fogyókúra, alakformálás, edzés, fitness

Gondolj magadnak egészséget!

Avagy egy érdekes kísérlet bemutatása a kapunyitásra

 

Többek kérésére ígéretem szerint most indítok egy új csoportot. Nyilván már tudod, hogy nem sok csoport indul évente, mivel az új alakváltókat hónapokig kell figyelemmel kísérni és segíteni. A cikk végén lesz egy link, amivel a megrendelőoldalra juthatsz, ám előtte hadd osszak meg veled egy érdekes kísérletet, amiről nemrégiben olvastam.

A kísérlet

Alia Crum és Ellen Langer a Harvard Egyetemen egy izgalmas kérdést tettek fel. Köztudott, hogy a mozgás bizonyított módja a vérnyomás-csökkentésnek. Alia és Ellen viszont arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a pozitív hatásnak mekkora része placebo, azaz mennyit köszönhetünk az elme erejének. Ennek kiderítéséhez több mint nyolcvan különböző szállodákban dolgozó szállodai takarító segítségét vették igénybe.

Ezek a takarítók átlagosan napi tizenöt szobát takarítottak ki, szobánként hozzávetőlegesen 25 perc alatt. Elmondhatjuk tehát, hogy fizikailag eléggé aktívak voltak. Nyilván nem végeztek olyan munkát, ami szisztematikusan és megfelelő arányban mozgatja át az izmaikat, de a vérnyomás kérdésében ez nem is lényeges. Alia és Ellen úgy spekuláltak, hogy ugyan fizikai aktivitásuk magas volt, a résztvevők ezt mégsem így élték meg. A kutatók úgy gondolták, megnézik mi lesz, ha ezen változtatnak, és tudatosítják a résztvevőkben, hogy a munkájukkal járó mozgásnak milyen előnyei vannak.

Két csoportra osztották tehát a résztvevőket. Az egyik csoportnak részletesen elmondták a fizikai aktivitásukkal járó előnyöket. Megbecsülték, hogy mennyi kalóriát égetnek egy szoba kitakarításával. Elmondták például, hogy 15 perc ágyazás kb. 40 kalóriát használ fel, ugyanennyi porszívózás már 50-et, de ha ugyanennyi ideig suvickolják a fürdőszobát, akkor azzal már 60-nál is több kalóriát égetnek el.

Mindenkinek kiosztottak egy lapot, amire a legfontosabb adatokat nyomtatták a takarítási munkájuk pozitív hatásairól. Hasonlóképpen, a személyzeti pihenőbe is kifüggesztették ezeknek az információs lapoknak a nagytestvérét.

A másik csoportnak ezzel szemben pusztán általánosságokban mondták el, hogy a mozgás jó, de semmiféle konkrétumot (pl. az elégetett kalóriák mértékét) nem osztottak meg velük. Ezek után mindenkivel kitöltettek egy életminőség tesztet, ami a munkájukon kívüli életüket és életminőségüket mérte fel. Mennyit mozognak még a szabadidejükben, milyen ételeket esznek, dohányoznak-e, mennyi kávét, alkoholt, vizet isznak, stb., valamint mindenkinek felmérték az egészségi állapotát is. Ez lényegében azt jelentette, hogy lemérték a vérnyomását, a testtömegét, testzsírszázalékát, derék-csípő arányát, valamint a testtömeg indexét.

Alia és Ellen legközelebb egy hónap múlva jelent meg, hogy újból mindenkivel kitöltesse az életminőség tesztet és újból végigcsináltassa az egészségfelmérést is. Ezek alapján a következő meglepő felfedezést tették:

Egyik csoportnál sem változott a munkahelyen elvégzendő munka mennyisége. Nem változott a résztvevők életmódja sem. Aki az előző tesztfelvételnél dohányzott, az most is dohányzott, aki akkor ivott, az most is ivott, és az étkezési szokásaik sem mutattak változást. Ez derült ki az életminőség tesztekből. Az egészségfelmérő tesztek azonban egészen másról tanúskodtak.

Azok, akiknek pontos tájékoztatást nyújtottak a munkájuk során elégetett kalóriákról, jelentősen fogytak. Javult a testtömegindexük, a derék-csípő arányuk, és ami fő, javult a vérnyomásuk is! A másik csoportnál azonban ilyen változások nem voltak megfigyelhetőek.

