fogyókúra, alakformálás, edzés, fitness

Fogyás hasról gyorsan, hasról fogyni, és társai

Fogyás hasról gyorsan, hasról fogyni, és társai

Fitnesz mendemondák 3. rész

Ez a cikk a Fitnesz mendemondák sorozat 3. része. Ha a többi részre is kíváncsi vagy, csak kattints ide:

 1. Fitnesz mendemondák 1. rész – Ártalmas vagy hasznos-e a futás?
 2. Fitnesz mendemondák 2. rész – A „zsírégető” zóna

Az előző részekben a futással kapcsolatos három mendemondát és a híres zsírégető tornát veséztünk ki. Ma egy olyan dologról lesz szó, ami rengeteg embert érint. Ez pedig nem más, mint annak a kérdése, hogy hogyan lehet hasról fogyni gyorsan.

Fitnesz mendemonda 5: A fogyás hasról gyorsan megvalósítható, ehhez pusztán felüléseket és egyéb hasizomgyakorlatokat kell végezned, ugyanígy lehet combról fogyni, csak ehhez láberősítő gyakorlatokat kell végezned.

Amikor egy új anyagot állítok össze, mindig abból merítek, hogy milyen kérdéseket tettetek fel, amikor az ingyenes Edzés Mester Program egyes moduljai után lehetőségetek volt kérdezni. A mai napig bezárólag összesen 57,003 hozzászólást kaptam az elmúlt másfél év folyamán. Ez nyilván még ennél is több kérdést jelent, de természetesen az is igaz, hogy rengeteg az átfedés ezek között a kérdések között. Igyekszem tehát a legnagyobb kérdéseket megragadni és a legfőbb problémákra válaszolni.

Az egyik ilyen általános probléma, amit nem csak a hozzászólásaitokban, hanem különböző levelekben is a mai napig kapok, az fogyás hasról kérdése, azaz, hogy hogyan lehet hasról fogyni lehetőleg gyorsan vagy minél gyorsabban. És hogy mennyire általános probléma, végeztem egy kis minikutatást néhány online eszköz segítségével és kiderült, hogy havi szinten nagyjából 5-10 ezren keresnek rá a combról, csípőről, hasról fogyni vágyók az ezzel kapcsolatos kifejezésekre. Vagyis 5-10 ezerszer érdeklődnek havonta a helyi zsírégetés irányt (helyi zsírégetés alatt azt értjük, amikor a testünk egy konkrét helyéről szeretnénk csak zsírt leadni, pl. fogyás hasról, fogyás combról, stb.)

És hogy milyen válaszokat kapni? A szokásos válaszok között szerepelnek ilyenkor a következők:

 1. Sok felülést és hasizomgyakorlatokat kell csinálni
 2. Olyan gépeket kell használni, amelyek specifikusan a hasizmot erősítik (némely tévében rendelhető gépet kifejezetten ezzel reklámoznak!)
 3. Olyan eszközöket kell használni, amelyek elektromosan vagy vibrációval fogyasztanak a hasról mindenféle erőfeszítés nélkül,
 4. Salaktalanító kúrát kell alkalmazni,
 5. Kerülni kell a „puffasztó” ételeket

Csak hogy néhányat említsek a legáltalánosabb válaszok közül. Nos, azt kell mondanom, hogy e tekintetben nem tudok elég keményen fogalmazni:

Ezek mindegyike égbekiáltó MARHASÁG.

Hasizomgyakorlatok? Erősödhet tőle a hasizmod, de a fölötte lévő zsírréteg ettől még nem fog eltűnni, mert annak a zsírrétegnek a leadásához semmi köze sincs a hasizmod erősítéséhez. Így az erősödő izmod akár még ki nyomhatja a fölötte lévő zsírréteget (ez combnál különösen érzékenyen szokta érinteni a nőket). Vibrációs fogyasztóeszközök? A vibráció segíthet egy „ici-picit” fellazítani a zsírszövetet, ami kis mértékben segítheti az adott helyről történő zsírszállítást és ezáltal a zsírfelhasználást, de ehhez tenni is kell azért, hogy a szervezet akarjon zsírt szállítani és felhasználni (vagyis edzeni kell és szükséges a kalóriadeficit is). És még akkor is oly kismértékű és esetleges a hozadék hasról fogyás tekintetében (vagy bármilyen helyi zsírégetés tekintetében), hogy nem éri meg a rááldozott idő és energia. Salaktalanító kúra? Hacsak nem befolyásolja a kalóriabeviteledet, a hasi fogyásra semmiféle hatással nem lesz. Ezek mindegyike tehát hatalmas téveszme, ami mégis makacsul tartja magát.

Hogy megértsük miért tévút a fenti válaszok mindegyike, nézzük át együtt, hogy lényegében hogyan is működik az ember zsírraktározása. Végletekig leegyszerűsítve kell a dolgot megérteni. Amikor megszülettél, akkor a génjeidben már eleve tárolódik egy „program”, ami a felesleges energia eltárolásának sorrendiségét meghatározza. Mit is jelent ez?

A zsírraktározás élettana

Vegyünk egy példát, amiben a bevitt többletkalóriának köszönhetően hetente 20 dekát hízik valaki. A szervezetnek minden héten el kell döntenie, hogy a zsírrá alakított többlet energiát hová teszi le raktározás céljából. Képzeld úgy el a testedet, mintha az tényleg egy raktár lenne több sornyi polccal, a felesleges energia pedig valamilyen dobozolt árú, amit raktározni kell. A genetikai programunk azt határozza meg, hogy milyen polcokat milyen sorrendben töltsünk fel. Például először feltöltjük a „K” sor alsó polcát, mert mondjuk az van legközelebb a bejárathoz, aztán az „A” polcot az aljától a tetejéig, mert ha ennyi felesleges raktárkészletünk van, akkor azt már a hosszú távú állományba vesszük fel, és így tovább.

Az emberi test vonatkozásában ez annyit tesz, hogy a te genetikai programod meghatározza, hogy mondjuk először a hasadon a bőr alatt raktározódik el a felesleg, aztán a melledben, aztán a hasi tájékon a belső szerveken (zsigeri zsír), aztán a csípődön, a combodon és végül a karodon. Ha ez a helyzet, akkor nagyjából a raktározási programunk így néz ki:

 1. 3 kiló zsír a bőr alatti zsírszövetekbe
 2. 1 kiló zsír a mellekben
 3. 5 kiló zsír a hasi tájékon a belső szervekre
 4. 5 kiló zsír a csípőre
 5. 3 kiló zsír a combra
 6. 1 kiló zsír a karra

A szervezeted pedig a raktározásnál ezt a programot hajtja végig. Fontos megjegyeznem két dolgot is, nehogy félrevezető legyen ez a kis sematizált kép:

1) A zsírraktározási program egyénenként váltózó lehet

Lehet, hogy neked először a hasadra jön fel a zsír, másnak meg lehet, hogy először a csípőjére. Találkoztam olyan alkatú emberrel, akinek kis túlzással egy deka zsír nem volt a felső testén, viszont a feneke, a combja és a csípője aránytalanul el volt zsírosodva. Sajnos ez alkat kérdése, ez ellen nincs mit tenni. Az ennyire lokalizált hízásra való hajlam mondjuk ritka. Mesterségesen amúgy zsírleszívás után történhet ilyen, hiszen a zsírleszívásnál tönkre teszik egy-egy terület zsírraktározó képességét, így a szervezet ezek után a következő prioritású helyre fogja feltenni az összes zsírrá alakított energiatöbbletet. De találkoztam olyannal is, aki elsősorban a mellére hízott. Itt nagyon komoly különbségek lehetnek egyének között.

2) A zsírraktározó program nem különíti el ennyire a raktárhelyeket

Természetesen azért nem arról van szó, hogy – az előzőekben felvázolt zsírraktározó program esetén – amíg fel nem szedsz három kiló zsírt, addig kizárólag a hasadra hízol. Általában egy ilyen program csak annyit jelent, hogy a zsírfelhalmozás elsődlegesen, de nem kizárólagosan a hasadon fog történni.

De akkor mit is jelent ez? Hogy lesz ebből fogyás hasról gyorsan?

Ez annyit tesz, hogy ha a genetikai programod olyan, hogy először jön fel a hasadra a zsír kalóriatöbblet esetén, akkor fordított helyzetben, azaz kalóriadeficit esetén onnan fog lemenni utoljára. A fogyásnál ugyanis a hízás ellentéte zajlik le. Az előző példánál maradva ez valahogy így nézne ki:

 1. 1 kiló zsír fogyás karról
 2. 3 kiló zsír fogyás combról
 3. 5 kiló zsír fogyás a csípőről
 4. 5 kiló zsír fogyás hasról, a hasi tájékon lévő belső szervekről
 5. 1 kiló zsír fogyás a mellekről
 6. 3 kiló zsír fogyás hasról, a bőr alatti zsírszövetekből

Ildikó, nekem egyszerűen fogalmazz! Akkor ezt most hogy értsem?

Néha úgy érzem magam, mint a rossz hír hozóját. Mindig én vagyok az, aki kénytelen elmondani, hogy nincs Mikulás és a tojást sem a nyuszi hozza. :-) Egész egyszerűen ez annyit jelent, hogy nincs fogyás hasról gyorsan! Nem lehet kizárólag hasról fogyni! Ahogy nem lehet kizárólag combról fogyni vagy csípőről fogyni sem! Egyedül fogyni lehet, de hogy honnan fogysz, azt a szervezeted dönti el!

