fogyókúra, alakformálás, edzés, fitness

Fogyókúra átverések

10+1 pont,
hogy könnyebben felismerd a fogyókúra átveréseket

Fogyókúra átverések

Mostanság sok olyan levelet kapok, ami arról szól, hogy mit gondolok erről vagy arról a termékről. Ilyenkor mindig megnézem, hogy miről van szó. Nem nagyon szeretek más üzletébe belekontárkodni, de azért néhány dolog van, ami szakértőként meglehetősen szúrja a szemem.

Mivel az összes nevet, terméket vagy szolgáltatást nem tudom egyenként kielemezni, ezért úgy döntöttem, hogy adok egy 10 (+1) pontos csekklistát, amit mindig átnézhetsz, ha ilyesmibe botlasz. Tudom, hogy a csodákban hinni, mindenki szeret, de ez a lista segít, hogy az átveréseket könnyebben azonosíthasd.

Ha bármikor egy olyan termékbe botlasz, ami gyanúsan jó és túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg tényleg gyanús, és valóban nem is igaz. Szóval mielőtt ilyen termékekre vagy szolgáltatásokra adnád ki a nehezen megkeresett pénzedet, mindig gondold át a következőket, nehogy csak utólag legyél okos:

1. „Sohasem volt könnyebb lefogyni diétázás és edzés nélkül! Az “X” termék mindezt lehetővé teszi!”

Könnyű fogyásNézzünk szembe a valósággal! (Minél hamarabb megteszed ezt, annál gyorsabban érhetsz el valós eredményeket.) A tartós fogyás erőfeszítést, energiát és időt igényel. Nincsenek kiskapuk és rövidebb utak. Ha van rengeteg ablakon kidobható pénzed és még több türelmed, akkor csak a remény kedvéért persze kipróbálhatsz minden olyan terméket, ami csodaszerű eredményeket ígér mindenféle erőfeszítés nélkül, de ha mélyen magadba nézel, te is tudod, hogy nincs ilyen és csak egy csodára vágysz.

Tudd, hogy ha egy ilyen terméket veszel, nem csak a pénzed, hanem az önbizalmad, és az abba vetett hited is csökken, hogy valaha képes leszel eredményeket elérni és lefogyni. Több olyan kuncsaftom is volt, akivel azért nem dolgoztam tovább, mert mindig minden csodaterméket megvett, de nem volt hajlandó a tanácsaimat megfogadni és betartani azt, amit mondok neki. Mondanom sem kell, hogy az eredmények mindig elmaradtak az ígéretektől, miközben a személyiségük és a hitük a saját képességeikben folyamatosan romlottak. Ha rám hallgatsz, az ilyen ajánlatokat kihagyod.

Fogyókúra titok2. „Rájöttem a titokra! Claudia Schiffer (ide behelyettesíthetsz bárkit, akik irigylésre méltóan jól néznek ki, pl. hollywoodi sztárok, fitnesz világbajnokok, testépítők, olimpikonok, stb) is ezt a csodaszert használja!”

Először is, minden sztár (beleértve Claudia Schiffert is), aki jól néz ki, a saját bevallása szerint is napi több órát tölt testedzéssel egy olyan orvosokból és személyi edzőkből álló csapat felügyelete mellett, akiknek forintban havi milliókat fizet azért, hogy megfelelő tanáccsal lássák el és így formában maradhasson.

És még így is ott vannak a profi világítási szakemberek, a profi fotósok és a számítógépes képmanipulálás, amivel egy képen vagy egy felvételen emberfelettien széppé varázsolható szinte bárki. Ha nem hiszed, csak keress rá olyan képekre, amik smink, világítás, profi fotós és számítógépes képmanipulálás nélkül mutatják be a „meseszép” sztárokat.

De másképp fogalmazok. Gondolj bele. Ha Claudia Schiffer is azt a terméket használja, és az nem igényel erőfeszítést, és a termék használata tényleg BIZTONSÁGOS, és az élelmezésügyi hatóságok is minden gond nélkül engedélyeznék, akkor hogy lehet, hogy nem kapható minden sarki fűszeresnél?

Amerikában a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) felmérése szerint nagyjából 31% a kórosan elhízottak (!) aránya. Figyelem, ez nem a túlsúlyosak aránya, hanem a kórosan elhízottaké. A túlsúlyosak aránya nagyjából 65%-os. Magyarországon „csak” 18-20% körül van a kórosan elhízottak és 60% környékén a túlsúlyosak aránya (a túlsúlyosak között már ott vannak a kórosan elhízottak is).

Ha valóban lenne egy termék, ami ezt pikk-pakk megoldja, akkor nincs az a pénz, amiért ne érné meg az egész világon azt teríteni. Biztos lehetsz benne, hogy a nyugati világ egyik legnagyobb problémáját oldaná meg vele a termék gyártója, a cég tulajdonosa pedig pillanatokon belül a világ leggazdagabb embere lehetne.

Nem furcsa, hogy az ilyen termékeket mégis „titokként”, eldugott weboldalakon vagy rossz minőségű postai reklámanyagokon árusítják? Ráadásul, ha jobban utána nézel, nem ritkán kiderül, hogy a csodaszer valójában csak rendkívül egyszerű anyagot, például zöld tea kivonatot vagy valami gyümölcsből kinyert egyszerű, de jelenleg divatos anyagot tartalmaz.

Még valami ezzel kapcsolatban. Ha veszed a fáradtságot, különösen az angol oldalaknál (az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban már kötelező sokmindent kiírni, különben az ottani fogyasztóvédelmi hatóság komoly bírságokat szabhat ki rád) az apróbetűs résznél találhatsz elbizonytalanító dolgokat. Például láttam ilyet: „These statements have not been reviewed by the UK Department of Health.” (Vagyis az oldalon szereplő állítások valóságtartalmát az Egyesült Királyság Egyészségügyi hatóságai nem ellenőrizték). A döntést rád bízom, de jobb, ha mindennek utána nézel.

