aminek viszont nem örülök,mert rosszul érzem magam.Tudom,csak rajtam múlik,de nincsenek meg a tíz évvel ezelőtti feltételek,a férjem,aki akkor támogatott több,mint egy éve külföldön vállal munkát,két nagyfiam,akik olyan jó “edzőpartnerek” voltak külföldön járnak suliban,én pedig itthon csak sajnálom magam és sehogy sem tudok elindulni a már jól ismert úton.
  Lehet,hogy semmi tanulság nincs abban,amit leírtam, mégis,én úgy gondolom, futás vagy másfajta mozgás,bármi segíthet a fogyásban ha az ember lelkiekben is olyan erős,hogy egyedül el tudja kezdeni,vagy ha van egy szerető,támogató társ,vagy család mögötte.És még valami.Én nem tudom elhinni,mikor kövér,vagy túlsúlyos hölgyek azt állítják,jól érzik magukat a bőrükben,én szörnyen érzem magam,az önbecsülésem sem a régi,pedig négy gyerek után már nem vagyok hiú,nem vágyom arra,hogy szexbomba legyek,csupán csak arra,hogy megközelítsem a megfelelő testsúlyt.
  Bocs,ha túl hosszú voltam.Kívánok neked boldogságot és sok sikert továbbra is.Üdv, Babi

 44. Nekem egy másik aspektusból érdekes a dolog: rendszeresn járok futni. Egyszercsak szóltak a barátaim, hogy mehetnék velük focizni. El is mentünk – egy órán át sikerült gond nélkül rugni a bőrt. Aztán bekövetkezett, amit akkor még nem is gondoltam volna: lábikra görcs – először a bal, majd a jobb lábamon. Totál lemerevedés, nyújtások amíg haza nem értem. Én voltam a hibás és a koncepcióm… nem melegítettem be, gondolván a futás miatt edzett vagyok úgyis. De az izületek és a más tipusú mozgás bizony tükröt tartott. be kell melegíteni minden mozgás előtt.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Fitnesz mendemondák 2. rész: A zsírégető zóna | Edzésmester Blog - [...] Fitnesz mendemondák 1. rész – Ártalmas vagy hasznos-e a futás? [...]
 2. Fogyás hasról gyorsan, hasról fogyni, és társai | Edzésmester Blog - [...] Fitnesz mendemondák 1. rész – Ártalmas vagy hasznos-e a futás? [...]
 3. Fogyni és izmot építeni egyszerre, időskori edzés és egyéb gyakori hibás kérdések | Edzésmester Blog - [...] Fitnesz mendemondák 1. rész – Ártalmas vagy hasznos-e a futás? [...]

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.