Az eredmény

A kérdés tehát, hogy mi okozta a pozitív egészségügyi változást az első csoportban? Alia és Ellen úgy véli, hogy mindez kizárólag az elmének, azaz orvosi nyelven a placebónak köszönhető. A résztvevőknek elmondták, hogy mivel jár a munkájuk, ezzel elhitették velük, hogy egészséges életet élnek, és a hitükhöz igazodott a testműködésük is.

Számos pszichológiai kísérlet létezik, amely bizonyítja, hogy a várakozásunk (a hitünk) befolyással van a valóságos eredményeinkre. Egyes kísérletekben alkohol-mentes, de alkoholosnak hitt italokat fogyasztók lerészegednek, vagy kiütnek, ha azt hiszik, hogy betegek, stb. Ezek mind érdekesek, ám először kutatták azt, hogy vajon a tudatunk mennyire van hatással egy ilyen erősen fizikai dologra, mint a testedzés.

Alia és Ellen az eredményeiket a Psychological Science-ben publikálták. Természetesen a fogadtatás vegyes volt, és a kísérlet mindenképpen ismétlésre szorul, de egy valami biztos: ha a tudatunk segít minket, az sosem árthat.

A most induló Edzésmester Alakváltó Programban felhasználjuk ezt az erőt!

Természetesen a Te esetedben nyilván nem csak a vérnyomáscsökkentés a cél, hanem egyfajta általános erőnlét és az arányos izomterhelés is. Mert nem csak az számít, hogy fogysz-e, hanem az is, hogy milyen alakod lesz a fogyás után. Ha pedig kifejezetten izmot szeretnél építeni, akkor gondolom az arányos izomterhelés szükségességét már meg sem kell említenem.

Büszkén vállalhatom, hogy a tudati résszel az Alakváltó programban nem lesz gondod. Nem csak a motiváció, hanem a legnagyobb szakmai körültekintéssel összeállított és folyamatosan polírozott edzésprogram is gondoskodik arról, hogy biztosan tudd: az Alakváltó Programmal biztos az eredmény.

Meglehet, hogy nem az én programom a legkönnyebb. Meglehet, hogy én nem mondom azt, hogy neked nincs felelősséged, és hogy minden magától megy majd. De ha én ötvenen túl két év alatt el tudtam érni, hogy most nyáron háromszoros magyar kajakbajnok legyek (ahogy arról a múlt héten írtam), akkor abból nyilván sejthető, hogy én nem az a típusú „edző” vagyok, akinek csak a szája jár. Bár ezt, mint régi olvasóm már nyilván amúgy is tudod. Éppen ezért is vállalok 28 napos pénzvisszafizetési garanciát az Alakváltó Programra!

Használd hát fel az őszi időszakot arra, hogy a nagy téli ünnepekre felpörgesd az anyagcserédet, és a jövő évet már fitten kezdd. MOST van lehetőséged csatlakozni az Alakváltó Programba.

Próbáld ki, és mint eddig mindig, ha úgy érzed, ez mégsem neked való, 28 napod van, hogy ezt tudasd velünk. De úgyis jó lesz. Tudom, mert akiről tudom, hogy aktívan csinálja, az tartósan zsírból fogy, ellentétben a különböző közkézen forgó fogyókúrákkal, ahol a fogyás jelentős része izomból történik. Ráadásul mindezt úgy, hogy én is és számos sorstárs is segíti az eredményességet a közösségi oldalunkon. És ha nem fogyni kívánsz? Három féle programból választhatsz, amelynek egyike kifejezetten az izomépítést célozza meg.

A kaput tehát most megnyitom pár napig, ne maradj le róla!

RÉSZLETEKÉRT ÉS A MEGRENDELÉSHEZ KATT IDE!

 

 

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

 

 

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.

17 hozzászólás

 1. Bardon Erzsébet /

  Tudom hogy szíveden viseled az egészséges életmódot de betegségemből kifolyólag ez nem megy.Örülök ha levegőhöz jutok időnként.Fogyni is tudok és sajnos karcsú is leszek az idő múlásával.Köszönöm,hogy segíteni szeretnél de már nem tudsz,legalábbis egyenlőre! Üdv.Erzsi

  • Bódy Lászlóné /

   Kedves Erzsébet!Nem tudom hogy milyen betegséged van, biztos vagy abban, hogy semmi nem segíthet?