3. „Gyors fogyás. Akár 10 kiló egy hét alatt!”

Gyors fogyásSzeretnéd formába rázni magad a jövő heti osztálytalálkozódra? Vagy nyakadon a nyár, és jó lenne strandra menni, és szeretnéd, ha irigyelnének? És ehhez le kéne adnod hirtelen 10-15 kilót?

Nos, olyan termék – ahogy azt eddig is említettem – ami gyorsan, hatékonyan és biztonságosan lefogyaszt, egyszerűen nem létezik.

Ahhoz, hogy tartós legyen a fogyás, elsősorban a zsírfeleslegedet kell leadni. Ha kikötözlek egy fához és nem eszel semmit, ha csak folyadékon (pl. turmixokon, stb.) élsz, persze hogy fogyni fogsz. De súlyos árat fizetsz majd érte, ebben biztos lehetsz. (Ennek az élettani hátteréről az előző modulokban már olvashattál).

A tested valahonnan kiszedi belőled azt az energiát, amire szüksége van az életben maradáshoz, és szomorú vagy sem, először a nagy energiaigényű izmokat fogja leépíteni. Ha nem juttatsz be az alapenergia szükségletednek megfelelő energiát, akkor biztosan így lesz, és hiába eszel csak fehérjét, ez nem védi meg az izmaidat. Sőt, még egy kicsit ront is a helyzeten, mivel a fehérje energiává alakítása alapvetően rosszabb hatásfokú, mint a szénhidráté vagy a zsíroké.

Ahhoz, tehát, hogy tartós legyen a fogyás, zsírt kell fogynod, és ebből – megfelelő életmóddal – hetente fél-egy kilót tudsz leadni (extrém túlsúlynál talán kicsit többet is, de ha fontos az egészséged, én a helyedben én ennyivel számolnék). Ennyi az egészséges és tartható mérték. Sajnálom, ha ezzel elrontottam a napodat, de ez a szomorú valóság. :-)

4. „Fogyj le ezzel a termékkel és soha többé nem kell majd diétáznod!”

lustaságHát, nézzük az egyszerű élettani realitást. Ha több energiát viszel be, mint amennyit egy nap elégetsz, különösen, ha nem megfelelő formában viszed be az energiát, akkor hízni fogsz. Ha kevesebb energiát viszel be, mint amit elégetsz, akkor meg fogyni fogsz. Ha jóval több energiát viszel be, mint amennyit egy nap elégetsz, akkor nagyon hízni fogsz, és ha jóval kevesebb energiát viszel be, mint amennyit elégetsz – és most jön a sokkoló biológia – akkor is hízni fogsz!

Lehet, hogy kilóban kevesebbet mutat majd a mérleg, de a zsírarányod észbontó mértékben megnövekszik (feltéve persze, hogy nem dolgozod fizikailag halálra magad, mert akkor inkább a bordád fog kilátszani). Simán lehetsz alultáplált úgy is, hogy közben 30-40%-os a testzsír arányod!

A diéta szó a görög diaita szóból származik, ami életmódot jelent. Nem kúraszerű, káros időleges kalóriamegvonást, hanem életmódot. Ha le akarsz fogyni, és szeretnéd, hogy ez tartós legyen, akkor ahhoz olyan életmódot kell kialakítanod, ami ezt lehetővé teszi. A tartós vagy végleges optimális zsírarány fenntartása pedig folyamatos munkát igényel. Igaz, a fenntartás már nem nagy erőfeszítés, de mégis erőfeszítés.

Ha azt hitted, hogy le tudsz fogyni úgy, hogy utána soha többé ne kelljen semmit sem csinálnod, hát… akkor jobb, ha mihamarabb leszámolsz ezzel a téveszméddel. Én most 50 éves vagyok. De általában 35-40-nek néznek. Bevallom, szerintem közelről jobban látszik a korom, de ez maradjon kettőnk között. :-)

Mivel az életstílusom szerves része a testmozgás és az egészséges táplálkozás, nekem már nem nagy munka az alakom fenntartása, de akkor is munka. Ha ez nem tetszik, inkább mondj is le a fogyásról. Sokkal jobban fogod magad érezni, hiszen akkor úgysem magadért akarod a dolgot.

5. „Végre itt egy módszer, ami mindenkinél kivétel nélkül működik!”

Nem tudom te hogy vagy vele, de én személy szerint még nem láttam olyan ruhát, ami mindenkire jó lenne. A testzsír csökkentő „fogyókúrás” módszerek kicsit olyanok, mint a ruhák. Személyre kell szabni őket. Mindenkinek mások az egészségügyi körülményei, problémái és más az életstílusa is. A „mindenkinek jó” termékek biztosan nem működnek mindenkinél.

6. „Bármit ehetsz és még úgy is fogyni fogsz, ha az “X” terméked szedet közben!”

Anti diétaA fogyás, de különösen a testzsír-csökkentés (ami végső soron a célod kell legyen) ésszerű étkezésen alapul. Nem koplaláson, nem zabáláson, hanem ésszerű mennyiségű, minőségű és összetételű ételválasztáson.

Itt visszautalnék a 4-es pontnál írott élettani alapvetésekre. Ha a mozgásodhoz képest túl sok kalóriát viszel be, szedhetsz akármit, nem fogsz fogyni. Az egyetlen dolog, ami fogyni fog, ha ilyen terméket vásárolsz, az a pénztárcád.

