fogyókúra, alakformálás, edzés, fitness

Négy ok, amiért az ősz a legtökéletesebb évszak a fitnesz programod elkezdéséhez

Az emberek többnyire az újévi fogadalmak után, januárban szokták elkezdeni a fogyást és a testmozgást. Akár a fogyás, akár az izomépítés vagy az alakformálás a célod, nincs olyan, hogy éppen “alkalmatlan” időpontban kezdesz neki a munkának. Mégis, pszichológiai és biológiai értelemben is az őszi kezdés a legideálisabb.

Hogy miért? Pontokba szedtem neked a legfontosabb gondolatokat, hogy miért az őszi időszak a legelőnyösebb a fogyás/izomépítés/alakformálás elkezdéséhez:

1. Védekezz a nem kívánt súlyfelesleg-terhesség ellen!

A tested az őszi és téli időszakban – teljesen természetes módon – jóval hajlamosabb zsírt felszedni, mint mondjuk tavasszal vagy nyáron. Ha tehát ebben az időszakban kordában tudod tartani a zsírraktárak növekedését, vagy akár még csökkenteni is tudod a zsírfeleslegedet, akkor sokkal könnyebb lesz tavasszal a dolgod a további zsírcsökkentésnél. Így nyárra olyan alakod lehet, amilyet szeretnél.

Amikor tavasszal másokat még csak a kezdeti lépésekkel látsz küszködni, te akkor már rég lendületben leszel és végtelenül hálás leszel az őszi önmagadnak, aki most elkezdte a fogyást.

2. Ha kicsi a tét, a kedvem sötét

Minél sötétebb és hidegebb van, annál kevésbé lesz kedved felkelni a kényelmes fotelből. Az üldögélés és a mozgás közötti választást akkor valahogy így fogod megélni: “Gőzölgő tea, puha takaró, kényelmes fotel és a kedvec sorozatom, vagy drákói szigorral betartatott önsanyargató spártai edzés?!” Nemdebár?

Mindenesetre a hideg és a sötét miatt biztos nem úgy merül fel majd a kérdés, hogy “A jóleső és a végén kellemesen bizsergető edzés vagy lusta hájnövelő tunyulás?”. A tét tehát nagy, hiszen ha még most ősszel nekikezdesz az edzéseknek és az életmódváltásnak, és elkezded látni az eredményeket, sokkal több motivációd lesz a téli hónapokban, amikor a sötét és a hideg miatt máskülönben semmi kedved nem lenne megmozdulni se.

3. Ha ünnepekben nincs megállj, növekszik rajtunk a háj!

Decemberben számos alakalom kínálkozik a drasztikus hízókúrára. Mikulás, karácsony, újév, no és persze az ünnepek közötti időszak. Ez az időszak nagyon alattomos, és mielőtt még észbe kapnál, jön a csoki, mogyoró, diós kalács, mákos kalács, borozgatás, sörözgetés, és hipp-hopp, és máris 4-5 kilót felszedtél. Ráadásul tavaszig már garantáltan neki se kezdesz a mozgásnak, amikor is a nyár már ott a nyakadon, ezért valami csodára lesz szükséged a sikerhez. Ugye ismerős?

Ha már jó előre gondolva az ünnepekre még ősszel nekikezdesz az életmódváltásnak, sokkal kisebb esélye lesz annak, hogy az ünnepek alatt jelentős mértékben szabotálni tudod a fitnesz tervedet. Ráadásul így kis eredményekkel is jelentős eredményeket érhetsz el a nyári szezonra, hiszen nem kell még az elmúlt évtized zsírja mellett a téli zsírt is leadnod.

4. Őszre elfogynak a kifogások, avagy “Itt az ősz, te, ne légy bőszme!