De akkor miért reklámozzák a TV-ben is az otthoni hasizom-erősítő gépeket úgy, mintha attól kockás hasad lenne?

Ez jó kérdés. :-)

Remélem, nem mondok nagy újdonságot, ha azt mondom, hogy azért, mert így lehet eladni egy amúgy sok mindenre nem túl alkalmas terméket 20-30 ezer forintért. Megfogni nem lehet, hiszen bármilyen mozgás jobb, mint a semmilyen mozgás, tehát valamennyit biztosan segít a fogyásban, ha egyéb más feltételek is adottak. De hogy őszintén ér-e valamit a dolog, az már más lapra tartozik.

Oké, meggyőztél! Akkor most mit kell tennem, hogy hasról fogyni tudjak?

Ez már a nehezebbik kérdés. Természetesen az alapok ott kezdődnek, hogy egy hosszabb távon is tartható, nem túlságosan megterhelő kalóriadeficitet kell megvalósítani. Vagyis a szükségesnél nagyjából 15%-kal kevesebb kalóriát kell bevinni. Hogy ez pontosan mit jelent, az megint csak egyénenként változik, de onnan fogod tudni, hogy nagyjából jó úton haladsz, hogy néhány hét stagnálás után elkezdesz lassan, de biztosan fogyni. A túl nagy kalóriadeficit nem jó, mert az nem segíti, hanem hátráltatja a tartós fogyást (ennek az élettani hátterét remélem már megtanultad az ingyenes Edzés Mester Program első moduljából).

Természetesen nem mindegy az sem, hogy mit eszel. A zöldségekben gazdag, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, babokat, olajos magvakat, száraz húst, halat és tojásfehérjét is tartalmazó étkezés a legcélravezetőbb. Természetesen alacsony zsírtartalmú étkezést kell megvalósítani, de azért ez nem azt jelenti, hogy nem szabad zsírokat enni, sőt! Kell is! Ugyanakkor nem jó, ha a zsírok meghaladják a kalóriabeviteled 30%-át. Ennél jobb őket alacsonyabban tartani. Ráadásul zsírok és zsírok között is vannak különbségek. Vannak telített zsírsavak (pl. tojásban, húsokban, tejtermékekben), egyszeresen telítetlen zsírsavak (pl. kukoricaolajban, olajos magvakban, olivában, avokádóban), többszörösen telítetlen zsírsavak (pl. halakban, a napraforgóolajban, margarinban). Ezek arányát is jó belőni; az telített zsírsavak legfeljebb a napi energiabeviteled 10, az egyszeresen telítetlen zsírsavak a 10-12, a többszörösen telítetlen zsírsavak pedig a napi energiabeviteled 6-8 százalékát jobb, ha nem haladja meg!

Természetesen nem úszod meg a mozgást sem! :-) Mindketten tudjuk, hogy a legtöbben csak mágikusan szeretnének hasról fogyni gyorsan, de tenni már nem szívesen tesznek a dologért. Szerencsére, Te nem ilyen vagy, hiszen Az Edzés Mester Programban már megtanulhattad, hogy a fogyásban, különösen ha hasról, combról, stb. szeretnél fogyni – bár szomorú, de – nincsenek kiskapuk. Bizony edzened kell. De hogy hogyan és mit, az sok mindentől függ.

Ha nagyon sok súlyfelesleg van rajtad, akkor kezdésnek ízületkímélő kardiómozgást javaslok (például biciklizés vagy evezés, de semmiképpen sem futást), amit szép lassan, ahogy fejlődsz egyre inkább intervallum típusú edzéssel kellene felváltani. (Nem akarok megint ezzel jönni, de használd az Edzés Mester Program erről szóló modulját az edzésterved kialakításához! Ha már ott van és belefektetted az energiát, hogy elsajátítsd, használd is!). Legalább heti 3-4-szer kellene a szervezetedet megterhelni (de eleinte azért ne vidd túlzásba, abból még bajod is lehet!).

Tudom, hogy sokan várnak valami csodát arra a kérdésre, hogy hogyan lehet hasról fogyni. De nincs csoda. Kizárólag elhatározás és munka van, ami bizony néha kemény és fárasztó, de az eredménye viszont tartós és biztosan megelégedésedre szolgál.

És hogy mi ennek az egésznek az eredménye? Természetesen az, hogy fogyni kezdesz, és miközben fogysz, a szervezeted a saját genetikai programja alapján előbb-utóbb leadja a hasról is a zsírt.

Így tudsz hasról fogyni. Direktbe, szándékosan csak egy konkrét területről nem lehet zsírt leadni.

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.

143 hozzászólás

 1. András /

  bocsi….már megkaptam a választ csak még párszor át kellet olvasnom a hosszászólásokat :D

 2. tom molinari /

  Kedves Marcsi!

  A youtube-on beütöd, hogy fat burning foods. A kalóriát nem
  érdemes számolni, mert van “jó” és “rossz” kalória. A kaló-
  ria redukálásra a szervezet, a metabolizmus lelassulásával
  védekezik. Na gondolom ez nem cél Nálad és senkinél sem.
  Szép napot.

 3. hondaman /

  Üdv. mindenkinek!
  Nekem Marcsi véleménye tűnik a leghihetőbbnek, józan paraszti ésszel gondolkozva, az ember egy biológiai gép, beleteszel x kalóriát, ha többet használsz fel mint amennyit beleteszel, fogyni fogsz, ha kevesebbet akkor hízni. Teljesen mindegy hogy brokkolit vagy csokit eszel, ha több a kalória akkor azt a szervezet elraktározza, ezt nem változtatja meg semmi, évezredek óta így működünk. Természetesen ez eléggé leegyszerűsített megfogalmazás. Ildikó edzésmesteres tanfolyamának anyagát aki végigolvasta szerintem mindent tud ami a jó alak eléréséhez szükséges.
  Több mozgás, kevesebb kalória, sok folyadék és lehetőleg minél több izom gyarapítás, hogy akkor is fogyjunk ha alszunk :-)

  • Miszter 34 /

   “Több mozgás, kevesebb kalória, sok folyadék és lehetőleg minél több izom gyarapítás” csak ez nem igy müködik,izom gyarapitashoz többlet kaloria kell,nem lehet egyszerre diétázni és izmosodni!Márpedig ha izmot növesztesz többet eszel és igy hizol is,mint ahogy diétánál veszitesz az izombol!

   • Andras /

    Ez nem igy van, zsirfelszedes nelkul is lehet izmot epiteni, de nagyon specialis etrend kell hozza.

    • Ildikó (EdzésMester)

     Mondjuk úgy, hogy ugyan ez elviekben elképzelhető, nem túl gyakori. A zsírfelszedés nélküli izomépítés szerencse kérdése is, hogy megtalálod-e az optimális kalória és tápanyagbevitelt az edzésedhez. Ez azért nem olyan egyszerű. Inkább az szokott lenni a kérdés, hogy mennyi zsír jön fel az izom mellett. Ezt már sokkal inkább lehet ésszerű keretek közé szorítani. Egyszerűbb tehát úgy kalkulálni, hogy lesz zsírnövekedés is.

 4. Ribizli /

  Sziasztok!
  Végigolvastam a hozzászólásokat: ki miben hisz, abban “üdvözül”. Nagyon sok mindennel egyetértek,de legfőképpen az egésszel: MOVE! Én például a gyermeki énemben, a játék szentségében, és a versenyszellemben hiszek. Vissza kell menni odáig, amikor még minden nagyon jól működött. Amire szükség van,az mindig nagyon jól működik, és magát szabályozza. Ez most is így lehet. Egy a dolgunk, ne tegyünk ellene. Mondhatjuk így is (mert itt ez hangsúlyt kapott):)ne együnk ellene. Melyik gyerek ne felejtené ott az asztal sarkán a valamivel (de inkább többszörösen telítetlen zsírral) megkent, félig megevett kenyerét, amikor sürgős játszani-valója van. Én is vagyok így. Nagyon éhes vagyok, és azt sem tudom, hogy harapjak minél nagyobbakat gyorsan, – de varázsütésre ottfelejtem, mert mást szeretnék csinálni. ((A felnőttek ezt alkotásnak nevezik, de ez elég nagypofájú – úgy, mint a felnőttek maguk.)) Pontosan annyi volt elég. Különben nem felejteném ott – úgy, mint kollégáim, a gyerekek. – Az izomtónusról annyit, hogy soha senki ne vegyen 1 számmal nagyobb nadrágot, semmilyen okból. Inkább addig járjon anélkül. Az akció-kész helyes testtartás, az izomtónus fenntartása hasonló a gyerekek örök-mozgásához, ami nem tűr renyheséget. Önszabályzást eredményez. – Én is megjártam, amikor elveszett a kedvenc piros nadrágom. Nagyobbat vettem helyette, sokkal kényelmesebbet, és azután már nem jött rám a hiába előkerült nadrágom. Azóta több új nadrágom volt… Visszamegyek tehát abba a kanyarba, ahol odatámasztva ottfelejtettem magamat, mint egy biciklit. Ugye kitaláljátok, – piros volt. – Az evészetről annyit, hogy hál’Istennek, már a csapból is információ folyik – úgy mint a víz, amivel régen is tanácsos volt megmosni a gyümölcsöket. Most az “információval mosott” (nem mérgező) ételek talán tényleg nem mérgezőbbek a permetlénél. – Mindenkit puszilok: Mosott Ribizli

 5. Ziti /

  Kedves hozzászólók, engem az érdekelne: a munkáltatótokkal lerendeztétek, hogy amikor a napi 4-5 lityi víz távozik, akkor épp nem tartózkodtok a posztotokon? Én fogyasztottam ennyit néha, de kínos volt örökké kirohangálni, most meg ráadásul recepcióra kerülök majd, ezért kérdezem.