7. „Tudományosan bizonyított, az orvosok ajánlásával!”

OrvosLáttam már olyan terméket, amiről csupa hazugságot állítottak. XY orvos fedezte fel, és az Egyesült Államokban már mindenki erről beszél, stb., stb. Aztán hamar kiderült, hogy senki sem beszél róla, pedig az A4-es szóróanyag már évek óta kering itt Magyarországon is.

Ha bármi ilyenbe botlasz, a következő kérdéseket érdemes minimum feltenni (és ezeknek érdemes utána is nézni):

 • Milyen módszerekkel folytatták le a kutatást, és hol található a bizonyíték?
 • Volt-e humán tesztelés vagy csak egereken/patkányokon tesztelték az anyagot?
 • Mekkora volt a mintavétel? 5 alanyon végezték a tesztelést vagy 5,000 alanyon?
 • A kutatási eredményeket publikálták-e bármilyen neves szakmai folyóiratban, és ha igen, melyikben? A publikálásra érkeztek-e reakciók, és ha igen, milyenek? Itt megjegyezném, hogy a „publikálásra vár” kifejezés jelentheti azt, hogy valahol le van adva, de azt is, hogy sosem volt és nem is lesz publikálva. A tudományos életben bármilyen kutatási eredményre írhatom azt, hogy „publikálásra vár”.
 • Milyen orvos ajánlja? Általános orvos (pl. ilyen a körzeti orvosod)? Belgyógyász? Sebész? Kutató orvos? Bőrgyógyász? Milyen orvos? Létezik egyáltalán ez az orvos?

Ha ilyesmibe ütközöl, mindig nézz utána a részleteknek. Az OÉTI-nél egyébként érdeklődhetsz minden ilyen termék után (www.oeti.hu), sőt, mintát is leadhatsz náluk ezekből a termékekből. Keresd a kapcsolat / ügyfélszolgálat részt az oldalon a pontos címekért.

8. „Hihetetlen tudományos áttörés!”

Kell erről írnom? :-) Ez nagyon jól hangzik, hiszen folyamatosan folynak kísérletek a tudomány szinte minden területén. De egy valamiben biztos lehetsz: ilyen csodaszer nem létezik. Mutass egy embert, akinek egy ilyen csodaszerrel sikerült lefogynia és mutatok ezret, akinek meg nem!

Ha hihetetlen tudományos áttörésről hallasz, és az nem folyik a rádióból, tévéből, nem beszélnek róla pozitívan olyan szakértők, akik nem érdekeltek sem a termék elterjedésében sem pedig az eltűnésében, akkor legjobb, ha azonnal hátat fordítasz minden ilyen ajánlatnak.

Mindegy, hogy milyen élettani folyamatokat próbálnak számodra meglovagolni, biztos lehetsz benne, hogy nem bontják ki az igazság minden részletét, hiszen nem áll szándékukban.

A legjobb példa erre a 90-es évek nagy ígérete, a leptin. A leptin csillapítja az éhségérzetet. Ezt kezded termelni, ha sokat eszel. Igen ígéretesnek tűnt, sokan hitték, hogy tényleg ez lesz „a” csodaszer, a túlsúly probléma pedig évek alatt meg fog szűnni. Aztán hamarosan felfedezték, hogy a túlsúlyos emberekben jóval magasabb a leptinszint, és mégsem működik.

Hogy miért? Mert leptinreszintencia alakul ki. A mai napig léteznek olyan cégek, termékek, amelyek a leptint csodaszerként állítják be, és jóval nagyobb hatást tulajdonítanak neki, mint amekkora hatása valójában lehet.

9. „Az X termék blokkolja a zsírfelszívódást / a szénhidrát emésztését / a kalóriák beépülését!”

Ez is aranyos, de még nincs olyan varázsszer, ami a zsír, a szénhidrát vagy a kalóriák felszívódását, megemésztését vagy beépülését megakadályozná úgy, hogy abból neked semmi gondod ne származzon. Arról nem is beszélve, hogy mindhárom tápanyagra (fehérje, zsír és szénhidrát) szüksége van a szervezetednek. Nyilván nem véletlenül.

10. Előtte/Utána mágia

előtte utánaAz előtte/utána képek jók. Ha valós eredményekről van szó, ez egy jó módja annak, hogy bemutassa, milyen eredményeket lehet elérni egy termékkel vagy egy módszerrel és így bizalmat építsen benned. Ha úgy érzed, hogy megfogtak a képek, minden esetben nézz utána a termék engedélyszámának és az OÉTI-nél érdeklődj a termék után.

Különösen ha angol oldalakra kerülsz, szintén a látható, de sokszor a háttér színéhez nagyon hasonló színnel kiírt apróbetűs résznél találhatsz ilyesmiket: „Models and images used on this page may not be users of this product.” (azaz az oldalon használt képeken szereplő személyek nem feltétlenül használják az itt reklámozott terméket). Magyarországon ennél valamivel rosszabb a helyzet, ugyanis itt bárki feltehet akármilyen előtte-utána képet, és hozzáírhat valamit anélkül, hogy kiírna bármi ilyesmit. Nem azért, mert ez nem fogyasztóvédelmi ügy, hanem azért, mert ugyan ki jelentene egy ilyen esetet, amikor éppen az „Igen, végre megtaláltam a csodaszert!” örömmámorban van. Jobb tehát vigyázni ezekkel. Ha az előtte-utána képek valóságtartalma sehogyan sem bizonyítható, akkor bizony nyugodtan gyanakodhatsz és jobb óvatosnak lenned.