(tudom, hogy rövid “ö”-vel írják a böszmét, de ragaszkodom a költői szabadsághoz!) :-)

Nyáron nem kezdtél neki, mert szabadságon voltál és különben is nagyon meleg volt. Télen nem kezdesz neki, mert hideg van és meg vagy fázva. Tavasszal nem kezdesz neki, mert mindjárt itt a nyár, és már csak egy csoda segíthet. Vagyis mi marad? Az őszi kezdés! Itt nincsenek kifogások. Ha a fentiek után mégis találsz, akkor nyilván nem szeretnél megdolgozni az eredményekért. Márpedig minden, amit érdemes elérni, azért érdemes keményen megdolgozni is.

 

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.

 

6 hozzászólás

 1. Dobosy Ildikó /

  Mindenben benne vagyok, ami jó, játékos és fiatalít.

  Éljen a kockahas!

  Üdv:

  Ildikó

 2. Ottó /

  2,5 éve edzem magam. Sándor komámmal, heti három alkalommal.
  Ildikó útmutatásait követjük.
  4-5 kg izommal lettem több, javult a közérzetem a válság ellenére is.
  Sokkal erősebb lettem, szénanátha eltűnt. Sanyi 23 kg-tól szabadult meg.
  108-ról 85-re izmosodott. Nagyon keményen kell edzeni. Nagyon kitartóan és a 3-4.hónaptól már jól esik és kívánod ezt az életmódot. Mindég van rá idő,csak be kell ütemezni. Társsal nem unalmas és ha látszik is az eredmény, inspirál.Ehhez kell a 3-4 hónap.

 3. Lovas Judit /

  Nagyon jó írás, és én azért is örülök neki, mert már el is kezdtem a mozgást. A kor nem akadály, ismerek 60 feletti embereket is akik remek formában vannak. Egyszer láttam egy nagyon csinos fiatal párt futni a Duna parton, amikor közelebbről megnéztem őket akkor láttam, hogy a férfinek fehér a haja, és a hölgy is 60 körül jár, de az alakja olyan volt, mint egy húsz évesnek, szóval hajrá.

 4. Kedves Ildikó!
  Már régen készülök irni önnek.
  Nagy odafigyeléssel olvasom irományit,amelyet köszönök.
  Sajnos én csipőprotézisre várok 3 éve és a mozgás elmarad nálam is.
  Próbálok az étkezésemre figyelni és örülök ha nem gyarapszik ez a 9 kg fölösleg .Szinte naponta a mérlegre állok ,de egy helyben van több mint egy éve.
  Mi falusi turizmussal foglalkozunk .
  Ezért kérni szeretném ha a facebookon fönn van Ildike Fenyő vendégházat jelölje be nagy segitség lenne.
  A nyári képeink a http://www.tralandia .hu-on a főoldalon a 7 kép …érdemes megnézni.
  Köszönöm előre is.
  Nagyon sok boldogságot és kitartást kivánok önnek.
  Ha a Bükkben lesz kedvük kirándulni 8 km-re Mikófalván szállást talál.
  Üdvözlettel:Némethné Klári

 5. Kalas István /

  Ne fogyózz!Egészségesen étkezz és többet mozogj!A természet a koplalást hízással bünteti! István 2011/10/4

 6. pletykás /

  Akik valamilyen okból (átmenetileg vagy tartósan) mozgásukban korlátozottak, azoknak sem kell a mozgást nélkülözniük, számukra is léteznek megmozgató megoldások. Az egyik ilyen, amit láttam, a Lusta Torna DVD. Lehet, hogy nem minden állapotban művelhető, de azért sokaknak jelenthet egy lehetőséget.

  A fekvőbetegségekkel kapcsolatosan pedig azt hallottam, hogy már pár nap fekvés után elkezdődik az izmok visszafejlődése. Így könnyebb betegségeknél – ha megtehetjük, és az orvos is megengedi – ne feküdjünk 2-3 napnál tovább.

  A láz kizáró ok, de ha már jobban vagyunk, legalább sétáljunk egy kicsit. A mozgás általában segít a gyógyulásban (pl. gyulladások esetében is), a jobb vérellátás, oxigénellátottság, méregtelenítés, stb.-nek köszönhetően.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.