 6. rammócska /

  Kedves Ildikó!
  Erről a felülésekkel hasról fogyásról szeretnék tőled kérdezni.
  Kicsit túlsuljos vagyok és hasról szeretnék leadni, és csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ha 1hét alatt legalább 4kilót szeretnék leadni akkor napi szinten kb. hány feülést kéne megtennem vagy mennyi ideig 1nap.
  Köszönöm előre is a válaszodat.

  • Ildikó (EdzésMester)

   Kedves rammócska!

   Szerintem te egy betűt nem olvastál el ebből a cikkből. :-) Javaslom, hogy olvasd el figyelmesen a cikket, de így látatlanban a következőt tudom neked mondani: egy hét alatt 4 kilót nem lehet zsírból lefogyni. Akármit is csinálsz. Ráadásul a cikk arról szól, hogy hasról **NEM** felüléssel lehet fogyni és hogy helyi zsírégetés nincs, tehát azért, mert a hasadra dolgozol, még nem feltétlenül a hasadról fogsz fogyni, vagy azért, mert a combodra dolgozol, még nem feltétlenül a combodról fogsz elsődlegesen fogyni.

   Ami a fogyást illeti, heti 0,5-1 kiló még belefér, de azért is rendesen meg kell dolgozni. Ha heti 4 kilót szeretnél fogyni, akkor olyan tanácsadót kell keresned, akinek ráfér az arcára, hogy ezt javasolja neked. Én jó szívvel nem tudom. Tudom, hogy gyorsan akarsz lefogyni, mindenki így van vele, de én erre neked a szakmai ismereteim és a tapasztalatom megerőszakolása nélkül, jó szívvel tanácsot nem adhatok. A heti 1 kilónál nagyobb fogyásnak ára van. Minél jobban tér el ettől a fogyás üteme, annál nagyobb az ár, amit meg kell fizetned érte. Hidd el, a türelmetlenség túl drága.

   Szép napot,
   Szűcs Ildikó
   EdzésMester

   • Istvan /

    Szia Ildiko,

    Nagy etvagyu es egy kicsit lusta is vagyok,
    Erdekelne, egy kaloriaszegeny, ugyanakkor laktato etrendett. Letezik egyeltalan, ilyen?
    38ev/76kg/150cm.

    Koszi,

    • Ildikó (EdzésMester)

     Hogyne. Csak ki kell vágni az “üres” szénhidrátokat (cukros üdítők, édes italok, sütik, csokoládék, chipsek, pattogatott kukorica, és egyéb sós és édes snackek, alkohol, stb.). Húsok, zöldségek mehetnek (de itt is vannak olyan zöldségek, aminek a fogyasztását nem árt korlátozni: pl. kukorica, répa, stb.), hüvelyesek is. Persze igazából bármit fogyaszthatsz, csak ésszel. Ám ha az étvágyad a kitágult gyomor következménye, akkor nehéz dolgod lesz, mert az étel mennyiségét kellene leginkább a kalóriaszükségletedhez igazítani, és az nehéz, ha a tág gyomor hamarabb jelez éhséget, mint amikor ténylegesen fogyni kezd az energia… Mit szoktál enni és mennyit? Érdemes lenne naplóznod egy hétig, és megnézni, hogy hányadán állsz a kalóriabevitellel. Persze ennek csak akkor van értelme, ha az utolsó szem mogyorót is beírod a naplóba. :-)

 7. Max /

  Kedves Ildikó!
  Köszönet az írásodért, én ma, 2011.03.07. napján olvastam és sajnos tanúsíthatom, hogy a hasizom nem tünteti el a zsírt, hanem kinyomja…Átlagnál erősebb testalkatú pasi vagyok, lassan egy éve heti 3-4 napot edzek, hasra különösen, de az étkezéssel (diétával) a közelmúltig nem foglalkoztam. Úgy gondoltam, ha a hasizom gyakorlatokat többszörös súllyal (mindenféle gyakorlat sok ismétlésszámmal, kis megterheléssel és a hátizom erősítésével párhuzamosan) szerepeltetem a programomban, minden OK. Amúgy is meggyőződésem, eredményt csak verejték árán lehet elérni, szó szerint és átvitt értelemben egyaránt. Nem egy testépítő, hanem inkább egy teniszező alkata volt a vágyam (ma is az). Fél év után jó nagy b*nga lettem – mi tagadás örültem/örülök is ennek, hirtelen mindenki kedves velem ;-) – de nagy hassal. A “puhaság” alatt ugyan szépen érezni az izomzatot, de a puhaság ott van bizony. KB. úgy nézek ki, mint VV Laci és én ennek egyáltalán nem örülök. Eddig azzal vigasztaltam magam, amíg a hasam nem áll ki jobban, mint a mellizmom, addig nincs nagy baj, de ez már nem így van. Egy hónapja elkezdtem hát diétázni, ami nálam azt jelenti, hogy nagy “szerelememet”, az édességet már egy hónapja nem ettem. Eleinte naranccsal pótoltam a hiányérzetet és már eljutottam oda, hogy nem is hiányzik az édesség. Ha megkínálnak, simán elhárítom. Mást nem kellett tennem, világéletemben sótlanul ettem/főztem, és szerencsém van, minden gyümölcsöt és zöldséget szeretek. A diéta érdekében szárnyashúsra és halra tértem át, nagy kedvencemet, a vörös húsokat már nem eszem. Köretre zöldség, rizs – tésztát nem szeretem, burgonyát ritkán eszek. Nem tudom, jól csinálom-e, de edzés előtt azért minimális szénhidrátot (kenyér vagy péksütemény) szoktam enni, különben nem tudom végigcsinálni az edzésprogramot. Edzést követően fehérje-zöldség-gyümölcs. Szeretem a barna kenyeret, a tejet bizony édesítem, de mézzel, a közelmúlt kristálycukor-válsága engem egyáltalán nem érintett :-) Igyekszem napi többszöri kis étkezésekre bontani a táplálék bevitelét, nem iszok alkoholt és cukrozott üdítőket. Kedvencem a vizezett 100%-kos narancslé, de tényleg. Kávét nem szeretem, a teát igen, itt is mézet használok. Nagyon tartok attól, hogy a pocak majd nem csökken és egyben izomzatot is veszítek, de egy hónap után még semmi tapasztalatom sincs. A pocak mindenesetre egyáltalán nem csökkent, az izomzat maradt. Messze még a “teniszalkat”.

  Üdvözlettel:

  Max

 8. Laci /

  Ez egy baromság, de komolyan….

 9. berki jános /

  segícsetek nekem hasról lefogyni mert már mindent tróbáltam ha tudtok valamibe segíteni akor megköszöném

  • Jorden /

   János én a sok és különféle színű zöldségeket ajánlom minden nap valamint gyümölcsöt ezek mellet nyugodtan ehet húst is de csak kis adagokban jól összerágni és ha lehet ne a zsírtól csöpögjön! Ha van ideje sétáljon sokat ha nincs ideje otthon a szobában is mozoghat napi 20 percet /ugrálókötél,helyben kocogás,törzs hajlítás stb. hatásos!

   • Miszter 34 /

    Gyümölcs nem igazan jó maximum a savanyú gyümölcsök,ugyanis gyümölcsben fruktóz van ami csak is zsirként tud raktározodni!

 10. Pete /

  Sziasztok,

  “Ez egy nagy baromság”, “Nekem ez nem használ” “Ilyen a genetikám” és ehhez hasonló hozzászólásokról annyit, hogy nem bonyolult a képlet: több kalóriát kell elégetned, mint amennyit beviszel. Ehhez még hozzájön egy kis testmozgás és kész. Ha nem hisztek benne, akkor a gravitációban se higgyetek, hátha nem fog hatni rátok…

 11. István /

  Helló Ildikó!

  Én csak egyet nem értek magamon… Van egy kis feleslegem a hasamon (tényleg nem sok), leginkább alul. Ha simán csak állok, akkor szimpla sörhasam van, ha pedig kicsit mozgásban vagyok, akkor már elő is jönnek a fenti “kockák”, ha pedig kifejezetten behúzom a hasam, vagy erőltetem, akkor szép “kockahas” szerűséget kapok :D Én azt nem értem, hogy miért nem marad olyan – szó szerint -, mint amikor úgymond “feszítek”? Te mit ajánlasz, mit tegyek? Előre is köszi!

 12. Sarkadi Ildikó /

  Kedves Ildikó!

  A hasam közepén vízszintes kitüremkedés látható, amikor felülést végzek, nem kicsi, egészen látványos. 49 éves vagyok és mindenáron akarok javítani az alakomon és legfőképp a vérképemen. kérdésem az, gond nélkül végezhetem a gyakorlatokat vagy kell valamilyen vizsgálat még előtte?
  Köszönettel
  S.I.

 13. .Aczél. /

  Kedves Ildikó, Edzésmester.
  Köszöni a világ az írásod :)
  Aczél, élelmiszermérnök.
  —–

  Kedves István! (ha megengedik)
  adott vastagságú zsírrétegen át, az izomzat fölött- a befeszített, nagyobb méretű izomzat látható
  – az elernyedt, nyugalomban lévő izomzat kisebb térfogata lévén nem látszik.
  ezért nehéz a “kockahas” elérése. lehet, hogy szuper izomzatod van, amíg zsírréteg takarja az nem fog látszani.