+1. / 11. „Teljesen biztonságos”

Ez is egy azon üres szóvirágokból, ami arra hivatott, hogy ráharapj a dologra, és vásárolj. Vajon miért van az, hogy azoknál a termékeknél, amelyek teljesen biztonságosak, sehol sem emelik ki, hogy biztonságos? Nyilván mert egyértelmű. Ezt olyankor szokták kiírni, amikor – ismét csak – valami olyan jónak tűnik, hogy az emberben azonnal felmerül a kérdés, hogy ez vajon biztonságos-e.

Rengeteg olyan terméket vontak ki a piacról vagy nem engedélyeztek, amelyek jónak tűntek (bár a csodaszertől még ezek is távol álltak), de komoly kockázat merült fel a termékkel kapcsolatosan. Az elhízásnak is vannak egészségkockázatai, de biztosan nem érdemes egy olyan kockázatra lecserélni, ami talán visszafordíthatatlan károsodást okoz a szervezetedben.

Csak hogy egy példát említsek. Egy időben nagyon népszerűek voltak az efedrin alapú fogyasztószerek. Az efedrin egy olyan teljesítménynövelő szer, ami emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, és a termogenikus hatásának köszönhetően fogyaszt.

A legnagyobb efedrin alapú étrend-kiegészítőket gyártó cég, a Metabolife „biztonságosnak” hirdette a termékét, miközben eltitkolta a hatóságok elől a hozzá beérkező több mint tizenötezer negatív mellékhatásról szóló panaszokat. Ezek között voltak enyhébb panaszok (alvászavar, álmatlanság), de volt a szer hatására kialakult súlyos szívprobléma is (ezek ráadásul nem ritkán minden előjel és tűnet nélkül hirtelen eszméletvesztéshez és halálhoz vezettek). Mivel a szer eladása sok százmillió dollár profitot jelentett a Metabolifenak, nyilván nem szívesen hozta volna nyilvánosságra a szer használatával járó súlyos egészségkockázatokat.

Mára az efedrin tartalmú szereket az Egyesült Államokban betiltották, és itt Magyarországon is tiltott drognak számít. Az meg csak hab a tortán, hogy a kutatások gyors és látványos, de kizárólag rövid távú fogyást tudtak kimutatni, ami hosszú távon nem volt tartható. Vagyis rövidtávon öröm, hosszú távon pedig rosszabb egészségügyi helyzetben vagy, és még fizettél is érte. Nem jó.

Összegzésképpen csak a lényeg. Nincs csodaszer. A fogyás képlete egyszerű:

Ésszerű étkezés + Egészséges testedzés = Tartós eredmény

A tartós fogyást az életmódod átalakításával teheted fenntarthatóvá. Az életmódod átalakítása csak eleinte nehéz, a fenntartása már annál könnyebb, és ez biztosítja, hogy nem csak a testsúlyod, de a testzsírarányod, a kondíciód és az egészséged is szinten maradjon. Tudom, hogy az egészségről történő hosszú távú gondolkodás és gondoskodás sokkal nehezebb, mint csodaszerekben reménykedni, de a tudomány jelenleg állása szerint és az eddigi hétköznapi tapasztalatok alapján is azt mondhatom, aki mást állít a fogyásról, a diétáról és a fogyókúrákról, az vagy ismerethiányos, vagy hazudik, vagy nem bontja ki az igazság minden részletét.

Ha gyanúsan jó termékről olvasol, ne hidd el mindig a reklámozó szavát, csak mert jó lenne hinni a csodákban. Inkább mindig kérdezz utána. Fordulj nyugodtan az OÉTI-hez, ha bizonytalan vagy. Ha meg megvettél egy terméket, akkor nyugodtan küldd el az OÉTI-hez bevizsgáltatni, néhány ilyen eset után úgyis rájössz, hogy nincsenek csodák. Persze remélem ez a kis összeállítás segít, hogy legalább Te ne gyarapítsd a fogyókúra átverések áldozatainak hosszú sorát. :-)

További szép napot!

Ildikó

Edzésmester


Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.


218 hozzászólás

 1. Tiszeker Róbert /

  Az elkeseredett fogyni vágyó aki már sok sikertelen fogyókúrán
  túl is, csak a vágya maradt meg, sajnos az még a szalmaszálba is
  szeretne megkapaszkodni, és a sok becstelen üzletember pont ezt
  használja ki. Nem csak a csodaszerekről van szó,de természet-
  gyógyásznak mondott egyének is hasonló csoda csábításokat hirdetnek. A hivatalos orvoslás pedig nem törődik vele, csak azt
  tudják hajtogatni fogyjon le, de hogy hogyan azt Ők sem tudják.
  Tulajdon képen csak az a segítség ha vannak ilyen Ildikok akik
  megpróbálják helyes irányba terelni a rászorulókat.

 2. Sziasztok!Szerintem aki igazán fogyni akar,annak kemény diétát,és mellette rengeteg mozgást kell végezni.

 3. A bogyoktól nem lehet lefogyni,csak a kemény diétától.

 4. Bandi /

  Sajnos, az átverésekkel kapcsolatosan egyet kell, hogy értsek. Vannak azonban dolgok, amik, ha kismértékben is, de segíthetnek az embernek, persze nem az 1 hét 10 kiló elérésében, de könnyebbé tehetik az életet, segíthetnek abban, hogy kevésbé érezze magát éhesnek az ember, vagy ne vágyjon annyira az édességre. Ezek azonban nem csodabogyók, hanem régóta ismert módszerek. (pl. egy gusztusos fürt szőlő (vigyázat mert sok a cukor benne) az édességek (csoki stb) iránti vágyat csökkenteni (nem megszünteti, csak csökkenti) tudja. Vagy aki szeret tv nézés, beszélgetés közben nassolni, valamit rágcsálni ropi, vagy kekszek helyett rágcsálhet csíkokra vágott sárgarépát, almaszeleteket stb.
  Ezek a módszerek azonban csak arra jók, hogy átsegítsenek nehéz pillanatokon, (később már nem igényled), de nem fog egy dekát sem fogyni velük.