 2. Gitta /

  Kedves Ildikó!
  Boldogan csatlakoznék a programhoz, de amit eddig írtál róla, abból arra következtetek, hogy ezt nem nekem találtad ki. 67 éves, 100 kg-os vagyok, és rengeteg ízületi problémával küszködök. Mindkét térdem műtött, és igen rossz állapotban van. Nyilvánvaló, hogy bármilyen nagy szükségem lenne komolyabb súlycsökkentésre, komolyabb edzés nem nagyon jöhet szóba. Van valamilyen javaslatod az én számomra is?
  Köszönettel
  Gitta

  • Ildikó (EdzésMester)

   Szia Gitta!

   Ahogy látom, a te esetedben az alapozó program lenne megfelelő, és eleinte annak is a labdás részével kellene kezdened. Ezen felül természetesen vannak étkezési tanácsok és étkezési tervek is a programban, ami a te esetedben különösen fontos része egy súlycsökkentő programnak! Abban tudok segíteni, hogy hogyan használd ki az alapozó programot, ám egy biztos: neked a legkisebb csomagot érdemes kérned, mert a nagy csomagból eredő előnyöket sajnos nem fogod tudni kihasználni.

   Jó hír, hogy pont most keres csoporttársat egy nemrégiben csatlakozott 70 éves nő is, így vele hasonló ütemben tudtok haladni. Ha gondolod, akkor kerülhettek egy csoportba. :-)

   Biztos vagyok benne, hogy az ízületeid is kevésbé fognak fájni, ha kicsit fogyni kezdesz (de gondolom ezt már az orvosaid is mondták)!

 3. Sorban Margit /

  Koszonom a meghivast de sajnos nem tartozkodom Magyarorszagon,jo lenne a programodba beiratkozni de ez egyelore lehetetlen .

  Udv.Margit

 4. Fazakas Jozsef /

  Kedves Ildiko! Sajnos faj a hatgerincem, igy nem tudom vegezni a feluleseket, ahanyszor nekifogok egy ido utan kezd fajni a derekam. Mit lehett tenni? Tisztelettel Fazakas Jozsef

  • Ildikó (EdzésMester)

   Szia József!

   Ez egy gyakori probléma. Legtöbbször a derékfájásnak két oka szokott lenni: a gyenge has és hátizmok, valamint a helytelen gyakorlatvégzés. Így hirtelen a hozzászólásodból nem tudom eldönteni, hogy van-e gerincproblémád is. Ha nincs, akkor a következőket tudom javasolni:

   1/A) A hasizom gyakorlatot úgy végezd el, hogy a térdedet húzd fel és a talpad maradjon végig a talajon. A derekad így a földre feszül. A gyakorlat végzésekor ne ülj fel teljesen, csak a fejedet közelítve a térdedhez lassan hasból dolgozva domborítsd a hátadat (hasprés). Figyelj oda, hogy a derekad végig maradjon a földön! Amikor a hasizom elfárad, a derékfájás ismét előjöhet, tehát ne erőltesd túl magad.

   1/B) A gyakorlat végzésének másik módja, hogy a lábadat valahová felteszed. A legjobb, ha ezt úgy tudod megtenni, hogy a combod függőleges, a lábszárad viszont már vízszintes (tehát mintha ülnél, csak fektetve). Így szintén a derekad a földre kerül, és nem fordulhat elő, hogy a hasizom fáradásánál felemelkedik a derék.

   2) A hassal együtt a hátizmokat is meg kell erősítened. Annak nincs sok értelme, hogy hasra dolgozol, de hátra nem. A fejlődés is lassabb, és az egyoldalú fejlődés sosem kívánatos. A törzsizmok amúgy is kiemelkedő fontosságúak.

   Szép napot,
   Szűcs Ildikó
   EdzésMester

 5. Paróczai Dénesné /

  Kedves Ildikó!
  Köszönöm, hogy gondolt rám, de én hála Istennek megfelelő paraméterekkel rendelkezem, de -miután emlékszem, milyen hasznos dolgokat írt a múltkor,- nem kizárt,hogy legközelebb komolyan belefogok a programjába, mert az izmaim kezdenek ,,puhulni”, és ezt nem szeretném. Gratulálok a kajak- győzelemhez, és a szuper programjához! Üdvözlettel. Erika

 6. Barják László /

  Azért nem kell mindent elhinni, mozgás és mozgás között különbség van, hacsak nem gyorstakarítás folyt a megfelelő pulzusszám tartásával :)