 14. Fehér Annamária /

  hogyan fogyak hasra már 2hete hogy csinálom felüléseket szerinted segit fogyni!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. Fehér Annamária /

  szerinted mitegyek segics nekem amugy vékony lány vagyok csak azabaj hogy hasra hizom de nagyon leszeretnék fogyni hasra hogy szép csinos legyek kérlek válaszolj minél hamarab várom válaszod

 16. Fehér Annamária /

  várom a 2 fejezetet hogy abból is tanul hasak!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. Fehér Annamária /

  Szia Ildikó ma hála jó istenek jó napom volt sokat tornáztam 100 felülést megcsináltam de még le fekvés ellőt még meg csinálok még 100-at minden nap kevesebbet eszem 5-ig eszem utoljára biciklizem és bízom benne hogy le fogyom föleg a te segicségedel és nagyon jo volna ha kűldenél valami CD- LEMEZT a min gyakorolhat nák szia és mégecer nagyon szép napot kivánok neked ildikó

 18. Fehér Annamária /

  Szia Ildikó nagyon szépen köszönöm a mit kültél nekem elol vastam és bizom aban hogy nem fogom meguni a fogyo kurát a hogy megirtad csak enyit akartam mondani és várom a másik gyakorlatot a mit majd küldesz nekem mégecer

  Segitségedet elöre is köszönöm

 19. Fehér Annamária /

  Szia Ildikó meg kaptam a leveled és elolvastam de még most se írtad meg valójában hogyan foggyak le hasra arra kérnélek mond el hogy milyen gyakorlatokkal foggyak le pl fussak,vagy felülést végezzek. Várom válaszod. Vagy ne is végezzek gyakorlatokat csak diétázzak vagyis minden az étkezésen múlik?

 20. klara rammer /

  szia Ildiko

  en 51eves vagyok regebben nagyon szerettem a testedzest de most a hormonok is

  közbe szolnak hamar faradt leszek amiket irtal nagyon tetszet köszönöm neked

  klara

 21. Zita /

  Szeretném kérdezni, hogy a helyesírási hibák véletlenek, vagy ennyire nem figyeltek rá hogy mit írtok? Szinte fáj amikor olvasom. Nagyon visszataszító.

  Üdvözlettel
  Máthé Zita

  • Nyelvbogár /

   Kedves Zita!

   A hozzászólások világa (ha azokra gondoltál és nem a cikkre) nem egy Kazinczy emléktúra. Ha kötözködni akarsz, legalább te használd a vesszőket megfelelően: “rá hogy”, “fáj amikor”.

   Üdv,
   Nyelvbogár

 22. Clau /

  Kedves Ildikó!

  Köszönöm eddigi írásaid, valóban felnyitották a szemem!
  Értem a miérteket, de az én esetemben nem tudom, hogy mitévő legyek.
  Én a 158 centimmel (20 éve) 95 kg vagyok (+/- 3 kg).
  Nem eszem sokat, de nem mozgok.
  Ennek 2 oka van. Egyik (amit 40 éves koromban állapítottak meg), hogy azért nem élvezem a mozgást, mert a szervezetemnek rossz az oxigén felvétele és mozgás hatására nem hogy javulna, hanem még romlik is. Mindehhez egy több, mint egy éve gerincsérvem van, amivel meg is műtöttek, de most még rosszabb lett.
  Próbáltam a fekvő szobabiciklit, az ekliptikus trénert, de hiába növelem naponta egy perccel az időket, fulladok (3 perccel kezdtem és 10 percig jutottam, de a 3. percnél mindig kezdődik a rosszullét). Túlélhető, de egyszerűen, ha arra gondolok, hogy ismét ez vár rám, inkább fekve maradok. Nem tudom magam rávenni, hogy bevállaljam.
  Viszont fogynom meg nagyon kellene, mert az orvosom szerint a vércukrom, szívem és a vesém már nagy veszélyben vannak.
  Mit javasolsz, hogy kezdjek úgy neki, hogy végig tudjam csinálni.
  Sétát próbáltam, de egy hegytetőn lakom, ahonnan bármerre indulok hegymenet a vége, és a férjem jön értem.
  Próbáltam a konditermet, de ülni, állni, emelni nem tudok a gerincem miatt. Jógát is próbáltam, de azzal sem jártam nagyobb sikerrel.
  Uszodából a vesém miatt (fertőzésveszély) kitiltott az orvos.
  Azt már többször is megtettem, hogy az étkezésemen annyit változtattam, hogy mindent ettem, amit addig, de csak fele annyit. Akkor heti kb. 1 kg le is ment, de 2-3 hónap után olyan éhségrohamok törtek rám, hogy észrevétlen ismét a hagyományos mennyiségeknél tartottam. Mozognom meg kellene, mert egy éve szinte csak fekszem.
  Több ötletem nincs, és hátha Te valahogy tudsz rajtam segíteni.
  (Még abban sem vagyok biztos, hogy megkapod és kevéssé hiszem, hogy van megoldás, de ha meg sem kérdezem, biztos nem lesz! :)
  Teljesen el vagyok keseredve.
  Beteg embernek is van esélye szerinted karbantartó/fogyasztó mozgásra?
  Köszönöm, Clau

  • Niki /

   Kedves Clau!

   Ha nem akarsz elhízott bálnaként csak feküdni, akkor erőltetni kell, kitartani, keresni tovább a megoldást, és nem kifogásokat gyártani.
   Mozgás és kalória csökkentés – jól látod, ez a megoldás.

   Az ízületeid miatt legyen először csak séta – ha elfáradsz, akkor lassan, pihenéssel. Ne a férjed vigyen fel a hegyre autóval. Ne legyél magatehetetlen! Szép lassan meg tudod csinálni.

   Kaja ügyben meg keress egy dietetikust, fizesd ki az óradíját, és rendelj tőle étrendet, olyan kajákkal, amit szeretsz, amit meg tudsz főzni vagy rendelni. És utána tessék betartani.

   Sok sikert a fogyáshoz!

 23. erzsebet.dekleva /

  KEDVES ILDIKÓ, MOST CSAK AZÉRT IROK, HOGY KIVÁNHASSAK A MESTEREK MESTERÉNEK NAGYON SOK BOLDOGSÁG, ERŐT EGÉSZSÉGET ÉS MATUZSELEM ÉLETKORÁT. BOLDOG NÉVNAPOT KIVÁNOK.SZERETETTEL EGY UJABB RAJONGÓJA, TISZTELŐJE.ERZSÉBET.

 24. Bálint /

  Üdv! Akkormost hogyha csak kb 1centi kis zsírréteget szeretnék leadni akkor jó a rendszeres felülés? Kérlek minél előbb válaszoljon valaki !! Köszi :!

 25. gabi13 /

  FFFFFOOOOOGGGGGYYYYYNNNNNIIIIII AAAAAKKKKKAAAAARRRRROOOOOOKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK!♫♫♫

 26. Zsazsa /

  Én Ildikótól szeretnék tanácsot kérni. Lányom 13 éves, főleg a hasára hízik. Eddig próbáltunk fogyni többféleképpen. A vacsorát kihagyja, édesség minimális, torna. A torna néha csak felüléssel jár, de kombináljuk ilyen táncos alakformáló cd-vel. Sajnos 1 év után sincs eredménye. Valószinüleg a hormonális változások miatt van, mert gyerekkoromban én is ilyen voltam, amig hirtelen megnyúltam, és eloszlott a súly. DE ez még lehet 1 év is, bármilyen tanácsot szivesen fogadok. Segítségedet előre is köszönöm, tisztelettel: Zsu

  • Ildikó (EdzésMester)

   Ha nálad is ilyen gondok voltak 13 éves korodban, akkor ez lehet genetikai hátterű is. Ugyanakkor, ha a lányod eredményt szeretne, ne hasizomgyakorlatokat csináljon, mert az szemernyit sem fog segíteni neki a has környékén gyülekező zsírpárnák leadásában. Amit javaslok, az váltakozó intenzitású kardióedzés. Napi 10-15 perc ilyen edzés nagyon meg tudja dolgoztatni az embert, és ha egyébként az étkezés rendben van (és nincs jelentős kalóriatúlfogyasztás), akkor ez idővel meghozza a hatását. Ilyen korban nagyon mást nem javasolhatok. A váltakozó intenzitású edzést úgy kell felépíteni, hogy egy rendkívül intenzív (90+%), de rövid (20-40mp) időszakot követ egy kevésbé intenzív (60-70%), kicsit hosszabb idő. Ezt váltakozva kell csinálni. Pl. 30 másodpercig biciklizik teljes erőbedobással, majd 60másodpercig kissé visszavesz. Ez egy nagyon megterhelő edzés, tehát oda kell rá figyelni. Az első edzéseknél előfordulhat, hogy nagyon leesik a vércukorszint, erre az esetre érdemes szőlőcukrot a közelben tartani. Később ezzel nem lesz gond. Ismételni pedig annyiszor kell, amennyiszer tudod. Ez általában max 5-7 alkalom szokott lenni (ha ennél többször tudod ismételni, akkor nem elég intenzív a rövid időszak). Eleinte 2-3 ismétlés is rendkívül kimeríti az embert. Persze ezt csak akkor, ha nincs gond a szívével! Valamint, ha az edzés után tartós szédülés, stb. fordul elő, akkor is érdemes kicsit visszavenni, amíg meg nem edződik. Persze az igazi az lenne, ha ezt megelőzné egy orvosi stresszteszt, ami kiszűr sok mindent, ráadásul meg tudja mondani, hogy milyen pulzus a maximum, ameddig biztonságosan fel lehet menni.

