EdzésMester Program 2. modul., 1. rész

A kocka has kiábrándító titka,
Avagy a legenda feltárul...


Az előző részekből megtudhattad, hogy miért és hogyan működik, illetve nem működik a fogyás és a fogyókúra. Mielőtt rátérnénk az Edzés Mester Program második legfontosabb elemére, az alakformálásra és izomépítésre, a mai nap muszáj foglalkozni egy kicsit a „kocka has” mítoszával.

Rengetegen írtátok, hogy szeretnétek a hasatokról lefogyni, vagy hogy kocka hasat szeretnétek. Nyilván azért is iratkoztatok be a programba, mert ígértem, hogy szó lesz róla. Ám ahogy azt a címből sejteni lehet, most inkább azt fogjátok megtudni, hogy mi az oka annak, hogy legtöbbször csak képeken látsz kockás hasat, élőben meg szinte soha. Izgis, ámde mégis egyszerű magyarázat lesz. És a végén meglátod, hogy erre akár már gondolhattál is volna az előzőek alapján.

 

Na akkor lássuk a kocka has titkát!

Ugye az előzőekben már utaltam rá, hogy valamekkora zsírmennyiségre szüksége van a szervezetünknek. A szükséges zsírmennyiség az ösztrogénszint miatt valamivel több a nőknél, mint a férfiaknál. Tudom, hogy ez igazságtalanságnak tűnik a nőkre nézve, de ne a női testre haragudjatok, hanem azokra, akik elhitetik mindenkivel, hogy egy ropit megszégyenítő nádszálvékony test a „kívánatos” és az „egészséges”.

A zsírok meglehetősen rossz hírnévnek örvendenek, hiszen mindenkinek az elhízás, a hason elterülő úszógumik és a kar alján lifegő zsírpárnácskák jutnak eszébe róla. De a zsírokra szükségünk van a növekedéshez és a fejlődéshez, bizonyos vitaminok felszívódásához (biztos emlékszel még az általános iskolai tanulmányokban azokra a bizonyos zsírban oldódó vitaminokra: A, D, E, K).

A zsír ezen felül kiváló energiaforrás, kipárnázza a belső szerveket, és segít fenntartani a sejtmembránjainkat. A lényeg tehát az, hogy a zsír alapjában véve jó barát, és normális esetben a táplálékbevitelünk 20-30%-a zsírból kell álljon. A probléma az, amikor túl sok zsír gyűlik fel a szervezetünkben. Vagyis ha túl magas a testzsírarányunk, vagy ahogy arról már szó volt, a testzsírszázalékunk.

 

Honnan tudhatod, hogy neked mi az ideális testzsírszázalék

A testzsírszázalék szintjeit az alábbi táblázatból tudod kiolvasni:


Zsír szintje

Férfi

Létfontosságú

0-3%

0-7,9%

Versenyszint

3-5,9%

8-11,9%

Versenysportolói szint

6-9,9%

12-14,9%

Sportolói szint

10-14,9%

15-17,9%

Optimális fittségi szint

15-19,9%

19-24,9%

Enyhe elhízás

20-24,9%

25-34,9%

Krónikus elhízás

25% +

35% +


A létfontosságú zsírarány sávjába nem nagyon lehet eljutni. Ez az a szint, ami alatt már képtelen a szervezet a normális működésre. A férfiaknál ez a határ a 2-3%, a nőknél pedig a 7-8%. Ez az a mennyiség, amire a tested alapvető és egészséges működéséhez szükség van. Pont. Ebben a sávban vannak az anorexiások is.

A versenyszint alatt az a határ értendő, amennyi zsír van mondjuk az élvonalbeli maratoni futókon vagy egy éppen verseny előtt álló testépítőn.

A versenysportolói szint azokra vonatkozik, akik – minő meglepő – rendszeresen nagy intenzitással versenyszerűen sportolnak (az intenzitás fogalmáról még szó lesz az izomépítésről szóló részben). Pl. ilyen lehet egy olimpiai tornász.