 5. barna /

  KEDVES ILDIKÓ hetek óta olvasom a cikk jeidet és nagyon tecenek, be is fizettem de sajnos azóta nem tudtam belépi.Kérlek egy telefonszámot vagy valamilyen segítséget adjál.Elöre is köszönöm. .ui.nem értek a géphez.

 6. cili /

  Ildikó
  Soha nem szedtem és nem is foglalkoztatott ez a téma,biztosan bennem van a hiba nem voltam elég kitartó,de most elhatároztam, hogy elérem a célom.
  üdv: cili

 7. Gergő /

  Végtelenül hálás vagyok Ildikó asszonynak, hogy ezeket az információkat megosztotta velem, igyekszem észben tartani a leírtakat.

 8. Szedlák Bálint /

  Pár éve a párom rábeszélsére kiprobáltam egy ilyen készitményt. Két honapig szedtem,de semmi eredmény nem volt.Késöbb saját ötlettöl vezérelve ,csökkentettem az elfogyasztott ételek mennyiségét és elkezdtem többet mozogni,uszni, biciklizni,gyalogturázni.Ez a modszer elkezdett müködni.Azota csak is az akaratomban és kitartásomban bizok,és nem a csodaszerekben.Mindenkinek ezt ajánlom.Csodák általában csak a mesékben vannak!

 9. T.N.Joli /

  Párom nagyon bízik a zöld kávéba,vita téma nálunk a csoda szerek.Én mindig azt mondom neki,hogy mozgás nélkül nem lehet tartós fogyást elérni.Eddig is ezt vallottam,csak eddig nem tudtam,hogy fogjak hozzá.Ildikó segített ebben.

  • Ildikó (EdzésMester)

   A zöld kávé a 2013-as év “csodaterméke” a fogyókúrás piacon. Amerikában általában egymást váltják a “csodatermékek”, mert mindig szükség van valami újra, amit vásárolhatnak azok, akik munka és odafigyelés nélkül, kényelmesen a TV előtt lehetőleg SuperSize chips-et majszolgatva szeretnének modell alkatra szert tenni. A nyers (értsd: nem pörkölt) kávébab úgy került a figyelem középpontjába, hogy 2012-ben egy bizonyos Joe Vinson egy 16 fős mintán (igen, 16 fő), végzett egy kísérletet a zöld kávé étrend-kiegészítő gyártója MEGRENDELÉSÉRE! Joe Vinson egyébként kémikus, és sem ő, sem pedig a kutatótársai soha azelőtt nem végeztek fogyással és elhízással kapcsolatos kutatásokat, nem is ez a szakterületük, és a cikket is egy olyan szaklapban jelentették meg, ahol nincs valós tudományos kontroll. A kísérlettel pedig számos probléma merült fel, ezek a következők:

   1) Nincs megadva semmiféle kiválasztási kritérium. Azaz nem tudjuk, hogy miért pont 16 személy, és hogy milyen elvek mentén választottak be, vagy utasították el valakit. Egy jó kutatásban elég részletes infót kapunk arról, hogy mi alapján lehetett valaki résztvevő vagy mi alapján utasították el őket. Ha ez nincs meg, valójában semmit sem tudunk a résztvevőkről, így értelmes következtetéseket sem lehet levonni a végén. Így a kiválasztási kritériumok hiánya eleve gyengít minden állítást.

   2) Noha a publikáció nevében szerepel a “dupla vak teszt” fogalom, a kísérlet maga nem teljesíti annak kritériumait. Minden résztvevő 6 hétig magas dózisú, aztán 6 hétig alacsony dózisú, végül 6 hétig placebót kapott. A résztvevők három csoportra lettek osztva, a csoportok közötti különbség a dózis sorrendjében volt. A gond az, hogy a magas dózisnál és a placebónál 3, az alacsony dózisnál viszont csak 2 tablettát kellett beszedniük naponta. Tehát azt mindenki (még a résztvevő is!) tudta, hogy mikor van alacsony dózison.

   3) A kísérletben az étkezés monitorozása “önbevallás” alapon ment, és abból is a legrosszabb fajta: az emlékszel-e, hogy mit ettél hétfőn. :-) Ugye nem kell rávilágítanom, hogy ez milyen súlyos problémákat vet fel az érvényességgel kapcsolatosan. :-) Főleg, ha ezt összevetjük azzal, hogy még a kísérleti alanyok is tudták, hogy mikor vannak az alacsony dózisú időszakban.

   4) Ha megnézzük a publikációban a súlycsökkenés mértékét, akkor azt láthatjuk, hogy semmi összefüggés nincs a magas dózisú időszak és a fogyás között. A legtöbbet mindhárom csoport az első 6 hétben fogyott, függetlenül attól, hogy akkor éppen placebón, alacsony dózison vagy magas dózison volt-e. Az egyik csoport az első, placebo fázis alatt sokat fogyott, aztán a második, magas dózis fázis alatt szinte semmit, végül az alacsony dózis fázis alatt egy keveset. A másik csoport a kezdeti magas dózis alatt sokat, majd az alacsony dózis alatt egy keveset, végül a placebo alatt hízott. Az utolsó csoport pedig az alacsony dózis alatt sokat, a placebo alatt semmit, a magas dózis alatt keveset. Bár a számok összességében azt mutatják, hogy a magas dózis alatti fogyás a legnagyobb, azt jelentősen befolyásolja az, hogy az egyik csoport hízott a kísérlet végén, a placebo alatt. Mivel nem ismertek a kiválasztási és a csoportbeosztási kritériumok, ezért nem tudhatjuk, hogy nem azok lettek-e a placebo végű csoportba beosztva, akiknek a legnagyobb problémájuk volt a jojó hatással, és akik a pszichológiai profiljuk miatt hajlamosak a visszaesésre. Nagy az elfogultság kockázata. :-)