 27. Adri32 /

  Kedves Ildikó!
  32 éves vagyok,egy gyermekem van.158cm vagyok és 46 kg.Sportolok rendszeresen,főleg pilates-ezem.A gondom az,hogy hiába szépen kidolgozott a hasizomzatom,ha felette ott az a fránya kis zsírpárna amivel nem tudok mit kezdeni.Ha lecsökkentem a kalóriabevitelt,akkor mindenhonnan fogyok,főleg a fenekem,mellem,combom “tűnik el”. Hogy tudnám megoldani,hogy csak a hasamról menjen le a zsír?Köszönöm előre is a választ!

 28. Kőrösi Gyöngyi /

  Kedves Ildikó!

  Én 45éves vagyok 164cm és most jelen pillanatban 83kg. Egy éve leszoktam a cigiről és akkor szaladtak a kilók,szóval a lényeg az volna,hogy kb 18kg hogyan tudnék lefogyni,ugyan is kötényhasam is lett szülés után és csak a kilók leadásával csinálják meg a műtétet. Ha esetleg konditerembe eljárok akkor ott melyik gépet használjam? Felülést nem tudok csinálni csak lábemelést,mert a koponyaműtétem miatt nagyon hányingerem lesz. Lábemelést minden nap csinálom most is. Kérlek szépen Ildikó,hogy írd meg ,hogy melyik gép hányszor és heti hányszor???? Nagyon köszönöm segítséged!!!!:))))

 29. sapine reni /

  Kedves GYöngyi!én 32 éves vagyok 2 gyermekes anyuka egy 10 és egy 17 hónapos gyermek édesanyja.70kg vagyok a fenekem a hasam és a combomon van a felesleg .168cm magas vagyok mennyi lenne a számomra ideális súly és ezt hogy tudnám elérni.segítségedet előre is köszönöm.

 30. Sütő Szilvia /

  , nem kizárt hogy e-miatt híztam meg. Most már olyan tanácstalan agyok, melyik bevált módszeremmel éljek, főleg hogy egyiktől sem mozdul a mérleg, ez megy már kb 2hónapja. tipped szívesen venném.
  Ha van valamilyen

  Köszi.
  üdv: SZilvia

 31. Vikk84 /

  Kedves Ildikó!
  28 éves lány vagyok, a kisfiam születése után sajnos némi súlyfelesleg maradt a hasamon (nem igazán tudom megállapítani, hogy ez bőr vagy zsír, de gondolom talán mindkettő). Egyébként vékony lány vagyok (162 cm, 57 kg), csak ez a hasi rész ami aránytalanul elhízottabb rajtam. A kérdéseim a következőek lennének:
  – Kardio edzés van olyan, amit otthon lehet végezni? Ugyanis a pici mellett nem igen van lehetőségem elmenni futni, biciklizni, evezni..stb.
  AMit most csinálok, hogy hetente 1x eljárok aerobicozni, nem tudom, hogy ez mennyit használ. Másik kérdésem, hogy ha én most elkezdek fogyni, akkor ha a hasamon kívül máshol nem igazán van zsír vagy súlyfelesleg akkor “elviekben” csak onnan fogok fogyni, vagy lehet, hogy máshonnan is csak izomból?
  Egyébként a testépítők pl. hogy csinálják, hogy először tömegelnek majd azt átalakítják izommá? Ha az adott felesleg a hasamon van és mondjuk sokat súlyzózok más területekre, akkor az átalakítható?
  Válaszaid előre is köszönöm! Üdv.

 32. NZ /

  Kedves Ildikó!

  Elolvastam a cikked és mélyen elgondolkodtatott! Rengeteg weboldalon megfordultam ahol azt írták, hogy sok sok sok felüléssel lehet hasról fogyni. 21 éves leszek, 165 centi magas, 76 kiló voltam, most vagyok 69. Viszont a hasam még mindig nagy. Eddig is az volt, de mintha picit laposodott volna, de attól még nagy és valami idegesítő.

  Mindig is pocakosabb voltam, már 10 évesen is, de ez most már tényleg égető problémámmá vált és már beleőrdülök, annyira nincs önbizalmam.

  Szóval azt szeretném kérdezni, hogy mi a helyzet esetemben a hasizomgyakorlatokkal. Találtam olyan videókat youtube-n, hogy “úszógumi elleni gyakorlat” stb. Na de te meg azt írtad, hogy az ilyen gyakorlat kipuklisíthatja az egész hasat, amit én nagyon nem szeretnék.

  Tehát mit tegyek? Szabad e felülést, lábemelést, meg ilyesmi haskínzó dolgokat csinálnom? Mellette szobabiciklizek is, és a bevitt kalóriamennyiségem kb 600 egy nap, győri édes keksszel meg egy kis tojással. Nem is akarok mást enni, annyira bosszant, hogy jön a nyár, kéne valami párt is fogni de ezzel a naagy zsírbigyóval nem fogok tudni és ez nagyon de nagyon lehangol.

  Szóval lehet felülésezni? Vagy biciklizzek ezerrel? És utóbbit hogy csináljam, mennyit, milyen ütemben? Nyomom én minden nap ha kell. Jah és még annyi kérdésem volna, hogy lehet-e használni ilyen hasrezegtető akármit. Felcsatolom a hasamra, bekapcsolom és rezegteti, ennek van bármiféle értelme vagy felejtsem el?

  Nagyon köszönöm ha válaszolsz, eléggé kétségbe vagyok esve. Most vagyok 69 kiló pár napja, remélem holnap már 68,valamennyi leszek, fél év alatt mentem le 75-76-ról, látszik is de ez a has… szívem szerint lemetszeném. 58 kiló szeretnék lenni.

 33. egy tini /

  5 kilot szeretnek lefogyni.a hasamon nem latszik annyira, inkabb a combomon.mit tegyek?

 34. egy lány /

  Nagyon szeretnék lefogyni már egy hónapja járok konditerembe de nagyon lassan megy le. 16 éves vagyok és 97 kg (lány) mit tegyek hogy gyorsabban fogyjak. előre is köszönöm a választ!!!

 35. Lány vagyok 15 éves 167cm , 65kg..szeretnék hasról lefogyni és izommá alakitani.Mit tegyek.?

  • Ildikó (EdzésMester)

   Jó hír, hogy 15 évesen viszonylag egyszerű dolgod van: picit mozogj többet, és egyél kevesebb magas kalóriasűrűségű ételeket (csoki, süti, gyorsételek, stb.), vagy hagyd el őket teljesen. Különösebb energiabefektetés nélkül is megjön majd az eredmény. :-) Ha mégsem, akkor olyasmi tornát javaslok, ami mindent átmozgat picit. Mint azt a cikkből megtudtad, leginkább anaerob mozgással lehet fogyni. Neked a súlyzót még a korodnál fogva semmiképpen sem javaslom, talán majd egy-három év múlva. Viszont ha valamelyest szeretnéd az izmaidat is erősíteni, akkor guggolást (fenék, comb), fekvőtámaszt (váll, kar, mell, has, tricepsz), húzódzkodást (váll, kar, mell has, hát), tolódzkodást (tricepsz), hasizmokat (has), hátemelést (hát), lábujjhegyre állást (vádli), stb. csinálhatsz, eljárhatsz kerékpározni, nyáron evezni. Általában fogyáshoz ilyen fiatalon tényleg nincs szükség szigorú edzéstervre, mert ilyenkor még teljesen más a szervezet energiafelhasználása, mert még érintetlen a mitokondriális energiarendszer. Hidd el, ha erre a kettőre odafigyelsz egy picit, gyorsan lejönnek majd rólad a kilók. Izomépítéshez azonban már komolyabban kell venni. Az előbb leírt gyakorlatokat csinálhatod minden másnap.

 36. s.o.s... /

  Kedves Ildikó!
  Mar evek ota tulsullyal szenvedek, jelenleg 17eves vagyok es 100kg. Az elmult 1honapban jobban odafigyeltem az etkezesemre. De a kilok fel, es nempedig le mentek. Mi lehet ennek az oka? Olvastam a lengőrúdról is, hogy hatasos. Az segithet valamennyire a fogyasban? Mar nagyon jo lenne megszabadulni ettol az “atoktol”. Az almaecet dietarol mi a velemenyed? Hatasos lehet?
  Koszonom Szepen!

 37. sziasztok? tudna valki segiteni le fogyni ?

  • Ildikó (EdzésMester)

   Kedves Kitti! A fogyás nem egy atomfizika. Íme a recept:

   1) Vigyél be a szükségesnél kb. 15%-kal kevesebb kalóriát!
   2) Végezz heti tetszőleges mennyiségű (de minimum 3) kardióedzést, amiből minimum 2 legyen intervallum edzés! Az intervallum edzés kezdők esetén kb. 15 perc lesz (5 perc bemelegítés, 5 perc intervallum, 5 perc levezetés), haladóknak kb. 20 perc. Ha nem intervallumozol, akkor is legalább a maximális pulzusod 60%-án érdemes edzened, ám ez esetben az edzésed legyen legalább 60 perc.
   3) Végezz heti minimum 1, maximum 3 ellenállásos edzést (ahol az izmaidat dolgoztatod meg).

   Ezzel nőként kortól függően úgy kb. heti 0,4-0,6 kiló fogyásra számíthatsz, de biztos lehetsz benne, hogy az mind zsír!

   Milyen segítségre gondolsz?