A többit szerintem már magadtól is kitaláltad. :-)

„Tiszta. A kérdés már csak az, hogy hogyan tudhatom meg, hogy nekem mekkora a testzsírszázalékom, és mi a jó szagú virágmintásra csipkézet nyuszibogyó köze van mindennek az én hőn áhított kockás hasamhoz?”

 

A testzsírszázalék kiszámítására több módszer is létezik:

Az „arany” módszer a mágneses rezonanciás képalkotás, amivel aztán dekára pontosan meg tudják mondani, hogy mennyi zsír van rajtad, sőt, még azt is, hogy az hol helyezkedik el. Befekszel egy gépbe, ami egy csomó zajt és hangot ad ki, és egy röpke fél óra alatt meg is van a dolog.

A másik közkedvelt módszer a hidrosztatikus súlymérés„A hidro- micsoda?!” Ne ijedj meg. Kevésbé fellengzős nyelven ez annyit tesz, hogy víz alatt mérik meg a súlyodat és Archimédesz törvényét alapul véve megbecsülik, hogy mennyi lehet a zsír a testedben. Ezt onnan tudják, hogy egy adott térfogatú zsírnak kisebb a tömege, mint az izomnak.

Mivel azonban senkinek sincs se mágneses rezonanciás képalkotó gépe a nappalijában, sem pedig hidrosztatikai mérőberendezése a fürdőjében, ezért ezek kilőve. A legegyszerűbb, hogy ha legközelebb egy fitness terembe tévedsz (nem is kell bérletet venni), kérdezd meg, hogy van-e nekik testzsírszázalék mérőjük. Ha van, méresd le magad (lehetőleg ingyen)! :-)

Ez esetben egy műszert kell majd mindkét kezedben megfognod, és a műszer a tested ellenállását mérve becsüli meg a testzsírszázalékodat. Ezt azért tudja megtenni, mert a zsírnak nagyobb az ellenállása, mint az izomnak. Ha olyan gép közelébe kerülsz, amin 8 ilyen mérőpont van, akkor abszolút nyugodt lehetsz, mert az 2-4%-os pontossággal megállapítja a zsírarányodat. Ez általában egy mérleg, amin mindkét talpad alatt 3, azaz összesen 6 jól elkülöníthető fémlap van. Erre kell ráállnod, és a két kezedbe fogni egy versenykormányhoz hasonló eszközt, amelyen még szintén van 2 fémlap. Azt hiszem a fémlapokat elektródának hívják, de ehhez nem értek (remélem elnézed nekem). :-) Nagy előnye az eszköznek, hogy rögtön a súlyodat is leméri. Ha nem nyolcpontos a mérés, csak egy kis kézi eszköz, akkor az már kevésbé pontos, de közelítésnek igazából megteszi.

„És nincs valami csodaformula, amivel bármilyen eszköz nélkül ezt kiszámolhatom otthon?”

Ha nem lenne, biztos nem lenne feltéve itt ez a kérdés, nem igaz? :-)

 

Hogyan számold ki otthon a testzsírszázalékodat "szupertudományos NASA eszközök" híján :-)

Egyszer azt olvastam, hogy egy írásnál annyiszor feleződik az olvasók száma, ahány képletet beleírunk. Remélem ez nem igaz, mert az alábbiakban három módszerrel is megismertetlek, ami összesen 5 képletet jelent.

Már előre izgulok. :-) Kicsit tehát most matekozni fogunk, de ne ijedj meg, szuperkönnyű dolgunk lesz. Ha nem vagy kíváncsi a testzsírszázalékodra, csak görgess lejjebb az oldalon és hagyd ki ezt a részt.

 

Első módszer

Az első képlet nem túl pontos, és különösen akkor nem ad helyes képet, ha rendszeresen mozogsz vagy sportolsz. Ha többnyire ülsz, és alig mozogsz egész nap, de normálisan eszel (tehát nem koplalsz), akkor nagyjából jó közelítő képet kapsz a zsírszázalékodról.