   5) A résztvevők mind enyhén túlsúlyosak, de ehhez csak BMI van megadva (ami pusztán a magasság és a testtömeg arányszáma). A BMI igazából nem mond semmit: egy túlsúlyos BMI tartományban levő ember lehet egyszerűen izmos is, úgy, hogy alig van rajta zsír. A releváns adat a zsírszázalék lett volna, ám a tanulmányban nem ezt használták. Ez minimum gyanús. Ráadásul, még BMI alapján sem voltak igazán elhízottak, maximum az enyhén túlsúlyos kategóriába tartoztak. Ez amúgy pont az a kategória, amibe egy nagyobb izomzattal rendelkező személy is beleeshet.

   6) A kísérlet egy indiai kórházban, Bangalorban, egy étrendkiegészítő gyártó megrendelésére végezték. A kísérleti protokollt (értsd a teljes folyamatot) sosem vizsgálta át egyetlen kutatási etikai bizottság sem, ami minden komolyan vehető kutatásnál alapvető. Az USA-ban van egy külön testület, ahová a komoly kutatások teljes protokollját beküldheted, és ahol megnézik, hogy a kutatási protokoll megfelel-e a tudományos normáknak. Ezt egyébként pont azért hozták létre, mert rengeteg kutatás megrendelésre történik, és a megrendelőnek sokszor érdeke a kutatás valamilyen kimenetele. Az érdekellentét miatt ezért szükséges egy tudományetikai bizottsági vizsgálat. Nyilván ennek a megléte sem garancia semmire, de a hiánya egyenesen gyanús. :-)

   Ehhez már csak hab a tortán, hogy a zöld kávéban vizsgált hatóanyag a pörkölt, fekete kávéban is benne van. :-) Azt nem tudom, hogy mit hoz a jövő, de hogy eddig minden csodaszerről és csodagépről kiderült, hogy semmi sem úgy van, ahogy állítják, az biztos. A legjobb esetben kis mértékben segítik a zsírcsökkentést HA egyébként annak feltételei adottak (azaz alacsonyabb a kalóriabevitel, és van testmozgás). A legrosszabban pedig kifejezetten ront a helyzeten. Arról nem beszélve, hogy a testzsírarány nem csak önmagáért való dolog. Az alacsony testzsírarány egy bizonyos fokú fittséget feltételez. Nyilván minél magasabb a fittségi szint, annál alacsonyabb a testzsírarány is. A fittség nélkül viszont az egész csak kozmetikai önámítás. :-)

 10. hédi danó /

  Amiről nem írtál, remélem figyelmesen olvastalak!?, a pénz visszafizetési garancia. Kíváncsi lennék rá küldött e már valaki vissza bármilyen ” csodaszert”, és visszakapta e a pénzét!?

 11. Kedves Ildikó!
  Teljesen egyetértek Veled a cikkben leírtak igazak. Nem mintha én végigpróbáltam volna őket, legfeljebb elolvastam, Málnaketon, amit az orvosok is használnak… ananász, Adopis, tényleg van “pénzvisszafizetési garancia”, erre mondják “jó bornak nem kell cégér”…Aztán káposztaleves, meg CLM. Sehol mozgás, kalóriacsökkentés, életmód változtatás, vitaminok,nyomelemek stb. pótlása, ami pedig a hirtelen fogyást illeti, az szerintem nem egészségtelen, hanem egyszerűen életveszélyes lehet… Olyan, mintha hirtelen mindent megvonnánk magunktól, vitamint, zsírt, édeset, fehérjét, nyomelemeket, ez pedig a szervezet olyan fokű megszorítása, ami elgyengüléshez, immunrendszeri gondokhoz, emésztési betegségekhez (gyomor hirtelen összezsugorodása-savak maradnak=fekély,de min. reflux)bélbetegségek, cukorgondok stb. vezetnek. Elég, ahogy írtad a lassú, ám biztos fogyás, hiszen a kilók sem egyik pillanatról a másikra rakódnak ránk, annak is idő kell, hogy lemenjenek, és még a bőrt sem viseli meg annyira, meg a hajat, körmöket stb.Na meg attól függ, kinek milyenek a genetikai adottságai, a szokásai, a munkája, a betegségei…stb.
  Ez a véleményem, és teljesen osztom a Te véleményedet.Nekem 2 év alatt sikerült 22,5 kg-ot leadnom, és ezt is kicsit gyorsnak találtam. Viszont most kell vigyáznom, mert a változókor, na meg a pajzsmirigy betegségem nem könnyítik meg a helyzetemet, kicsit hullámzik a súlyom, na nem nagyon, 1-2-3 kg max., de mégis óvatosnak kell lennem, mert észrevettem, ha feljön 1-2 kg, nehezebben megy le, mint eddig. Ezért aztán jobb szakemberhez fordulni. Egyébként kérdezném, mennyi az ideális BMI-zsír-izom arány? Én ebből a BMI-t tudom az 21, a derekam 74 cm, a csípőm 88 cm. 164 cm és 58 kg vagyok.Így az almatípushoz tartozom állítólag, tehát arra kell vigyáznom, hogy a hasamra ne rakódjon zsír.Hipertóniám is van, beállítva, ami nem mindig egyenletes, szapora a pulzusom is (pm.miatt), voltam vastagbéltükrözésen, a beleim nem vmi jók a terhességektől, így a napi WC járatok is összekeveredtek ,kissé IBS gyanűs,de eszem a magokat, a rostokat, a folyadékot, a natúr joghurtot élőflórásat, olajokat, (len,kendermag,mák,szőlő magőrlemény), de kicsit küszködök. 6 után már nem eszem.Mit ajánlanál nekem? Válaszodat köszi, bocsi a kicsit hosszúra nyúlt levélért, de nem tudtam rövidebben előadni.