 38. ulghar /

  Az az igazság hogy amit Ildikó leírt az bizony tény, csak hasról nem tudsz leadni, mindenhonnan fog lemenni az pedig súlyosan alkati és genetikai dolog hogy kinek mennyi és hogyan. Lehet edzeni + kardiózni ezerrel de csak ha egészségesebb étrenddel párosítod akkor lesz eredmény.
  Ha edzel de mondjuk esténként ugyanúgy nasizol és kajálsz kidurranásig akkor bizony nem lesz változás. Legfeljebb a közérzeted javul és az erőnléted az edzésektől, de sajnos a zsír még megmarad.
  Nekem az a tapasztalatom hogy folyamatos sport vagy edzés mellett ha kevesebb zsírosabb ételt viszek be (hal/csirkehús) viszont töbször eszem kisebb adagokat rengeteg gyümölccsel és rostban gazdag zöldséggel az azért megtette a hatását úgy fél év elteltével voltam elsőnek elégedett amikor a tükörbe néztem. Én mondjuk súlyzóztam és fekvőtámaszoztam folyamatosan. Fekvőtámasz majdnem mindennap este. heti 3 vagy 4 alkalom 2 órás súlyzós edzés, mell/hát/váll/kar/láb. És oda figyeltem az étkezésre is. Csak, Így ment le 16 kg fél év alatt. Ez sajnos ilyen.

 39. Anna /

  Kedves Ildikó!

  1 éve szültem ikreket. A szülés után, amikor újra elkezdtem hasizomgyakorlatokat végezni, azt vettem észre, hogy mikor megfeszítem a hasizmom, a köldökömnél és felette be tudom nyomni az ujjaiamat, mintha ott “szét lenne válva az izmom”. Korábban biztos, hogy nem ilyen volt. Mennyire rendellenes ez és mit lehet vele tenni?
  Köszönöm!

  • Ildikó (EdzésMester)

   A hasizmok szétválása a szülés velejárója. A két oldali hasizmokat összekötő szövet megnyúlik (főként a terhesség utolsó heteiben). Amíg a hasizmok szét vannak válva, addig nem javasolt semmiféle megerőltető hasizomgyakorlat! Vannak gyakorlatok, amiket végezhetnél, ám nem szeretném őket ajánlani, mert rendkívül fontos a helyes gyakorlatvégzés, és egyedül otthon ez nem biztos, hogy menni fog (és ha nem megy, akkor sérved lehet, vagy akár ronthatsz is a helyzeten). Éppen ezért gyógytornásszal, fizikoterapeutával lenne érdemes a hasizmot erősíteni, aki tisztában van a szülés utáni hasizomproblémákkal. (Egyébként a szülés előtti hasizom erősítés jelentősen csökkenti a szülés utáni hasizomproblémákat és a sérv kialakulásának kockázatát. Amúgy a szétválás a szülés után néhány napon/héten belül elvileg kezelhető szintre szűkül, de akár egy évig is megmaradhat. Ha viszont a két oldalsó hasizomcsoport közötti távolság riasztóan nagy, érdemes vele orvoshoz fordulni minél hamarabb!

   Én magam amúgy nem vagyok orvos, úgyhogy ha még így egy év elteltével is érzed a távolságot, akkor meglehet, hogy érdemes orvoshoz fordulni, hogy ez mennyire normális. Elvileg 1 év után el szokott múlni, de van, akinél fennmarad. Az, hogy a te esetedben ez normális-e vagy sem, így látatlanban biztosan nem próbálnám eldönteni. :-)

 40. Lakos Gábor /

  Most akkor hány felülést kell csinálni naponta? Olyan 10-12 kilót szeretnék leadni, ez nagyrészt a hasamon van. Mennyi felülést csináljak? Lábemelés is jó?
  Köszi.

 41. Mira /

  Kedves Ildikó!

  Nekem egyetlen egy problémám van.Fenék,mell,comb,ezekkel semmi gond az tökéletes ezekből egyáltalán nem akarok fogyni.De egyszerűen a pocakom gömbölyű de nincsen zsírpárnám sem,hogy is fogalmazzak pl: ismerőseim azt mondják a pocakod olyan mint aki most van az 5 hónapban :/ Mindenki mondja h minden testrészem jó csak hasra kéne alkotnom valamit.Az lenne a kérdésem,hogy mit tehetek ez ügyben? Előre is köszönöm válaszát :) Tisztelettel Mira

  • Ildikó (EdzésMester)

   HA a zsír a probléma (mert egyáltalán nem biztos, akkor egyszerűen csak fogyni kell. :-) A fogyás folyamatában pedig előbb-utóbb a hasadról is leadsz. Mondjuk ha olyan vagy, mint aki az 5. hónapban van, és valóban a zsír a probléma (amit ugye így látatlanban nem tudunk), akkor az azt jelenti, hogy magas a zsigeri zsírod. Az veszélyesebb, mintha egyszerűen csak a bőr alatti zsírod lenne sok. Én leginkább heti 1-2 ellenállásos, és 2-3 változó intenzitású kardió tréninget javasolnék, egy kis kalóriadeficittel nyakon öntve. :-)

   De érdemes lehet egy felmérést csinálnod, mert nem kizárt az sem, hogy nem a zsigeri zsírod magas, hanem egyszerűen csak rendkívül gyengék a hasizmaid, és így nem tudják megfelelően feszesen tartani a hasadat, és a belső szerveidet. Bár ilyennel viszonylag ritkán találkozni. Szülésen túl vagy már?

   • Mira /

    Kedves Ildikó!

    Nem még nem szültem!Magam sem tudom miért de komolyan semmi problémám nincs csak ez a pocak ha fogynom kellene akkor pipa szár lábaim lennének,mellem nem lenne,fenekem sem.Most pont jó alakom van csak ez a pocak ne lenne!Írtam és küldtem képet facen.Bízom abban hogy így könnyebben tud tanácsot adni.Tisztelettel Mira

    • Ildikó (EdzésMester)

     Mira! Sajnos továbbra sem derül ki számomra, hogy itt tényleg zsírról van-e szó, vagy esetleg valami olyan dologról, ami nem az én szakterületem. Esetleg orvoshoz is érdemes lenne elmenni vele, mert az ilyen felállás (minden normális, de a has olyan, mintha terhes lennél) ritka.

     Ugyanakkor, ha zsír (és ez továbbra is egy nagy “ha”), akkor a jó hír, hogy normál zsírcsökkentő fitnesz tervvel gond nélkül leadható. Ráadásul, ha ennyire aránytalanul zsírosodsz, akkor egyrészt nem kell félned attól, hogy máshol vékonyabb leszel, mert máshol ezek szerint nincs is rajtad igazán zsír. :-) Ha pedig mégis túlvékonyodna némely testrészed, akkor azt lehet egy kis izomépítéssel kompenzálni. Ha több az izom, akkor a zsírleadás miatt elvékonyodott láb sem lesz majd vékony. :-) Persze a mellekről sajnos ezt nem lehet elmondani. Ha az laposodik a zsírleadás okán (és ez megeshet), akkor azon semmilyen edzés nem segít. De továbbra is kérdés, hogy valóban zsírproblémával állsz-e szemben…

  • Melinda /

   Nagyon kivancsi lennek Mira valaszara, ugyanis pontosan ugyanaz a problemam, mashol tokeletes de a hasam kiallo, ha belegondolok hogy mindenhonnan fogynom kell hogy a hasam lapos legyen akkor mashol csontos leszek, amugy a cikk nagyon tetszik.

 42. Kriszti /

  Kedves Ildikó!

  Nekem egy fogamzásgátlótól jött fel 15 kiló és bár lefogytam (168 centi vagyok és jelenleg 52 kiló, 37 éves), a derekamon,hasamon lóg a háj. :( Ha állok, még nem olyan gáz ha kicsit be is húzom, kifejezetten vékony vagyok. Ülésnél már csúnyán látszó,megmarkolható a felesleg. De lehajolok szó szerint csüngő kötényhasam van, kész rémálom. Pedig s méretű ruhát hordok… Ilyenkor mi a teendő? Egy másik kérdés: ér valamit a kavitációs zsírbontás? (Vagy bármilyen helyi módszer az orvosi zsírleszívást leszámítva? Az sajnos nagyon drága.) Mit tehetnék, hogy újra feszes legyen a hasam és ne hasson rá így gravitáció? Köszönöm a segítséget.

 43. Ayla /

  Kedves Ildiko!
  Korulbelul 3 honapja kezdtem evezogepezni (szulinapomra kertem,az eddigi leghasznosabb ajandekom :D), latom szepulni az izomtonusokat, ha nagyon ramjon az ehetnek este, inkabb levessel,folyadekkal probalkozom, nem szalonnaval. De. Az etkezesi szokasaimbol nem szeretnek leadni, mert ha visszaallok, ujra hizas lesz a vege. Nagyon sok gyumolcsot, zoldseget eszek, sot, legtobbszor, ha hust keszitek,meg azt is grillezem. Viszont,mig bar nagyon lassan latom a fogyas jeleit, a hasamon es a derekamon egy centi sem megy le, “gyomorbol” latszik a valtozas,de lejjebb sajnos nem.Heti 5 nap 20 perc evezogepezest sikerul osszehozni,valtozo intenzitassal (200 huzas erosebb fokozaton, 200 gyengebben…stb). Hogyan tudnam elosegiteni a tovabbi fogyast, ugy, hogy munka utan ne kelljen negy orat a gepen szenvednem? (20 percig is alig tudom magam ulve tartani :D) Remelem nem kerdeztem butasagot es elnezest az “ekezetlensegert”.