Sportolóknál, és különösen azoknál, akik a helytelen táplálkozás, illetve a fogyókúrák hatására rendkívül magas arányú zsigeri zsírt gyűjtöttek össze (ők azok, akik nem nyomnak sokat a mérlegen, és talán vékonynak is tűnnek, de mégis nagyon el vannak hízva), ez a képlet nem jól működik. Viszont cserébe nincs olyan sok dologra szükség a képlethez. Valamit valamiért, nem igaz?

Szükséged lesz tehát:

 1. a súlyodra kilogrammban (lehetőleg az előző modulban megadott alapelveket figyelembe véve mérd magad 7 napig, és átlagold az eredményt)
 2. a magasságodra méterben
 3. korodra (évek száma).

Ezekből a következő képlettel becsülheted meg a testzsírszázalékodat:Ahol a nemed egyenlő 0 ha nő vagy és 1 ha férfi vagy.

 

Második módszer (YMCA módszer)

Ha van mérőszalagod, és le tudod mérni a derekadat, akkor van egy valamivel pontosabb képlet is, ez az úgynevezett YMCA módszer. Ez a képlet figyelembe veszi a has tájékán lerakódott zsigeri zsírt is. A képlethez kelleni fog a

 1. súlyod kilogrammban
 2. a derekat kerülete centiméterben (a derekadat a köldöködnél kell megmérni, és nem ér csalni! Ne húzd be vagy nyomd ki a hasadat!) :-)

Miután megvan az eredmény, a következő képlet segít a testzsírszázalékod megbecsülésében:

Férfiaknál:Nőknél pedig:


 

Harmadik módszer: Az amerikai haditengerészeti módszer

Van egy még bonyolultabb módszer, ami viszont a kutatások alapján az emberek túlnyomó többségénél egész jó közelítéssel meg tudja becsülni a testzsírszázalékot. Ezt használja az amerikai haditengerészet is az egészségügyi felmérésnél, ezért ezt – roppant meglepő és kreatív módon – úgy is szokták hívni, mint az amerikai haditengerészeti módszer. :-) Mi a lényege? Ez is figyelembe veszi a hastájéki zsigeri zsírarányt, valamint azt, hogy a nőknél sokszor a csípőre rakódik le a testzsír, illetve még azt is, hogy ki milyen robosztus alkat. Viszont egy cseppet sem érdekli a súlyod (most mondd meg!). Ehhez a képlethez tehát szükséged lesz a:

 1. derekat kerületére centiméterben (köldöknél mérd, és engedd el a hasad, ne húzd be, ne is told ki)
 2. a nyakad kerületére centiméterben (az ádámcsutka alatt, vagyis a nyak alsó részén mérd)
 3. ha nő vagy, akkor a csípőd kerületére centiméterben (állj a tükör elé, és nézd meg, hogy hol vagy a legszélesebb, na ott kell mérned).
 4. És egy számológépre, ami tud logaritmust számolni. :-)

Tehát a képlet férfiak esetében:A nőknél pedigSajnos mindegyik módszer csúfosan (akár 5-15 százalékponttal!) félreszámol, ha a zsigeri zsír mértéke nagyon magas, de testalkatod vékony, mert a fogyókúrákkal lefogytad az összes izmod. Vagyis előfordulhat, hogy 20%-ot mérsz, de valójában 30%-os a testzsírszázalékod.

Ha te ebbe a csoportba tartozol, azt tudni fogod, mivel egyrészt sokat fogyókúráztál és koplaltál, másrész, ha végigtapogatod a testedet, akkor nagyon puha lesz ahhoz képest, hogy „nincs rajtad felesleg”, mert gyakorlatilag csak felesleg maradt rajtad. Ha zsírt adtál volna le, akkor a tested az előbukkanó izmok miatt feszes és kemény lenne.