  • Ildikó (EdzésMester)

   Az “ideális” értékek függenek a kortól, a nemtől, és persze attól is, hogy kinek a besorolását nézzük. :-) Esetedben ezek kb a következők:

   BMI normálértéke minden esetben (kortól, nemtől, rassztól függetlenül) 18,5-25. Azt tudni kell, hogy a BMI pusztán a magasságod négyzetének és a testsúlyodnak az arányszáma, így ez mond a legkevesebbet a testalkatról. Neked ez 21,56, tehát benne vagy bőven a normál tartományban.

   Derék csípő arány egy nő esetében 0,8-ig normális. Neked ez 0,84, ami már jelzés értékű, azt jelzi, hogy a hasi elhízás kockázata fennáll, ám ezzel, ahogy írod, tisztában is vagy. Amúgy a hasi elhízásnak is két fajtája van: a bőr alá rakódó zsírréteg, bár nem szép, messze nem olyan ártalmas, mint a belső szervek közé rakódó zsírréteg. Az előbbi inkább rezgő hasat jelent, ahol a zsírréteg nagyját meg tudod fogni a bőrrel együtt, míg az utóbbi inkább hordóhasat.

   A zsírarány egy 40-50 év közötti kaukázusi nő esetén kb. 27-33% között mondható átlagosnak, 22-27% között pedig fittnek. A leírtak alapján te pont a kettő között vagy valahol (azaz az átlagos legeleje és a fitt legvége környékén), ám pontosan ezt mérés nélkül nehéz megmondani, és az adatok, amiket megadtál csak egyféle értékelhető becslési módszert tesznek lehetővé. A szerint 26.32% a zsírarányod.

   Ami a 6 utáni étkezést illeti, annak nincs igazán jelentősége. Az igazi jelentősége annak van, hogy összesen mekkora a napi kalóriabeviteled. Mivel a kalóriafelhasználás eléggé egyedi, néhány nehezen hozzáférhető eljáráson kívül nem lehet pontosan megállapítani, hogy mekkora a kalóriaszükségleted. De megbecsülni lehet. A te esetedben ez kb. 1,380-1,450 kcal. Innen már csak próbálgatással jutsz tovább. Ha ennyit viszel be naponta, és hízol, akkor lassan csökkenteni, ha pedig fogysz, akkor lassan növelni kell a bevitt mennyiséget. Ha pedig huzamosabb ideig egy sávban mozog a súlyod, és nincs hosszú távú fogyás vagy hízás, akkor pont megfelelő a kalóriabevitel. :-)

   A hullámzó súly teljesen normális. Egy-két kiló hullámzást ugyanis rengeteg dolog okozhat: több-kevesebb folyadékbevitel, milyen élelmiszert fogyasztottál, és az mennyire gyorsan vagy lassan szívódik fel, éppen mennyit ettél aznap, mikor méred magad, mikor voltál utoljára WC-n, stb. Emiatt tehát nem kell aggódnod.

 12. Erzsi /

  Szia Ildikó! Örömmel olvasom a leveleidet,sok ismeretlen információt is tartalmaznak számomra,amit elfogadok és egyben köszönöm is,mert nem olvashatok máshol ilyen őszinte és minden magyarázattal alátámasztott leveleket.A fogyókúrás csodaszerekről röviden:soha nem próbáltam nem is fogom nem csak az áruk miatt, ahogy leírtad az biztos,hogy egészségtelen már nem hiszek a mesékben.A testmozgás és a jól beállított étrend a fontos azt hiszem el.Köszönöm, sok sikert a további munkádhoz. Üdv: Erzsi

 13. Erzsi /

  2014/06/09 a hozzászólás dátuma.

 14. Hetti /

  Kedves Ildikó, mindig szívesen olvasom soraid, néha egy szó vagy egy történet eddig mindig “megfogott”. A diéta szó jelentésén soha nem gondolkodtam, de eddig sem érdekeltek a csodaszerek, de remélem ezután sem. A komoly és fontos dolgokat sem ingyen, se munkanélkül nem adják (persze vannak szerencsés csillag alatt születettek, akiknek is biztos megvan a maguk baja). Egy hónapja járok edzésre, piszok nehéznek tűnnek egyes feladatok, de szerintem az utóbbi egy hónapban többet mosolyogtam, jobban aludtam és újra érzem, hogy élek. Szerény “tapasztalat” alapján de eddig azt érzem, hogy minden nappal jobb lesz, aki bozonytalan, javaslom minél előbb vágjunk bele az edzésbe, mert hamarabb éri el a kítűzött célt.