  • Ildikó (EdzésMester)

   Nem kérdeztél. Az első kérdésem, hogy pontosan hogyan edzel? Mit jelent nálad a változó intenzitás? Hogy néz ki egy edzésed? A második már inkább megjegyzés: ha jó az edzés, és mégsem fogysz, akkor bizony még mindig túl magas a kalóriabeviteled. A fogyáshoz egy kis kalóriadeficit kell. Ha a mérleg szerint nem fogysz néhány hétig az edzés elkezdése óta, az belefér, ám ha már 3 hónapja nem fogysz, akkor vagy az edzésed nem megfelelő, vagy az étkezésed vagy (ami a legvalószínűbb, hogy) mindkettő. Csökkentsd szép lassan a kalóriabeviteledet, amíg meg nem indul a fogyás.

   Ha azonban a mérleg szerint egyre kevesebb a testtömeged, akkor aggodalomra semmi ok, előbb-utóbb a hasadon is apadni kezd majd a zsír. A testünk genetikai program alapján tárolja és fogyasztja el a zsírt. Tehát nem kizárt, hogy a hasadon levő zsírhoz ragaszkodik a leginkább (ez amúgy férfiaknál nagyon jellemző). De ha fogysz, előbb-utóbb onnan is fogyni fogsz. :-)

   • Ayla /

    Koszonom a valaszt. No vagyok,mellesleg, ha ezt elfelejtettem volna irni. A kaloriabevitelem szinten valtozo, attol fugg,epp mit dogozom. A korulottem levok szerint (akik nem neznek minden nap, mint en magam a tukorben :D )Nem novok (azaz nem indult el a rettegett zsir ala izmosodas)de kisebb sem leszek, viszont mindenhol latszik a “formasodas”. Centivel kezdtem el merni magam,a merlegben nem bizom (ha hat helyre allitom, hat sulyt dob ki)es harom het alatt 3 centi ment le a csipon levi zsirretegbol, ami a hasam mellett a masodik nagy ellensegem. Nem tudom, hogy ez nagyon jo vagy atlagos, de igy, hogy merem ket-haromhetente a centiket es latom a valtozast,mar nem aggodom. Sok turelmet kivanok a kommentelokhoz, a hozzaszoloknak pedig egeszseges merteku fogyast!

 44. Hermann Ildikó /

  Tudnál nekem adni tanácsot hogy hasról hogyan tudok fogyni,és hogy tudom ezt izommá alakítani,nekem két gerincműtétem volt Németországba 1992,és 1995-ben,mert gerincferdülésem volt,és sokáig jártam gyógytornára….és itthon sokat tornázom,én 157 cm vagyok..és 53 kg….és 42 éves vagyok….egy kis felesleg van a hasamon ami engem zavar!Édesanyám 52 kg volt 3 gyerek után,édesapám sem volt elhízott,a családban senki sem volt túlsúlyos!Én régebben vékony alkat voltam,és még hasam sem volt,de valószínűleg sok édességet ettem.Itthon kitartóan edzek,labdát, 2 kg-os súlyzót,rudat,és gumit használok,30-45 perces tornákat végzek!Mit egyek hogy közbe ne koplaljak,mert utána meg nagyon éhes vagyok,napi 2-3 liter vizet iszik meg!Szeretném ha tudnál nekem tanácsot adni ezzel kapcsolatba!

  • Ildikó (EdzésMester)

   Hát, sajnos zsírt izommá alakítani nem lehet. :-( És ahogy a cikkben megfogalmaztam, lokális zsírégetés sincs. Egyébként 42 évesen és 157 cm magassággal az 53 kiló nem hogy nem hangzik rosszul, de kifejezetten jónak mondható. :-) Ha ennek ellenére mégis elégedetlen lennél, akkor a mozgásnál az a kérdés, hogy mit csinálhatsz a két gerincműtéted után (amit innen távolról nem szeretnék megállapítani). Esélyes, hogy kerékpározni kerékpározhatsz, ez esetben kerékpáros változó intenzitású edzést jó lenne beiktatni úgy, hogy nem hagyod el azokat a tornákat, amiket már most is csinálsz és/vagy csinálhatsz. A koplalást én sem javaslom, de ha valaki fogyni szeretne, akkor egy 10-15%-os kalóriadeficit javasolt. De azért nem árt, ha tudod, hogy az az egy-két kiló makacs zsír, ami a hasadon található, azért olyan makacs, mert szükség van rá. :-) Le lehet ugyan adni, de a leadásához is keményen meg kell dolgozni, és ahhoz is, hogy lent is maradjon. :-)

 45. Mimi /

  Kedves Ildikó!
  Talán Ön tud segíteni. A férjem 45 éves, nagydarab. A magasságához képest is elhízott. Súlyt nem tudok mondani, mert mérlegre nem áll, de szerintem a mérleg nem is tudná megmérni. Kb. március óta heti minimum 6 alkalommal hol kardioedzést végez, hol súlyzós edzést. Minimális szénhidrátot visz be, napközben igyekszem neki sok zöldséget, sovány húst, felvágottat, virslit, tojást csomagolni, este hat után már nem eszik, esetleg valamilyen gyümölcsöt, meg tejsavó fehérjét iszik. A mozgásos tevékenységek előtt L-carnitint használ.Már nagyon sajnálom őt, mert a sok mozgás nem hoz eredményt! Vagyis láthatót nem. Az erőnléte sokkal jobb lett: márciusban még 10 perc kardio is nehezen ment, most 10 km-t teker le, ha jól tudom a nevét intervallumedzéssel. Súlyzós edzésnél több az ismétlésszám, jóval nagyobb a súlytömeg. Minden nap más izomcsoportot dolgoztat meg, izomcsoportonként 3-4 féle gyakorlattal, minimum 1 órán keresztül. Valamit azonban rosszul csinálhat(unk), mert ennyi munkával olvadni kellene a kilóknak, de sajnos nem így van.
  Segítséget kérek, mit változtassunk, hogy eredménye legyen!

  • Ildikó (EdzésMester)

   Kedves Mimi!

   Először is, ha a férjed nem áll mérlegre, akkor honnan derül ki, hogy nincs eredménye a sok edzésnek? Mert így leírás alapján itt már tényleg kellene súlyban változásnak lennie. Amit leírsz, és ha tényleg már március óta kitartóan csinálja, akkor teljesen jó úton halad. Egy 45 éves férfi esetén még kell, hogy olvadjanak a kilók. Ugyanakkor, ha tényleg úgy érzitek, hogy nincs eredmény, akkor íme néhány dolog, amit érdemes megcsinálni:

   1) Először is naplózni kéne az étkezését. Pontosan miből mennyit eszik. Ehhez eleinte használhatsz egy kis digitális konyhamérleget is (ami pár ezer forintért beszerezhető), de kis idő múlva már szemre is meg tudod majd mondani, hogy mennyi az annyi. Mondjuk érdemes lenne egy hétig naplózni a teljes étkezést és mindent, de mindent beleírni (ha tehát megeszik egy müzliszeletet tízóraira, akkor azt is)! Kalóriadeficit mellett ugyanis nem létezik, hogy nincs fogyás, ez fizikai képtelenség. Az viszont elképzelhető, hogy rosszul van megbecsülve az, hogy mennyi kalóriára van szüksége egy nap. Több adatból (magasság, derék, nyak, csípő, születési dátum) meg lehet állapítani egy kiindulóértéket, ahonnan érdemes elindulni. Azoknak az embereknek, akik huzamosabb ideig el voltak hízva, az átlagos testalkatú társaikhoz képest sajnos alacsonyabb a kalóriaigényük (még edzés mellett is, sőt, fogyás után is az marad!). Vagyis: egy ilyen ember adott súly megtartásához kevesebb kalóriát vihet be, mint egy hasonló testsúlyú ember, aki korábban viszont nem volt elhízva.

   2) Egy vérképet érdemes csináltatni, hogy nincs-e a TSH szintjével probléma. Az szintén befolyással lehet az anyagcsere sebességére (vagyis a napi kalóriaszükségletre is).

   3) A súlyzós edzéseknél heti háromszor érdemes edzeni, és minden nap átmozgatni a teljes testet, lehetőleg komplex gyakorlatokkal. Ugyanakkor, ha az étkezése kalóriatöbbletes (akkor izmosodni fog a zsírréteg alatt, így látványra nem lesz változás). A bontott edzések nem neki valók, hanem kifejezetten már haladó, nagy izomzattal rendelkező profi testépítőknek. Ha maximalizálni akarja az edzésnapokat, akkor páros héten háromszor (kedd, csütörtök, szombat), páratlan heteken pedig négyszer tud edzeni (hétfő, szerda, péntek, vasárnap), így gyakorlatilag mindig minden másnap edz. De ennek csak akkor van értelme, ha bírja, nincs túledzés, mert különben hiába edz, nem lesz meg az intenzitás.