 

„Most már aztán tényleg tudok mindent a testzsírszázalékról, és kiszámoltam a sajátomat is. Látom, hogy melyik kategóriába tartozom, már profi vagyok a témában! Szóval elő a farbával! Mi köze mindennek a kocka hasamhoz?!"

 

Végre lehull a lepel a kocka has mítoszról...

A lényeg az, hogy az izomzat akkor lesz szép szálkás, és akkor rajzolódik ki igazán szépen, amikor a zsír nem takarja el. Ahhoz, hogy olyan kocka hasad legyen, amilyet a képeken látni szoktál, a nőknek 10% alá kell vinni a testzsírszázalékukat! A férfiaknál is ekkor kezdenek domborodni a hasizmok, de a képeken látott "igazi" kockás has náluk 3-6%-nál jön elő. Ezt jelentik a fenti táblázaton a „versenyszint” sorban lévő testzsírszázalék értékek.

„Szuper! Megcélozom ezt a szintet és enyém a világ... vagy van még itt valami »apró betűs« rész, amit tudnom kéne ezzel kapcsolatban?”

Sajnos tényleg nem ilyen egyszerű... Amíg nagyon komoly és speciális edzéssel le tudod vinni a testzsírszázalékodat az egyszámjegyű tartományba, ott tartani az se nem könnyű, sem nem egészséges. A helyzet az, hogy az összes ilyen kép, amit látsz, úgymond átverés!

Egy profi férfi testépítő vagy egy profi női fitness versenyző a verseny előtti időszakban irtózatosan kemény és nagy intenzitású zsírégető edzéssel és minimális folyadékbevitellel (hogy éppenhogy ne haljon szomjan) leviszi magát a 3-6%-os (férfiak) illetve a 8-12%-os (nők) szintre. De csak rövid ideig van ezen a szinten. Ilyenkor készülnek a képek is! Ráadásul a testépítők ilyenkor barna bőrfestékkel és barnítókrémekkel kenik magukat, hogy az izomra szabályosan rászáradt bőrük még jobban kiemelje az izomtónusukat.

Tudom, kiábrándító, de ha egyszer ilyen ez az iparág... Bár, ha ezt kiábrándítónak tartod, akkor majd kíváncsian várom, mint mondasz azokra a dolgokra, amit a hatékony izomépítésről fogok mesélni. :-)

Szóval huzamosabb ideig senki sem marad ezen a szinten. Tehát ha szeretnél magadról egy képet, hogy „igen, ez vagyok Én és a kocka hasam”, akkor meg lehet célozni ezt a szintet, de fenntartani semmiképpen sem. Főleg, ha számodra fontos az egészséged is.

Szeretném, ha nem csak tennél azért, hogy olyan tested és energiaszinted legyen, amilyenre titkon vágysz és igazából álmodsz, de a folyamat közben szembesülnél a fitness világ visszásságaival is, és immunissá válnál a csalogató délibábok iránt.

Jobb, ha minél hamarabb elfogadod: a médiában reklámozott "híres" KOCKA HAS normál körülmények között, huzamosan fenntartható módon NEM LÉTEZIK. Bocsi...

A kocka has nem atletikus szépséget jelent, hanem kóros soványságot. És ha láttál már közelről verseny előtti testépítő-féle kocka hasat, nem is vágynál rá, mert a bőr papírvékonyságú és kicsit szokatlan lesz - némelyek szerint egyenesen visszataszító (bár ez ízlés dolga). Szóval kell az a kis zsír.

 

De Ildikó, XY-nak is van kocka hasa, hogy lehet ez?