 7. Szecskó Krisztiánné /

  Hááát…Velem meg az a helyzet hogy soha sincs pénzem, örülök ha megélek.
  Ildikó! Nagyon hiányoznak a leveleid, amiket eleinte küldtél, nagyon sok löketet adott, akkor el is kezdtem magamnak összeállítottam egy gyakorlatsort, és mindig növeltem a súlyt, sikerült is eredményt elérnem, de mikor elérkezett a pihenő idő, utána már nem kezdtem el újra.
  A másik meg az, hogy szinte mindig közbe jön valami gond, és néha úgy magam alá tudok zuhanni, hogy olyankor semmi nem érdekel, egyszerűen képtelen vagyok bármi másra koncentrálni.
  Nyáron például minden áldott nap locsoltam a telken, és kézzel hordtam kannákban a vizet fel a telek végébe. Ennek tetejébe elromlott a szivattyú, és két hétig úgy húztuk fel a vizet a kútból + még onnan felhordani. Ez jó kis kondi volt, emellett már nem volt kedvem tornázni, pedig a hátam eléggé megfájdult. Ilyenkor el szoktam kezdeni jógázni, mert attól nekem gyorsan elmúlnak a fájdalmaim, csak az a baj, hogy utána nem folytatom. Szóval szó szerint egy küzdelem volt az egész nyár (és év), és sajnos az egész élet az, csak az a baj, hogy nem látom az eredményét…Hűha ez nagyon depisen hangzott, pedig általában próbálok pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, csak ez sokszor nagyon nehéz. Elnézést, nem akarom ráragasztani senkire sem, köszönöm hogy meghallgattatok.

 8. Seres Józsefné Ili /

  Szerbusz Ildikó! Hogyan működik a dolog. 115 kg vagyok bőven sokat kellene fogynom. Sajnos nem megy, étvágyam van mozgok is de a fogyás nem megy. Mit tudsz ajánlani? Üdv Ilonka

  • Ildikó (EdzésMester)

   A kérdés elő körben az, hogy mennyi kalóriát viszel be, illetve mennyit és mit mozogsz. Az esetek túlnyomó többségében ha nincs fogyás, akkor az étkezés aránytalansága és a nem megfelelő intenzitású, vagy túlságosan rossz, egyoldalú mozgás a ludas. Ritkán előfordul olyan is, hogy pajzsmirigy probléma áll a dolog hátterében, ám ez jóval ritkább, mint ahogy azt sokan képzelik. Tehát első körben fel kellene mérned, hogy mennyit eszel, és hogy az megfelel-e az életmódodnak vagy sem. Utána lehet továbblépni. Amúgy 115 kg-ról sem reménytelen a helyzet, sőt, de kis lépésekben érdemes elindulni, és reális célokat kell kitűzni adott idő alatt. Ez a siker záloga. :-) Tehát próbáld meg írni egy pár napig naplózni az étkezésed, nézd meg, hogy kalóriában az mennyi, és az eredménynek megfelelően érdemes továbblépni!

   Szép napot,
   Szűcs Ildikó
   EdzésMester

 9. Valika /

  Kedves Ildikó!
  50 éves vagyok. Hasi műtét után lett két hasi sérvem.
  Kérdésem, hogy melyik fajta tornát javasolja részemre.
  Egyébként általánosan gyengék a kötőszöveteim.

  Az alakváltó programot megrendeltem, át is utaltam 12-én éjjel az árát, de még nem kaptam meg.

  További szép napot: Valika

  • Ildikó (EdzésMester)

   Szia!

   Mindenképpen az Otthoni Alapozó Programot javaslom. Ha 12-én éjjel utaltál, akkor az vélhetőleg csak hétfőn érkezett be hozzánk, ezért nem kaphattad meg. Ha még nem tetted meg (és ha még nem rendeződött a kérdés), írj az ügyfélszolgálatra a visszaigazoló levélben megadott címre! A dolog technikai részét ott intézik a munkatársaim. Én csak szakmai kérdésekre tudok neked válaszolni! De azért utánaérdeklődöm majd! Üdvözöllek az Alakváltók között!

   Szép napot,
   Szűcs Ildikó
   EdzésMester

 10. Blau Gáborné, Éva /

  Edzés Mester Program-ra feliratkoztam, de a gép azt írja ki, hogy hiba van. Nem tudom, hogy mi a baj.

  Üdvözlettel: Blau Gáborné, Éva

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.