   4) Ami a kardióedzéseket illeti, 10 km-t nem nagyon lehet intervallumedzéssel letekerni. Vagyis lehet, de az intervallum edzés csak akkor hatékony, ha magas intenzitású. A magas intenzitású intervallumedzés azt jelenti, hogy rövid, maximális intenzitású szakaszokat váltják kicsit hosszabb közepes intenzitású szakaszok. Egy ilyen edzést (bemelegítéssel és levezetéssel együtt) kb. 15-20 percig lehet csinálni. A többi már csak mismásolás. És mivel az ilyen intervallum edzés anaerob, itt is fennáll a túledzés veszélye. Heti háromnál többször nem javasolt csinálni. Lehetőleg azokon a napokon, amikor éppen nincs súlyzós edzés. Egy ilyen edzés a következőképpen nézhet ki:

   a) 5p bemelegítés (közepes intenzitású tekerés)
   b) 30 mp maximális intenzitású tekerés
   c) 60mp közepes intenzitású tekerés
   d) a b-c lépések 3-6-szori ismétlése (eleinte elég háromszor ismételni, később lehet többször, 6-nál többször felesleges, mert ott már túl fáradt az ember ahhoz, hogy tartani tudja a objektív intenzitást)
   e) 5p levezetés (közepes intenzitású tekerés)

   Itt lehet még azt megcsinálni, ha tényleg nagyon elszánt a férjed, hogy az intervallum edzés után letekeri a 10km-t is közepes intenzitással. A közepes intenzitás azt jelenti, hogy szapora a pulzus, szaporán szedi a levegőt, de még tudna akár beszélni valakihez. A maximális intenzitás pedig azt, hogy úgy teker, ahogy csak tud, ha lehet akkor nehéz fokozaton. Itt nagyon magas a pulzus, zilálni fog, és ha jól csinálja, akkor nem tudna beszélni sem a légszomjtól. Persze egy ilyen edzésterv bevezetése előtt azért érdemes egy orvosi vizsgálatot is kérni, esetleg kardió stressztestet, hogy pontosan tudjátok, hol van a határ.

   Összegezve: egyik nap teljes testes súlyzós edzés, másnap intervallum (és/vagy 1-1,5 óra közepes intenzitású kardió). De hetenként legalább egy pihenőnapot érdemes beiktatni, vagyis ha így csinálja a párod, akkor súlyzós edzést kizárólag hétfőn, szerdán és pénteken csinálhat, kedden, csütörtökön és szombaton pedig a kardióedzés (magas intenzitású intervallum és/vagy 1-1,5 óra közepes intenzitású kardió), vasárnap pedig pihenés. Azonban figyelni kell, hogy nem edzi-e túl magát! Íme a jelek, hogy ez a helyzet: alvászavarok, fásultság, állandó fáradtság, rossz közérzet, ingerlékenység. Ez esetben ki kell hagyni 4-5 napot, és kicsit kevesebb volumennel folytatni az edzést.

   5) Ha gondolod, akkor eljöhet egy felmérésre, ahol megnézzük a testzsírszázalékát, és át tudom nézni a naplózott étkezését, és egyéb tanácsokkal is szolgálhatok. Erre itt tud jelentkezni: Állapotfelmérés/Konzultáció

 46. Dorina /

  Kedves Ildikó!
  Nagyon hasznosnak találom a cikket és a hozzászólásokból is olvastam párat, de igazán nem tudom mi is vonatkozna rám a következő kérdés tekintetében. Mit csináljak ahhoz hogy az alhasamról (derék alatti rész nálam a zsíros) lefogyjak és a test más területeire izmot építsek (pl:comb, fenék, has)? 17 éves lány vagyok kb 160cm és 52kg. 48-50kg körüli súly jó lenne, ennek az eléréséhez mennyi időre van szükség?
  Köszi: Dorina

  • Ildikó (EdzésMester)

   Így látatlanban nehéz megmondani. :-) De mivel fiatal vagy, ezért neked még viszonylag gyorsan jöhetnek az eredmények, és mivel a súlyodból ítélve nincsenek étkezési problémáid, nagyon oda sem kell figyelned. Persze ez attól is függ, hogy milyen eredményt szeretnél elérni. Így látatlanban azt mondanám, hogy ha semmit sem csinálsz másképp, de eljársz heti háromszor edzeni (ellenállásos edzést), és az az edzés megfelelő, akkor 6-9 hónap alatt különösebb megerőltetés nélkül is látványos eredményeket érhetsz el. Persze nem árt magad fényképezni havonta, hogy pontosan össze tudd hasonlítani az eredményt a kiindulóponttal, és ne kelljen a memóriádra hagyatkozni. Az ugyanis sokszor megcsal minket. :-)

   Két kilót fogyni persze ennél jóval gyorsabban is lehet. Az akár egy hónap alatt is meglehet, ha odafigyelsz. Sajnos az izomépítés lassú dolog. Ott a 6-9 hónap az gyakorlatilag a legkevesebb, amiben gondolkozni lehet. De mint írtam, fiatalon még minden gyorsan megy (relatíve). :-)

 47. Dániel /

  Tisztelt Ildikó! Nekem az lenne a kérdésem, hogy én fogynék is egy kicsit (5-6 kg súlyfeleslegem van) de a vállamra, és a hátamra izmosodni szeretnék. Rendszeresen sportolok heti 5-6 alkalommal (úszás, triatlon edzés keretein belül, futás, valamint TRX, ahogy időm engedi). Az etkezésemből mit kellene hanyagolnom. Valószínű itt van probléma. Mik azok amik engedélyezettek? Válaszát előre is köszönöm

  • Ildikó (EdzésMester)

   Az a helyzet, hogy az izmosodáshoz kalóriatöbblet kell, a fogyáshoz pedig deficit. A kettő együtt egy kicsit fából vaskarika. Nem mondom, hogy nem lehetséges, hogy a test a zsírt használja kalóriatöbbletként az izom építéséhez, csak 1) ez nem túl hatékony (tehát csak hosszú idő alatt tud megvalósulni), 2) csak speciális esetekben (pl. kórosan elhízott személyeknél) lehetséges. Vagyis ha izmot akarsz építeni, akkor a leggyorsabb módja, hogy heti három megerőltető ellenállásos edzés mellett kalóriatöbblettel, de megfelelően étkezel, és lenyeled a békát, hogy valamelyest tovább fogsz zsírosodni – jóllehet a zsírarányod nem fog (jelentősen) megnőni. Ha ez nem opció, akkor először a helyedben leadnám az 5-6 kilót, majd utána kezdenék izmot építeni, hiszen úgy pszichésen sem gond, hogy ismét rád megy egy kis zsír. Aztán a tömegelés ideje alatt feljött zsírt a tömegelés végén szimplán leadod. :-) Az étkezés egyszerű: sok fehérje (hús, tojás, halak), kb. napi 1.5g fehérje kellene testtömegkilogrammonként. Szénhidrátból is sok kell, úgy kb. 50-55%-a a napi kalóriabevitelednek. Ezeket érdemes nagyobb részben zöldségekből (nyers és párolt) és lassan felszívódó szénhidrátokból, kisebb részben pedig gyümölcsökből fedezni. A móka kalóriákat (édességek, stb.) és a gyors szénhidrátokat (tészták, stb.) érdemes elfelejteni. A fennmaradó 20% az a zsír. Ennek nagy része a fehérjeforrásokból fog jönni, egy részét pedig be lehet vinni olajokból (pl. oliva olaj), vajból (abban is kisütheted a húsokat) de akár tényleges zsírfogyasztásból is (bár gyanítom, hogy külön zsírbevitelre nem lesz szükség, ám ha mégis, akkor lehet). A tojásban egyébként elég sok a zsír. A lényeg, hogy leginkább telítetlen zsírokat kell fogyasztani (a 20-ból 13-15%). Ilyenek lehetnek az olivaolaj, mogyoróolaj, olajos magvak zsírjai, halak húsában található zsírok, stb. Valamivel kisebb mértékben fogyaszthatsz telített zsírokat (a 20-ból 5-7%). Ezek többnyire (de nem minden esetben) állati eredetűek, tehát a szárnyasokban, a disznóhúsban, a marhahúsban, a tojásban megtalálható zsírok. A transzsírokat pedig érdemes messziről kerülni. Ezek legtöbbször a hidrogénezett növényi olajokban találhatóak. A természetben ritkán fordul elő, csak a feldolgozás révén könnyű létrehozni.

 48. Anna /

  Üdv.
  Én egy 14 éves lány vagyok, aki le akar fogyni.
  Ennek oka: Több hónapja nem vagyok megelégedve a kilommal, hasam nagy, combom is.
  60kg-m vagyok és ez szerintem nem egézséges.
  Kb.2hete kezdtem el a fogyókurát. :)
  Ebben szeretnék tanácsot kérni, hogy hogyanis lehetne pár kg.leaddni.

  Válaszukat Várom Köszönöm :(

 49. Lulu /

  Kedves Ildiko!

  Nekem az a problemam a mindenhonnan fogyassal, hogy alapvetoen vekony vagyok. Ilyen az alkatom. Emellett izmos is vagyok, hiszen nagyon sokat sportoltam. Sportolok manapsag is, de mar nem versenyszeruen. Viszont a derekam vastag, mindig is az volt. Teljesen egyertelmu, hogy a megoldas a mindenhonnan fogyas, de akkor tul sovany leszek.

  Ebben az esetben mi a megoldas?

  Koszonom:
  Lulu

  • Ildikó (EdzésMester)

   Semmi. :-) Az alkatát azért mindenki el kell fogadja. Ha nem vagy túlsúlyos, sőt, kifejezetten izmos vagy, csak nincs darázsderekat, akkor ott csak el kell fogadni, hogy ezt osztotta a gép (genetika). Ha fiatal korodban is vastag volt a derekad, akkor pláne nincs mit tenni. Idős korban ugyanis inkább vastagszik. Még akkor is, ha a testzsírarányunkat szinten tartjuk.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kismama torna: Mozgunk és mégsem fogyunk | Kismamadiéta Blog - [...] az edzésmester is mondja: Egy hosszú távon is megtartható, nem megterhelő kalóriadeficites állapotot kell [...]

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.