No igen. Azt mondtam, normál körülmények között nincs ilyen. Persze van néhány olyan körülmény, aminek a megléte esetén valóban létezik kocka has is. Ezek a következők:

 • Azoknak, akik a testülből élnek (modellek, bizonyos színészek/színésznők, a fitnesz ipar egyes szereplői, élsportolók, stb), és a testük karbantartását, edzését főállásban végzik, lehet kocka hasuk. De ne felejtsd el, hogy ezeknek az embereknek ez a főállásuk!
 • Olyanokat is láttam már, akiknek ugyan nem ez a főállásuk, de a munkájukon kívül szinte minden idejüket és energiájukat erre költik. Ez a fajta életvitel többnyire olyan elhivatottságot jelent, ami már a személyiségre is hatással van, hiszen az ilyen emberek rendkívül pontos étkezési tervvel és edzéstervvel rendekleznek, amitől szinte semmilyen körülmények között nem hajlandóak eltérni. Távol álljon tőlem, hogy bárki életvitelét bíráljam, csak szeretném ha látnád, hogy ez mivel jár. A testünk nem arra lett kitalálva, hogy ilyen alacsony zsíraránnyal huzamosabb ideig működjön. Egy ilyen állapot hosszú távú fenntartása éppen ezért nagyon komoly edzési és étkezési tervet, valamint ezek szigorú betartását igényli.
 • Photoshop és egyéb képmanipulációs módszerek (beleértve a világítást és a szöget is). A legtöbb kivételes szépség a jó fényképésznek, beállításnak, világításnak, és persze leginkább a photoshoppal történő "utógondozásnak" köszönheti azt a szépséget, ami a földi ember számára elérhetetlennek tűnik. Ez alól nem ritkán a kocka has sem kivétel, amit szokás világítással és sminkkel (igen, sminkkel!) felerősíteni és/vagy megteremteni.
 • Fiatal korban és/vagy rendkívül gyors anyagcserével némileg könnyebb fenntartani a kocka hasat. Természetesen az anyagcseréd sebességét befolyásolhatod számos dologgal (testi aktivitással, étkezéssel, stb.), de egy része nyilván genetikai meghatározottságú. Ha eleve gyors az anyagcseréd, akkor lehet valaki vékony. Akár még kocka hasa is lehet. Számos ilyen suhanc-testű férfival és nővel találkoztam már életem során. Ugyanakkor egy valami biztos: jól csak akkor néz ki valaki, ha szép, kidolgozott izomzata van. Önmagában a vékonyság nem elég, sőt, bizonyos korban inkább "kóros" kinézetet kölcsönöz az embernek. De ez is ízlés dolga. :-)

Higgyétek el, egy szépen kidolgozott atletikus test a megfelelő testzsírszázalékkal a legjobb és a legegészségesebb választás. Lehet, hogy nem lesz olyan kocka hasad, mint amilyet például az Edzesmester.com logójában is láthatsz, de attól még irtózatosan jól is kinézhetsz, az tuti. :-)

Az alábbi kép a magyar vízilabda válogatottról készült. Mindnyájan tudjuk, hogy a nők megvadulnak értük. Csak tessék megnézni a képet: van itt kocka has? És attól még fittnek és atlétikusnak néznek ki? Hát akkor? :-)

magyar vízilabda válogatott

Ha még nem vagy feliratkozva az
ingyenes Edzés Mester Programra...

...akkor csak add meg az e-mail címed, ahová
elküldhetem neked a többi anyagot is!
*  Keresztneved:
*  Email címed:
*  Nemed:
*  Születési idő:

 

Ha tetszett a cikk, küld el barátaidnak is!

Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam tőletek, és ez engem legalább annyira bátorít, és motivál, mint titeket, amit én írok. Többen írtátok, hogy teljesen új szemléletet kaptatok az eddigiekből. Ennek örülök. :-)

Szóval, ha tudsz, és szerinted érdemes mindaz, amit eddig készítettem arra, hogy néhány ismerősödnek továbbküldd, akkor tedd meg! Segíts a szó terjesztésében! Köszi! :-)

Neved: Email címed:
  Barátod neve Barátod email címe
#1
#2
#3
#4

tárgy (szerkeszthető):

üzenet (szerkeszthető):

 

További szép napot!

Ildikó
Edzésmester

 

Figyelem! Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való -részben, vagy egészben történő - közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.

 

Fogyókúra - Edzés