 15. Hajni /

  Kedves Ildikó! A témához kapcsolódóan szeretném megkérdezni, mi a véleményed az EMS technológiával végzett edzésről (speedfitness)? Az általad kidolgozott alakváltó programba beilleszthető? Köszönöm! Hajni

  • Ildikó (EdzésMester)

   Hajni, először is szögezzük le, hogy az EMS technológia speciális mozgásszervi korlátozásokra lett kitalálva. A többi már csak marketing a lusta embereknek. :-) Ha idős vagy és/vagy olyan mozgásszervi, ízületi problémáid vannak (akár természetes okokból, akár baleset miatt), ami miatt kifejezetten ellenjavallt a terheléses mozgás, akkor az ilyen terápia segíthet az izmok mozgatásában. Ha viszont csak azért akarod csinálni, mert könnyű, és fogyni szeretnél, akkor nem javaslom. Tök mindegy ki mit mond, a zsírt nem lehet valakiről leelektrostimulálni. A tárolt zsírt csak metabolizálni lehet (azaz fel kell használni). Nem véletlen, hogy az EMS gépek fogyókúrákkal történő reklámozását az FDA nem engedélyezte, mivel nincsenek rá bizonyítékok, sőt pont az ellenkezőjére vannak. Az EMS edzéssel felhasznált kalória ugyanis elhanyagolható. Hiába képes Az edzés jóval többről szól, mint az izmok önkéntelen összehúzódása. A kalóriaégetés egy komplex rendszerben valósul meg, ahol a szív és érrendszer, az idegrendszer és az izommozgás együttesen éri el a kívánt hatást. Az EMS tréningnek meg van a maga helye (főleg fizikoterápiában, de bizonyos esetekben – magas szinten, ahol a legkisebb különbség is számít – akár kiegészítésként a tréning része is lehet, bár a hatékonysága ezeknek is vitatott, de ez már hit kérdése), de semmiképpen sem helyettesíti az edzést, és szinte semmit sem tesz hozzá a fogyáshoz. Az EMS komoly hátrányai funkcionális szempontból: az aerob rendszert (izmok oxigénellátottsága, szív és érrendszer, stb.) egyáltalán nem edzi, ahhoz tényleg edzeni kell. Az izommozgás irányítottságát (vagyis az akaratlagos izommunkavégzést) egyáltalán nem javítja. Nem sokat segít a test funkcionális edzésében (vagyis hogy bizonyos komplex mozgásokat könnyebben végezz el). Túl kevés izmot tud megmozgatni, azokat sem funkcionális értelemben. Ha pl. felhúzod magad, akkor rengeteg izom vesz részt a mozgásban különböző mértékben. Némelyek a fő munkát végzik, némelyek stabilizálnak. Az EMS-nél csak néhány izom dolgozik. Másik probléma, hogy kizárólag az összehúzódás fázist edzed az izomnál. Megkapja az elektromos sokkot, és erre válaszul “ész nélkül” összehúzódik, majd megszűnik az elektrostimuláció, és azonnal elernyed. Ez kb. olyan, mintha felemelnél egy súlyt, majd megnyomnánk rajtad egy kikapcsológombot, és leejtenéd a súlyt, és összeesnél. Egyértelmű, hogy a második résznél nincs edzés vagy adaptáció. Normál edzésnél mind az összehúzódás, mint az ernyedés az edzés része, az izom dolgozik és ellentart mindkét fázisban. Teljesen természetellenes a hirtelen összehúzódás, majd elernyedés. Ilyen mozgást a természetben nem nagyon végez a test. Összegezve: az EMS bármilyen edzésbe beilleszthető kiegészítésként. Nem teljesen hatástalan, de hogy egy tényleges erőkifejtéssel járó edzést nem helyettesít, az biztos. Az EMS foglalkozások legnagyobb előnye egyébként abban rejlik, hogy az alanyok jóval hajlamosabbak lesznek többet mozogni, akár edzeni is, és jobban odafigyelnek az étkezésre is. Emiatt persze lesznek eredményeik, amiket az EMS-nek tulajdonítanak. :-)

 16. Dömötör Andrea /

  Nekem egy kérdésem lenne belevághatok 13 évesen is?

  • Ildikó (EdzésMester)

   Megfelelő felügyelettel és kellő körültekintéssel bármilyen korban el lehet kezdeni. A testedzésnek (amennyiben helyesen és ésszel csinálják) kizárólag pozitív élettani hatásai vannak.

 17. éci /

  Nincsenek csodák!!!
  Mozogni és diétázni kell ésszel!KITARTÁS a kulcsszó!A kilók sem két hét alatt keletkeztek,ne akarjunk egy hét alatt 10 kilót fogyni!!!!
  Ha sikerül is eredményt elérni NEM lesz tartóóós!

 18. Szonja /

  Kedves Ildikó! Én is nagyon kedvelem az írásaidat. Hasznosak, mert információ-gazdagok. Úgyhogy nagyon köszönöm, hogy hozzáférhetőek!

  Nekem azzal van problémám, hogy mióta nézegetem mit, mennyit eszem, furcsa felfedezést tettem: iszonyú sok szénhidrátot fogyasztottam, de ha odafigyelek, akkor az tud az ajánlott szint alatt maradni. Fehérjéből gyakorlatilag nem tudok elegendőt enni, ha nem iszom fehérjeporos italt. Na és a zsír… hát hiába minden odafigyelés, az állandóan rengeteg. Mondjuk duplája az ajánlottnak…
  173 centi vagyok, 66 kiló – örökmozgó, egy kis párnával a deréktájon :) Mennyire gáz ez a túlzott zsírbevitel? Egészségtelen? Ha a javasolt kalóriamennyiségen belül maradok, akkor a zsírmennyiség még meggátolhatja az alakformálást? Nem eszem zsíroskenyeret, meg körömpörköltet, de a rántottát a sárgájával együtt készítem….
  Ja és ÁLLANDÓ rághatnékom van… Mielőtt néztem volna a kalóriát, olyan turmixokat csináltam, amik kb 3000 kalóriát tartalmaztak! Tényleg! Mandulával, mindenféle magokkal, zabpehellyel… Tehát kérdésem: a zsírbevitel (ha jó zsír :) – mondjuk) mennyire ártalmas, ha sok?

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.